Rover Curiosity primjećen iz svemira kako se penje na Mont Mercou na Marsu

Rover Curiosity - Mars
38 komentara

Trenutno je Crvena planeta domaćin brojnim istraživačkim uređajima poslatim sa Zemlje, uključujućći najnoviji, NASA rover Perseverance, rover In Sight lander i Curiosity. Najnoviji je sletio na Mars kako bi izveo širok spektar eksperimenata, uključujući potragu za tragovima organskog života.

NASA rover Curiosity primijećen je prošlog mjeseca u snimku američke svemirske agencije Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), kako se penje na Mont Mercou na Marsu, navodi se u saopštenju za štampu Univerziteta u Arizoni, koji koristi kameru na MRO.

Mont Mercou je široka stijena na sjevernom obronku pet kilometara visoke planine Sharp, smještena u blizini kratera Gale širokog 96 milja (154 km).

Fotografiju je snimio MRO High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), koji je sposoban da otkrije male predmete na površini planete. Uređaj se u tom trenutku nalazio na visini od 269,4 kilometara od rovera Curiozity, vozila veličine običnog automobila.

„Rover je prethodno bušio stijene u podnožju litice. Naučnici su zainteresovani za upoređivanje stijena od dna do vrha kako bi istražili kako se sve promjene mogu odnositi na izgled stijena izloženih na površini litice“, kaže se u saopštenju.

Rover Curiosity sletio je na Mars u avgustu 2012. godine, u područje kratera Gale. Njegova misija je da utvrdi da li je na površini planete ili u atmosferi postojao mikrobni život. Od 2014. godine rover se nastavlja penjati na Mount Sharp, prelazeći nekih 25 kilometara po Marsu. Curiosity funkcioniše više od 3000 lokalnih dana (sol).

Izviješteno je da je rover imao nekih problema sa točkovima koji su se znatno istrošili nakon godinu dana istraživanja kratera Gale. Rover je, između ostalih naučnih eksperimenata, pružio brojne video snimke površine Marsa.

 

CuriositymarsMars rover
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kuridža
2 godine prije

Kurila sam ja, kuriositi al bez ljubavi..

Emiliano Zapata
2 godine prije

Super. Odlicno! Jos samo da nam uslikaju zemlju pa da vidimo pravu fotografiju zemlje koja nije google erth, kolaz, ilustracija ili photoshop…

Venom
2 godine prije

Zanimljivo je to, da mogu uslikati kroz Marsovu atmosferu nešto, veličine 1.m2 u visokoj rezoluciji.
A nikako jim ne uspije uslikati 20.m2 velik Apollo na Mjesecu brez atmosfere.

2 godine prije

“… Naučnici su zainteresovani…”

Sranjstvenici su samo zainteresirani – koliko ce im shekela dati ovi “filantropi” za budalastine i lazi koje blebecu (a neki i to oni najgljupji, jos i vjeruju u njih)…

Drima
2 godine prije

hahaha sada se i penje

Vlado Banja Luka
2 godine prije

Zasto Lunarni orbiter navodno lansiran 2009. godine nije snimio navodne Apolo ostatke na povrsini Mjeseca?! On leti na manjoj visini od ovog tzv marsovog orbitera… Odgovor: NASA laze! Sve I za Mjesec i za Mars.

ratm
2 godine prije

Ovo mi izgleda kao običan komad kamena kojeg su izvadili iz zemlje i na njega stavili maketu dječijeg autića. 🚐

Mrčikola
2 godine prije

Duhoviti su kurvini sinovi.

Moshe
2 godine prije

jel ja to vidim zelenilo ili zagoreni pijesak bogat bakrom

Trt
2 godine prije

Meni vuče na zabit u Australiji negdje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI