Poslušajte prve audio snimke sa Marsa koje je objavila NASA

Mars NASA
41 komentar

NASA istraživački rover Perseverance uspješno je sletio na crvenu planetu 18. februara. Mašina, veličine automobila, opremljena je sa sedam naučnih instrumenata za proučavanje Marsove površine, uključujući nekoliko kamera, dva mikrofona i zaseban bespilotni avion koji će pomoći roveru da otkrije nove lokacije za proučavanje.

U srijedu je NASA prvi put objavila akustične snimke sa crvene planete, koje je napravio Perseverance. U zapisima se čuje 30 laserskih „udara“, ispaljenih roverovim specijalnim alatom SuperCam, na kamenu metu, različitih nivoa intenziteta.

Prema NASA, ovaj snimak je napravljen „19. februara 2021. godine, samo oko 18 sati nakon slijetanja, prvog solističkog ili marsovskog dana misije.“ Snimak je prigušen i agencija je objasnila da je „jarbol rovera, koji je držao mikrofon, bio još uvijek smješten na palubi Perseverance“.

“Varijacije u intenzitetu zvukova pucanja pružit će informacije o fizičkoj strukturi ciljeva, poput njihove relativne tvrdoće ili prisustva vremenskih slojeva”, napisala je agencija.

Osim pucnjeva, čuje se i zvuk duvanja marsovskog vjetra.

Perseverance, peti Marsov rover koji je lansirala NASA, je uspješno sletio na Mars 18. februara. Mašina je poslata kako bi pronašla tragove mikrobiološkog života na području kratera Jezero, jer naučnici vjeruju da je Mars mogao biti gostoljubiv za život prije više miliona godina.

Perseverance je poslala brojne zadivljujuće HD panoramske slike pustog pejzaža planete. NASA je objavila video slijetanja rovera sa originalnim zvukom sa crvene planete.

Ranije su korisnici mreže otkrili skrivenu poruku „Usudite se moćne stvari“, upisanu na padobranu koji je pomogao roveru da sleti na Mars. Kasnije je naučnik iz tima Perseverance, Allen Chen, potvrdio poruku i primjetio da NASA inžinjeri nastoje da „inspirišu druge“.

Kina je takođe lansirala sondu Tianwen-1, koja je uspješno ušla u orbitu Marsa 24. februara. Očekuje se da će mašina sletjeti na Mars u maju ili junu.

marsNASAPutovanje na MarsSnimak
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Picajzl
3 godine prije

Još malo pa će to biti jedini artefakti nestalog čovječanstva.Ako se ne trgnemo.

Milica
3 godine prije

Nije bespilotni avion nego helikopter, dron
Nije ivot mozda bio pred par milona nego pred par milijardi godina

Hera Horot
3 godine prije

Ovo je ipak bolja snimka https://youtu.be/4ra_J96xp0M

Mario
3 godine prije

U režiji braće Grimm…

Admin
3 godine prije

Želim zahvaliti adminu šta briše postove i neda da se čuje drugo mišljenje, toliko o slobodi govora i demokraciji, sumrak medija ništa drugo.
SRAMOTA

Admin
3 godine prije

Žalim naglasiti da sam stavio post gdje kategorički tvrdim da čovjek nije sletio na Mjesec a kamoli poslao letjelicu na Mars jer svijet nema tehnologiju za tako nešto a admin mi je izbrisao post. Stoga pitam admina da mi kaže šta smijem pisati i da li trebam govoriti da je zemlja ravna ploča?
Dakle, admine molim jedan kratki manifest šta i kako trebamo pisati na postu.
Drugarsko hvala.

Ctahko
3 godine prije

Ne verujte nasi…

vetmaniac
3 godine prije

deder da se cepu ti marsijanci

lekcija
3 godine prije

poslushah snimak ako mi je sto jasno ne pomjerio se

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI