Jubilej

Pero za pisanje
9 komentara

Slave se razni jubileji na sve strane. Pedeset godina od značajnog događaja. Stotinu postignutih golova za reprezentaciju. Trideset godina braka. Hiljadu obnovljenih kuća, i tako dalje.

Pitate se, u toj poplavi jubileja – koji sada obilježavamo? Pa, naš! U stvari, više moj nego vaš. Ili je više vaš, dragi čitatelji? Znam, niste ni primijetili, a već je objavljeno pet stotina mojih tekstova na ovom portalu.

Naravno da niste primijetili, jer ko bi se još time bavio?! Ko bi sjeo pa prebrojavao? Mada, ima jednostavno rješenje za prebrojavati – klikne se na ime autora na tekstu i onda se na ekranu pojave svi njegovi tekstovi, a u gornjem dijelu ima i broj do sada objavljenih tekstova. Tek toliko, ako nekoga i to zanima…

Možda će neko reći da je bilo mnogo posla, da je uloženo mnogo truda u pisanje ovih tekstova. Kad bismo pravili knjige od njih i u svaku knjigu stavili po stotinu tekstova, plus ilustracije i ostalo što uz knjige ide, bilo bi to pet, po obimu normalnih knjiga. Trebalo je izdvojiti vrijeme i to napisati, ali kad se raducka po malo, a često, i ne osjeti se neko veliko opterećenje. Još kad se radi iz zadovoljstva, na kraju ispadne da mi je bilo i lijepo pisati. Ali, glavni junaci u ovoj priči ste vi, dragi čitatelji. Ima onih koji su sve to pročitali. Čini mi se da ima i onih koji su napisali više komentara nego ja teksta, i njima sam posebno zahvalan, to je poseban vid uvažavanja. I svi oni koji pišu komentare ulažu trud, pokazuju želju za upućivanjem drugih u pravcu koji možda ne primjećuju, a koristan je. Ima i onih koji rijetko kad napišu komentar, a najviše je onih koji nikada ne napišu. I njima sam zahvalan. Svi mi tako udruženi činimo jednu cjelinu u kojoj utječu jedni na druge, dopunjuju se, dograđuju i postaju istovremeno i jači i tolerantniji. Usudio bih se reći, i pametniji, mudriji.

Zato kažem da je ovo naš, zajednički jubilej. I autora, i čitatelja, i onoga što te dvije komponente povezuje, a to je portal Logicno.com. Portal okuplja one koji žele jedni drugima nešto reći. Po temama, po načinu na koji komuniciraju, po nivou na kom se to radi i drugim karakteristikama, selektira se družina koja se tako formira. I kad se sve uhoda, dođe se i do ovakvih jubileja, više stotina objavljenih tekstova.

Nije to mali broj, ali na dohvat ruke nam je dokaz kako nije ni vrijedan posebnog divljenja. Pogledajmo samo našeg vrijednog i uvaženog kolegu Babića, čiji tekstovi imaju posebnu vrijednost na ovom portalu. Dok ja objavim jedan tekst, on je već objavio tri! S tim što su njegovi još i znatno duži. Pa sad izračunajte, kada bi on svoje tekstove pokušao smjestiti u knjige, koliko bi to knjiga bilo napisano njegovom rukom za samo ovo kratko vrijeme! Kolega Babić zaslužuje zaista posebno poštovanje, kako za sadržaj onoga što piše, tako i za količinu.

A šta sam ja, u stvari, htio reći ovim podsjećanjem na jubilej? Ništa posebno, samo kako vrijeme u nekim stvarima leti, a u nekima nikako da prođe. Već pet stotina tekstova, toliko i dana koji su za tren proletjeli, a čini mi se da mi se vrijeme do penzije nije smanjilo ni za mjesec!

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Cestitamo na jubileju, kada brojis do 500 mnogo je. A o penziji ne razmisljaj, jer je tada covek najproduktivniji u kvalitetu, penzija je jedino dobra u onom delu kada se nesto para prima, ali to je i vreme kada se sprema da se ode (umre) i kada se misli na one koji ostaju.

28.juni
5 godine prije

Sve čestitke,gospodine Ivo!Puno zdravlja,radosti ,ljubavi.I da nam pružite jos puno ,puno novih tekstova koje je zadovoljstvo citati.

otpisani
5 godine prije

Kad se slavi, kod nas kažu – fešta. …. e, a još se i kaže da je prava fešta kada ti je novčanik (takujin) pun 😉 a je li ti se tebi šjor Ivo, ovim pisanjem takujin napunija? … jer ipak uloženo je tu i puno vremena a i sve što se na medijima objavljuje treba platiti. Da bi portal bio interesantan za one koji bi nešto svoje reklamirali (i to naravno, platili) prvo – portal mora postati interesantan što širem krugu posjetilaca. Dakle, mora prije nešto dati, nekakav mamac. E, takvi tekstovi kao npr tvoji (između ostalih), privlače ljude da se zadrže na ovom portalu, i uz put pročitaju neku reklamu, koja nije nužno, neki proizvod za upotrebu, već može biti i usmjerena na nematerijalno, na kreiranje nečijeg mišljenja a u konačnici i stava. Sve što se objavljuje ima jasne a i skrivene ciljeve za koje, da bi se… Čitaj više »

Son of Alerik
5 godine prije

Toliki broj tekstova zavrjeđuje respekt. Trebalo ih je smislit i napisati. Čestitam!
Dio od te brojke 500 sam pročitao, dio i komentirao. Na početku su to bili uglavnom oštri komentari, na rubu pristojnosti (neki su otišli i preko tog ruba). Mislio sam kako svaka, ma koliko obična svakodnevna tema bila zaslužuje analitički pogled što košta truda i vremena. Kasnije sam shvatio da tako ne mora biti, da Vaši tekstovi potiču druge da analiziraju (same sebe i pojave oko sebe) što im daje posebnu vrijednost. A treba imati talent za takvo što. Vi ga imate.

Belay
5 godine prije

503 ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI