fbpx

Kad muževi dosade

Žena i muž

Zvali smo ga Crni. Bio je tamnije puti i crne kose, uvijek nešto duže od kose ostalih dječaka. Družili smo se i odrastali zajedno.

Kad smo pošli u srednje škole, nas nekolicina nastavismo školovanje u našoj Varoši ili u Sarajevu, a njega upisaše u jednu srednju školu u sjevernoj Bosni. Boravio je u školskom domu – internatu. Nastavili smo se viđati i družiti za vrijeme praznika, zimskih i ljetnih odmora. Fudbal, kupanje u rijekama i muvanje po gradu i okolini bili su nam glavna zanimacija.

Negdje na polugodištu trećeg razreda srednje škole, Crni dođe na školski raspust. Bio je već izrastao u lijepog mladića, sklonog veselim manguplucima. Predloži nam da idemo na igranku. Mi zaćutasmo. – Šta je, što vam se ne ide? – zainteresova se. – Mi ne znamo plesati – procijedi neko od nas. – Ne znate!? – Da, ne zna nijedan. – Hoćete li da vas ja naučim? – upita Crni. – Otkud ti znaš? – zagrajasmo.– Pa, mi u internatu stalno priređujemo igranke. Dolaze djevojke iz drugih škola, plešemo, zabavljamo se, družimo…

Poslije kratkog snebivanja, naš četvorica prihvatili smo da nas Crni nauči plesnim koracima. Nabavili smo gramofon i obuka je počela. Naravno, prvo se počelo s tangom. Učili smo i odbrojavali prve muške korake i njihov redoslijed. Glumiti partnerku znao je samo Crni, što je dosta strpljivo radio. Kada smo savladali abecedu tanga, ponešto nam je objasnio o slofoksu i svingu. Mada nas je Crni stalno ohrabrivao, na prvoj igranci smo se baš preznojavali. Niko se nije usuđivao zamoliti djevojku za ples. Strah je vladao i pri pomisli da bi se, kada dame biraju, neka od njih uputila u pravcu našeg nervoznog društvanceta. Konačno, morao je neko probiti led. Izvlačili smo šibice. Onaj s najkraćim drvcetom bio je obavezan da provjeri svoje znanje s pravom partnerkom. I uspio je. Vratio nam se znojav, ali zadovoljan. Na drugoj ili trećoj igranci za njim smo krenuli i mi ostali. Onda se javio novi problem. Muzičari su počinjali s tangom, a onda nastavljali slofoks ili sving. Ponekad su to radili namjerno da izbezume novajlije. To je bio pravi šok. Trebalo je priznati djevojci da taj ples ne znamo. Ma bruka do neba. Postojalo je samo jedno rješenje: nastaviti obuku sa Crnim. Naravno, i to smo obavili i postepeno postajali „inventar” svake naredne igranke. Javljale su se simpatije, ljubavi, svi smo počeli da se zabavljamo s nekom djevojkom. Pozavršavali smo srednje škole i fakultete.

Pođosmo, gotovo zajedno, i na odsluženje vojnog roka. Na željezničkoj stanici svakog od nas, osim Crnog, pratila je djevojka. On je imao naviku da istovremeno diskretno koketira sa dvije-tri, pa je svaku odbio da ga isprati da ne bi došlo do nepoželjnih susreta, sumnjičenja i objašnjavanja. Ko je bio u vojsci zna kako mu je bilo. Onom koji nije služio armiju teško je to objasniti. Ipak, nezaboravno je šišanje, kolektivno kupanje za osam minuta, oblačenje nasumice podijeljenih uniformi, koje su na nekom visile a na drugom dosezale do potkoljenica, držanje hlača u rukama, ismijavanje regruta od starih vojnika… Slijedili su obuka, disciplina, dril, čeličenje, politička nastava, dežurstva, čekanje pisama od djevojaka i paketa od roditelja. One koji su idealizovali JNA, razočarali su ponašanje i odnosi među starješinama. Sve ono što suveć zapazili u civilstvu, zatekli su i u odnosima među podoficirima i oficirima: surevnjivost, ogovaranje, karijerizam…

Nakon obuke, počelo je odbrojavanje dana do odlaska na dopust ili odsluženja vojnog roka. U vojsci se rađaju velika, neraskidiva prijateljstva. Od svega toga kasnije ne ostane ništa. Bilo kako bilo, svi odslužismo vojsku. Kad smo se ponovo sastali, svako je imao svoju priču. Iskustva nas četvorice bila su slična. Samo je Crni imao drugačiju priču. Regrutovan je u vazduhoplovnu pješadiju. Prvo mjesto okupljanja bio je Požarevac. Obuku je obavio u Kraljevu i onda premješten u Kasarnu Pančevo. U malom garnizonu uskoro je dobio jedno od najpoželjnijih vojničkih zaduženja. Postao je kurir. Biti kurir značilo je imati stalnu dozvolu za izlazak u grad, kontaktirati sa vojnim starješinama i civilima na službi u Armiji, vrtjeti se oko oficirske menze, koristiti povlastice kuvara… Za takve srećkoviće govorilo se „Njemu je banja Armija“.

Još jedna okolnost bitno je uticala na život Crnoga i zbivanja koja će uslijediti. U administraciji Garnizona radile su i četiri mlade žene. Tri su bile udate. Odnoseći i donoseći poštu, svaki dan je slušao njihove razgovore, ispovijesti, žalopojke o nesporazumima u braku, odsustvu prave ljubavi, nevjernim i dosadnim muževima, jednoličnom životu… Sve češće su se povjeravale i Crnome. Naročito su to radile Ilonka i Finka. Obje su iskazivala neskrivene simpatije prema mladom vojniku. Ilonka naročito. Ni Crni nije bio ravnodušan. San svakog vojnika je da se utrpa u neki ženski krevet. Obje žene, opet, vjerovale su da su vojnici prava prilika da se nadoknadi ono što im muževi ne pružaju. I uskoro je planulo. Ostajući sami u kancelariji, slučajno ili namjerno, Ilonka i Crni su se zgrabili i dršćući ljubili. Bilo je tu i požude i ljubavi i straha da ih neko ne zatekne u zagrljaju. Naredni cilj bio naći prazan stan. Hotel je bio rizičan za ženu udatu u malom mjestu. Ubrzo se Ilonka snašla. Otići će u stan svoje prijateljice. Crni je dobio dan i noć dopusta zbog navodne posjete i otišao predveče na dogovoreno mjesto, a onda za Ilonkom do željene adrese. Na njegovo iznenađenje, Ilonkina prijateljica nije napuštala sobu. Uskoro je legla u svoj krevet. Drugi, koji je doticao njen, prepustila je ustreptalom i nervoznom paru. Crni nikad nije uspio da shvati zaštoje ona tu ostala i kako je doživljavala dugotrajno drmusanje, dahtanje, cičanje i šaptanje uz njenu glavu. Rado je odbijao pomisao da je na to već navikla, bilo od Ilonke ili od nekog drugoga. Ili je i sama bivala u sličnoj situaciji. Više se nisu koristili uslugama ove prijateljice, a drugih prilika bilo je mnogo manje od njihovih želja. Išli su u neka susjedna sela i koristili rijetke šanse da ostanu sami. Tako su živjeli od susreta do susreta. Ćaskanje u kancelariji nije moglo nadomjestiti časove bliskosti. Pisma koja su Crnome stizala od njegovih djevojaka nervirala su Ilonku. Insistirala je da na njih ne odgovara ili da odgovori hladno i suvoparno.

Onda je Crni iznenada dobio redovni vojnički dopust: sedam dana odlaska kući. Sa zaprepašćenjem je dočekao Ilonkin zahtjev da i ona pođe s njim. Bila je udata, imala je dijete, bila je zaposlena u vojnoj instituciji, ali je htjela s Crnim na odmor. Bilo je dosta do kraja vojnog roka, pa mu se nije isplatilo prekidati vezu. Otišli su zajedno. Obilazili njegovu rodbinu, lunjali po Varoši, okolini i Sarajevu, bez prilika da za intimnije trenutke. Uoči povratka, Ilonka je noćila kod svoje rođake i dogovorili su se da nađu na Željezničkoj stanici u Sarajevu. Crni ju je čekao na dogovorenom mjestu. Vrijeme polaska voza se približavalo, a ona se nije pojavljivala. U zadnjem trenutku ušao je u voz i otputovao sam.

– Javi se Majoru na raport – bilo je prvo naređenje pri povratku. – Čuj, sinko, znamo sve što se dešava. Napravio si nam veliki problem. Ne pokušavaj mi ništa lagati – rekao mu je Major. Da sam mlađi i bio na tvom mjestu, možda bih i ja to uradio. Dolazio nam je Ilonkin muž i pitao gdje mu je žena. Digao je veliku frku, prijetio da će sve saznati viša komanda, da će te ubiti. I onda smo svi shvatili da je ona otišla s tobom. – Nije sa mnom – izustio je. – Nije sada – nastavio je Major. – Kazali smo mužu kada i odakle se vraćaš i on je otputovao u Sarajevo, dočekao ju je na putu za Željezničku stanicu i odveo na Jadran, na novo ’bračno putovanje’ – sarkastično će Major. – Nego ti više ne možeš ovdje ostati. Svi znaju za vaš skandal. Odmah ćemo te prekomandovati u Batajnicu. Opasno je da te muž, kada se njih dvoje vrate, zatekne ovdje. A Ilonki ćemo dati otkaz.

Po brzom postupku našao se u Batajnici i javio dežurnom oficiru. – Dobro došao, švaleru! Kažu da si ti tamo obradio većinu žena u vojnoj administraciji. E ovdje žene možeš viđati samo na slikama – zasuo ga je oficir svojim saznanjima i najavama, upućujući ga jednom mlađem poručniku. Kod poručnika sličan doček. Kad ga je upoznao sa pripadajućom jedinicom, dužnostima, zadužio opremom i pokazao krevet, nije mogao da ne upita: – Dobro, jesi li ti tamo stvarno bio takav „Kazanova“ pa su te morali prekomandovati? Ovdje je strašna disciplina i skupo će te koštati ta švaleracija. – Sve je to preuveličano, druže poručniče! – skrušeno je odgovorio Crni.

Ubrzo se uvjerio u garnizonski disciplinu. Oružje, oprema i vozila morali su svakodnevno da sijaju. Vježbalo se po kiši, blatu ili nesnosnoj vrelini. Svakodnevno su čistile višekilometarske avionske piste. Insistiralo se da uniforma uvijek bude spremna za česte paradne dočeke stranih delegacija. Tražilo se da kreveti izgledaju kao ispeglani, tako da su pojedini vojnici spavali na podu da ne pokvare te „kutije šibica“. Crnoga su dodatno muštrali.

Onda, oko dva mjeseca nakon prekomande, najaviše mu posjetu „neke žene“. Dobio je dozvolu za izlazak. Na kapiji ga je čekala Ilonka. Imali su o čemu da razgovaraju. Ispričala je kako ju je muž dočekao u Sarajevu, da ju je išamarao, a onda se izvinjavao, plakao i molio da odu na Jadran. Tvrdila je da nije imala izbora, ali da je i dalje zaljubljena u Crnoga i da je spremna da napusti muža i dijete i da s njim negdje započne novi život. Obostrane nervoze nije nestalo ni nakon kraće ljubavne epizode u obližnjem kukuruzištu, najjeftinijem vojničkom skrovištu. Otišla je uz obećanje da će ga ponovo posjetiti. Nikad se više nisu vidjeli. Kasnije je saznao da je s mužem i djetetom odselila u neko mjesto u unutrašnjosti – da se sklone od ogovaranja.

Crni je povjerovao da više neće imati posljedica svoje avanture. Uskoro se pokazalo da je u zabludi. Na jednoj napornoj noćnoj vježbi, u ponoćnim satima, probudiše ga i pozvaše kod nekog kapetana prve klase. Javi se, raportirajući, u njegov šator.Sedi vojniče! – reče kapetan i nastavi: – Znaš li zašto sam te pozvao? – Ne znam, druže kapetane. – Ja sam Finkin muž. Znaš li ti nju? – Znam. – Kako i koliko je znaš? – nastavi kapetan, nagovještavajući nova pitanja. – Bio sam u garnizonu gdje je radila vaša supruga. – Da, da, zna se i šta si ti radio u tamošnjem garnizonu. Nego, muškarci smo, govorimo otvoreno, jesi li ševio i moju Finku? – Druže kapetane – zausti da odgovori Crni. – Prođi se toga ’druže kapetane’, kaži što te pitam! – naoštri se starješina. – Nisam zaista. Zaljubio sam se bio u drugu ženu, a s vašom nisam imao nikakvog kontakta. – Ne laži mi – podviknu kapetan. – Viđali su vas same u kancelariji. – Donosio sam i odnosio poštu. Dešavalo se da ona bude sama. – Ne vrdaj mi. Znam ja svoju Finku. Ona je u duši radodajka, a ti si se tamo ponašao kao petao prema kokošima. Nju je trebalo samo „kljucnuti“ i ona bi prilegla. Zaćutali su. Kapetan je ljuštio krušku i jeo parče po parče. Nudio je i Crnoga, ali se njemu od svega stezalo u grlu. Nakon duže pauze, kapetan nastavi: – Iskreno da priznam, brak mi je dugo u krizi i najradije bih se razveo. Treba mi još neki dokaz da me žena vara. Tebi ne vjerujem. Konkretnije, mislim da si lažov i lupež. Već si razorio jedan brak a evo i moj ćeš. – Ali, druže kapetane…. – Ćuti! Znaš li ti šta ja tebi noćas mogu učiniti? Potpuno slomljen od noćne torture svog vojnog starješine i svega što mu se dešavalo, Crni je počeo da plače.– Eto kakav si ti muškarac i vojnik: cmizdriš, umjesto da hrabro kažeš istinu. – Rekao sam i vrijeđa me nepravda. – Čuj, nepravda!? A pravedno je mešati se u tuđe brakove? Hajde, gubi se. I nemoj da bi nekome ispričao da smo noćas razgovarali. Znaš šta ja sve mogu učiniti!? Na spavanje se vratio pred zoru. Ujutro je nekako izbjegao da odgovori poručniku zašto ga je zvao kapetan. Do kraja vojnog roka nije bilo novih maltretiranja.

Nekoliko godina kasnije posredno mu je stavljeno do znanja gdje živi i radi Ilonka, što je asociralo na mogućnost novog susreta. No glava mu je tada bila hladnija i srce je vuklo na drugu stranu. Nijednom nismo prekinuli Crnoga dok nam je ovo pričao. Svaki od nas polako je cugao svoje piće i uživljavao se u traumatične dogodovštine prijatelja. Nismo mu zavidjeli. Razmišljali smo kakve li će biti naše životne saputnice. Ćaskajući, usaglasismo se da su dosadni muževi često uzrok što žene potraže sreću van bračne zajednice. Narednih godina svako je otišao svojim životnim putem. Kontaktirali smo i povremeno se viđali. Godine su prolazile. Nakon neke dvije decenije, Crni mi se požali: „Izgleda da ću se morati razvesti, supruga me vara. Zar baš sve u životu mora da se vrati? Nisam zaboravio naš davni razgovor o dosadnim muževima, ali ne mogu prihvatiti da sam to i sâm postao.“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
48 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije

Život je bumerang!Sve sto činimo u životu činimo samo sebi i nikom drugom. Bit će nam vraćeno na “ovaj ili onaj” način.Ali, sve je to sastavni dio života.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  28.juni

“Kad muževi dosade”
vrijeme je da promijeniš ženu

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kažu da će žena koja voli prije odabrati smrt, nego li prevariti svog muškarca. Muškarci nisu toliko suptilni, šarat će uokolo, ako im se ukaže prilika bez ikakvog emocionalnog vezivanja.
Seks, kao jedan od najbitnijih pokazatelja emocionalnog i fizičkog zdravlja nije precijenjen. Uglavnom je potcijenjen. Tamo gdje seks funkcionira, ako i ima problema, s vremenom će se riješiti. Tamo gdje ne funkcionira, problemi će se umnožiti.
Odnos između dvoje ljudi je živa stvar u koju valja ulagati vrijeme i trud. Kad se druga osoba uzme zdravo za gotovo, počne promatrati kao nešto zadano, onda su svi scenariji dalje budućnosti mogući.
Ni jedna ‘prijevara’ ne može ostati tajna, Može se prešutjeti zbog ‘viših interesa’, što ne znači da se za nju ne zna. Dok čovjek može lagati, prešućivati, tijelo to ne može. Ono živi u istini i sada.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, molim nemoj mijesati ljubav i sex. Sex moze ali i nemora biti dio ljubavi. Sex je fizicki nagon za prosirenje rase i osnovna uloga svakog zivog bica, a ljubav je emocionalna potreba. Odabir bracnog partnera je potraga za adekvatnim partnerom pogodnim za prosirenjem rase. Zivot u braku bez sexa je moguc. I nemojmo se zavaravati zene odabiru a muski se nude.
Zene odabiruonga kojega vide kao potencijalnog oca dijece.

Ljude ne veze ljubav vec interesi.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Ja se slažem sa SOA. Seks je i telesni, ali i duševni nagon. Seks je nagon za jedinstvom dve duše. Zato je on tako veličanstven sa srodnim dušama. Zato je on tako isprazan kad se upražnjava samo da bi se zadovoljilo telo, jer duša ostane nezadovoljna. Erih From je rekao “Ljubav nije rezultat seksualnog zadovoljenja, već je seksualno zadovoljenje rezultat ljubavi.”. Ljudi u ogromnom broju površno pristupaju seksu, ljubavi i zajednici. Žene se i udaju iz raznih interesa, umesto čiste ljubavi. Te zbog para, te zbog statusa, te da ne budu sami, da produže vrstu, da izbegnu etikete starih momaka i devojaka, da prikriji svoju homoseksualnu orjentaciju, da pobegnu od strogih roditelja, nasilja u kući, iz inata, iz dosade…Zato i ne opstaju, ili žive u paklu.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

IVE iz pecalbe
“Zivot u braku bez sexa je moguc” …. da,da, moguć je ako imaš jednu ili dvije ljubavnice sa strane 😉

Hmmm da
Gost
Hmmm da
2 godine prije

Ah, žene u vojsci… Dođe žena i prijavi se na posao gdje je omjer žena i muškaraca 1:100. E sad, lako za Crnog i njemu slične, nego što se nađe uvijek neki koji će se i vjenčat za nju, a sutra se kao čudi i ljuti na Crnog i sve Crne, Žute i ne znam kakve nakon njega. To je vjerojatno obrnuta verzija one tipično ženske karakteristike kad žena kaže: nitko prije mene nije, ali ja ću ga sigurno promjeniti!

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Život je bal pod maskama. Većini. Živi se po formi, šablonski, po navici, kukavički, slušajući sve osim svoje duše… Rodi se, školuj, udaj/ženi, rađaj, trpi, ne rastaj se. Moraš ovo, moraš ono, ne smeš ovo, ne smeš ono, budi dobar svima samo sebi ne moraš, smeškaj se kad bi kao kiša plakao, tuguj kad ti srce igra… Ljudi naprave izbor, pokaže se da je pogrešan, ili zapnu na prvoj prepreci, učaure u svom egu i pogrešnim ubeđenjima, sujetama, nadanjima da će se drugi ili nešto promeniti, da će bog spasiti, pomilovati, ili smrt osloboditi. Ne poznaju sebe, pa onda ni partnera. Nisu iskreni ni prema sebi, ni prema drugima, niti skloni da priznaju grešku i počnu iz početka. Kao posledica dođe prevara i još veća patnja. Neki se raziđu, neki ceo život nastave da žive u strahu od nove prevare, opsesiji, ljubomori, kontroli, maltretiranju, nasilju, ovisnosti, laži, glumeći srećne ljude, dobre muževe/žene, ne pronalazeći odgovornost u sebi, nesposobni da i sebi i drugima priznaju da su napravili pogrešan izbor, da nisu umeli da grade i čuvaju ljubav. Upirući prstom u ljubavnike i ljubavnice kao brakolomnike. Slušaj ego i ne moraš čekati sudnji dan da dospeš u pakao.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Kaze jedna stara; Kad sa mog’o nisam mog’o, a sad mogu pa nemogu. Ima i ona poznatog autora: Sve su zene k**** samo moja mama nije, oprosti majko i ti si samo zena. A sada iz vlastita iskustva; mnogo sam putovao (serviser uredske opreme) ljubio sam mngo casnih i postenih zena i djevojaka, mogu reci nisam imao posla sa k****** jer ni jednoj nisam davao novac. Ma bio sam samo rezervni k**** mnogim muzevima. Ma bilo je dana kada sam u jednom danu ljubio vise njih. Posebno sam uzivao sa ozbiljim zenama na polozaju ili kojima su muzevi istaknuti u drustvu. Nikada se nisam vezao na duge staze par susreta ili par mjeseci, bile su dvije veze malo duze ali ne ceste tek jedan susret u par mjeseci ili pola godine do nekog novog. Ozenio sam se i brak je divna stvar, ali da sam znao koliko je divan nikada se nebih ozenio. Da bih nakon 25 godina braka saznao da je i moja zena, majka nase djece nasla rezervnog prijebnika i tada sam je prestao dodirivati, otisao sam u gostinsku sobu (sreca da sam je imao) i nakon perioda razmisljanja sam se spakirao i otisao na put uobicajeno tjedan… Pročitaj više »

Q T
Gost
Q T
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

Vratilo vam se ono što ste drugima radili i nije vas bilo briga. I sad ste pobjegli i puštate da vaša sra nja rješavaju vaša djeca. Zapravo, obično to preskoči generaciju pa se događa unucima, ako ih imate. Vi ste varali druge i sad su prevarili vas. I što se tome čudite?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Iz naroda narodu:
Lijepa zena je kao i vinograd pored puta svaki prolaznik zeli, a mnogi i svarte i probaju barem jednu bobicu, neki i cijeli grozd, tek rijetki nakon toga kupe cijeli vinograd.
Ne vjeruj zeni ni kada golom straznjicom sjeda na uzarenu pec i kune se da govori istinu.
Svaka bi al’ da se nezna.
Iz mirne Mire tri vraga vire.
Poslije je*anja nema kajanja.
Muskarci uglavnom zele zeni biti prvi, a zene zele biti muskarcima zadnje i posljedne.
Svaka planina je savladiva ma koliko god nedostupna izgledala, no na vrh stignu tek najuporniji.
Svaki ledenjak se vremenom otopi.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

“Ljubav je uvijek otvorenih ruku. Otvorenih ruku dopuštate ljubavi da dolazi i odlazi kako želi, slobodno, jer bi ona to ionako činila. Ako pokušate zarobiti ljubav, shvatit ćete da držite samo sebe.” Leo Buscaglia.

“Ljubav nikad ništa ne zahtijeva, već samo daje. Ljubav samo pati, nikada se ne kaje i nikada se ne sveti.” Mahatma Ghandi.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Helena

Ljubav nije posjedovanje…Prevara je samo simptom “bolesne”veze…
Bježanje iz jedne loše veze,glavom bez obzira,u novu,…bez sagledavanja i otklanjanja uzroka ,…vodi u nove promašaje…
Ego…tko je kome “nabio rogove” je najveći neprijatelj svake veze…Kad propadne nešto što si godinama gradio,…nema pobjednika….svi su poraženi…

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  nonwo

Točno kao i obično, nonwo.
Ljubav je jedno, sex drugo, brak treće. A brak je i ugovorni odnos!
Nikad neću zaboravit kad je Edy Murphy rekao:” Da, da. Svi muškarci varaju. I taj do tebe”.
Samo oni to rade vjerojatno iz sporta (ah, dobro, širenje gena).
Ženi mora vjerojatno debelo dosadit i da ima vremena i potrebe trčkarati okolo…
Interesantno kako članak govori o braku i nevjeri, a komentatori odmah na – ljubav i sex ?
I još nešto. Bilo koja osoba, muška ili ženska, sa tolikim izborom osoba suprotnog spola…?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Lucija

Ne razumem, Lucija, kako je to ljubav jedno, seks drugo, veze treće, brak četvrto?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Helena

Helena
Ljubav je velika magija…
U veze i brakove ljudi vrlo često ulaze iz intetesa….
A sex? Baš NIKAD nisi imala avanturu za jednu noć?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Lucija

Luce, ja ne razdvajam ljubav i seks. On je za mene, kao i ljubav, umetnost predavanja, davanja, deljenja sebe, a za jednu noć malo toga možeš dati. Možda zato mnogi ne idu dalje. Probala sam i iz gore navedenog razloga to ipak nije za mene. Kod mene je sve ili ništa. Malo je ljudi na to spremno. Ali radim na tome da to promenim ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Lucija

Žene bi morale znati što je to telegonija i što se s njima događa pri promjeni seksualnih partnera.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Čula sam. Jer se ne sjedinjuje samo telo, već i duh i duša i tragovi ostaju. Veze nastavljaju da žive u energetskom obliku. Lično mi ne smeta. Kad sam birala partnere uvek sam se vodila pitanjem “Ako bih ostala trudna sa njim da li bih rado rodila zajedničko dete?”. Ako je odgovor bio ne, zaobilazila sam te ljude, i obrnuto. Vodimo ljubav sa svim prethodnim partnerkama naših partnera i obrnuto. Moguće je da kad doživimo vrhunac sa svojim partnerom i njegova bivša ili neka tajna žena to doživljava. Možda se ja zato ponekad čudno osećam, iz čista mira me nešto protrese. Kad to moji bivši vode ljubav ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Helena

Žena koja je vodila ljubav s više muškaraca u dvije godine je jednostavno prljava. Ne figurativno, nego doslovno.U njoj su ostali fizički i energetski ostaci svih koje je puštala u svoje tijelo. Da bi se očistila od te prljavštine, ženi treba najmanje dvije godine. Ne osuđujem, neka svatko čini kako misli da je najbolje.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Za mene je duhovni napredak smisao života. Sve što radim i svaki kontakt u životu sa stvarima i ljudima služi mi toj svrsi. Naravno da imam svoje kriterijume, nisam previše pristupačna, naročito seksualno, jer mi je glavni pokretač, ne nečija zadnjica, ruke, novčanik, status, već pametan i svestan čovek koji mi otvara vidike nekog novog sveta, a takvih nema puno. Ali i najgora iskustva sa ljudima najviše su me oplemenila. Na kraju, izvlačim samo lepo i korisno i zahvalim svima koji su doprineli mom rastu, jer sam alhemičar, a od sujete gotovo više ne patim. Ego mi je kao zrno peska. Niko nas, osim nas samih, ne može isprljati i zagaditi, unazaditi, ili poniziti, čak ni usrećiti, SOA.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Helena

Ne znam što je smisao života (osim života samoga), ali se slažem s tobom kad kažeš kako je vrijedno živjeti jer možeš rasti duhovno. Zajeb je u tom ‘duhovnom rastu’. Pod tu etiketu se može ugurati svašta. Je li me pijanstvo, alkohol uprljao? Reći ćeš da nije jer sam se otrijeznio sutradan. No, ti to možeš zvati duhovnim eksperimentom, ali je istovremeno i prljanje tijela i obično pijanstvo u kojem nema ničega duhovnoga. Zajeb je s egom. Kad god mi netko kaže kako je nadvladao ego, pitam se laže li meni ili sebi. Ne moramo prolaziti loša iskustva da bismo znali, da bismo bili plemeniti. Kao ljudi posjedujemo zdravi razum i unutarnje znanje o tomu što je dobro, što je zlo te ne moramo iskusiti baš sve. Seksualna energija je u stvari životna energija. Kao što životnu energiju uzimamo samorazumljivu, tako činimo i sa seksualnom. Nikakav duhovni rast nije moguć bez transformacije seksualne energije. Da nikad ne bismo došli do onog što seksualna energija jest (zmija iz Edena), tu je seks i orgazam. Te tako umjesto sebe, svoje tijelo, hraniti tko zna koje entitete i prosipati energiju uzalud. Otud seksualizacija društva, otud kultura orgazma, svršavanja. Nema duhovnog napretka ako je… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nisam rekla da sam prevladala, savladala ego, već da je vrlo sićušan. Da dopunim, u odnosu kakav je bio, a i u odnosu na mnoge druge. Daleko id toga da sam svetica, niti guru, ni u bilo kom pogledu, ali radim na sebi. Od mene ima milion puta produhovljenijih i obrnuto.. Da, seks je životna, kreativna energija i za mene on nije prljav, ni u kom svom obliku. Meni telesnost nije prljava. To je oblik u kom svoja iskustva naša duša proživljava na planeti Zemlji. Da je bog hteo nešto drugo, dok smo ovde, ne bi nam dao takav oblik. A da bi nešto transformisao, treba da ga proživiš, iskusiš. U protivnom ne znaš šta zaista želiš da transformišeš i kako to treba da izgleda. Onda ti povodi transformaciji mogu biti razni i pogrešni, pa se slažem da nije sve što se zove duhovnim zaista duhovno. U tom kontekstu, duhovnije je živeti telesno uz svest da nemaš kapacitet da menjaš sebe, nego zavaravati sebe i druge. U laži nema ništa duhovno.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Helena

Ne znam zašto si povezala tjelesno, seks s prljavim? To nisam rekao. Seks, u smislu vođenja ljubavi je uzvišeni tjelesni i duhovni doživljaj. Naravno, može biti i suprotnost. Seks silovanjem je prljav, recimo. Isto kao i seks s više partnera u kratkom roku. I tu nikakva dalja filozofija ne pomaže, čak ni slatke laži samoopravdavajućeg ega. Bez transformacije seksualne energije nema znanja. Kad bismo ga i dostigli slučajno, izgorili bismo i našli se u umobolnici. Što se tiče ega i njegove sićušnosti, primjećuješ li da je svaki tvoj post krcat ja-pozicije? To kao trzaj ega na umoru?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Onda sam promašila temu, jer te nisam dobro razumela. Koristim poziciju “ja”, jer je to moje mišljenje, a ne želim ga nametati kao konačnu istinu, jer možda nisam u pravu i jer svako ima svoju istinu. Ali, možda si za moj ego u pravu, ja u krivu, ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Helena

Hm, nema sedam i po milijarda istina, toliko postoji samo percepcija istine. A ona nije promjenljiva kao što mišljenja jesu. Zato nisu sva mišljenja jednakovrijedna. Pogotovu zato što većina mišljenja nisu naša, nego tuđa, a mi ih prisvojili. Znanje nije podložno mišljenju, percepciji, ni interpretaciji. Tom znanju valja težiti.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Mi ne znamo, čini mi se često, ništa i niko od nas ne može sa sigurnošću tvrditi da je bilo šta istina, ili da nije. Mi ne možemo tvrditi ni o sebi ništa kao konačnu istinu, jer svakim danom hvatamo sebe u nesvesnim lažima ili jednostavno u bljeskovima svesti koji pokažu našu nesvest i o samima sebi. Ko sa stopostotnim sigurnošću može tvrditi da ga njegovo oko sokolovo ne vara, da ne živi u predubeđenju, zabludi, iluziji, umesto znanju ? Možemo samo verovati da znamo univerzalnu istinu i da posedujemo neko univerzalno znanje. Premali smo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Helena

Svemu nabrojanom unatoč, istina postoji, neovisna o nama.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Verujem (osećam) da postoji, za tim osećajem idem kroz život, a gde ću završiti javiću ti možda iz Sabirnog centra. ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Helena

”Istina ne postoji.
Ako postoji ne mogu je saznati.
Ako je mogu saznati, ne mogu je razumjeti.
Ako je mogu razumjeti, ne mogu je objasniti drugima.”
P.S.
Tako nekako.
Nisam baš neki stručnjak……….za istinu…

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Dalton, moja duša ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Helena

Eto, malo, ono ka i ja nešto razmišljam.
O tome. 🙂

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

O čemu? O istini, ili da si moja duša? ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Helena

O Istini. I istinama.
Ne znam di će mi duša.
Griješan sam Ti sele.
🙂

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Znam, Daltone, o čemu si mislio. Mala šala, da ti vratim za ono prozivanje o barabama. ?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  nonwo

“Nije meni što je on mene varao, već što jw varao mene vaku ženu” ?

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Helena

Jake žene varaju jer im se teško s njima nositi,…traže lakši zalogaj kojega će lakše impresionirati….

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Helena

Da sam i to doživio.
Kao na kavici.
Meni drage dame ćaskaju o ljubavi, seksu, braku, muško ženskim odnosima…… bravo.
Ne dajte se smetati.
Uživam u Vašoj konverzaciji.
🙂

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Hi Averele
Bilo bi i više da nas ne zanimaju i druge teme danas.
Btw, znaš da žene imaju ne samo bolji sluh, nego i njuh od muških?
Onda samo uhvati mob provjeravat…
Nije moje iskustvo, ja sam prilično rastresen tip, nego mojih frendova.
Zanimljivo, i danad se javila ‘fatalna’ profesija. Serviser opreme. Još bolje, računala. ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Lucija

Ako ne laže, malo je njega oprema vidjela.
Eto čime se bave dokone gospođe. 🙂

Dante
Gost
Dante
2 godine prije

Zena je raj za oci, pakao za dusu i cistiliste za novcanik.

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
2 godine prije

Dali je dobro biti ozenjen – imati zenu? Neki kazu DA neki NE a mudri pitaju; Zasto Bog nije ozenjen?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Ive Oldtimer

Navodno su arheolozi našli nešto prošle godine….
Čudno mi je za reći, o ženi od – Jahvea. (net hr).
A i moguće u razvoju religije…pred nekih 10 ili 15 000 godina.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Ive Oldtimer

Niam baš često sretala neoženjene a zadovoljne muškarce(a viđam ih svaki dan,godinama,radi posla)…Izgledaju kao da im nešto ipak nedostaje.

Nostromo
Gost
Nostromo
2 godine prije

Rezultat braka je potomstvo, kojem se uglavnom uvijek zna mati, a oca cesto ni mati nemoze iemnovati

101
Gost
101
2 godine prije

Zasto tudja zena izgleda zanimljivije dok je ne isprobas?
Ako netko servira omiljeno jelo svaki dan godinu dvije pet, jednom bi dosadilo i Bogu i Vragu.
Ako kod kuce nema cesto deserta, jer kuharicu boli glava, treba otici do slasticarne i zasladiti se.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  101

Zašto bi netko uopće davao minuse na ovoj temi?
Pa valjda možeš za ovakve stvari reći što misliš?

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

O Crnom bi se mogao snimati film!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik