fbpx

Kad sreća zakasni

smajli

Poznat je onaj vic o čovjeku koji je čitav život kupovao lutriju i u stotoj godini dobio premiju, pa sav dobiveni novac uložio u izgradnju javnih klozeta, da se ljudi „olakšavaju“ na njegovu sreću koja mu je tako kasno stigla.

Nedavno mi dobro poznata i bliska osoba priča kako je upoznala u stvarnosti sličnu osobu ovoj iz vica. Ovaj Nizozemac ima 89 godina i dobio je veliki iznos novaca na lutriji. Obradovao se i pomislio kako će sada ipak moći ostvariti i neke snove koje ranije nije mogao, mada ni do tada nije spadao u siromašne ljude. Ali nije išlo onako kako je poželio da ide.

On nije imao baš sretan obiteljski život. Žena mu je već odavno sklona alkoholu, a prije nekoliko godina to ju je toliko obuzelo da je postala beznadežan slučaj. Rastali su se, mada se nisu formalno razveli. S djecom je također bio u sukobu do te mjere da ga već godinama nisu ni posjećivali niti su se raspitivali za njega pa je uglavnom živio sam. Na sreću, zdravlje ga je dobro služilo i nije mu bila neophodna njihova pomoć.

Čim je dobio premiju, pojavila se supruga i uzela „svoju“ polovicu. Dobitnik je bio ljut ne samo zato što misli da ona to nije zaslužila, nego i zato što je znao da joj to baš ništa neće pomoći, da će to razbucati na gluposti i još više propasti. A onda su se pojavila i djeca koja su iznenada postala tako ljubazna kao da su oduvijek bili u najboljim odnosima. Njega je i to iritiralo jer je još više shvatio da su onakvi kakvima ih nikada nije želio. Sve su učinili da bi i oni dobili „svoj“ dio. Na kraju im je i dao, samo da ih se otarasi, a onda je, u želji da pobjegne od svega, kupio kuću u Švicarskoj i odselio se tamo. Sad usamljen, u tuđini, daleko od svih koji su mu kako-tako bliski, živi i kaže kako je vrlo nesretan. Da je znao šta ga čeka, nipošto ne bi uzimao tu premiju. Ona mu je, umjesto očekivane sreće, donijela veliko razočarenje i nesreću.

Svi mi nekako priželjkujemo više novaca, čini nam se kako bi premija riješila neke stvari u našem životu i taman sve postavila na svoje mjesto. Eh, da smo još ovo riješimo, pa još ono… Ali čim bismo riješili prvi zadatak, već bi se pojavio drugi. Nakon jedne želje pojavi se druga, pa treća, i tako u nedogled. Što ih više ispunimo, više ih se javlja novih. Zato je sve dobro dok nam je najveći problem u životu to što nemamo dovoljno novaca, ma kako nam se činilo da nije tako. Gdje ima zdravlja i sloge, tu je već napravljena odlična podloga da se na njoj izgradi i sve ostalo.

Sreća se ne može nadomjestiti novcem. Sreću nam ne mogu dati drugi. Sreća je nedostižna ako ne umijemo biti sretni, ali je tu, svuda oko nas, ako je umijemo prepoznati i prigrliti. Osvrnimo se malo oko sebe, pogledajmo bolje, možda je primijetimo i prepoznamo kao svoju?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
28 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije

Moja vjera smatra grješnim igre na sreću,tako da ih nikad i ne igram. Što lahko dodje ,tako i ode. Sreća su ,za mene, porodica,naša druženja, prijatelji…itekako me zna usrećiti i lijep jesenji ili proljetni dan.Ako sam nekome pomogla , osjetila sam se vrijednijom i zadovoljnom taj dan.Sreća su i razigrana djeca na livadi,let leptira…Novac,sigurno nije.Nikada ga nisam imala previse ,ali uvijek ga je bilo dovoljno.A najveća sreća je,svakako,Zdravlje!

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Budite uvek Pozitivni (pozitivni stav u zivotu), nikada se nemojte svetiti, ni po koju cenu.
Sa svima sa kojima sam pricao i tako zive imali su Dobro zdravlje.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Sreca im nije zakasnila.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Priča ide ovako nekako: Imao seljak konja za rad u polju i naočitog sina. ugine mu konj, a sin se izgubi u divljini i seljaci počeše govoriti. Koja nesreća, koja nesreća !? Seljak reče Tko zna, sreća ili nesreća? Nakon nekog vremena vrati se sin na mladom konju kojeg je uhvatio u divljini. Seljaci počeše govoriti – Koja sreća, koja sreća, a seljak reče – Tko zna, sreća ili nesreća.! Sin mu padne s konja i slomi nogu, a seljaci opet Koja nesreća, seljak po svomu Tko zna…Car pokupi mladiće za rat, a njegovog ostavi zbog slomljene noge, seljaci opet Koja sreća… Koliko možemo vidjeti oko sebe za najvedrijeg dana, popnemo li se na najveću planinu? Možda 30 km, možda manje. A koliki je svijet!? A koliko možemo sagledati u vremenu? Skoro ništa izvan ovog sad. Možemo na osnovu rokova, planova. Eto autobus ide tad i tad i dolazi tad i tad. Koncert počinje u osam. Možemo samo predviđati na osnovu navika, ali i dalje ne znajući hoće li se planirano ostvariti. Čovjek snuje, a Bog određuje, rekli bi mi seljaci. Nema univerzalnog lijeka za sreću. Istraživanja su pokazala da su osjećaj zadovoljstva životom i količina novca s kojom čovjek… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bog odlucuje? Hmmmm, sudeci po rarovima, gladi, bolestima, Pedofilima puno pogresnih odluka donosi…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Wow,nisam znao da među seljacima ima liberala…da ne povjeruješ. Ona navodna punica ti je onda bila seoska učiteljica, pretpostavljam.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ima jedna dobra:”Pazi sta zelis,mozda ti se zelja i ostvari.”.

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sreća ne može zakasniti.Ona je tu,s nama,samo je trebamo PREPOZNATI.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  28.juni

Izprazne i ne ostvarive zelje kvare svakodnevnu srecu.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  Siniša

Uključi se u diskusiju…Sinisa.Au,ovo me mrvicu podsjetilo na Melaniju Trump!

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije

Priča kaže…….Napoleon je jednom unatoč materijalnoj, brojčanoj itd nadmoći izgubio bitku pa je sazvao svoje generale da mu kažu u čemu je bio problem. Svaki general je vidio situaciju drugačije na što je Napoleon, vidno iziritiran, rekao: “Radije bih imao jednog sretnog generala nego stotinu pametnih”.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Bolje se osijecati usamljeno u vili, nego li u supi…

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Kad bi ste znali kako osjećaj sreće stvarno funkcioniše, ne bi ste bili previše srećni.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Bolje 3.p.m. nego dvije?
Koja sreca,koja sreca?

KAD SRECA KASNI(na WC)
Sreca srace
u vlastite gace?

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Pošla Fata na glasanje,pa pita Muju za koga će glassti ,a Mujo joj rece za SDA .”Bolan ,Mujo,ne mogu ja to zapamtiti.” Mujo,da bi joj bilo lakse reče da zapamti i govori:seks do akšama.Vraća se Fata sva sretna i nasmijana ,a Mujo je upita je li zspamtila,Fata reče:”Naravno,SDP!,seks do ponoćii.” “Crna Fato,dobro si prošla ,mogla si glasati za SDS!” “Ih, Mujo koja bi to sreća bila,seks do sabaha,ciknu Fata..”

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  28.juni

Fata je Fata al’ dva puta je dva puta.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Hormon srece…a kako bi drugacije!?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Siniša

Šta pokreće hormon sreće? Kakav mehanizam stoji iza toga? Neću dalje pričati o tome, da ne kvarimo ‘hormone’ 🙂

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Nasljedno…ozbiljno.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

Nekad davno bili dva brata. Jedan je bio postolar, siromašan i živio je u trošnom kućerku sa svojom ženom i djecom. Drugi je bio poduzetan i bogat, stekao je veliko imanje. Često je prolazio ulicom pored radnje svog brata i čuo njegov pjev ili fućkanje, koji bi nadjačavali zvukove iz radnje. Bogati brat nije nikad pjevao. Uđe tako jednom kod svog raspjevanog brata i pita ga kako živi da je tako veseo. Ovaj mu kaže da svaki dan mora doći u radnju ali da često mora raditi besplatno jer su mu donosioci cipela siromašniji nego on, da mu krov prokišnjava da će uskoro zima a ne zna da li da prije djeci kupi kaput ili drva za ogrijev. Sažali se bogati brat i kaže “Evo, dati ću ti novac da si riješiš sve probleme, jer ja novca imam i više nego mi treba”. … i tako postolar dobije poveću sumu i sav sretan to priopći svojoj ženi i djeci. No, kada je žena čula da imaju novca, odmah se sjetila puno stvari koje bi trebalo kupiti, djeca su pak, imala svoje želje… nisu se odmah mogli dogovoriti oko prioriteta. Slijedećeg dana postolar je radio šutke i razmišljao kome da prvo… Pročitaj više »

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
2 godine prije

Kad upadneš u probleme i treba ti nečija pomoć,najbolje vidiš ko ti želi dobro i pravi je prijatelj.Gdje je puno novca u igri,skoro u pravilu oko tebe se počinju skupljat razni probisvjeti,često slatkorječivi,koje zanimaju tvoji novci i moć.Bez novca teško možemo u današnjem svijetu,al sve više od zadovoljavanja osnovnih potreba,budi u večini nas pohlepu,egoizam tj. negativne odlike i udaljava nas od prave sreće.Što više novca i moći to smo više podložni negativnim utjecajima.Ko uđe u trku za novcem,taj je protratio život.Cijeli život trči i podredi ga novcu,kojeg nikad dosta.Ono šta stoji iza te igre i ima moč da nam ju nameće,pretvarajuć večinu nas u isprane ljušture,a manjinu u promatrače,može bit samo zlo,kolko se god skriva i maskira od naših očiju.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
2 godine prije

Milijun eura je kikiriki. Koji bi mnogo riješio. Sto će ti vise.

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije

Nema “hajra” u tim parama i te pare nisu halal.
Više puta dokazano, između ostalog i u mom neposrednom komšiluku.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

vic: čovjek molio Boga, da dobije na lotu. ; Bože dragi, daj mi da dobijem na lotu, i to glavni dobitak. I tako on svaki dan molio Boga da dobije na lotu. I onda napokon, Bog mu jedanput odgovori i kaže; uh, čovječe što si dosadan, ajde učinit ću, da dobiješ na lotu. Čovjek sav sretan, misli sada će postati bogat, međutim prolaze dani i dani, i tjedni, ali ništa se se ne dešava, čovjek nikako da dobije na lotu. Onda se taj čovjek opet obrati Bogu i pita ga; pa zašto nisam dobio na lotu?. A Bog mu odgovori: Pa čovječe Božji, kako ćeš dobiti, kad uopće nisi ispunio listić i uplatio ga.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  alan ford

Ala priča….minimum potrebnog novca JAKO je važan.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije
Reply to  kiki

Radije sam nesretan i sit, nego li sretan i gladan.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

Bolje se roditi bez ku*ca nego bez srece, jer ni onaj od pola metra ti pomoci nece ako nemas srece, a ako imas srece narastice ti koliki ti treba.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE
2 godine prije

Ja i sreca uvijek u suprtnom smijeru.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik