Ko to tamo prijeti?

lobanja kostur strah smrt

Svakome od nas je bar nekada neko nečime zaprijetio. Nekada smo se tih prijetnji prepali i ustuknuli, nekada ih ignorirali, sa strahom ili bez njega, a  nekada uzvratili istom mjerom ili podsmijehom.

Još kao djeca susrećemo se s prijetnjama odraslih, ili tek malo odraslijih od nas. Jedna od najčešćih prijetnji je prijetnja batinama. Ako uradiš to i to, ili ako ne uradiš, dobit ćeš batine! Ali opasna je i prijetnja višom silom, Bogom. Ako nešto uradiš što se ne smije, kaznit će te Bog, koji „sve vidi i sve zna i od koga se ništa ne može sakriti“. Kako su od djeteta odrasli jači, naravno da se ono plaši njihovih prijetnji.

Ali odrasli i jaki često prijete djeci preventivno, kako bi izbjegli potrebu za stvarnim kažnjavanjem. Oni često izriču prijetnje koje ne žele i nemaju namjeru ostvariti. Oni koji su skloni pokazivanju sile nad slabijima obično i ne prijete, oni samo kažnjavaju. Oni čak priželjkuju grešku ili „grešku“ slabijega kako bi ga imali zbog čega kazniti. Ako ne griješi, potaknu ga da to učini, samo kako bi pokazali svoju moć nad njima.

Ova osobina nam se nekada čini izraženijom kod organiziranih zajednica ljudi, nego kod pojedinaca. Recimo, neka firma ne želi imati konkurenciju, i pojavu konkurentske firme će pokušati u korijenu sasjeći. Ako to pokaže otvoreno, izgubit će na ugledu. Ako prijeti, podmeće, kleveta, sve to može stvoriti lošu sliku o njoj samoj. Moćne firme će pokušati eliminirati konkurenciju tako što će djelovati neupadljivo. Čak će biti ljubazni s konkurentima, nuditi im pomoć i suradnju, a iza kulisa će raditi sve suprotno. Tek ako im ne uspije namjera da se tiho riješe konkurencije, počet će skidati masku i djelovati otvorenije. Što je njihova pozicija više ugrožene, i njihove metode će postajati grublje. Na kraju će se potpuno demaskirati i početi koristiti i mnoga nedozvoljena sredstva, tako da će svima biti jasno ko šta radi. Ipak, neko vrijeme će imati podršku svojih klijenata i drugih firmi koje zavise od odnosa s tom firmom, sve dok ne dođu u pitanje interesi i tih klijenata i firmi.

Dakle, prijetnja u principu nije metoda djelovanja jakih. Jaki nemaju potrebe prijetiti jer se za njihovu snagu zna, ona je vidljiva. Prijete oni koji su svjesni da nisu jaki, ili da nisu više jaki kao što su bili, kako bi obmanuli druge. U jednom krdu najjači mužjak nema problema u dokazivanju svoje superiornosti dok je mlađi i stvarno najjači. Tad je dovoljno samo da oštro pogleda protivnika i da frkne pa da ovaj ustukne i ode na svoje mjesto. Nema potrebe za dokazivanjem u borbi. Ali kada ostari i onemoća, neko vrijeme će još glumiti da je snažan, pa prijetiti snagom, dok ne bude raskrinkan i dok se ne nađe neki mladi mužjak koji će ga natjerati da odmjere snage. Neko prijeti argumentom snage, a neko snagom argumenta. U ovom slučaju je snaga ujedno i argument.

Oni koji prijete, uglavnom se boje. Prijetnja je samo maska za strah. Mnogih se boji, koga se mnogi boje, kaže jedna izreka. Mnoge prijetnje su se nadvile nad onima koji prijete. Ali to ne znači da ih se stvarno ne treba bojati, jer i oni su ti koji se boje, a „u strahu su velike oči“. Pred takvima se ne treba olako ni povući, treba samo taktizirati i dobro odmjeriti gdje, kada, kako, u kakvim uvjetima napraviti im i neki sitni ustupak, da se ne osjete previše poniženima, kako bismo sa što manje žrtava došli do svog cilja.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
28.juni
Gost
28.juni

Odličan primjer je strahovlada na poslu.Ako hoćeš raditi pošteno i ispravno ,a to ne odgovara direktoru i upravi,kod njih padaš u nemilost. Ako nećeš biti cinkaroš kolega isto će te zadesiti. Oni ne prijete,kao što reče autor,oni odmah djeluju.Nešto slično sam doživjela prije dvije godine jer sam ukazala na uČinjenu grešku.Odmah sam bila pozvana na razgovor “upozorenja,”ali nisam htjela pokleknuti. Ostala sam pri svome uvjerenju.Znala sam(poznajem njihovo razmišljanje)da će uslijediti iznenadnen kontrole posla koji obavljam.Ali,hvala Bogu,sve je bilo kako treba biti i dobila sam najvišu ocjenu,jer se naš rad ocjenjuje..Mudro to Ivo reče”Prijete oni koji se nečega boje.”Nikada nisam voljela… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno

28.juni Pravda za dvoje ljudi nije nužno isto, ono šta je za jednoga pravda, za drugoga može bit nepravda.
Još kad se u pravdu umiša pravo onda nastaje kaos . . . jer pravne nornr često nisu istoznačne etičkim normama . . .

28.juni
Gost
28.juni

Moreno-Naravno!Tema je diskutabilna.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Prijetnja je dobar upravljački alat. Ne košta, a zlata vrijedi. Na drugom kraju prijetnje valja izazvati poslušnost koje dakako bez straha od sankcija, kazni nema. Zato i imamo Kazneni zakon. Lijepo sve taksativno navedeno – ako učiniš to i to, slijedi ti kazna zatvora u trajanju od toliko i toliko. Onda jbg, nećeš valjda riskirati zatvor. Možda i bi, ali je uvjet da te ne uhvate. Strahovi su naša sidra koja nas drže vezana u poslušnosti. Valja se bojati. Ostat ćeš bez posla, a onda ćeš ostati bez novca, bit će ti ovršen račun. Ne smiješ govoriti protiv vlasti, sutra… Pročitaj više »

milan
Gost
milan

SoA da strah je jednako autocenzura koja je postala u na pr. novinarstvu nezaobilazna, prremda i tu vidimo, ponekad je to vidljivo, novinarsku—uredjivačku, namjernu manipulaciju!

Ad astra
Gost
Ad astra

Dobar tekst.

Hmmm da
Gost
Hmmm da

A minusi na ovaj komentar su zbog…???

Lucija
Gost
Lucija

Soa,
opet babe i žabe…
“prijetnja dobrobiti djece”? Da, ima i toga danas? Ali djeca uvijek mogu potražiti drugu okolinu. Ili još bolje, STVORITI drugu okolinu.

milan
Gost
milan

Ivo Kobaš: Gospodine ostavili ste me bez teksta! Rijetko dobar uradak tim više zarad moje osobne preokupacije vezano za patološke primjere u psihologiji i sociologij. Čista petica 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

U SRED KRDA,
PRIJETI BIZON,
REPOM MRDA!

POBIJEGOŠE KONKURENTI,
SAKRIŠE SE IZA BRDA.

EVO TRUMPA,VODI MELANIJU
I GUAIDA,OTROVNICU ZMIJU!
IJU,IJU?

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Kod g. Ive Kobaša mi se dopada što pogleda stvari kako sa pozitivne, tako i sa negativne strane.
Kad bismo svi to radili svijet bi bio ljepši.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Bilo bi mi zanimljivo znati motiv onoga koji mi je na ovakav, u principu neutralan, gornji komentar ostavio minus.
Mada nije tako bitno.

Zlatan
Gost
Zlatan

Prava ljubav izgoni strah vani.

otpisani
Gost
otpisani

Prava ljubav, savršen sex ?

Moreno
Gost
Moreno

Prijetnja ima raznih, nekad su prijetnje u stvari poželjna upozorenja, nekad nagovještaj ucjena . . . sve su to psihološke igre . . .

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Mala priča o SAD-u ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik