fbpx

Izmišljeni problem

Zena cetrdesete

Slučajno sam našao jednu crno-bijelu fotografiju nepoznate žene i ne znajući da ću tako nenadano samo napraviti sebi problem.

Dok sam izlazio iz auta na parkiralištu, vjetar mi je pod noge donio jednu staru, izgužvanu fotografiju formata koji se koristi za identifikacijsku dokumentaciju. Većina bi ljudi, možda, samo okrenula glavu i otišla svojim putem. Možda bi neko i uzeo fotografiju, pogledao je pa bacio, a ekološki osvješteniji bi možda pokupili taj komadić papira i odnijeli ga do prvog kontejnera za smeće.

No, ja sam, još uvijek sjedeći na sjedištu auta s nogama vani, uzeo fotografiju i zagledao se u nju. Na njoj je bila žena četrdesetih godina, očito mješanka s više bijelih nego crnih gena, s dugom, crnom kovrčavom kosom, ozbiljna izraza lica za koji nisam mogao odrediti krije li se iza njega briga ili tuga.

Odjednom sam, i dalje sjedeći, počeo postavljati sebi pitanja. Ko je ta osoba? Živi li tu negdje, ako je živa, jer ko zna, možda je to neka stara fotografija na kojoj je davno preminula osoba? Je li baš ona izgubila fotografiju ili neko kome ju je dala? I je li ju uopće dala ili se kod nekoga, ko zna kako, našla u posjedu? Da to nije nekim slučajem fotografija žene, majke, sestre, prijateljice ili po nekom drugom osnovu bliske osobe nekome od prognanika koji su pobjegli glavom bez obzira spašavajući život i od uspomena iz zavičaja imali samo par sitnica, a jedna od njih je bila i ova fotografija? Kroz glavu mi prolazi kako sam ja napuštao svoje ognjište sa samo nekoliko sitnica u ruksaku. Ili je to slika bivše ili sadašnje ljubavnice koju je neko krio? A možda je i namjerno bačena?

A onda se pojavilo pitanje – šta učiniti s tom fotografijom? Da je bacim i produžim dalje, nekako mi se činilo da je ostavljam bez ikakve šanse, da će biti trajno uništena. A šta ako je to jedina fotografija ove osobe, a nekome je mnogo važna? Ali, ako je i tako, kako ja mogu to znati i kako mogu naći onoga kome ju treba vratiti? Staviti je na neki oglas – ko to gleda i koja je šansa da pomogne? Da je ponesem sa sobom – za što će mi poslužiti, samo će mi smetati? Da je ostavim na neko vidno mjesto – vjerujem da bi i odatle ubrzo otišla u smeće. Bez prave ideje, ipak sam stavio fotografiju u džep i izašao obaviti posao zbog koga sam tu i došao.

Kad sam došao kući, još uvijek mi iz glave nisu izlazili ta slika i pitanje šta s njom učiniti. Posegnuo sam rukom u džep da je izvadim, ali tamo je nisam našao. Dobro sam pretražio i druge džepove, ali slici ni traga. Negdje je, po svoj prilici, ispala kad sam vadio ruku iz džepa.

Nešto razmišljam kako nekada niodčega sami sebi napravimo problem, i kako se nekada takav problem sam od sebe riješi. Neki ljudi su pravi majstori upravo za to – napraviti problem, pa ga onda rješavati. Samo nisam znao da sam i ja jedan od njih…

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

Foto :
Onaj valčić u visini njenog lakta
simbolizira milost Svetrešnjega,
dok se u daljini ne nadziru
tragovi blizine ?

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

A triba sliku spremit i onda provat vidit ko je ako i kad nam puste mogućnost biometrijske tražilice . . .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Moreno :
Siguran sam da je to ona !

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Moreno
Njonjo pošo u Kinu. Imaju ugovor već (?) sa Huaweijem baš za takve stvari…mislim da je i Brnabićka u Kini. Btw, stanovnici u C. Gori ih tuže zbog rijeke Tare…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Luce :
Tarapana ?

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Umpa
Dok je papana
bit će tarapana…
Nakon toga – tari guzi…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Pun svijet problema, na sve strane bijeda i uzas, ali od ovog pravit problem???

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Emiliano :
Greta Thunberg i Leonardo DiCaprio nakon trosatnog razgovora iza zatvorenih vrata izjavili da je Crvenkapica dok je išla u posijet baci u šumi brala cvijeće sa obe ruke i nogom (lijevom)?

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Umpa
E. Stara verzija Crvenkapice je fake news.
Sada je vuk – vegetarijanac…
To opet nije dobro, jer…ispušta po šumi, što je omamilo Crvenkapicu…naišao Epstein obučen u lovca…
To o branju cvijeća…izmislili kao alibi za baku i javnost…kao porezalo je nešto po lijevoj nozi…moš’ mislit 😊

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Šezdesete. Slavensko porijeklo. Slikano za domaću upotrebu i podsjetnik…vrsta ‘punoće’ govori o višestrukom majčinstvu…
Dama je ili u visokoj starosti…ili
Netko od potomaka je sređivao stvari i naišao na sliku…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Luce :
Tebi toplodošlica na komentarima kod Pive !
Višestruko majčinstvo ?
Samo jedan otac ?

Perica
Gost
Perica
11 mjeseci prije

Da, lepo “oslikan” trenutak razigranosti unutrašnjeg bića, a koje u trenucima NEnapetosti (slično OPUŠTENOSTI) i podenuto bilo čime (zvuk, slika, događaj….) proizvodi ovo.
Nekada me ponese i dalje, pa neku prisutnu osobu “tumačim” unazad do detinjstva njenog, da bih pojasnio njene današnje stavove, postupke…..
Ali u grču brzine svakodnevice sve ređe me tako “ponese”.

dulebg
Gost
dulebg
11 mjeseci prije

Fotografije imaju smisla dok žive oni koji su poznavali uslikanog. Posle postaju nerazumljiva mrlja.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Imao si srece. Sta da ti je zena uzela jaknu da opere.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@tihobl :
Propjevao bi Ivo ko operni pjevač ?

Ma nisam ja nego ona :

Idi na morsku pučinu
da mi pokažeš k.

narodna-Dalmacija

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x