Lažeš!

laz covjek zena

Nekada nije važno šta je neko učinio, nego šta neko kaže da je taj učinio. Kao da sve riječi nisu ravnopravne, kao da i među njima postoji diskriminacija.

Gledam ponekad kako političari optužuju jedni druge da koriste neprimjerene riječi u međusobnoj komunikaciji. Recimo, ako jedan drugome kaže da je nešto slagao, to je strašna uvreda. Ali ako kaže da to što je rekao nije istina, ili da je istina sasvim suprotna od onoga što je rekao, to je prihvatljivo. U čemu je razlika? Slagati – znači reći neistinu, samo što je to kraće izrečeno. Ušteda vremena, a sve jasno.

U ovakvim slučajevima u pravilu dalje se i ne razgovara o tome je li dotični zaista slagao ili nije i koje su posljedice njegove laži, nego se pod paljbom kritika nalazi onaj koji je rekao tu „ružnu“ riječ. Sve posljedice laganja po lažova nisu ni blizu onima koje nastaju po onoga koji je objelodanio da lažov laže. Samo da je bio „taktičan“ i izbjegao ovu opaku riječ, mogao se spasiti linča i moglo se razgovarati o onome o čemu je želio.

Nije opasno reći nekome samo da laže. Ako kažete da je kriminalac onaj ko je očigledno upropastio firmu i zarade radnika stavio u svoj džep; ako je pijan zgazio dijete u prometnoj nesreći za koju nije kažnjen; ako je ubio nekoga dok su ga hvatali zbog dilanja droge ili trgovine ljudima i slično, loše ćete se provesti! Ako imate sreće, neće vam automobil eksplodirati dok ste u njemu, ali ako nemate… Jednostavno, takvi kriminalci ne podnose da im se kaže da su kriminalci, mada ne kriju da su počinili sva djela koja se smatraju kriminalnima.

Ima i riječi koje su poželjne, koje zamjenjuju one ružne, a lijepo zvuče. Recimo za onoga ko je pokrao sve živo i preko noći se obogatio; ko je stranačku moć iskoristio za vlastito bogaćenje, kažemo da je snalažljiv. Jednostavno, on se u novonastaloj situaciji brzo snašao i iskoristio svoju šansu, za razliku od nesnalažljivih tupana koji nisu ni prepoznali prilike niti su ih umjeli iskoristiti. Snalažljivi čovjek odmah uoči da može zaposliti stotinu ljudi da za njega rade mjesec-dva, ako treba i više, a da im ne plati ništa. On se zna snaći, zna procijeniti da u datim okolnostima neće biti kažnjen za to, i snalazi se. Zaradi tako bogatstvo, a kasnije, ako treba, on će i pomagati drugima do mjere do koje on procjenjuje da treba pomagati.

I riječ kontroverzni je vrlo poželjna. Umjesto da kažete za nekoga da je lopov, prevarant umjesto koga žiranti vraćaju kredite, a on radnicima ne plaća što rade za njega, vi kažete da je to kontroverzni biznismen. Eto, radi on velike stvari koje neki odobravaju, a neki osuđuju. A ko bi narodu ugodio?! Dovoljno mu je što mora misliti o svojim velikim poslovima, taman posla da razmišlja i o tome šta narod govori i šta misli!

Ima, dakle, raznih riječi. I dobrih i loših. I poželjnih i nepoželjnih. Samo treba paziti gdje, kada i kako ih upotrijebiti. Ako ih koristiš kako treba, ima nade za tebe. Ako ne – a, ko ti je kriv?!

 

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
shumadinac
Gost
shumadinac

Nekada kod nas nije bilo tako. Od davnina se prenosila izreka “vo se vezuje za rogove a čovek za reč”. I mene krajnje iritira kad čuje “snašao se”. Ali to je novijeg datuma, takva filozofija je prihvaćena tek kod grabeža 90tih, do tada se bar javno nije izlazilo sa takvim stavovima. Težak je to otrov, teška tema – moglo bi se o njoj pričati danima. Ali da skratim: Više puta sam preporučio fenomenalno delo “Princ Valijant” koje je koncetrat ljudske mudrosti i iskustva. U jednoj epizodi Valijant dobija zadatak da izvidi šta se dešava u susednom kraljevstvu koje počinje da… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumy:Kao stariji maloljetnik dodjeljujem ti 9 desetina časti od Madeleine Albright i 10 kg.svinjske masti !

shumadinac
Gost
shumadinac

Nemam ti ja snage za toliko breme Umpy, mast ne računajući.

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Albrightici predložili ugradnju časti od nepoznatog donatora.Čast odbila ugradnju.

Piretis
Gost
Piretis

Lagati se uči od malih nogu. Pa lažemo roditelje ne bismo li izbjegli kaznu, a oni naravno znaju da lažemo pa nas opominju zbog laganja a ne zbog onog što smo učinili. Onda mi, iako još mali, zaključimo da je laž isplativa, da slijedi manja kazna, ako uopće ikakva, pa lažemo dalje. I naučimo se lagati. Mislimo da će drugi imati bolji dojam o nama ako slažemo da smo bolji i sposobniji nego jesmo, ili da je bilo drugačije nego jeste. Vremenom se toliko izvještimo da i sami zaboravimo je li nešto što smo puno puta prepričali laž ili istina.… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

Tačno tako, vremenom se gubi osećaj. Nisam mogao da verujem svojim ušima kada sam slušao sledeći razgovor preko mobilnog: “Ej, zdravo. Da,da, samo časkom da skočim do… (drugog grada koji je daloko 40km), nešto da završim i vraćam se. Nađemo se u kafiću za POLA SATA”!!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumy:
Ne slušaj tudje razgovore preko mobilnog!
Za to postoje profesionalci i službe od nas plaćene,
koje to rade temeljitije i bolje?

shumadinac
Gost
shumadinac

Nisam kriv Umpah – taj nije običan idiot već preglasan idiot. Nisam imao izbora.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumy:
54 očenaša,odmah!
I dovedi roditelje !

shumadinac
Gost
shumadinac

8. smrtni greh – prisluškivanje? 🙂

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Ima još nešto. U srednjoj školi, moj kolega iz klupe i ja, završili smo na “disciplinskom”. Mislim da je povod bio nepristojno dobacivanje nastavniku. Uglavnom kolega je prošao sa relativno umjerenom kaznom, ukorom nastavničkog vijeća, a ja sa ukorom pred isključenje. Kada sam pitao direktora (koji je bio u komisiji pred koju smo bili pozvani) zašto sam toliko drastičnije kažnjen, odgovorio mi je: Ti si nas gledao u oči i sve priznao. Dakle, trebao sam gledati u pod i muljati? Sada znam da je to “pametnije” ali mi svejedno nije krivo. Naučio sam, na teži način, da se iskrenost… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

@Piretis
I vremenom dođeš u situaciju kao Vašington da ti je više energije potrebno za zataškavanje sopstvenih laži nego da napraviš nešto konstruktivno.

Sa pozicije društva krajnje idiotski ali kako se uvek radi o ličnoj (pojedinac ili grupa) koristi…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Ponekad se karakter odmah prepozna i bez riječi kroz različite primjenjene tehnike.Kad su bili mladji:
priča se da je Bill kupio sladoled Hillary.Pocčela je lagano da ga liže
i onda ga je popušila?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

A Moniki osta štapić od Snjeguljice(Ledo)?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Ježurka koji kuži kad se roni(ironija)?
Zaslužio si podmornicu !!

Ostali Tupamarosi ne posjeduju osijećaj za tumor?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Hvala Umpy,za podmornicu mi neće trebati vez,imam podvezicu.

Guest
Gost
Guest

Ironija = željezarija ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Aluminiarija?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Monika na štapiću(Ledo)?

Guest
Gost
Guest

Monika – Clintonova usna harmonika

SamoKratko
Gost
SamoKratko

Laganje je svjesno govorenje neistine. Netko može govoriti neistinu, i pri tome misliti da govori istinu, pa se za njega ne može reći da laže…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

I šutnjom se svašta može reći ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Za ljude slabijeg sluha treba glasnije šutiti?

Guest
Gost
Guest

Svejedno laže, samo nesvjesno. (Vrlo čest slučaj)

Kiki
Gost
Kiki

Tačno tako. Sećam se kako se digla bura oko Brionskih transkipata. Svi su se pitali koji izdajnik ih je objavio, a ne i da li je to tačno.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Dobri dan Kiki i oprosti ako ja nešto krivo napisah!

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Kiki,
oprosti Umpyju,bura je digla krivi transkript.

Slavonac
Gost
Slavonac

Imamo mi na guglu lazi oni koji su svemirski narod.Isprali su mozak narodu,da jos uvjek biraju one koji suji lagali sedamdeset godina.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Laž, kao ono što nije, može postojati samo u riječima sa samo jednom svrhom – da bi utjecala na ono što jest ili na što će biti. To znači da je laž sredstvo s kojim želimo utjecati na druge kako bi donijeli odluke u skladu s našim planovima., kraće alat za kreaciju budućnosti. Upravo zato je teško bilo komu ne latiti se tog alata. Svatko želi kreirati budućnost po svom. Ako je cijena za tu budućnost samo u riječima koje su besplatne, neutralne, ničije, svačije, zašto bi se itko odrekao tog alata? Zato što nije moralno, etično, nije u skladu… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Kineski mislilac Phon HuaWei:

Reći ću vam sve !

I NIJE !!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Indijanski poglavica Pas Mater:

Kad te uvatim,
slijedi ”ZATIM” !

Nova laž:
VENECUELA:
Juan Guaido se proglasio i vozačem autobusa?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik