Majstori umjetnici

Bob Ross

Uvijek se divim ljudima koji su vrhunski u onome što rade i uživam u svakoj prilici u kojoj mogu gledati kako rade svoj posao.

Nekada davno sam gledao prvi put snimak kako slikar Bob Ross slika. Bilo je to za mene nešto novo, jer što se slikanja tiče, tu nemam baš nimalo talenta i ne razumijem se mnogo ni u tehnike slikarstva niti u pravila i običaje struke. Znam samo je li meni neka slika lijepa i ugodna mome oku, a koliku bi vrijednost na tržištu mogla imati, to ni približno ne bih umio procijeniti. Znam da neke slike, koje se procjenjuju na milionske iznose, ne bih izabrao da mi ih neko ponudi i besplatno, a izabrao bih možda neke koje nemaju gotovo nikakvu tržišnu vrijednost.

Ali gledati dok neko slika – e, to mi je pravo uživanje! Kad slikar stane pred savršeno bijelo platno i treba na njemu napraviti nešto, ja se prvo pitam kako li će krenuti, s koje strane? A on radi sve suprotno od onoga što bih ja očekivao. Ako zamislim da ću naslikati kuću, ja bih prvo i slikao kuću, ali pravi slikar ne! On prvo slika ono što je iza kuće – nebo, oblake, drveće iza kuće i sve tako nešto, a onda dolazi na red kuća. Kad naslika i kuću, onda može doći još neko drvo ispred nje, neko cvijeće, čovjek… Dakle, slikar ima sasvim drugačiji način od onog koji sam ja bio zamislio u svojoj glavi, i kada vidim rezultat rada, potpuno mi je jasno zašto tako čini. Tako kako on čini i treba slikati, to je i meni logično sad, kad sam vidio zašto tako slika.

Ali to što sam naučio malo razumnije gledati kako se slika, ne znači da sam naučio slikati. Tu sam i dalje na onom istom niskom nivou kao i na početku priče. Gledam samo i čudim se kako Bob Ross „neodgovorno“ mlati onim kistovima po platnu kao da se igra, a kako iza tih kistova platno ostaje obojeno s toliko smisla i svrsishodnosti, kako je svaka mrljica boje baš na svom mjestu i baš one nijanse boje koje bi i trebala biti. Da ja napravim neki potez tim istim kistovima, da ih umočim u one iste boje, na platnu bi ostale samo mrlje, koje „pas s maslom ne bi pojeo“! I on za pola sata naslika pravu sliku, koja možda nema veliku tržišnu vrijednost, ali je ugodna mom oku, a ja bih mogao ostati danima i slikati, a da od moje slike svi okreću glavu jer bi ljepši pogled bio u bilo kom drugom pravcu.

Gledati pravog slikara dok slika je kao gledati neku vrhunsku igru u kojoj se majstori te igre nadmeću i prave poteze koji su tako ugodni za vidjeti, a mi sami ih ne možemo nikada izvesti. Gledati neki potez kistom je kao gledati trostruki salto kod skokova u vodu, posebno atraktivan zgoditak u nogometu ili potez nakon koga se ne može izbjeći mat u šahu. U samo pola sata od bijelog platna nastane divni pejzaž koji vam dočarava dio prirode na kom imate i razigrani potočić i kućicu za odmor i debelu hladovinu, i šumorenje lišća na vjetru. Imate u kući pogled na lijep prizor i usred olovnih magli vani, i za kišnih dana. Sve zahvaljujući spretnoj ruci nekog umjetnika koji ništa bolje ili više ne vidi od vas, samo što ono što vidi, bilo uistinu ili samo u mašti, umije i prenijeti na platno.

Uživanje je gledati umjetničke radove koji su nastali trudom i zadovoljstvom umjetnika, ali uživanje je i gledati kako radovi nastaju. I sama tehnika kojom se izrađuje neki umjetnički proizvod je umjetnost za sebe.

30
Ostavite komentar

avatar
10000
 
7 Grupirani komentari
23 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
27 Komentatori
VasilisaPremudraHistrionIvo KobašKonstantinDon_Jai Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Siniša
Gost
Siniša

Mala zloupotreba…..
Mir Božiji.. Hristos se rodi u čas dobri!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Sretan Božić svima koji slave danas!

Piretis
Gost
Piretis

Pridružujem se dobrim željama.
Sretan Božić.

Šok
Gost
Šok

Majstor i Margarita su bolji od ovoga.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Čovjek se rađa s talentima…ili je bolje reći da se talenti rađaju s čovjekom? Kako god bilo, rijetka su ostvarenja talenta bez prethodnog mukotrpnog rada na svladavanju tehnika. Ima i onih koji su savršeno savladali sve tehnike (slikarske, kiparske, sviračke,..), ali bez talenta se njihov rad svodi na repliciranje, imitiranje. Kad David Gilmour svira Echoes ili Shine on you crazy Diamond i to s tri prsta je nešto sasvim drugačije nego kad to svira netko drugi, tehnički savršeno, a opet manje savršeno od nesavršenog Gilmourovog.
Talent, posebice onaj umjetnički jest Dar, ali i više od toga. To je rijetki blagoslov čovjeku koji mu otvara komunikacijske puteve do svijeta ideja, do božanskoga gdje po svojem nahođenju uzima slike, zvukove, melodije, riječi i s izrađenim djelom kojeg zovemo umjetničkim nam prevodi viđeno. Nekad ni umjetnik sam ne zna zašto je nešto napravio, otkud mu inspiracija, ali ju je nekako uhvatio i krenuo njenim tragom. Možda je inspiracija uhvatila njega, možda se stalno mota tu negdje oko nas, a mi je ne ćutimo. Nemamo oči da je vidimo, ni uši da je čujemo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Dakuće počet slikat kuću,
nego oko kuće?
Fali kuče ispred kuće?
Da proba sa portretom jeżeve kućice ili sa tri kvarta Bijele Kuće
ili sa Sorošem umotanim u novinski papir?
Da mi umitnik izvini!

barba tonći
Gost
barba tonći

U metnik u metanju. U2 😉

jezevakucica
Gost
jezevakucica

U isti kontekst stavljati ježevu kučicu i Bijelu kuću neprimjereno.Očekuj diplomatsku notu a možda i cijelu kompoziciju vlade Životinjskog carstva.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@jeżurka:
Oprosti,
ma Mikron!

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Još jučer oprošteno !?

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

@jezeva kucica
Za kompoziciju (vlaka) “Zivotinjskog carstva” se dragovoljno (#@Umpah Pah pozrtvovno) prijavljujem; diplomatsku notu slobodno proslijedis dalje…
🙂

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Hvataj Premudra,bacam notu u c duru sa votkom.Po želji i cijelu kompoziciju!?

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

Hvala la la la
🙂

Maja
Gost
Maja

rado gledam kad on malja po platnu, u svom mirnom zargonu mijenja boje i kistove. i bas kad pomislim, slika je gotova, u svoj dubini i sirini, mazne mi on pred oko u prvi plan lijevo ili desno neko crno, ogoljelo drvo, koje onda -prema izvoru svjetla bude prepravljano. uglavnom su sve njegove slike isti pejzazi, isti stil, odmah prepoznatljiv. danas takvo vjerno docaravanje prirode nije vise in- trazi se vise maste, omjer boja, i to je to.

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey

Ivo oprosti malo ću uzurpirati tvoj članak. Tebi i tvojoj porodici želim svako dobro i puno zdravlja, da napišeš još puno zanimljivih članaka i osvrta, a svim Pravoslavnim kršćanima želim sretan Božić. MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Ivo Kobaš
Gost
Ivo Kobaš

Hvala, u tebi i tvojima, kao i svima drugima neka bude sretna nova godina, a svima koji slave Božići neka također bude sve onako kako im odgovara! Hristos se rodi!

Konstantin
Gost
Konstantin

Sinisa, pridruzujem Ti se u cestitkama. CESTITAM SVIM PRAVOSLAVNIM VERNICIMA BOZIC i POZDRAVLJAM SVE VAS SA RECIMA: HRISTOS SE RODI. Za mnogaja leta! PS. Dobronamerna kritika Logicnom sto nije cestitao Pravoslavni Bozic !

palermo
Gost
palermo

Znaš da je drug Marx odavno rekao da je religija (bilo koja) opijum za narod – ako je u ičemu bio u pravu, bio je u tome.

Siniša
Gost
Siniša

Da samo je zaboravio dodati da je stvorio novu religiju koja je za kratko vrijeme opila i pobila na milione ljudi.

Piretis
Gost
Piretis

@palermo- Marx je to rekao samo zato jer u to vrijeme nije bilo TV-a i interneta.
Svako vrijeme ima svoj “opijum”.

Siniša
Gost
Siniša

Ili ti ga “svaka budala ima svoju zabavu”.

Konstantin
Gost
Konstantin

Palermo … postovani pobratime kako za koga i zavisi kako ko tumaci i religiju, i kojekakve ideologije. Neznam za tebe i ostale, ali ja licno kada udjen u bilo ciju bogomolju (pravoslavni hram, katolicki hram, muslimanski hram) dozivljavam u sebi MIR. Zelim i tebi licno da osetis taj blagodat! pozdrav iz Skopllja ;o)

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

@palermo, puno bliži istini je Dr. House koji je rekao da je religija placebo za narod, a ne opijum.

Konstantin
Gost
Konstantin

Palermo … evo ti dokaz ili kontra-dokaz (ovisno ko kako tumaci religijska ubedjenja). ;o)

Siniša
Gost
Siniša

Hvala pobratime, i ti da si živ i zdrav….
Elem…LPu ćemo dobronamerno zanemariti “propust”.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Evo i malo humora za Božić, made in Croatia.

https://twitter.com/evaamalija/status/1081901017971810304

palermo
Gost
palermo

Gledao sam ovog Mazala na jobitou podosta, i uvijek slika pejzaž (nikad portret, niti kakva gradska sredina), a najžešći je sa ovim soboslikarskim “špatulama”. Mogao je ipak malo promijeniti repertoar.

Don_Jai
Gost
Don_Jai

Slatko, simpatično, ljepuškasto…; da to vidi veliki Vincent, odrezao bi si i drugo uho samo da ne mora gledati dalje. Dobar zanatlija u pravom smislu riječi (čovjek radi koliko može i podrška svakako pa čak i ako mi ne leži izražaj, nedostatak energije, nema tu punka 70tih, eksplozije, iskrenosti i impresije). Moja baka bi tako nešto stavila na zid, draga i bedasta baka koja zna saditi kukuruz i grah, i to je sve i volimo ih čak i takve. Bar se trude.

stefano
Gost
stefano

Kažu da su u hrvatskoj najslikari naivci iz Hlebinja a moje mišljenje je da su balkanci skupa samnom najveći naivci. Sretan i blagoslovljen božić vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti

Histrion
Gost
Histrion

Hristos se rodi i mnogo uspjeha u sportovima kao sto su kotletika,
kriglanje, skok s votkom i drogomet !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik