Misterija Bermudskog trougla ipak ostaje neriješena

Bermudski trokut
0
0

Satelitski snimak koji prikazuje čudne heksagonalne oblike iznad Bermudskog trougla uzrokovao je spekulacije da bi mogao biti uzrokom neobjašnjenih nestanaka brodova i aviona u tom području, a o čemu smo i ranije pisali.

U nedavno emitovanoj emisiji Science Channela “Šta na zemlji?” (org. “What on Earth?”), koja je za temu imala Bermudski trougao, teorija je opovrgnuta.

Naime, slične formacije oblaka javljaju se i u dijelu iznad Sjevernog mora, blizu Velike Britanije. Oni su takođe povezani sa “vazdušnim bombama” jakim spuštanjima i naletima vjetra koji ima toliku snagu da uništi brodove i avione. Iako slični, oblaci iznad ova dva područja, prema riječima stručnjaka, drugačije djeluju na nivou mora.

Fotografija oblaka iznad Bahama iz 2002. godine, koju je napravio NASA-in spektroradiometar srednje rezolucije (MODIS), prikazuje heksagonalne oblačne mase, slične onima iznad Sjevernog mora. Ovakav oblik je posljedica “mikroprskanja“, naglog i intenzivnog udara vazduha koji može stvoriti vjetrove na morskoj površini brzine i do 160 km/h sa talasima i do 12 metara, prema riječima meteorologa sa Univerziteta u Arizoni.

Drugi stručnjaci smatraju da su vremenski uslovi u ova dva područja previše različiti da bi se moglo govoriti o sličnom obliku oblaka. Štaviše, čudne formacije oblaka na Bahamima mogle bi biti posljedica promjenjivog vremena na malim ostrvima u blizini.

Heksagonalne mreže oblaka su redovna pojava pod određenim uslovima na srednjim geografskim širinama, tvrde iz NASA-e. Čak i kada bi ovi oblaci bili isti, malo je vjerovatno da bi područje Sjevernog mora iznad kojeg se oni stvaraju ostalo tako “mirno” u smislu nestanka letjelica i plovila.

Od 40-ih godina prošloga vijeka, desetine brodova i aviona su nestali tokom putovanja kroz Bermudski trougao. Za njihov nestanak su navođeni brojni uzroci od izgubljenog grada Atlantide do metanskih eksplozija u dubini mora.

Otkazivanje opreme i ljudska greška su manje dramatična objašnjenja, ali najvjerovatnija, kažu stručnjaci. “Nema dokaza da se misteriozni nestanci dešavaju češće u Bermudskom trouglu od bilo kog drugog, velikog i frekventnog putnog područja“, saopšteno je iz Državne okeanografske i atmosferske uprave SAD-a.

bermudski trokutNASAwhat on earth
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI