Mjesečeva magnetosfera, jednom dvostruko jača od Zemljine, misteriozno je umrla

mjesec
32 komentara

Magnetosfera je glavna sila koja štiti Zemlju od snažnog sunčevog zračenja koje neprestano bombardira naš planet. Bez njega, naš bi planet brzo postao nenaseljena pustinja.

Istraživači s Tehnološkog instituta u Massachusettsu otkrili su da je Mjesec jednom imao snažno magnetsko polje, čak dvostruko jače od Zemljinog, ali da je oslabljeno prije no što je potpuno nestalo, što se dogodilo prije oko milijardu godina.

Prema istraživačima, koji su svoja otkrića objavili u časopisu Science Advances, Mjesečevo magnetsko polje bilo je pogonjeno snažnim dinamovim efektom, generiranim fenomenom poznatim kao ‘kristalizacija jezgre’. Kako se Mjesečeva unutarnja jezgra hladila i kristalizirala, elektronski nabijena tekućina jezgre bila je snažno miješana, proizvodeći dinamov efekt.

Dr Benjamin Weiss, profesor sa MIT-a za Zemlju, Atmosferu i Planetarne znanosti i koautor studije, objasnio je kako je magnetsko polje „ta maglovita stvar koja prožima prostor, poput nevidljivog polja. Pokazali smo da je dinamo koji je proizveo Mjesečevo magnetsko polje umro prije negdje između 1,5 i milijardu godina, a čini se da se napajao na način sličan kao i Zemljino magnetsko polje. ”

Dr. Weiss i njegovi kolege uspjeli su donijeti procjenu nekadašnje snage Mjesečevog magnetskog polja pomoću mjesečevih stijena prikupljenih NASA-inim projektom Apollo, koji su pokazali kako su uzorci stari do četiri milijarde godina donijeli  dokaze o jakom magnetskom polju od oko 100 mikrotesli (jedinica gustoće magnetskog toka). Za usporedbu, Zemljino se magnetsko polje procjenjuje na samo pola – oko 50 mikrotesli.

Kasnije su znanstvenici proučavali i druge, „mlađe“ mjesečeve stijene, formirane prije otprilike 2,5 milijarde godina, koje su pokazale očitanja ispod 10 mikrotesli. Kako je vrijeme prolazilo, stvaranje mjesečevih stijena propadalo je kako je prestala vulkanska aktivnost koja ih je stvorila. Zbog toga je, objasnio je Weiss, pronalazak stijena od prije 3 milijarde godina ili manje težak, pa je proučavanje mjesečeve povijesti u posljednje 3 milijarde godina „misterija, jer gotovo da i nema zapisa o tome.“

Na sreću, u misiji Apolon uspjeli su prikupiti uzorke lunarne stijene stvorene prije samo milijardu godina, očito nastale tijekom sudara, kada se rastopila i ponovo oblikovala u  stijene. Ti su uzorci pokazali gotovo nepostojeće magnetsko polje – mjereći samo 0,1 mikrotesli. Na taj su način znanstvenici mogli utvrditi kako je prije milijardu godina nekada moćno magnetsko polje našeg lunarnog satelita iščezlo.

Znanstvenici procjenjuju da su Mjesečevo magnetsko polje zapravo pokretala dva odvojena fenomena – s kristalizacijom jezgre slabija sila u usporedbi s nečim što se naziva “precesija”. Smatra se da je potonji fenomen uzrokovan u razdoblju kada je Mjesec orbitao bliže Zemlji, s čvrstom vanjskom ljuskom i miješanjem rastopljene tekućine u lunarnoj jezgri dok je reagirao na gravitacijsko povlačenje našeg planeta, generirajući snažno magnetsko polje od oko 100 mikrotesla.

Na temelju svojih otkrića, Weiss i njegovi kolege vjeruju da je precesioni učinak ostao dominantan prije otprilike 2,5 milijardi godina, kada ga je naslijedio fenomen slabljenja jezgre kristalizacije, koji je i sam umro prije milijardu godina.

Zemljino zaštitno magnetsko polje, poznato kao magnetosfera, štiti naš planet od snažnih solarnih valova. Čak i uz ovaj zaštitni štit, snažni sunčevi bljeskovi koje generira Sunce sposobni su prouzrokovati veliku štetu ljudskoj infrastrukturi, kako na Zemlji tako i u svemiru.

U 2011. američki su znanstvenici izračunali da ako se ponovi vrsta smrtonosne solarne oluje koja je pogodila Zemlju 1859. godine, mogla bi prouzrokovati štetu do 2000 milijardi dolara i bilo bi potrebno više godina da se štete saniraju. Bez magnetskog polja Zemlja bi bila bespomoćna u borbi protiv sunčevog zračenja, i život na njoj više ne bi bio moguć.

Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
3 godine prije

Magnetosferu generira tekuce zeljezo koje se nalazi izmedju centra i povrsinske kore zbog rotacije zemlje.
Centar zemlje je isto zeljezo i nikl, ali je u krutom stanju zbog visokog pritiska. Mjesec je manji i brze se ohladio i zbog toga izgubio magnetsko polje kao i Mars. Nema tu nepoznatog.
Ako nam suncano zracenje “zapali” elektoniku i napravi veliku stetu, netreba rata, biti ce posla.

FranjoTahi
3 godine prije

ProtoHDZovci zivjeli na mjesecu, ukrali magnetsko polje i preselili na Zemlju gdje i dan danas siju bijedu i lapaju sve cega se dotaknu. Eto, objasnjeno.

Mlata
3 godine prije

Zar se nisu naučnici složili da je mesec deo mlade planete zemlje u koju udario džinovski asteroiid? Mesec je sve dalji i dalji od zemlje, jednom će se “osloboditi” i ćao, nema više

DJ Krmak
3 godine prije

Svi ovi omotači, atmosfera, gravitacija i polja ova i ona itd.sve tako savršeno u milimetar, nastade velikim praskom…lol

politicki nekorektan
3 godine prije

….gretu na mjesec!!!…odmah da protestuje , a moze i jedan prijeteci govor….

politicki nekorektan
3 godine prije

…cekaj, sta nije nasa prije par godina rekla da ne moze da nadje to kamenje koje su dovukli sa mjeseca ??..e,koji moroni , isli na mjesec po kamenje, a drnis im tu,pod nosom…zagora i mjesec , regije pobratimi…

DažBog
3 godine prije

Magnetosfere nestalo kada je Mujo zatvorio kovacnicu zbog odlaska u starosnu penziju. Ugasena vatra, nema tecnog jezgra, nema ni pomenute magnetosfere. Tako izumiru stari zanati

šeronja
3 godine prije

Stručnjaci objasnite gravitaciju pa sve ostalo

KUga
3 godine prije

What is the atmosphere of Earth made of?
Earth’s atmosphere is 78% nitrogen, 21% oxygen, 0.9% argon, and 0.03% carbon dioxide with very small percentages of other elements. Our atmosphere also contains water vapor. In addition, Earth’s atmosphere contains traces of dust particles, pollen, plant grains and other solid particles.
Dakle uzrok globalnom zatopljavanju nije CO2 nego nesto drugo, sto? Hajdemo znanstvenici!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI