fbpx

Mjesečeva magnetosfera, jednom dvostruko jača od Zemljine, misteriozno je umrla

mjesec

Magnetosfera je glavna sila koja štiti Zemlju od snažnog sunčevog zračenja koje neprestano bombardira naš planet. Bez njega, naš bi planet brzo postao nenaseljena pustinja.

Istraživači s Tehnološkog instituta u Massachusettsu otkrili su da je Mjesec jednom imao snažno magnetsko polje, čak dvostruko jače od Zemljinog, ali da je oslabljeno prije no što je potpuno nestalo, što se dogodilo prije oko milijardu godina.

Prema istraživačima, koji su svoja otkrića objavili u časopisu Science Advances, Mjesečevo magnetsko polje bilo je pogonjeno snažnim dinamovim efektom, generiranim fenomenom poznatim kao ‘kristalizacija jezgre’. Kako se Mjesečeva unutarnja jezgra hladila i kristalizirala, elektronski nabijena tekućina jezgre bila je snažno miješana, proizvodeći dinamov efekt.

Dr Benjamin Weiss, profesor sa MIT-a za Zemlju, Atmosferu i Planetarne znanosti i koautor studije, objasnio je kako je magnetsko polje „ta maglovita stvar koja prožima prostor, poput nevidljivog polja. Pokazali smo da je dinamo koji je proizveo Mjesečevo magnetsko polje umro prije negdje između 1,5 i milijardu godina, a čini se da se napajao na način sličan kao i Zemljino magnetsko polje. ”

Dr. Weiss i njegovi kolege uspjeli su donijeti procjenu nekadašnje snage Mjesečevog magnetskog polja pomoću mjesečevih stijena prikupljenih NASA-inim projektom Apollo, koji su pokazali kako su uzorci stari do četiri milijarde godina donijeli  dokaze o jakom magnetskom polju od oko 100 mikrotesli (jedinica gustoće magnetskog toka). Za usporedbu, Zemljino se magnetsko polje procjenjuje na samo pola – oko 50 mikrotesli.

Kasnije su znanstvenici proučavali i druge, „mlađe“ mjesečeve stijene, formirane prije otprilike 2,5 milijarde godina, koje su pokazale očitanja ispod 10 mikrotesli. Kako je vrijeme prolazilo, stvaranje mjesečevih stijena propadalo je kako je prestala vulkanska aktivnost koja ih je stvorila. Zbog toga je, objasnio je Weiss, pronalazak stijena od prije 3 milijarde godina ili manje težak, pa je proučavanje mjesečeve povijesti u posljednje 3 milijarde godina „misterija, jer gotovo da i nema zapisa o tome.“

Na sreću, u misiji Apolon uspjeli su prikupiti uzorke lunarne stijene stvorene prije samo milijardu godina, očito nastale tijekom sudara, kada se rastopila i ponovo oblikovala u  stijene. Ti su uzorci pokazali gotovo nepostojeće magnetsko polje – mjereći samo 0,1 mikrotesli. Na taj su način znanstvenici mogli utvrditi kako je prije milijardu godina nekada moćno magnetsko polje našeg lunarnog satelita iščezlo.

Znanstvenici procjenjuju da su Mjesečevo magnetsko polje zapravo pokretala dva odvojena fenomena – s kristalizacijom jezgre slabija sila u usporedbi s nečim što se naziva “precesija”. Smatra se da je potonji fenomen uzrokovan u razdoblju kada je Mjesec orbitao bliže Zemlji, s čvrstom vanjskom ljuskom i miješanjem rastopljene tekućine u lunarnoj jezgri dok je reagirao na gravitacijsko povlačenje našeg planeta, generirajući snažno magnetsko polje od oko 100 mikrotesla.

Na temelju svojih otkrića, Weiss i njegovi kolege vjeruju da je precesioni učinak ostao dominantan prije otprilike 2,5 milijardi godina, kada ga je naslijedio fenomen slabljenja jezgre kristalizacije, koji je i sam umro prije milijardu godina.

Zemljino zaštitno magnetsko polje, poznato kao magnetosfera, štiti naš planet od snažnih solarnih valova. Čak i uz ovaj zaštitni štit, snažni sunčevi bljeskovi koje generira Sunce sposobni su prouzrokovati veliku štetu ljudskoj infrastrukturi, kako na Zemlji tako i u svemiru.

U 2011. američki su znanstvenici izračunali da ako se ponovi vrsta smrtonosne solarne oluje koja je pogodila Zemlju 1859. godine, mogla bi prouzrokovati štetu do 2000 milijardi dolara i bilo bi potrebno više godina da se štete saniraju. Bez magnetskog polja Zemlja bi bila bespomoćna u borbi protiv sunčevog zračenja, i život na njoj više ne bi bio moguć.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Magnetosferu generira tekuce zeljezo koje se nalazi izmedju centra i povrsinske kore zbog rotacije zemlje.
Centar zemlje je isto zeljezo i nikl, ali je u krutom stanju zbog visokog pritiska. Mjesec je manji i brze se ohladio i zbog toga izgubio magnetsko polje kao i Mars. Nema tu nepoznatog.
Ako nam suncano zracenje “zapali” elektoniku i napravi veliku stetu, netreba rata, biti ce posla.

Mario
Gost
Mario
1 godina prije

Indoktrinacija uspjela,
Poštovani znate li Vi možda da mi pojma nemamo šta se nalazi 12 km pod zemljom, a kamo li 300-1000 km. Te vaše dogme se temelje na pretpostavkama da bi to trebalo biti tako, jer su neki tako rekli , a i ima logike. Fino ste to naveli šta i kako, točno kao u udžbeniku, a mi danas nemamo ni jednu sliku planete Zemlje iz svemira, tj. Imamo NASA-ine kompozitne slike gdje svaka iduća slika ne liči na prethodnu. Ne znamo kako nam planeta izgleda, a spominjemo milijarde nekih godina, datiranje atoma i td…

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Mario

Slazem se s tobom, zemlja je ravna ploca i nose ju tri slona koji su vec umorni i kad padnu more se razlije i neidemo vise na plazu.
Sad ozbiljno, Newton je izracunao tezinu sunca i tezinu zemlje po njenoj putanj i to je bilo 1700 i neke godin. Da je kao ti uzeo jednadjbu gdje je 2+2=17 nikad nebi uspio.

jov
Gost
jov
1 godina prije

slazem se i ja da je zemlja ravna ploce , jer da je okrugla i da se okrece oko sunca nebismo i leti i zimi gledali iste zvezde na nebu .

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  jov

Hhahhaha dobar si, želiš “navući” stručnjake

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mlata

Na ravnozemljaše naravno mislim

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  jov

Ovako sefe, sunce je udaljeno 150 000 000 kilomeetara od nas a mi sa suncem 4.3 svijetlosnih godina od prve zvijezde (tako se moze izracunati udaljenost blizih zviezda, trigonometriom) Iako se okrecemo, zvijezda su tako daleko da se nihova pozicija samo malop romijeni. Ima vecernja skola u tvojem kraju?
P.S.
Ti isto neces ici na plazu kad se more razlije.

Mario
Gost
Mario
1 godina prije

Vi mora da ste dio HDZ-ove ekipe, čim volite podmetati drugima, vrijeđati, izvrgavati nekoga/nešto ruglu, bez normalne rasprave. Tolerancija i uvažavanje sugovornika je više nego poželjno. Nismo na stranačkom skupu.
Naime, ta gore u prvom Vašem postu teorija, o sastavu zemljine kore i jezgre je nedokazana i ima istu težinu kao i vaša druga teorija da je Zemlja ravna. Temelji se na vjeri da mora biti tako, nema alternative…

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Mario

Ma ja ti nisam Hrvat, samo rodjen u Hrvatskoj i zivim daleko od exyu. Boli me ona stvar za tvoj HDZ, a ti se upisi u nekakvu skolu, malo matematike, malo fizike i kemije i sve ce ti biti na svojem mjest.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Rolling…Bio bi loš artiljerac, podbacio bi svaku te pobio svoje

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Mlata

???

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Na ravnozemljaše mislio, nisam bio jasan, priznajem

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije

Njutn izracunao tezinu sunca? Izracunaj je ti pa napisi kako si je izracunao. Ako toliko vjerujes Newtnu OK ponovi sto je on uradio pa napisi ovdje. To bi trebala biti fundamentalna fizika i matematika danas iz osnovne skole. Ili si ti procitao negdje kako je on to izracunao pa za tebe je to to nema sanse da je drugacije. Svasta nesto se izracunalo pa poslije nekog vremena se pomocu “malo” boljih alata vidi da bas i nije tako ili da je ono, nidje veze, ni blizu, toootalno pogresno.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Zsphere

Netrebam ja nista racunati i trositi vrijeme, evo ti znanstveni odgovor.
Necu ja provjeravati sve ono sto nauka dokazuje, a ti vjeruj kome hoces.
S promjerom od oko 1.392.684 kilometra, sunce je 100 puta veće od zemlje. Njegova masa je 1.989 × 10 ^ 30 kg ili 330.000 puta
veća od zemljine.
Nije na gram tocno, mislim.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije

ProtoHDZovci zivjeli na mjesecu, ukrali magnetsko polje i preselili na Zemlju gdje i dan danas siju bijedu i lapaju sve cega se dotaknu. Eto, objasnjeno.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  FranjoTahi

Rjesenje je dakle sve LOPOVE LOPINE vratiti na mjesec i spasiti Hrvatsku i mjesec

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Zar se nisu naučnici složili da je mesec deo mlade planete zemlje u koju udario džinovski asteroiid? Mesec je sve dalji i dalji od zemlje, jednom će se “osloboditi” i ćao, nema više

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Mlata

Naucnici su se tako slozili, ali to ostaje prdpostavka jer nema dosta dokaza da bi to mogao postati fakt.
Mjesec se udaljuje ok 1 cm na godinu, imamo vremena.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Ako ie nekada imao magnetosferu znači da je bio planet! Ako je trenutna teza u naučnim krugovima da je samo komad “otkinut” od zemlje od kuda onda očitavanja magnetosfere na mesečevim stenama?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Mlata

Pa rekao sam ti gore, mjesec je bio vruc i sa zeljeznom jezgrom se stvara magnjetosfera i dobije kugla ako je dosta velika masa. Manja tjela ostju neregularne forme jer gravitacija nije dosta velika da ih zagrije pritiskom i”stisne”. Sto se dogodilo vecini kamenja koje leti u krug izmedju cetvrtog i petog planeta u nasem sistemu.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Ok, ima smisla

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Mlata

Imao je magnetosferu jer je imao tekuću jezgru. To je preduslov za magnetno polje. Tekuću jezgru imao je jer je bio puno bliže Zemlji. Gravitacijska naprezanja kojim je na njeg djelovala, učinili su da mu se unutarnja struktura naprezala.
Ista stvar se događa sa Jupiterovim satelitom Iom, na kojem je zabilježena čak i vulkanska aktivnost. Isto to gravitacijsko naprezanje odgovorno je za tekući ocean ispod vanjskog leda na Europi (jer se grije odozdo).

Sve je to nestalo prije cca 2,5 mlrd godina, a što je ostalo ubilježeno u položaju metalnih čestica unutar mjesečevih stijena (koje su donesene na zemlju). Ako netko sad povuče pitanje spuštanja Amerikanaca na Mjesec, samo da dodam, i SSSR je slao letjelice do Mjeseca, a jedna od njih je imala samohodnu sondu (Luna 20, a postojale su još i Luna 16, i zadnja, 24) koja je prikupila uzorke, a da nije bilo potrebno prisustvo čovjeka.

Eto sve se je to desilo jer su Mjesec nosili afrički slonovi koji nisu po prirodi skloni pripitomljavanju kao indijski, koji nose Zemlju.
Pa su se, eto, ritnuli i zbacili naš satelit s leđa, i od tad on pada od nas. Kako su ti slonovi potkovani namagnetiziranim željeznim potkovama (za slonove se rade veće i trajnije od onih konjskih), otud i magnetno polje koje mjerimo.
I kad zbrojimo sve te svemirske slonove i kornjače, onda shvatimo da Zeleni i WWF i Greenpeace dižu bespotrebnu paniku oko trgovine bjelokosti i kornjačinih oklopa, jer je njihov izvor praktički neiscrpan, kao što je i svemir beskonačan. Jer je svaka zvijezda disk-ploča koju nose te vrijedne životinje (koje se hrane svemirskom prašinom i kakaju meteorite).
Nadam se da vam se sviđa ova svemirska basna 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mlata

mlata
Definicija planeta, wiki
“Planet (lat. planetae, prema grč. πλανήτης: koji luta) je nebesko tijelo koje obilazi oko zvijezde (u našem Sunčevom sustavu to je Sunce) i koje se kreće eliptičnom putanjom oko zvijezde, dovoljno veliko da ga oblikuje vlastita gravitacija, svijetli odraženom Sunčevom svjetlošću i može imati vlastite prirodne satelite. “

DJ Krmak
Gost
DJ Krmak
1 godina prije

Svi ovi omotači, atmosfera, gravitacija i polja ova i ona itd.sve tako savršeno u milimetar, nastade velikim praskom…lol

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  DJ Krmak

Kratko, jasno. Teorija odgovara na 90 posto pitanja, ali je upitna za 10 posto.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije

Daj mi jedan magican trenutak pa ti ja objasnim kako je i sta je lol. A i za sledece pitanje ako moze jedna magija a ostatak nije problem lol lol😜

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….gretu na mjesec!!!…odmah da protestuje , a moze i jedan prijeteci govor….

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…cekaj, sta nije nasa prije par godina rekla da ne moze da nadje to kamenje koje su dovukli sa mjeseca ??..e,koji moroni , isli na mjesec po kamenje, a drnis im tu,pod nosom…zagora i mjesec , regije pobratimi…

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Magnetosfere nestalo kada je Mujo zatvorio kovacnicu zbog odlaska u starosnu penziju. Ugasena vatra, nema tecnog jezgra, nema ni pomenute magnetosfere. Tako izumiru stari zanati

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

Stručnjaci objasnite gravitaciju pa sve ostalo

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  šeronja

Gravitacija je rijec koju upotrebljavamo od Newtona do danas po obicaju. Gravitacija ne postoji od 1905 godine. Zemalja zakrivljava prostor a mjesec ide ravno u zakrivljenom prrostoru. Tako i zemlja i mjesecom oko sunca i. t. d.
Nije za ravnozemljase jer zakrivljen prostor u revnom mozgu naprav kratki spoj.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

What is the atmosphere of Earth made of?
Earth’s atmosphere is 78% nitrogen, 21% oxygen, 0.9% argon, and 0.03% carbon dioxide with very small percentages of other elements. Our atmosphere also contains water vapor. In addition, Earth’s atmosphere contains traces of dust particles, pollen, plant grains and other solid particles.
Dakle uzrok globalnom zatopljavanju nije CO2 nego nesto drugo, sto? Hajdemo znanstvenici!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik