NASA želi nuklearne reaktore na Mjesecu

Mjesec
22 komentara

NASA bi željela imati nuklearne reaktore za lunarne i planetarne ekspedicije, objavila je u utorak američka svemirska agencija, najavljujući tri ugovora za razvoj koncepta dizajna do kraja decenije, u partnerstvu s Ministarstvom energetike. Vojno-industrijski div Lockheed Martin jedna je od kompanija uključenih, zajedno sa nuklearnim veteranom Westinghouseom.

NASA se nada da će imati dizajn za “površinski elektroenergetski sistem” spreman za lansiranje do kraja decenije. John Wagner, direktor DOE-ovog Nacionalnog laboratorija u Idahou, nazvao je projekt “veoma ostvarivim prvim korakom ka uspostavljanju nuklearne energije SAD-a na Mjesecu”.

Svaki od tri 12-mjesečna ugovora vrijedan je 5 miliona dolara i finansirat će početne koncepte dizajna za fisijski energetski sistem od 40 kilovata, sa zahtjevom da traje najmanje 10 godina u nemilosrdnom okruženju Mjeseca. Ako se uspješno pokažu na površini Mjeseca, reaktori bi se mogli koristiti za eventualnu misiju na Mars, saopštila je NASA.

Pored Lockheed Margina i Westinghousea, treći izvođač radova će biti kompanija sa sjedištem u Teksasu pod nazivom IX. Radi se o zajedničkom poduhvatu između dizajnera svemirskih letjelica Intuitive Machines i X-Energy, programera eksperimentalnog reaktora sa šljunčanim slojem.

„Razvijanje ovih ranih dizajna pomoći će nam da postavimo temelje za pokretanje našeg dugotrajnog ljudskog prisustva na drugim svjetovima“, rekao je Jim Reuter iz NASA-ine Direkcije za misiju svemirske tehnologije.

Fisijski sistemi su relativno manji, lakši i mogu da osiguraju “kontinuiranu snagu bez obzira na lokaciju, raspoloživu sunčevu svjetlost i druge prirodne uslove u okruženju”, saopštila je svemirska agencija. NASA se također nada da će dobiti “kritične informacije” iz nuklearne industrije koje bi mogle dovesti do razvoja atomskih pogonskih sistema za misije istraživanja dubokog svemira.

Ugovori su dio programa Artemis, američke inicijative za povratak na Mjesec – i postavljanje prve žene i obojene osobe na površinu Mjeseca. Dobio je ime po sestri blizanki Apolonu, grčkom božanstvu po kojem je nazvan prvi američki snimak Mjeseca. Prvobitni rasporedi su predviđali da se prvo slijetanje obavi 2024. godine, ali je prošle godine NASA rekla da više nije na putu da to postigne, navodeći nedostatak sredstava.

U martu je NASA objavila plan da spusti ljude na Mars do 2040. Manje od nedelju dana kasnije, morala je da otkaže testiranje svemirske letjelice Artemis I zbog tehničkih problema.

mjesecNASANuklearni reaktor
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Opičeni Joe
1 godina prije

Da, samo mora vidjeti sa Rusima za atomsko gorivo. Uh, zaboravih, uveli su Rusima sankcije…

ANTE
1 godina prije

haha koliko milijardi poreza ce Amerikanci za ove bajke placati? 🙂 🙂

Otac Zico
1 godina prije

Nema nista od nikakvih ekspedicija. Ljudi vise nikad nece setati mjesecom..

Mrčikola
1 godina prije

Vazelina, vazelina…

Hubert
1 godina prije

Pa ovi su zajebali Monty Pyton Flying Circus, hahaha!

Emiliano Zapata
1 godina prije

Zanimljivo i sto jos zele? Ako uhvate zlatnu ribicu imaju pravo na jos 2 zelje!

tihobl
1 godina prije

Gle, rusi odavno imaju miniraktore za atkricki pojas i mjesec. Sto ne kupe od rusa – reaktori nisu pod sankcijama.

Max
1 godina prije

Suludi planovi.

nessy
1 godina prije

Nuklearke na Mjesecu? Mislim da se to nece svidjeti nasim UFO promatracima. Vec su dali do znanja da mogu onesposobiti nuklearne ICBM kad zazele. Obzirom sto se radi na Zemlji, najbolje je da ostanemo u karanteni, za sada.

Damir
1 godina prije

Nasa zeli da bajke prica

tuf
1 godina prije

Glavni je problem što transport van atmosfere nije još dovoljno pouzdan da se mogu pružiti garancije minimalnog rizika u slučaju havarije. Vjerujte, da se u višim slojevima atmosfere rasprši kontejner s uranom ili nedajbože plutonijem – na*ebali smo. Svi.

abc
1 godina prije

Prvo moraju sletjeti na mjesec, a to bez ruskih raketa nije moguče.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI