fbpx

Moguće mjesto sahrane biblijskog Josipa, navodno je pronađeno u Egiptu

Egipat

Opisujući fragmente statue pronađene unutar grobnice, jedan je egiptolog tvrdio da dozvoljavaju identifikaciju nacionalnosti osobe koja je u nju sahranjena, a koja može biti “Ciril Palestinac” – ili Josip ili “neko ko je imao karijeru izvanredno sličnu njegovoj”.

Dok je legendarni biblijski patrijarh Josip, (koga Knjiga Postanka opisuje kako postaje vezir faraonu Egipta), očigledno “natjerao djecu Izraela da se zakunu da će, kad napuste zemlju Egipat, odnijeti njegove kosti sa sobom u Obećanu zemlju”, i dok se spomenik sahrane poznat kao Josipova grobnica, zaista nalazi na Zapadnoj obali, izgleda da se njegovo stvarno počivalište možda nalazi na drugom mjestu.

Citirajući dokumentarac iz 2019. godine pod nazivom „Obrasci dokaza“, članak ukazuje na otkriće „velike palate“ u istočnoj delti Nila, koja je očigledno sagrađena na vrhu kuće koja je bila uobičajena za sjevernu Siriju i iz koje su razasuti Josipovi preci.

“Kada neko dobije palatu kakva im je data, to znači da su počastvovani za ono što su učinili za državu”, rekao je egiptolog dr David Rohl, tvrdeći da korisnik pomenute palate nije Egipćanin. “U vrtu, iza palate, arheolozi su pronašli 12 glavnih grobova, na kojima su postavljene spomen-kapele. Razmislite o tome, koliko sinova je imao Jakov? Koliko plemena je bilo? 12. Ono što je takođe nevjerovatno je da je palača imala fasadu, trijem sa 12 stubova, tako da imate 12 sinova, 12 plemena, 12 stubova i 12 grobnica.”

Prezentator Tim Mahoney takođe je istakao da je jedan od grobova zapravo piramidalna grobnica, što upućuje na zaključak da je osobi kojoj je namijenjena data “kraljevska sahrana”.

“Unutar kapele grobnice bio je kip. Ono što znamo o kipu je da je taj čovjek imao crvenu kosu, imao je blijedožutu kožu, štap za bacanje preko ramena i na stražnjem dijelu ramena najsitniji ostaci pruga kaputa obojenih raznim bojama “, dodao je.

Ovaj opis doveo je dr Rohl-a do zaključka da grobnica ne pripada nikome drugom do Josipu, jer se podudara sa njegovim opisom u Bibliji.

“Višebojni kaput je bio poklon koji pokazuje da je on bio Očev miljenik. Skoro da mu to postaje znak, ovaj kaput, to je ono čega se najviše sjećamo o njemu, ništa drugo nije slično u cijeloj egipatskoj istoriji. “, razmišljao je.

Njegovo mišljenje je takođe ponovio egiptolog Charles Aling, koji je sugerisao da se ispitivanjem fragmenata statue može utvrditi nacionalnost vlasnika grobnice.

“Tri stvari, frizura koju nazivamo gljiva frizura, oružje koje nosi preko ramena – štap za bacanje – i boja kože, žuta je”, rekao je. “Sve te stvari ukazuju da bi ovo mogao biti Ciril Palestinac, ili Josip, ili neko ko je imao karijeru izvanredno sličnu njegovoj, nevjerovatno je to otkriće.”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Sara
Gost
Sara
5 mjeseci prije

Već dugo vremena nitko nije vidio Elvisa. Nema veze, dobro dođe i Josip.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

Kćerka Josipa ?
Jolignja ?

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
5 mjeseci prije

Umpah Pah
Jobotnica ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

@otpisani :
Na salatu lešo ?

Zagor
Gost
Zagor
5 mjeseci prije

E moj Umpy,
neznaju ti svi morske životinje.
Jbg.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

@Zagor :
Mojsije-Tvojžanje=mogući sukob interesa ?

alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

Mrkačići na salatu…wow!😋

octopus
Member
Famed Member
octopus
5 mjeseci prije

Moguće je Biblija hrpa kretenizama nastala u mozgovima pripadnika pustinjskog plemena iz brončanog doba….

Brave new world
Gost
Brave new world
5 mjeseci prije

Moguće je da jedan kre…ten tako razmišlja.
Ništa neobično za mozgove bauljajućih spodoba kao posljedica minule boljševičke pustoši.

Davor
Gost
Davor
5 mjeseci prije

Octopus, ti si kr□ten ,a ne oni koji su Bibliju pisali…jer pričaš gluposti… ne sramoti se…da imalo poznaš povijest Biblije tad bi znao da je pisana u razdoblju od 1600godina,da je pisalo 40 ljudi koji se između sebe nisu ni poznavali,da je pisana na tri jezika (hebrejski,aramejski,grčki)…da je to najprevođenija knjiga svih vremena(2000 jezika i dijalekata),da je proročanski točna (npr.Aleksandra Velikog i njegov život je opisala 200godina prije nego se rodio,te ispisana 332 proročanstva o Mesiji prije njegove pojave i rođenja) zatim je i znanstveno točna(Job 26:7 …piše…Zemlja stoji o ništa obješena,tj.lebdi u praznom prostoru)…Katolički pape su je držale daleko od naroda na latinskom mrtvom jeziku,a ona je i to zlo pobjedila ,jer su mnogi bili spremni izgorjeti na lomači da bi je mi danas imali na svojim jezicima… Biblija do u detalje opisuje vrijeme u kojem živimo kao vrijeme kraja,te je prorekla i ljude rugače takve kao što si ti ,kao sastavni dio znakova posljednjih dana(2.Petrova 3poglavlje)itd.itd.

Legionar
Gost
Legionar
5 mjeseci prije

Zaboravio si napisati i da je kroz povijest promijenjena nekoliko puta, da su izbacivane i dodavane knjige, citaj o Vatikanskom koncilu u 17stoljecu i sto je sw tamo desilo. Danasnja Biblija je mozda 30% originala.
Btw jel vjerujes da je ovaj svirao frulu oko Jerihona i zidovi se srusili doslovno ili je to samo metafora za vjeru u sebe i da je s vjerom sve moguce kao i vecina knjige sto je pisana u metafori.

Pero
Gost
Pero
5 mjeseci prije

Kur’an nije mijenjan, a ima 99% poklapanja.

Davor
Gost
Davor
5 mjeseci prije

Nije istina! Današnju Bibliju su usporedili s pronađenim svicima iz Kumrana( Mrtvo more) ….Identična je s tim svicima od 2200g.starosti. Bog je velik!

muhamed
Gost
muhamed
5 mjeseci prije

Pa kad tako izmisljas pricu napisi sta je to promjenjeno gdje i kada ?Koji pasus koji stih? Ja ti kazem da nije promjenjeno nista ,a ti mi Biblijski pokazi gdje to sta izbacivano i dobacivano…Samo argumenti…Ne postoji ni jedan ozbiljan istrazivac Biblije koji ce potvrditi tvoju laz..

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije

Obzirom na skoro apsolutnu tocnost nalaza, pretpostavljam da je Josip pri pokopu imao osobnu kartu, pasos, i naravno bankovne kartice.

walter
Gost
walter
5 mjeseci prije

……i vozačku dozvolu za dvokolicu.

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Staroegipatska vjerovanja su govorila da je faraon bog na zemli i da ga tako treba štovati. Na početku je to funkcioniralo dok se nije nakotilo jako puno faraona što znači jako puno bogova.
Onda se pojavia monoteistička sekta jednoga boga koja se takmičila za vlast nad egiptom, kako je u toj borbi izgubila poslana je u progonstvo njihov predvodnik je bio Mojsije a sebe su nazvali židovima i krenuli su na put u obećanu zemlju gdje će moći štovati jednoga boga.
Tako je i ova sitna grobnica jedno od ukopnih mjesta nekog siromašnog faraona, koji si nije mogao prijuštiti mauzolej u obliku keopsa i ostale ekipe.

Piretis
Member
Piretis
5 mjeseci prije

@guest_421248 – Netočno. U Egiptu u 14st. prije nove ere se jedini put u njegovoj povijesti javlja monoteizam. Za vrijeme faraona Ekhnatona. Nakom njega ponovo se vratio politeizam.
Monoteizam se na bliskom istoku javlja oko 1900 godine prije nove ere. Abraham je jedan od predstavnika i bio je porijeklom ne iz Egipta nego iz Ura i južnom Babilonu (današnji Irak).

Tiami
Gost
Tiami
5 mjeseci prije

Howyesno

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Piretis
Super, kako to da su monoteisti izdubili u borbi za vlast da bi se opet pojavili par stoljeća kasnije u obliku ponovne borbe za vlast i opet izgubili i otišli u pogonstvo kao židovi bez obzira na Abrahamovo mjesto rođenja?

Piretis
Member
Piretis
5 mjeseci prije

@guest_421314 – U pravu si, napisao sam to da mi ni samom nije jasno.
Kada sam već pomenuo Abrahama, prvog monoteiste kojeg povijest bilježi, postoji kontinuitet. Naime, njegovi su potomci održali taj novi oblik vjere kroz generacije da bi, prema predaji, jakovljev sin Josip dospio u Egipat. Od njega i njegove braće, koji su naknadno došli nastalo je 12 plemena koja su ostala odana tom obliku vjere. Tako je nastao judaizam.
U svakom slučaju menoteizam je nastao na bliskog istoka. Zanimljivo je da je na istom području poslije nastao i drugi monoteizam, kršćanstvo, pa i treći islam.

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Ovih 12 plemena nisu išta nego raseljeni egipćani kojima su danas najsličnij koptski kršćani, kršćanstvo i islam su nastali pod uticajem grčke i njihovog pogleda na svijet, stari grci vuku porijeklo iz starog egipta i tako sve u krug.
Za mene je osobno najznačajnij mazdaizam jer je u religiozni život uveo pojam dobrog i lošegg te njihov sukob i pobjedu dobrog nad lošim,koje su kasnije religije baštinile.

Piretis
Member
Piretis
5 mjeseci prije

@guest_421387 – Da, zoroastrizam je vrlo interesantan monoteizam o kome nažalost, zbog manjka pisane riječi, znamo vrlo malo. Zašto je nestao? Meni se najviše sviđa vjerovanje da je Bog, tj. Ahura Mazda, stvorio savršen svijet sa namjerom da u njemu čovjek živi sretno. Inače taj dualizam nalazimo i u judaizmu, kršćanstvu i islamu samo što tu oličenje zla nema božanske atribute nego je Bogu podređen i inferioran.
Moje skromno mišljenje da zlo nije morao nitko sa strane stvarati, dovoljan je čovjek, njegova sebičnost i pohlepa i imamo zlo. Nikada nisam uspio razumjeti koncept sotone (vraga, šejtana i sl.) koji su oličenje lošega i jedini im je posao raditi loše i štetiti dobrom. Sa ljudskog stanovišta nemoguće je biti totalno loš, uvijek postoji neki dio koji je pozitivan. Ili je možda tajna u tome da svoju zloću pripišemo nekom drugom po principu Adama i Eve koji prebacuju krivicu jedno na drugo pa poslije na zmiju, odnosno Sotonu. Ispadne, mi nismo krivi nego netko sa strane. A krivica je njihova, oni su odlučili, ne zmija.

Zagor
Gost
Zagor
5 mjeseci prije

Interesantno je društveno-političko uređenje tadašnjih gradova država u Mezopotamiji.
Ako pogledamo tamošnju hijerarhiju bogova, možda nam nešto postane jasnije.

Čoekipo
Gost
Čoekipo
5 mjeseci prije

Ako mu je boja kože bila žuta nije palestinac nego kinez. Il je imo žuticu. Jel ko od vas sreo žutog palestinca? Imo je i štap za bacanje. Da nije hercegovac? Gljiva frizura, jel neki lgbt? Bio jednom čovjek sa gljiva frizurom, šćapom i bio žut prije 2 hiljade godina. To je sigurno Josip biblijski. A ja nekad tu i tamo žalio što nisam volio školu. Da jesam sad bi i ja mogao laprdat ovake gluposti a me svi mediji prenose.
Evo u čistoj maloj našli drvo i trn. Kažu, sigurno je od Isusa sa raspeća. Budi bože s nama.

Sara
Gost
Sara
5 mjeseci prije

Svaka crkva koja drži do sebe ima komad drveta (starog 2000 godina !!! hahahha) sa raspela, ili trn-dva. One bogatije imaju čak i stanovita platna, a ne znam ima li ijedna “biblijskog vina”? Ako nema, eto ideje: uliti u bocu kvasine i to lijepo prodavati pod Vinom sa posljedne večere. Uvijek se nađu oni koji će povjerovati u svakakve budalaštine, pa zašto ne bi ljudi zaradili?

Tiami
Gost
Tiami
5 mjeseci prije

Mitologija – a ne povjest. Ne trbaju vam ovakve gluposti Logicno.

guzičetinica
Gost
guzičetinica
5 mjeseci prije

…bilo bi sjajno da je tako ali teško…biblija je povijesna knjiga..određene skupine ljudi koja ima poslanje..to je njihova povijest i način kako subverzivno preuzimaju vlast…Josip je početak preuzimanja…dobro pročitajte TU PRIČU i vidjet će te kako…nevjerojatno je to što u priči sve govore…tip je u sedam godina za faraona preuzeo čitav Egipat i njegovo stanovništvo (postaju roblje)…bilo je bitno izbrisati Feničane iz povijesti…zašto??

Tiami
Gost
Tiami
5 mjeseci prije

Sve je to srednji vijek ako mi ne vjerujes sam se uvjeri u starost biblija. I krscanskih i zidovskih. Manipulacije stvarnosti su jako stare pa pogledaj kako se dandanas manipulia povjest.

guzičetinica
Gost
guzičetinica
5 mjeseci prije

..to je irelevantno..kad su je pisali, najmanje je bitno. Knjiga njima govori….ne nama…i s duhovnošću nema nikakve veze.

Starina
Gost
Starina
5 mjeseci prije

Očigledno arheolog nema stopostotne dokaze nego usklađuje iskopine sa informacijama iz Biblije. Ako netko ne vjeruje Bibliji nema potrebe za ponižavanjima i obezvređivanjima bez ikakvog argumenata. Za postojanje Svemogućeg Boga JHVH ima tisuće dokaza a Biblija je pismo čovječanstvu kroz koje mu se možemo još bolje i više približiti. Za istinitost i nadahnutost Biblije ima stotine drugih dokaza, arheoloških, znanstvenih, povijesnih i logičnih. Tko želi lako to može utvrditi.

Brave new world
Gost
Brave new world
5 mjeseci prije

Starina, vidiš stari kako možeš biti skroz normalan i logičan.
Svaka čast. Respect.

Starina
Gost
Starina
5 mjeseci prije

Brave new world
Drago mi je da se ovdje slažemo. Ovo je puno važnije od onoga gdje se ne slažemo. 😁

Kažun
Gost
Kažun
5 mjeseci prije

Zaintresiran sam za ove knjige ,sa prevodom,ali ……..

“From Yahweh to Zion”

“Our God is Your God Too, But He Has Chosen Us”: Essays on Jewish Power

Weteran
Gost
Weteran
5 mjeseci prije

Verujem u Jednog Gospoda Boga, Svedržitelja i Tvorca svega vidljivog i nevidljivog ……
A žalim one koji veruju da su postali od majmuna ….
Koacervata ?!

Kažun
Gost
Kažun
5 mjeseci prije

Ja vjeruje samo u se i u svoje kljuse +
Za dobrim konjem prašina se diže.

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije

Ispast ce jos da je i faraon bio.

alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

Kaput duginih boja? Šta je bio gey?!?😂

Kažun
Gost
Kažun
5 mjeseci prije

UNITED COLORS OF BENETTON?
Netko je uvalio krivotvorinu?

Stjepan Cuković
Gost
Stjepan Cuković
5 mjeseci prije

Josipovo tijelo prenešeno je u obećanu zemlju kada su Izraelci izašli iz egipatskog ropstva. Vjerojatno je do tada Josip imao svoju grobnicu u Egiptu ali tamo njegovo tijelo nije ostalo. Sahranjen je u Izraelu.

imotep
Gost
imotep
5 mjeseci prije

Josipa su Egipcani zvali Imotep za vrijeme trece dinastije faraona Dzozera.Imotep je kako pisu Egipatski izori napravio prve piramide u koje je skladistio zito za vrijeme 7 rodnih godina rodnih,da bi kad je nastupilo vrijeme susa koje je potrajalo kako kazu Egipcani 7 god.sakupio toliko zita u piramidne silose da je prestao da vodi evidenciju o kolicini..Zito je prodavao zemljama koje su takodje pogodjene susom gladovale.Napunivsi faraonovu kasu i spasivsi Egipatski narod od gladi.Kako pisu Egipatski izvori faraon mu je iako nije clan familije dao sva ovlascenja da upravlja Egiptom,bio je drugi faraon posto mu je Dzozer rekao da samo tron djeli njih dvojicu..Njegova braca Izraelci dobilisu najplodniji dio Egipta Gosan..Kad su Izraelci 400 god poslije napustali Egipat ponjeli su i njegove kosti tako da u Imotepovoj grobnici nema lesa..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
41
0
()
x