fbpx

Muke sa skladateljom

muzika

Svako svoje muke muči. Nekada kratko, nekada dugo; nekada bolno nekada tužno, a nekada su to i „slatke muke“, kada ne znate koju opciju od njih više dobrih odabrati. Moja „muka“ ovih dana je skladatelj. Ali da krenem od početka.

U pripremi jedne moje knjige dječjih pjesama, izdavač je zamislio da uz knjigu ide i CD s nekoliko uglazbljenih pjesama iz nje. Za to je našao i poznatog, iskusnog kompozitora, pravog znalca svog zanata, i povezao nas kako bih mu se našao pri ruci oko nekih „sitnica“. Trebalo je samo da u nekim stihovima ubacim ili izbacim neki slog i napišem refrene, što mi se učinilo i zabavnim poslom i nimalo teškim. Zaboga, napisati stih meni je… Ma, ništa lakše!  Uz to, znam i da su moje pjesme ritmične, da nema nekih većih odstupanja, pa i neću imati puno posla.

Ubrzo mi se javio skladatelj. Vrlo pristojno i pomalo oprezno mi je objasnio šta je to refren i poslao naslove pjesama koje ćemo uglazbiti. Odmah smo krenuli s pjesmom Ruke sreće. On je predlagao da od tri strofe zadržimo prve dvije, a treću da preoblikujemo u refren. Usput, pokazalo se da ta pjesma i nije toliko ritmična koliko sam mislio, trebao sam nešto skraćivati, prepravljati… Ja to ranije nisam ni primijetio, ali cjepidlaka od skladatelja kao da je jedva čekao da se dočepa teksta i traži mi greške! Ipak, to se nekako riješilo. Ali kako sad od pjesme oduzeti treću strofu i od nje praviti refren?! Pa tek ta treća strofa mi je „začin“, one prve dvije su samo priprema za treću? I tako se ja počnem nadmudrivati saskladateljom. Ja njega uvjeravam da je vrlo važno da se kroz refren ne „otkrije tajna“ iz treće strofe odmah nakon prve, a on mene kako je bitno da se ono važno čuje u refrenu jer se pjesme najviše pamte po njemu.

Šaljem ja njemu nekoliko varijanti refrena, sve zaobilazeći „kao kiša oko Kragujevca“ ono što on traži, ali džaba, taj ne popušta ni za milimetar! Za svaki prijedlog ima stotinu mana. Ritam je očajan. Objašnjava mi kako je najgora kombinacija kada se pišu stihovi samo s osam slogova, jer tako pjevač ne može disati kako treba. Još kad su djeca pjevači, problem je još veći. Pa je važno je li akcent na prvom ili drugom slogu. Pa… Uh! Ništa od toga nisam znao niti sam puno razmišljao o tome. Nije bilo druge, morao sam mu priznati da sam u sedmom razredu bio na popravnom iz muzičkog. Neka zna s kakvim muzičkim „genijem“ ima posla i šta ga još čeka.

Na kraju, bllo je uglavnom po skladateljovom. Ne zato što sam se ja olako predao, nego zato što sam shvatio da je u većini stvari on u pravu, da čovjek samo dobro zna i radi svoj posao. Od treće strofe smo napravili refren, a onda sam dopisao još jednu novu. Refren ide tek nakon druge strofe, a onda i nakon treće, nove, što je meni, također, u početku bilo nelogično. Mislio sam da refren mora ići nakon svake strofe. No, sad mi sve izgleda normalno, sve na svom mjestu. I razmišljam kako je lijepo raditi s ljudima koji znaju svoj posao. Kad god sam radio nešto s onima kojisu znali više od mene, a nisu me štedjeli; koji su tražili da uradim nešto što nisam znao kako treba uraditi pa su me svojom upornošću naučili tome, zahvalan sam im za to. Kad ti neko kaže da to što si uradio ne valja ništa, to ti i nije neka pomoć. Ali kada ti kaže i zašto to nije kako treba i kaže kako bi trebalo biti da bi valjalo, to je već nešto drugo, a ovaj čovjek tako radi.

Velika je stvar kad nešto naučmo, pa čak i kada naučimo da u nečemu nismo dobri, kad postanemo toga svjesni. Znati gdje ti je mjesto, pravo je bogatstvo, i zato sam zahvalan i svom skladatelju, ma koliko me „mučio“.Ih, samo još jedanaest puta ovako, za svaku pjesmu koju treba uglazbiti, i nije neki problem!

Evo, na kraju, i pjesme u prvobitnoj varijanti, a novu, kao i note, ne smijem vam otkrivati dok za to ne bude vrijeme:

 

RUKE SREĆE

Lijepo je kad se u moju kosu
mamina ruka nježno uvuče,
pa me miluje, uvojke pravi,
a srce mi od sreće jače tuče.

Lijepo je i kada svojim prstima
kosu mi češlja nježno moj tata.
Taj češalj od njegovih prstiju volim
više nego pravi, od suhog zlata.

Ali najljepše mi je, i tada sam
najsretnije dijete na svijetu,
kad se u mojoj kosi sretno
mamina i tatina ruka spletu.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
davor
Gost
davor
2 godine prije

🙂
Skladatelji su posebne biljke, opis njihovog “zanata” tjera ih da uvijek moraju kontrolirati situaciju. Treba se fokusirati na krajnji “proizvod” na uglazbljenu pjesmu a porođajne muke zaboraviti.

krivA
Gost
krivA
2 godine prije
Reply to  davor

..”..moraju kontrolirat situaciju..”..??!!!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

RUKE SRECE (2)

A ruka od Trumpa
umpa,umpa,umpa,
u kosi od Melanije
ije,ije,ije,ije?

Pozdrav Ivo!
“NESKLAD-atelj”

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Puno dobrih skladbi je upropašteno lošim stihovima i puno dobrih stihova je izvuklo loše skladbe. Glazba, to su zvukovi, ali i riječi su zvukovi. Instrumenti su razni i različiti, i glas je instrument. Ima boju, ima raspon, ima dinamiku. U pjevanoj skladbi se susreću glas i instrumenti. I još nešto – s riječima dolaze misli, poruke, ideje.
Kao i u svemu ostalom, i u glazbi malo tko želi biti drugačiji. Biti originalan, biti svoj je rizik. Zato i glazbenici uglavnom idu niz struju. Ubace se u neki žanr i gude po utabanim stazama, sa zagarantiranom publikom. Idemo – najprije uvod,intro pa ćemo s prvom strofom, onda s drugom pa refren, potom solo, još jednom refren i bude li prekratko, dignut ćemo za pola tona ili cijeli ton pa ponoviti refren. Klasično pisanje pjesme za tržište. Kad se pojavi netko drugačiji ili barem drugačija pjesma, ona strši (recimo Soldier of fortune Deep Purple), kad traje više od 2 i po minute, nije radiofonična. Pa ćemo Telegraph Road čuti samo u specijaliziranim emisijama, July morning (Uriah Heep) isto,a Echo Pink Floyda nikako.
Moderna popularna glazba je instant glazba, naličje nas samih. Kupujemo glazbu kao robu.I trošimo je, kao i bilo koju drugu stvar jer mi svi smo gospoda potrošači.
Glazba, ma kakva bila, kad se svira traži zanat. Bila to svadba ili svirao u pratećem bandu Jelene Rozge.Stihotvorstvo je također zanat koji ide zajedno s tim.
Da je bila moja pjesma u pitanju ne bih je prepravljao. Ili skladbu napravi s tim što imaš, ili traži drugu pjesmu. Za ovo prvo treba puno više truda, za drugo ide po programu, špranci.
Svaki stih je pjevan (prije toga dakako mora biti stih). Nije nužna rima, slogovi će odrediti ritam, a ne ritam slogove.

krivA
Gost
krivA
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

….melodija i ritam mogu odredit i slogove i to dobrog i kvalitetnog teksta. Tko ima strpljenja i volje, na Youtube-u postoji pjesma u izvedbi klape Žrnovnica a naziv spota je “Tebe Nima”.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

srećom da nije bila tvoja pjesma, mogli bi je slušati samo ako dignemo kredit kod tvojih.

krivA
Gost
krivA
2 godine prije

..i jos jednom.., postovani gosp. Ivo.., kao sto navedoh u jednom prijasnjem osvrtu, na jedan od Vasih prijasnjih clanaka, posjedujete jednu, u danasnjevrime, ne bas cesto utjelovljenu i primjecenu, odliku..!!! Neka Vam projekt bude na dobro i sa uspjehom!

pippo444
Gost
pippo444
2 godine prije

Evo g. Ivo, pročitah vašu pjesmu, a igrom slučaja pojavi se i sunce i obasja me kroz prozor…nekako, sve je na svojem mjestu.

Skladatelj
Gost
Skladatelj
2 godine prije

Sjor Ivo, evo sad cu biti bezobrazan, opet. Vidi se da ste iz glazbenog odgoja imali 2 a ni jezicna nastava Vam nije nesto (:

krivA
Gost
krivA
2 godine prije
Reply to  Skladatelj

…a Vi ste SKLADATELJ iz price, tj. suradnik ili samoprozvano-pozvani “skladatelj”?!

Skladatelj
Gost
Skladatelj
2 godine prije
Reply to  krivA

Jesam, gospodin Ivo me iscrpio totalno. Jako tezak slucaj za saradnju. Em nema onaj urodeni stih za pesmu em je tvrdoglav ko magare. Pravi Posavac. A nije ni platio.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Skladatelj

Hvala Ivi,za tople rijeci
i
na pozitivi!

Skladatelj
Gost
Skladatelj
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Treca katastrofa:

Hej Hej Umpa Pa
Melanija vesela
Umpa umpa hej hej
Trump je mozda malo gej
Umpa umpa oha ha ha
Meli voli diha ha
Trump trump ahh-aha
Melanija lju-tita
Hej hej lju-tita
Nije mnogo dobila
Trump trump
oh- aha bela kuca kakala

krivA
Gost
krivA
2 godine prije
Reply to  Skladatelj

…pa kako shvatih..”kritika” o suradnji s Vama je u pozitivnoj konotaciji i bez obzira na nesporazume, autor tekstova je od Vas naucio nesto i dao sebi kritiku a Vama kompliment. A o ovom drugom problemu..suguran sam da ce na obostrano zadovovoljstvo biti rjeseno. A iz postovanja prema svakom od Vas, ipak svakome ne bih na uvid dostavljao nesuglasice medju Vama…, jer “babe” medju nama..(a i meni je ponekad tamo misto), mogle bi se ponadat “turskoj sapunici na ovom portalu. Isprika, uz razumijevanje, ako san uvridija nekog od Vas..”suprostavljenih strana” Rjesit ce se! ..strpljen – spasen..!

Skladatelj
Gost
Skladatelj
2 godine prije
Reply to  krivA

krivA@ Ma ja se salim malo. Sjor Ivo je pesnik- analiticar kakvoga mog dep vidio nije. Placa on u burtiji a de nece svoje pesnicke pokusaje (:

krivA
Gost
krivA
2 godine prije
Reply to  Skladatelj

..i kao kritiku sebi, jer guram surlu gdje ne pripada, dajem sebi minus!

benty20
Gost
benty20
2 godine prije

Prelijepa pjesmica! Bilo bi lijepo kad bi ušla u škole, ali s obzirom na vrijeme i kurikulume iskreno se bojim, jer je malo, odnosno sad već previše “konzervativna” i demode s obzirom na urušen sustav vrijednosti u društvu. Kad bi umjeto mame bio, recimo “tata prvi”, e to bi bio bingo! I sve još obojit duginim bojama, di bi sreći bio kraj!?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  benty20

@benty20:
PRELIJEPA PJESMICA

Usla sam u skole sve,
bez obzira na
urusen sustav vrijednosti u drustvu,
i tata se prvi urusi na mamu,
opijen duginim bojama,
neplacenih dugova,
uz blagoslov svecenika
ika,ika,ika,ika.

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Logicno, dajte otvorite temu o obještjnom podzemlju u RH. Hvala.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  njonjo

@njonjo:
tema o objestjnom prdzemlju u RH
upravo otvoreta

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Jasno, ako imate ono što bi svaki domoljub, bilo gdje imao.

Amadeus
Gost
Amadeus
2 godine prije

G. Ivo, pohvala Vama i vašem trudu da uljepšate ovaj svijet.
A svima zajedno želim skrenuti pažnju na jednu staru divnu a zaboravljenu pjesmu.
Zdenka Vučković – Žuti leptir (youtube)
Ugodan dan.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik