Na današnji dan počela Baršunasta revolucija u Čehoslovačkoj

Baršunasta revolucija
0
0

Na današnji dan, 17. novembra 1989. godine, počela je Baršunasta revolucija (Sametova Revoluce), socijalni pokret u Čehoslovačkoj kojim je srušen komunistički režim u ovoj zemlji.

Tog petka, 17. novembra 1989. godine, sve je počelo spontanim okupljanjem studenata i vatrenim  govorima u kampusu Karlova univerziteta na protestnom skupu koji je bio  uredno prijavljen i odobren. Nedugo nakon početka protesta, hiljade studenata krenulo je prema centru Praga, sa namjerom da se probiju do trga Sv. Vaclava, gdje ih je dočekala specijalna policija.

Ubrzo je najavljeno mirno okupljanje studenata pretvoreno u nerede i sukob između specijalaca i studenata u kojima je ozlijeđeno na stotine studenata. Uskoro se pojavila informacija o pogibiji jednog studenta, koja je, ispostavit će se, bila lažna. Međutim, bilo je kasno da se izbjegne masovna socijalna pobuna, revolt i gnjev građanstva. Sljedeći dan na ulice je izašlo više od 200 000 ljudi, a tokom sljedećih nekoliko dana više od pola miliona građana bilo je na ulicama, tražeći političke promjene u zemlji.

Baršunasta revolucija je trajala od 16. novembra do 29. decembra 1989. godine, a vođe revolucije bili su Vaclav Havel i Aleksandar Dubček. U samo sedam dana, pod pritiskom velikog broja nezadovoljnih građana, mirnim putem srušen je komunistički režim. Komunističko vođstvo je odstupilo i formirana je prva nerežimska vlada, 25. februara 1990. godine. Vaclav Havel je izabran za predsjednika, a Aleksandar Dubček za  predsjednika saveznog parlamenta.

Odmah s početkom sljedeće godine, 1. januara 1990. na snagu je stupio tzv. Baršunasti razvod koji označava raspad Čehoslovačke i formiranje dvije samostalne i  nezavisne države – Češke i Slovačke.

U obje države se 17. novembar obilježava kao državni praznik, Dan borbe za slobodu i demokratiju.

Baršunasta revolucijaČehoslovačkaKomunizamNa današnji danpokretprotestrežimsocijalni pokret
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI