fbpx

NASA planira komercijalizaciju niske Zemljine orbite

Astronaut kosmonaut svemir kosmos planeta

Američka svemirska agencija NASA je već pokrenula planove za komercijalnu upotrebu Međunarodne svemirske stanice. Međutim, stanica koja je dom nacionalne laboratorije za istraživanje trebalo bi da izgubi državno finansiranje od 2025. godine.

Jim Bridenstine iz NASA-e je rekao da vjeruje da će potencijalno povećanje komercijalne upotrebe Međunarodne svemirske stanice (ISS/MKS) dovesti do “industrijalizacije” niske Zemljine orbite (LEO).

Govoreći na konferenciji za istraživanje i razvoj ISS-a u Atlanti 31. jula, Bridenstin je predložio novi projekat za podsticanje komercijalnih aktivnosti na ISS-u i drugdje u LEO.

Ovaj potez bi podržao ne samo svemirsku industriju, što bi podrazumijevalo i pomoć nacionalnoj ekonomiji.

Bridenstein je objasnio da razvoj istraživačkih i razvojnih projekata pomoću ISS-a može dovesti do širenja komercijalnih aktivnosti u niskoj Zemljinoj orbiti, što bi zauzvrat pomoglo američkoj nacionalnoj ekonomiji.

Dalje je rekao da “želimo da se prostor iskoristi za poboljšanje uslova na Zemlj.”

“Želimo da dokažemo mogućnosti i tehnologije, koja nam u konačnici omogućavaju da radimo više i da imamo više ljudi u svemiru, naravno ovo bi trebao biti veliki ekonomski pokretač Sjedinjenih Država kada je riječ o platnom bilansu i izvozu” dodao je on.

Bridenstein je rekao kako “industrijalizacija gradi nacije, a ako želimo izgraditi svemir, moramo se industrijalizovati… Međunarodna svemirska stanica je nevjerovatno sredstvo za tu aktivnost”.

On je pohvalio napredak u industriji, biomedicini i novim materijalima organizacije.

Ova deklaracija stiže neposredno nakon što je NASA objavila ogroman plan komercijalizacije za ISS u junu na berzi NASDAQ u New Yorku.

Projekat će omogućiti da ISS bude platforma za proizvodnju i marketing. Omogućiće dvije godišnje misije pružalaca komercijalnih usluga za prevoz astronauta u privatnom aranžmanu do orbitalne stanice.

“Krajnji cilj je da Amerika postane vodeća sila u svemiru”

Predsjednik i izvršni direktor Nacionalne laboratorije ISS-a, Joseph Vockley, potvrdio je tvrdnje, rekavši da saradnja sa NASA-om može dovesti do komercijalnih dostignuća.

“Osjećamo se kao da imamo odličnu priliku da pomognemo NASA-i da postigne svoje ciljeve i benefiti za čovječanstvo”
rekao je Vockley.

Industrija oglašavanja, biomedicina, razvoj optičkih vlakana i svemirski turizam samo su neke od oblasti koje bi se mogle razviti komercijalizacijom svemira.

Međutim, studija je zaključila da nijedna komercijalna svemirska stanica ne bi mogla da donese zaradu prije 2025. godine, što je godina za koju NASA planira da okonča savezno finansiranje Međunarodne svemirske stanice.

Bridenstine je međutim napomenuo da bi zakon koji je prošao kroz Predstavnički dom i Senat mogao omogućiti finansiranje svemirske stanice do 2030. godine.

Podsticaj za širenje komercijalnih svemirskih operacija predstavlja smanjenje troškova za poreske obveznike u Sjedinjenim Državama.

Interesantno je da ovaj projekat dolazi nakon incijative za militarizaciju svemira od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa i osnivanja Svemirskih snaga koje bi predstavljale novi ogranak američke vojske zadužen za svemirsko ratovanje.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Klump
Gost
Klump
1 godina prije

Ko Felix Baumgartner iskoči z 35 kilometrov višine ,z notranje kamere ni videt ukrivljenosti,zato niska orbita?

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

Dobro je, kupili smo još 6 godina 😅

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Krajnji cilj je da Amerika postane vodeča sila u svemiru 😆😆

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Hhahaha teška smijurija ta NASA

POVEZANE VIJESTI

Izbornik