NASA predstavlja ‘kartu s blagom’ za pronalazak vitalnog vodenog leda za nadolazeću misiju s posadom na Mars

Mars
7 komentara

U pripremi za dugo očekivanu NASA-inu ljudsku misiju na Crveni planet, stručnjaci se nameću za prijedloge oko najpoželjnijeg područja slijetanja operacije kako bi astronauti mogli prikupiti led potreban za sve, od pitke vode do raketnog goriva.

Iako je NASA-ina misija Artemis III usmjerena na povratak astronauta na Mjesec do 2024. godine, zajedno s novim, fleksibilnijim svemirskim odijelima, istraživači gledaju na još jednu monumentalnu operaciju: ljudsku misiju na Marsu.

Međutim, kako bi izvršili ovu misiju, astronauti će morati izvršiti “in situ iskorištavanje resursa” i skupljati vodeni led koji se nalazi unutar marsovskih polarnih kapa. Drugim riječima, kada napuste Zemlju, što se tiče preživljavanja prepušteni su sami sebi.

“Ne bi vam trebao rovokopač da iskopate ovaj led. Mogli biste koristiti lopatu”, rekao je Sylvain Piqueux iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon (JPL) u Pasadeni u Kaliforniji, a prenosi NASA. “Nastavljamo s prikupljanjem podataka o zakopanom ledu na Marsu, usredotočivši se na najbolja mjestima za slijetanje astronauta.”

Prema priopćenju, pod naslovom „NASA-ina mapa blaga za vodeni led na Marsu“, istraživači koji koriste podatke iz misija Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i orbitara Mars Odyssey razmatraju sjevernu i južnu širinu, „koji imaju obilnije sunčevo svjetlo i toplije temperature od polova. ”

Od dostupnih područja, znanstvenici jako naginju prema sjevernoj hemisferi Arcadia Planitia – regiji koju Piqueux planira pregledati opsežnom kampanjom tijekom godišnjih doba Crvenog planeta.

“Što više tražimo led pri na površini, više ga pronalazimo”, rekla je zamjenica znanstvenika MRO-a za projekt Leslie Tamppari iz NASA-inog JPL-a. “Promatranje Marsa s više svemirskih letjelica tijekom godina nastavlja nam pružati nove načine otkrivanja ovog leda.”

NASA-ino izdanje od 10. prosinca navodi da uprava nesmetano istražuje upotrebljivost leda na Marsu otkad je NASA-ina letjelica Phoenix preuzela uzorke tvari s planete prije više od desetljeća.

“S velikim ponosom i puno radosti objavljujem danas da smo pronašli dokaz da je ovaj tvrdi svijetli materijal zaista vodeni led, a ne neka druga supstanca,” rekao je glavni istražitelj Phoenixa Peter Smith sa Sveučilišta u Arizoni, tijekom izvješća o nalazima misije u lipnju 2008.

Osim korištenja za piće i mlazno gorivo, ljudi će se morati biti kreativni i ići 6 ili više metara ispod površine ako žele preživjeti na Marsu, prema intervjuu u rujnu Daily Express s astronautom NASA-e i fiziologom dr. Jamesom Pawelczykom.

“Opstanak na Marsu doista znači odlazak u podzemlje. Tako je moguće identificiranje materijala koje bismo koristili za stvaranje struktura debelih zidova, ali korištenjem marsovske površine “, ustvrdio je.

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Politicari sto puta manje lazu od ovih…

samo tako
3 godine prije

Samo što nisu krenuli. Teško im je odlučiti između izvorske i bunarske vode za posadu. Čim padne odluka, kreču

Hmmm da
3 godine prije

Za nadolazeću misiju 🤣🤣🤣
Samo što nije stigla 😂😂😂

nije bitno tko
3 godine prije

Još odlučuju dali če spuštanje snimiti u Nevadi ili u Arizoni…..

nije bitno tko
3 godine prije

Nek sad dobro paze, da jim nebi opet čistačica zagubila planove svemirskog brodiča……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI