fbpx

Nema više bakinih poljubaca? Australski program za zaštitu djece od SVIH neželjenih fizičkih dodira

Baka

Program koji se uči u školama u Victoriji (Australija) omogućuje mladima da kažu “Ne” neželjenim fizičkim kontaktima, u to su uključeni i poljupci od djedova i baka.

Odgajateljica Margie Buttriss potaknula je kontroverzu nakon što je sugerirala da privržene bake mogu biti pokretači neželjenog dodirivanja.

Seksualno zlostavljanje ozbiljan je problem, ali gledanje dirljivih baka kao potencijalnih grabežljivaca “je previše”, rekla je za RT i TV radio voditeljica Karyn Turk.

“Zapravo djecu ne podučavamo na odgovarajući način kako se nositi s teškim situacijama.” Paola Diana, aktivistica za ženska prava, suprotstavila se, sugerirajući da australska inicijativa ne ide dovoljno daleko.

“Također moramo educirati roditelje … Mnogi zlostavljači, oni sebe ne vide kao zlostavljače. A mnoge žrtve, same sebe ne prepoznaju kao žrtve. “

Kako ovo komentirati osim: neki ljudi imaju previše vremena i opterećuju se nevažnim stvarima umjesto bitnim. Koliko djece su stvarne žrtve nasilja u obitelji? Možda ih se udara, možda ih se seksualno zlostavlja, ali ovi su se odgajatelji uhvatili baka i djedova te njihovih poljubaca i to nastoje progurati kao zlostavljanje?

Još malo pa će svaki poljubac majke i oca biti gledan kao oblik zlostavljačkog ponašanja.

Većina baka i djedova jedva čeka kada će vidjeti unuku ili unuka, zagrliti ih i poljubiti, te im tako prenijeti dio svoje ljubavi. Bake i djedovi dok su odgajali svoju djecu većinom nisu imali dovoljno vremena da se posvete svojoj djeci, kako su htjeli. Morali su se brinuti oko svih svakodnevnih obaveza i odgoja djece. No, kada su postali bake i djedovi, odnosno njihova djeca su dobila djecu, stvari se mijenjaju. Uloga bake i djeda više nije odgajateljska, već žele da uživaju u vremenu provedenom s unucima.

Razumljivo je kada dijete kaže baki ili djedu da ne želi da im rade nešto što im smeta, ali druga, potpuno suluda stvar, je opisati poljubac u obraz ili dodir po kosi kao seksualno zlostavljanje.

RT

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Čovik, Normalni, ugrožena vrsta
Gost
Čovik, Normalni, ugrožena vrsta
1 godina prije

Dakle djeca ne žele fizički kontakt ni sa liječnikom koji ih cijepi, ni sa zubarom, a bome ni sa učiteljicom u školi !
Agenda je jasan: žele zabraniti roditeljima da odgajaju djecu pod prijetnjom oduzimanja.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Bas tako.

Damien
Gost
Damien
1 godina prije

Točno to.

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 godina prije

Tko dozvoli da mu sistem odgaja djecu ne treba ih ni imati.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Vec smo svi dozvolili da nas truju hranom i tko zna cime sve ne, da nas tjeraju na tezak rad ,na nepravedno sudenje, ma kontroliraju svaki aspekt naseg zivota i nazalost ce uskoro i djecu nam otet..

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 godina prije

Naravno,ako budemo pasivni i ubjedimo sami sebe da je to gotova stvar onda ce nam se to i desiti.
Obitelj i djeca su zadnja linija otpora.
Ipak nam treba vremena da svatimo ovu novu vrstu liberalnog terorizma.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Zaglupljivanje umjesto edukacije, indoktrinacija umjesto odgoja. Bit obrazovno odgojnih institucija. Tako je svagdje

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije

Zax
A, ne, ne. Nije “svagdje”. Samo Zapadna civilizacija. Bijelci.

milan
Gost
milan
1 godina prije

Zamisli se covjek nad time. O, cem o, kom /mislim da je to 🙂 / Lokativ ili 6. padez. Rekao bih da smo u periodu, dajem mu naziv; biblijske socioloske nepogode. Svi, misle svakako, pisu svasta, svako prorokuje sve i svasta, svi imaju za pravo i nitko nema za pravo a da se nitko ne upita imaju li ti sto se javljaju kompetentnost o necem i o nekom pisati-komentirati. Jednostavno je naci odgovor, sve je to ipak transparentno. Imamo na djelu; nametnutnutu proizvodnju kaosa, ciljano, programski, sto se provodi u cijelom svijetu sa jedinim ciljem dovodjenja svih, covjecanstva, pred “zid” , zid zidovski, zid placa. Tada moliti ce mo se Bogu, da nas Bog izvede na put, da nas neuke i zbunjene pomakne prema…….negdje, gdje?, valjda ce ON znati. Tada, kada se ocijeni, neki tamo zatrpani papirima od vrijednosti, da je sav svijet dovol;jno sofisticiran neodredjenostiima, zivotom u slucajnosti, misljenjima i desavanjima, nastupaju ti “globalisti” i kao u grckim tragedijama; ” Deus ex machina”, rjesavaju i vode covjecanstvo dalje, dalje od zida placa u novi vrli svijet!

tuf
Member
tuf
1 godina prije

Upravo suprotno, djeci kronično fali ljubavi i uslijed toga odrastaju u bezosjećajne zombije, robove korporacija i sociopate koji gaze preko drugih (u poslovnom i privatnom životu). Možemo pretpostaviti što je cilj gorenavedenog obrazovnog programa odn. socijalnog inženjeringa 21-og stoljeća.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Ja ne želim kontakt s korumpiranim političarima, lopovima, bagrom i ljenčinama koji mi sišu krv i novac – ali to je ok, svoju djecu ne smijem dirati…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

znači, sada ide odgoj po NJIHOVIM mjerilima.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Oduvijek je i bio. Osnovna i srednja skola su za robove, a vise skole za cuvare ovakvog robovlasnickog sistema…Kasnije se razlikujemo samo po tome koliko kome bace mrvica na pod..

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Potpisujem!

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Sve rade da čim više otežaju odgoj djece i od njih naprave emocionalne invalide.Roditelji sve manje imaju vremena i želje da se bave djecom i jedni drugima već su okupirani trkom za materijalnim.Bake i djedovi koji bi tu mogli uskočit,sve duže rade,sve više su odijeljeni od unučadi i sve češče,kad onemočaju,završavaju po domovima.Odgoj sve više preuzimaju institucije,koje odgajaju jednoobrazno.Dobijamo nestabilne osobe,kad odrastu,bez korijena i oslonca,koje teško funkcioniraju u ovom sve luđem okruženju i kao takvima je puno lakše manipulirati i upravljati odozdo,što i je cilj svega ovoga.

Wulf
Gost
Wulf
1 godina prije

da je moguće, stavio bih 10 pluseva za ovaj komentar, svaka čast

tabula
Gost
tabula
1 godina prije

A gomila indoktriniranih svjetskih (a bogme i naših) budaletina pljuje po Putinu, Orbanu i inim, koji su ptotiv ovakvih zapadnih (uglavnom Soroševih) vrijednosti.

Wulf
Gost
Wulf
1 godina prije

takođe 10 pluseva za ovaj komentar

Proleter
Gost
Proleter
1 godina prije

Smijesno je iz perspektive danasnjih balkanskih drzavica kolonija docirati zapadno europskim drzavama o bilo cemu a ponajmanje o odgoju djece.
Po cemu su to tocno nas odgoj i nasa djeca bolja od djece zapadnih zemalja???

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Proleter Razlikuje se u tome šta većina sa ovih prostora odbacuje nakaradni društveni inženjering po kojemu bi se dica čim progovore mogla odlučit za spol, rod i izborom jedne ili više LBTQ2S . . . seksualnih orjentacija, a da pri tome didovi i babe nesmiju poljubit unuke.

Proleter
Gost
Proleter
1 godina prije

Pitao sam vas po cemu su to konkretno nasa djeca bolja i uspjesnija od recimo njemacke , francuske , americke , australske ,itd mozda bi nam pomogli neki statisticki podaci ili studije umjesto lupetanja?
Sto se pak tice nakaradnog drustvenog inzenjeringa, pa sto ces bolji dokaz za inzenjering od generacije “zlatne mladezi” koja je “odgojena” u novonastalim nacionalistickim balkanskim drzavicama.Moj dobronamjeran savjet, vrijeme je da konacno racionalizirate stvarnost u neposrednoj zivotnoj okolini i ambijentu, na taj nacin nestati ce potreba za teorijama zavjera i bijega u samoobmanu, cega i na ovom portalu ne nedostaje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Stvarnost je ovakva….definitivno i na Zapadu ima zdravih porodica, veoma puno a usudio bih se reći puno više nego što mislimo dobre i zdrave djece/omladine;ima i drugih a ti drugi ne čine okosnicu društva i razvoja tog društva samo što eto mi po automatizmu smatramo da je svo društvo loše jer vidomo da su na vlasti zbilja agresivni i militantni diletanti.
Nema razlike između naše i njihove omladine, problem je što su recimo u državama ppd EU i NATO izuzetno izraženi pokušaji uništavanje svega zdravog, ta manjina prosto u svojim rukama ima sve poluge sile i represije da porodicu i društvo učine što devijantnijim…..naravno,sve zavisi šta ko smatra devijantnim. Lično ovo je za mene izuzetno nakaradan naum.

Logičar
Gost
Logičar
1 godina prije

Proleter tj. Žukov prepoznat si po pravopisnim greškama koje praviš.

Toliko si racionalizirao svoju stvarnost u Švicarskoj, da si se opet vratio na portal barbara i teoretičara zavjere.

Nisi mjerodavan.

Proleter
Gost
Proleter
1 godina prije

Logicaru ne lupetaj, ljubi te baka.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Proleter Molin te pročitaj još jedan put šta si sam napisa . . . “Po cemu su to tocno nas odgoj i nasa djeca bolja od djece zapadnih zemalja???” . . . također ni ja ni iko drugi ovde nije napisa kako se dica razlikuju . . .

Šta se društvenoga inženjeringa tiće on je upravo prominija svoje pojavne oblike pojavom demokracije i usvajanja preostalih tekovina “zapadne civilizacije” koje do tad nisu u potpunosti bile usvojene.
Šta se tiće obrasca zlatne mladeži i to se pojavilo sa demokracijom . . . pa na primjer nije se stanovita Paris Hilton ili Kardashianke u našim MS medijima pojavile dolazeći iz Kine, Indije ili Rusije.

Nacionalizam je bija sredstvo za uvođenie demokracije koje je bilo loženo i sa zapada šta u nikojem slučaju ne otklanja odgovornost svih sa ovih prostora.

“Statistički podaci ili studije” . . . oprosti, to mi pari ka zajebancija . . .

Okay, ne sumnjan u tvoje dobre namjere, ali nejasno mi je zašto vadiš pojam “teorije zavjere” koji je izmošljotina upravo toga zapada za diskvalifikaciju onih koji propitkuju svit oko sebe i to je preširoka tema za ovi format komentara.

Možda bi ti moga, prij nego pišeš o samoobmani, promislit kako u stvarnosti funkcionira svit u kojemu živimo. Kad malo promisliš moš postavit i konkretna pitanja pa bi se i o tome moglo raspravljat.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Moreno
Kad kolega vec spominje statistike i studije, postoji li i jedna o utjecaju (mozda nekada i nezeljenog), bakinog poljupca?

Wulf
Gost
Wulf
1 godina prije

Dakle, tvoja poenta je u tome da je gore spomenuta u pravu kada se zalaže da djed ili baba ne smije poljubit dijete. Prvo nam ti nabroj u čemu su to nabrojani tinedžeri bolji od bilo kojih drugih na svijetu. Plus toga, ta jednodimenzinalna podjela tipa bolji-gori je prečesto u istoriji ljudskog roda rezultirala milionima izgubljenih života, tako da takvo zapažanje i ne zaslužuje da se nađe na ovakvom jednom mjestu, koje je oaza svjesnih i slobodnomislećih ljudi (što mi je najdraže, svih nacionalnosti i vjera iz “balkanskih nacionalističkih državica”). Eto na zapadu nema ni nacionalizma ni fanatizma – šio mi ga Đura.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Proleter
jedna od bitnih razlika je, da nemano barem za sada, tinejdzere naoruzane automatskim oruzjem koji dodju u svoju skolu ili na sajam, pobiti skolske kolege i sugradjane sa razlogom (kao ovaj idiot nekidan na sajmu luka u USA), “because I’am pissed”. Ali, i nase se drustvo modernizira, imat cemo i mi u dogledno vrijeme, klince-masovne ubojice. Nitko ne kaze da je kod nas sve dobro, kod njih sve lose, ali takvi ekstremi kao u USA, mogu biti samo rezultat preloseg odgoja, bez ljubavi i mrvice empatije za svoje bliznje.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Trolas bez veze i razuma.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Proleter
E moj kume, ako postavis takvo pitanje, onda stvarno ne zasluzujes odgovor.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije

da si bija išiban koji put, zna bi! – i bija zahvalan, naravno.

Proleter
Gost
Proleter
1 godina prije

Sibanje do smrti po dalmatinskom bakinom receptu elektricnim kablovima u Lori Split , ulijevanje akumulatorske kiseline u usta kao odgojna mjera glavasa i njegove slavonske bake ,metkom u potiljak kao odgojna mjera mercepove bake , rafal po mirotvorcu i heroju Kiru kao izum gudeljove hercegovacke bake , ispaljivanje raketa po borovu selu kao odgoj suskove bake na privremenom radu u kanadi , egzekucija obitelji zec u sred zagreba kao odgojna mjera baka Siniše Rimaca, Muniba Suljića, Igora Mikole, Nebojše Hodaka i Suzane Živanović, bomba pod automobilom Milana Levara vjerojatno naputak licke norceve bake itd , o srpskim bakama necu trositi ni rijeci , one su uvijek korak ispred .

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Proleter
A bogati, di te zavozilo. Uspio si povezati neupitne ratne zlocine sa navedenom temom. Tvoj komentar ima smisla, samo ako te baka dresirala kabelom od struje i kiselinom povremeno. Moja sjecanja na baku su 99.9% pozitivna. U svakom slucaju, moje saucesce, nije tebi lako. Inace, nisam svjedok iz prve ruke, ali sam cuo da su srpske bake posebno okrutne, one hoce da klincu uvale dva bombona, umjesto jednoga.

Walter
Gost
Walter
1 godina prije

Spadao sam među one klince koji bi najradije iskočila iz vlastite kože kad kada bi ih “žvalili”. Ne znam zašto je to tako, ali ako se klincu ili klincezi to ne sviđa, poštujte to.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Walter Walter Nisi jedini, meni bi pok baba prston koji namočila pljuvačkon sa njezinoga jezika i tin prston bi mi zalizala obrve . . . ja nisan tija ić u školu, nije mi se sviđalo, ali niko me nije obadava, totalno nepoštivanje prema meni klincu . . . nisan tija jist juvu nego mortadelu i kruv . . . opet nepoštivanje . . . vozija san bicikletu po teraci o kuće i dobija u jaketu . . . opet nepoštivanje i još zlostavljanje mene klinca ☺

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Moreno
I ja sam imao slicnih stravicnih, traumatizirajucih iskustava u djetinjstvu. Npr. blitva, nisam tada volio blitvu, ali sam je morao jesti. Od 14-17h, nisam se smio igrati, morala je biti tisina i mir, zbog meni nepoznato razloga. Za ruckom nisam smio piti, nego, nokon obroka. Obzirom koje smo strahote prosli u djetinjstvu, ja se pitam kako smo uopce zivi, a da nismo postali, recimo, serijske ubojice. Tesko i tragicno je bilo moje djetinjstvo, sa bakom, prepunom ljubavi, koja bi mi krisom u ruku ugurala bombon, ili novaca za sladoled. Takve gnjusne izljeve ljubavi, treba strogo zabraniti, i naravno kaznjavati.

Higgs
Gost
Higgs
1 godina prije

Zapad je dno dna … hrpa izgubljenih ljudi , zombija koji se igraju kojekakvih koreografija.. potpuno otupjeli i suludi korporativni idijoti

Wulf
Gost
Wulf
1 godina prije

Iole normalan čovjek se premori svaki dan saznajući za nove inicijative i kampanje ovakvih degenerika, odakle im samo više dolazi inspiracija? A koliko su, nažalost, uticajni vidi se po tome što se to neobično brzo progura kao nekakva zvanična ili javna inicijativa. Kraj je blizu.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Nijedan program ili akcija ovog nakaradnog sistema kontrole roblja, ne može mojem unuku usaditi averziju prema meni tj. njegovom djedu (ili baki). Onog trenutka kada naši unuci budu bježali od nas, znači da smo MI zakazali i to će biti dokaz i kazna za našu grešku u odgoju njihovih roditelja koja će neminovno dovesti i do istrebljenja naše “loze” (to u nekim drugim kulturama znači -Karma…)

Petar
Gost
Petar
1 godina prije

Luda li naroda,djedovi i bake se boje pogladiti dijete po glavi,poljubiti u čelo ili lice od dragosti pa normalo da se ljudi osjećaju u vlastitoj obitelji otuđeno.Vjekovne dobre navike smo uništili a novih nemamo pa neka se dijeca odgajaju sama i tu smo gdje jesmo.Ne poštiva više nitko nikoga i za to nam je kriva ulica.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

jebote, a kako smo do sada uopče uspjeli preživjeti

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Nešto smo očito radili krivo….
Za nevjerovat, djeca su se nekad igrala pod vedrim nebom, na ulici, livadi, di se već mogla nać relativno ravna ploha od desetak kvadrata. Nogomet se igrao prije ili poslije onih starijih. Na branku bi stavili onog debelog ili onog koji nije ima pojma, ali je cukun ima loptu. Najmlađi je bio rezerva. Po loptu bi iša onaj koji ju je napuca ili ovaj mali iz rezerve. Ako ne bi završila u dvorištu ili balkonu nekog ”go*na” od susjeda. koji je ne bi vratio. A nekad bi je i propara nožem. Ako bi mu prije vrisnulo caklo na prozoru. Nogomet je bio sve. Poslije su na garaže došli koševi.
Cure su igrale školice, laštik. Igralo se dok se nije moralo poć doma. A to bi obično bilo kad bi se palila javna rasvjeta. A onda bi matere krenule zvat na večeru, a čulo bi se samo – ”još pet minuta”. Pošto pet minuta nigdje ne traje duže nego u djece kojoj se ne ide doma, to bi trajalo dok se ne bi javio neki ćaća. E, to je značilo da više nema zaje*ancije.
Tko se nije skrio magarac je bio….

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

A nu ovo.
Onaj cukun šta nije zna igrat, sad dili minuse svima……. 😉

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…ja ne zelim nikakav kontakt sa poreznom, saobracajnom policijom, racunima za komunalije ,itd ,itd..moze samo kontakt sa zenskama do 25.te godine ..moze?

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Ha, ha , ha
Kod nas se i dalje novorođenom muškom detetu ritualno ljubi piša od strane ženske familije!
Babe, tetke, ujne, strine, prije, komšinice, ….
Ovi sa tim zakonom mogu da nas poljube u prkno!

Slavko Lepej
Gost
Slavko Lepej
1 godina prije

Želimo li zrelost djeteta spustiti sa 18 godina na 12, ili 7 godina pa neka se samo snalazi u životu kao kod životinja? Djeca znaju biti povrijeđena ali i biti u strahu kada ih baka ili djed od prevelike ljubavi stisne i još ih ljubi sa neobrijanom bradom, jednim ili dva zuba u ustima… da, djeca zbog toga mogu imati traume, ali to se treba rješavati na drukčiji način – educirati roditelje, bake i djedove, a to je proces.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
46
0
()
x