Pokret #MeToo je “psihički kastrirao” muškarce – Što sad?

feministi pokret metoo
48 komentara

Tijekom 2017. su mediji izvještavali kako je pokret #MeToo poprimao sve više obilježja prave društvene revolucije. Vanity Fair je pisao kako je njegov utjecaj američku političku scenu izuzetan. Pod lavinom optužbi za seksualno uznemiravanje su na ostavku su bili prisiljeni demokrati John Conyers i Al Franken, te republikanac Trent Franks.

U to su se vrijeme vikendom održavali prosvjedi pokreta #MeToo u New Yorku i Parizu. Amerikanci su dali podršku ženama da nastave iznositi svoje priče, a Francuzi su bili izašli na ulice prije svega kako bi izrazili gnjev zbog sudske presude kojom je oslobođen silovatelj djevojčice jer tužitelj nije mogao dokazati da jedanaestogodišnjakinja nije pristala na spolni odnos.

U kratko vrijeme, od objelodanjivanja slučaja holivudskog producenta Harveya Weinsteina početkom listopada 2017. godine, pokret #MeToo je zahvatio mnoge zemlje i zahvaljujući društvenim mrežama uključio milijune žena koje govore o zlostavljanjima u školi, na sveučilištu, ulici, radnom mjestu.

“Vrata su konačno otvorena”, rekla je Dania Ramos za CBSC. Prije se većina ne bi usuđivala progovoriti, no stvari postaju drugačije kako podrška raste. Kanali koji su prije objavljivali tračeve sada služe za detaljne iskaze žrtava seksualnih napada, pisao je Boston Globe. Često su to glumice ili su počinitelji javne osobe, zbog čega su slučajevi više popraćeni.

Međutim, već u 2018. je pokret krenuo u agresivniju kampanju i nije se jasno definiralo što je točno “seksualno uznemiravanje”, što je doslovno dovelo do panike među muškom populacijom i osobama koje su stavljale na kocku karijeru zbog nepromišljenih ili često nevinih postupaka koji su tumačeni kao “seksualno uznemiravanje”.

Pokret #MeToo je u godinu dana već postao pun kontroverzi. Izvorno bi to trebao biti pokret koji se bori protiv spolnog uznemiravanja žena, ali je postao učinkovit alat za uklanjanje političkih suparnika ili rivala iz filmske i glazbene industrije. Pod lavinom optužbi za seksualno uznemiravanje su ostavku morala dati tri spomenuta zastupnika u američkom Kongresu, a brojnim poznatim osobama je uništena karijera.

Neki su to i zaslužili, ali je stvar otišla predaleko i kriteriji prema kojima pokret #MeToo uništava živote su postali izuzetno strogi. Čak je zviždanje za ženom ili običan flert postao oblik spolnog uznemiravanja.

Prošle godine smo posvetili dva članka o tome, ali je najnovije istraživanje koje je objavio Huffington Post, list koji inače podržava pokret od prvih dana, pokazalo da su se u Sjedinjenim Državama zbog opasnosti od bilo kakvih optužbi muškarci povukli u sebe i panično se boje ostati nasamo uglavnom s kolegicama s posla. Čak 60% muškaraca u Sjedinjenim Američkim Državama se osjećaju nelagodno kada su sami sa ženskim kolegicama, prenosi Huffington Post, citirajući rezultate nedavne studije. Ovaj šokantan pokazatelj autori studije pripisuju pokretu #MeToo, zbog kojeg su neki rukovoditelji izgubili svoja radna mjesta.

Zanimljivo je da Huffington Post i taktiku povlačenja opet optužuje muškarce i navodi “kako njihov strah samo pogoršava položaj žena”.

Kako god bilo, činjenice su sljedeće. Prema istraživanju ženske organizacije za ljudska prava LeanIn, objavljene prošlog petka, 60% muških rukovoditelja kaže kako se osjećaju nelagodno kada podučavaju žene, radeći s njima nasamo ili ako pričaju o poslu.

Kako navodi list, ova doslovno šokantna brojka daleko nadmašuje rezultate od prošle godine, kada je nakon odlaska nekoliko utjecajnih osoba s njihovih položaja zbog optužbi za njihovo neprihvatljivo seksualno ponašanje 46% muškaraca navelo da ima slične probleme u odnosima sa ženama.

Studija je također pokazala da sve više muškaraca oklijeva ići na službeno putovanje ili na radnu večeru s kolegicom s nižeg položaja u tvrtki. Za autoricu članka “to nije dobra taktika, jer opet šteti ženama”.

“Može se činiti da je izbjegavanje žena u uredu izvrsno rješenje za problem seksualnog uznemiravanja, ali muškarci su i dalje u većini slučajeva utjecajni na radnom mjestu. Dobra ili loša, ali ženama je za napredovanje potrebna njihova podrška”, kaže autorica članka Emily Peck.

Kao što primjećuje predsjednica udruge LeanIn, Rachel Thomas, čak i prije pojave pokreta #MeToo su muškarci imali veću vjerojatnost da će biti zaštićeni.

“To što su zbog pokreta #MeToo muškarci počeli još manje pažnje davati ženskim kolegicama samo pogoršava problem žena. Ako muškarci žele doprinijeti rješavanju problema, onda distanciranje od žena nije najbolji način da to učine”, zaključuje Rachel Thomas.

Prema autorici članka, rezultati studije ne daju odgovor na pitanje zašto se muškarci više vole držati podalje od žena. 36% ispitanika izjavilo je da izbjegava davanje uputa ili komuniciranje sa ženama zbog toga kako će drugi na to reagirati. Drugi vjeruju da bi se zbog njihovih akcija žene mogle osjećati neugodno.

Predsjednica udruge LeanIn, Rachel Thomas, tvrdi kako su izjave muškaraca da žene podnose lažne tužbe o seksualnom uznemiravanju “neutemeljene”.

Prema njezinim riječima, brojna istraživanja su već potvrdila da je postotak lažnih optužbi među svim pritužbama na neodgovarajuće seksualno ponašanje izuzetno nizak.

Prema odvjetniku John Singeru, čiji su klijenti bili muškarci optuženi za neprikladno seksualno ponašanje, #MeToo je imao vrlo negativan utjecaj na odnos žena i muškaraca na radnom mjestu.

Muškarci se naprosto boje biti sami sa ženskim kolegicama ili klijenticama, ili postaju sve oprezniji u svom vokabularu. Zbog toga se ženama sve više uskraćuje pristup sastancima i društvenim događajima”, kaže Singer, tvrdeći da su mu tako rekli njegovi poznanici iz oba spola.

Studija ženske organizacije za ljudska prava LeanIn je pokazala da žene na visokim položajima nemaju problema u interakciji s muškarcima na nižim pozicijama, dok muškarci na visokim položajima imaju 12 puta veću vjerojatnost da će oklijevati prije održavanja sastanaka nasamo sa ženama u usporedbi s muškarcima na sličnim nižim položajima i tvrtki.

“Naposljetku, premještanje više žena na vodeće pozicije smanjit će količinu seksualnog uznemiravanja”, zaključila je Rachel Thomas, ističući kako je za postizanje tog cilja ženama potrebno mentorstvo i sudjelovanje rukovoditelja, ali su oni većinom muškarci.

Prema pisanju lista, udruga LeanIn i Rachel Thomas ohrabruju muškarce da preuzmu više inicijative da budi mentori ženama, ali upozoravaju da bi se takvi odnosi mogli pokazati nepovoljni po žene. U nedavnoj studiji je trećina žena izjavila je da su ih njihovi mentori seksualno uznemiravali.

Prema autorici članka, takvo ponašanje u konačnici može imati suprotan učinak. Ako se žene na radnom mjestu tretiraju na drugačiji način, to može biti i temelj za tužbe zbog diskriminacije.

Rachel Thomas izlaz iz ove situacije vidi u jednakom tretmanu muškaraca i žena na radnom mjestu. Međutim, recept koji nudi za muškarce nije posebno zanimljiv i zašto bi je itko poslušao.

“Ako ne želite ići sami sa ženama na večeru, nemojte ići ni na večeru s muškarcima. Idite na doručak. Ako vam nije ugodno biti nasamo u uredu sa ženom, a vi ostavite otvorena vrata”, jedino je što savjetuje voditeljica udruge LeanIn.

Podsjetimo, prema istraživanje od prošle godine je 46% muškaraca izjavio kako se osjeća vrlo nelagodno kada su sami u uredu sa ženskom kolegicom, a ove je godine ta brojka narasla na 60%. Problem seksualnog uznemiravanja definitivno treba iskorijeniti, ali se čini da je usvojena taktika koja doslovno “psihički kastrira” muškarce, koji bježe od žena i izbjegavaju svoje kolegice na poslu. Cijene li ih one takvima kakvi su postali i što općenito žene koje grade karijeru misle o svemu tome, Rachel Thomas ne kaže ništa.

Pokret #MeToo uništava muškarce koji iznose svoje mišljenje

Borba za ravnopravnost na Zapadu je uzrokovala tešku “krizu muževnosti”

feminizamseksualno zlostavljanjezlostavljanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Kako reče Mike Pence, a nije baš da je neki “zavodnik”. “Od kada se digla histerija, ja nasamo mogu biti samo s mojom suprugom i nijednom drugom”. Problem je što je nekada kompliment, npr. “Danas sjajno izgledate, kolegice!” danas “seksualno uznemiravanje. jednostavno kaže Hvala, i nastavi raditi. Naravno, to ne vrijedi za “drpanje i prpanje” po du*etu i nogama i slično, ali baš da je sve seksizam????? Ovdje bi trebale žene komentirati više od nas. Ova je Rachel Thomas bolesna. Ako se bojite, ostavite vrata od ureda otvorena da vas svi vide Ili “Ako ne želite večerati s kolegicom, nemojte ni s kolegama, da ih ne diskriminirate.”

George
4 godine prije

Gospodari sveta nameću svoje “vrednosti”.
Izgleda da propaganda homoseksualnosti nije dovoljna, pa se još uvek rađa previše ljudi.

Red Dog
4 godine prije

Sta je tek #metoo uradio u Swedistanu…
Gomila javnih licnosti su popili otkaze zbog toga. Dolaze presude; nije kriv, nije kriv, nije kriv… Ali su popili otkaze.
Desava se bas i danas. Drugarica iz Svedskih Demokrata nije vise nominovana za EU-parlamet, vec je drug. Drugarica je odmah opalila optuzbu o silovanju od strane druga. Drugarica je izbacen iz partije pod hitno, ali opozicija koristi priliku da blati partiju i drug je opterecenje. Nece ona u EU, ali nece ni on. Uspela je.

Satir und wasser
4 godine prije

Masonske rotary nebuloze za totalno sj….avanje muskaraca i obitelji. U skandinaviji su muskarci totalno zbunjeni da se ne zna tko koga. Zenske imaju totalnu moc. Rastava kao u bajci,advokati kupe lovu,dupla prebivalista,djeca rastrgana izmedju dva roditelja. Wc za treci spol. Jezivo….strasno.
Ne mozes dati komentar kako je zgodna guska tuzbu podize.

Muppet shou
4 godine prije

I mene isto. Zenska me doslovno posexala, imao sam 17 ona punoljetna 19 i nisam se bunio. Bilo mi je lijepo.
Zaista. Koji problem danas gdje ne smijes kazati dobar dan koleginici. Idemo svi na pride pe.er parade i sve pet ?

samo tako
4 godine prije

Skuhale ste, jedite. Dobar tek uznemiravane.
Sad vas muči gubitak prihoda

tuf
4 godine prije

Izgleda da je voditeljima pokreta stvarni boljitak žena sekundaran, ako ne i tercijaran. Jer osim što nevoljko progovaraju o temama kao što su manje plaće ili smanjenje prava majki, te opće epidemije zdravstvenih poremećaja kod žena (od spontanih pobočaja do raka dojki) – izgleda da ni u krajnjem slučaju neće spominjati temu na koju sam naletio pri apsolutno svakom razgovoru sa ženskim radnim kolegicama – a to je teror, psihičko zlostavljanje i spletke koje žene međusobno izvode prije svega u ženskim radnim kolektivima. Daleko više prigovora i jadikovanja sam tijekom svih godina od žena čuo o svakodnevnim psihičkim maltretiranjima koje doživljavaju od svojih kolegica nego što je bilo prigovora na muške kolege (iako i njih naravno ima). Čak je jedinstveni zaključak da su isključivi ženski kolektivi najgore radne okoline i da je prisutnost muškaraca “korektivni faktor” kako se ne bi međusobno psihički ubile. No, to bi predstavnice #MeToo pokreta ocijenile… Čitaj više »

jonbonjovi
4 godine prije

Posto na “zapadu” vlada Sodoma i Gomora ocekujem sljedece zaostravanje. Sada ce muskarci koji su zgodni i koji drze do sebe i lijepo se oblace, imaju zavidne manire i lijepo mirisu biti optuzeni za seksualno uznemiravanje, jer se koleginice s posla ne mogu koncentrirati na rad u njihovom prisustvu. Ko moze da se kladi da nece biti ovako?

Trubadur
4 godine prije

Tako to ide u potpuno femeniziranim društvima…. Sad več dojenčad umjesto pelena nosi tampone….Na brdovitom Balkanu još nismo tamo, ali smo sve bližei bliže…

Laki Topalović
4 godine prije

Ne znam tko je lansirao Manspreading . Ono kad u podzemnoj ili negdje muškarac sjedi raskrečenih nogu obučen , naravno, u traperice i sl, pa je kaživo , jer “nabija u vidno polje svoje (pokriveno odjećom) spolovilo ženi ispred”. Ni to se ne smije. Ne znam jel se negdje kažnjava , ali je histerija do neba. dovoljno je ukucati u tražilicu

eu kolonija
4 godine prije

“alaj bi se šigicala al mi neda nana alaj ću se šigicati kad ostanem sama”:). a onda u međuvremenu pojavile se mlađe, slađe dakle, ima žena koje izgrade poziciju na osnovu znanja I autoriteta I njima niko nemože ništa a ima ih koje do svega dolaze preko kreveta. u međuvremenu došle mlađe I slađe a ove stare nemaju više ništa za ponuditi I tu nastaje problem. kaže napastvovana prije dvadeset godina I to nikome nije prijavila niti to može dokazati. napastvovana žena podnese ostavku na poziciju, potraži zaposlenje u drugoj tvrtki I tuži napasnika. međutim ovdje su sasvim druge stvari u pitanju a to je prostitucijom do bolje plaće I boljeg položaja u tvrtki dok ne dođu mlađe. ovi shizofreničari iz ovih think thenkova imaju intenciju da ulaze u privatnost ljudi što nisu radili ni komunisti. zapadno društvo je kapitalističko I traži rezultate tako da I žene koje su sposobne… Čitaj više »

Zax
4 godine prije

Okreni bijele protiv crnih, stare protiv mladih, muskarce protiv zena i mozes ocekivati da ces sljedecih nekoliko generacija imati krotke i poslusne podanike koji ce ti donositi profit i nece se buniti. Savjet jednog robovlasnika prije par stotina godina kako uspjesno voditi plantazu robova. Stotinama godina kasnije njegovi savjeti su jos korisni vladajucoj oligarhiji koja vlada zapadom. A i sire

mars
4 godine prije

U Staloneovom filmu “Demolition man” ili u prevodu “Čovjek za rušenje” (ko je gledao film zna o čemu se radi) prikazano je jedno savršeno i sterilno društvo budućnosti koje je u svom opravdanom nastojanju da se poboljša i eliminiše negativnosti koje su ga ranije mučile i razdirale, otišlo u takvu krajnost da je život u njemu postao sterilan i lišen svake prirodne ljudskosti i onoga što čovjeka čini čovjekom u svakom pogledu. Postalo je izuzetno negativno, samo u drugom smjeru od onoga što su eliminisali. Sve dok se nije pojavio brutalni kriminalac iz prošlosti poznat kao “SIMON SAY” koji je igrom slučaja odleđen poslije nekoliko vijekova. Simon iz temelja ruši dotično društvo i sva njegova postignuća, pa su vladajući u svojoj nemoći da se nose s njim, primorani da odlede i policajca Džona Spartana (Stalone) koji je takođe iz Simonovog vremena kako bi ga zaustavio, što mu na kraju i… Čitaj više »

Ana
4 godine prije

Tocno. Me too je psihicki kastrirao muskarce, lobotomizirao puno i muskinja i zenskinja, otjerao u “ilegalu” sve ostale koji bi ipak, razmotrili slucaj po slucaj.
Sto da se radi, -demoratska civikizacija…

Euro
4 godine prije

pa sad nek kupe gumenjake. više če ostati onim pametniijim koje ne puše takve ekstremne gluposti. uvjek če se nači za njih jedan muškarac.

Ivo Lola
4 godine prije

Potpuno pogrešno tumačenje, tendenciozno i zlonamjerno. Muškarci se ne boje, bar ne većina, nego jednostavno ne žele problem, što je po meni pragmatično i realno u ovoj situaciji. Upravo to “boje” je dobro smišljena psihološka igra pojmovima. Muškarac, pa da se boji, e sramote, boji se… Psiha muškarca u takvoj situaciji kaže… Ma, ko se boji, dođi sad da ti pokažem… Je li shvaćate jeftinu provokaciju? E sad, ako bilo tko padne na taj štos, stvarno je bilmez. Inače, ja uvijek savjetujem mladićima da se ne žene i ne prave djecu jer, jedna žuta minuta ženske konfuzije je dovoljna da izasere život do kraja svakom muškarcu.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Smrdljiva ološ feministička.

politicki nekorektan
4 godine prije

..#me too bi nju ,kaze mujo….tako to izgleda kada prakljce navuku pi..u na glavu..

Max
4 godine prije

Dragi prijatelji i prijateljice. mogu oni izmišljati pokrete mitu nitu i kakve god hoće nijedan muškarac se neće odreći svojeg prirodnog nagona i instikta a isto tako neće ni žene. Nikad se ne može ubiti ono što je prirodno što god izmislili. A naravno da svako zlostavljanje psihičko fizičko ili spolno treba naj oštrije kažnjavati-

debeli pas
4 godine prije

Tako ti to dođe kad ne slušaju dr. Miroljuba Petrovića.

krezubi glasac
4 godine prije

Rijesenje je otici u ped..e. To je cilj globalista hrpa ped..a manje djece i mentalno zbunjenih likova.

Bruno
4 godine prije

Sve ove sa slike treba poslati u Saudijsku Arabiju. Ili neku drugu sličnu zemlju. Pa neka se tamo žale.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI