Neočekivana pomoć

Pomoć
20 komentara

Kad nam je pomoć najpotrebnija, kad dođe vrijeme biti ili ne biti, očekujemo da će nam se naći pri ruci oni za koje smatramo da su nam pravi prijatelji.

Na prave prijatelje se zaista čovjek može osloniti. Oni su tu i kada nam zakaže rodbina i oni koji su nam dužni. Kad nas napuste i država, i klub, i vjerska ustanova, i narod – prijatelji su tu, oni ostaju uz nas, ma kako im to teško bilo. I mi to znamo, to nam daje samopouzdanje. Za neke ljude znamo da su pouzdani samo do neke mjere, u nekim prilikama, a za neke znamo da na njihovu pomoć ne trebamo računati. I na kraju, znamo i one koji bi nam bili spremni samo odmoći, otežati nam ionako tešku situaciju i napraviti je nesnošljivom, samo ako to mogu učiniti. Od njih i ne tražimo pomoć.

Ipak, bude slučajeva kada pogriješimo. Ne procijenimo dobro odakle nam dolazi opasnost, a odakle namjera da se pomogne. Tako nam okrenu leđa oni od kojih očekujemo sigurnu podršku, a pomognu nam oni od kojih pomoć ne očekujemo. Mnogo je takvih primjera i vjerujem da je i svako od nas bar nekada nešto slično iskusio.

Ali nekada se znamo i više nego iznenaditi. Ako ne znamo koga se trebamo plašiti među ljudima, sa životinjama je to mnogo lakše. Znamo da domaće životinje uglavnom nisu opasne ako se prema njima normalno ophodimo. Ne plašimo se konja, mada je višestruko jači od nas. Znamo i za mnoge divlje životinje da je bolje ne biti im blizu, a naročito onima koje zovemo krvoločnima. Vukove i medvjede, recimo, promatramo samo sa sigurne distance. No, ovih dana se dogodilo da je baš jedan medvjed spasio trogodišnjeg dječaka. Dječak je odlutao u šumu i izgubio se, po velikoj hladnoći, i već su bili obustavili potragu za njim jer su mislili da nije mogao preživjeti toliko dugo na hladnoći i sam. Jedna žena je izvela psa u šetnju i slučajno je čula dijete kako plače i doziva majku. Bio je to taj izgubljeni dječak. Rekao je da ga je grijao jedan medo. U tim šumama u Sjevernoj Karolini kažu da stvarno ima mnogo medvjeda i vjeruje se da dijete priča istinu.

Slične priče su zabilježene i u drugim krajevima svijeta. Istina, rijetko se događaju, ali ih ima. Neka djeca odrastu uz životinje i ne osjete da su u opasnosti, nego se ponašaju kao među svojima. Čak se osjećaju sretnima. A neka djeca odrastaju u kompletnoj obitelji, s roditeljima, pa budu zlostavljana i nesretna kao da su među neprijateljima.

Eto, nikada nismo sigurni s koje strane ćemo nastradati, a s koje će nam stići pomoć. Ali uvijek je ugodno iznenađenje kada dobijemo neočekivanu pomoć, a neugodno kada nam neočekivano ne pomognu.

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Ljudi koji odrastaju sa životinjama…uvijek to bude neka iznenađujuće dobra priča koja nam govori da nije onako kako mislimo da jest. Medvjed mora biti opasan po čovjeka, životinje su krvoločne, a čovjek je ispod kože krvav, nije teško slijediti logiku. Tamo oko Božića, ispred adventske kućice pijuckali smo čaj i kuhano vino. Pridružio nam se i poznanik iz osnovne škole. Ne sjećam se da smo ikad komunicirali, stariji od mene godinu, a išao u razred niže. Tad se padalo razrede.Dalje od osnovne škole nije ni išao, a i što bi. Otac mu je radio u poduzeću za ceste, kasnije radio i on. Nije preteško s lopatom uz finišer ići, samo paziš da asfalt ne ode preko graničnika. Oslovio me imenom, ja njegovo ako sam i znao, zaboravio sam (pa ti vidi tko je glup, tko ne pamti bitno, pamti nebitno) i počeo je priču o psima. Održao nam je cijelo… Čitaj više »

Njonjobobo
4 godine prije

Obiteljski energetski vampiri ,koji se hrane tudim bolom patnjom mukom
Koji svoju srecu grade na tudoj nesreci,svoj rast na toplenju drugih
Kukulele bjezite sto dalje to bolje

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Mnogo je pruzenih ruku a ja imam samo dvije, kako pomoci svima?

Crni žutokljunac
4 godine prije

Na muci se poznaju junaci!Tek kad se nađeš u situaciji da ti je potrebna pomoč,vidiš kakvim ljudima si okružen.Tako da ja puno više cijenim neke ljude koji možda nisu bili u mojem prvom planu,al su pokazali svoju dobrotu.Neki koji su mi bili na prvu bliži,nisu se iskazali.Takve manje cijenim,iako ih i dalje viđam.U mojem slučaju iskazala se i familija,ali samo ona najbliža.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Sve sto ste napisali je istina! Cestitke!

Savchenko For President !
4 godine prije

di su lovci ? što taj medo radi među ljudima ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI