fbpx

Noćni zvukovi

Noćni zvukovi

Noć je uglavnom tiha, mirna, opuštajuća. U toj tišini bi trebalo biti lijepo odmoriti se, naspavati, pa ujutro puni energije krenuti u novi dan.

Ipak, nisu sve noći iste i ne budu sve uvijek mirne. Nekima su čak sve vrlo bučne pa se i na takve naviknu i dobro spavaju. Neki ni u najvećoj tišini ne mogu spavati. Ima ljudi koji godinama ne mogu ni zaspati, a kamoli dobro odspavati i odmoriti se.

Kad sam bio student, spavao sam u sobi pored vrlo prometne ulice u kojoj su vozila tutnjala po cijelu noć na samo tri-četiri metra od mog kreveta. Navikao sam se brzo na to, mada sam bio došao iz sela u kom je noću sve tako mirno, i spavao sam kao da je oko mene savršeni mir. Znam neke ljude koji su stanovali pored željezničkih stanica i kojima ta stalna buka nije smetala. Kažu da im, kada dođu negdje drugdje prenoćiti, nedostaje baš buka i škripa željeza i pisak lokomotiva.

Ali kad se dođe u jesen života, ipak više godi noćna tišina. Ili je to tako meni, a nekome možda i nije? Sad mi godi tišina ili neki zvuci koji nisu preglasni, koji su mi ugodni. Recimo, uživam kad trebam zaspati, a čujem kako pada kiša. I blago fijukanje vjetra mi godi. Ugodno mi je čuti i cvrkut ptica, nekada i lajanje pasa. A posebno mi godi potpuni muk koji se „čuje“ kad pada snijeg.

S druge strane, ne volim kad me probudi škripa guma auta pri naglom kočenju. Ako se mora tako naglo kočiti, znači da je riječ o nekoj opasnosti. Je li neko nastradao? Prebirem u trenu gdje su moji bližnji, da nije neko od djece, dolazeći kući, nastradao? Da nije neko drugi, poznat ili nepoznat, u opasnosti? Ne volim ni vrisku pijanih i nadrogiranih, turiranje motora bez auspuha i nepotrebna trubljenja usred noći. I kola hitne pomoći nekada prave pretjeranu buku. Po mog susjeda ponekad dođu, a sirenu ostave uključenu sve dok ga ne iznesu u vozilo, što ipak potraje nekoliko minuta. Ne vidim zašto im ta sirena treba kad su već pred kućom?

A noćas, sasvim neočekivano, u dva sata poslije pola noći ispod mog prozora čujem glasno kreštanje svrake. Svraka je inače malo, nestaju, a uglavnom su aktivne danju. Usred noći ih nisam nikada čuo, a pogotovo mi nije jasno šta u to vrijeme radi ispod mog prozora gdje nema nikakve hrane? Eh, ko bi znao svračja posla?! I sad više ne znam jesam li se tom oglašavanju obradovao, je li me ono naljutilo, zabrinulo, razočaralo? Koji je osjećaj izazvalo u meni? Možda me samo zbunilo? Ili sam ravnodušan? Ne, ravnodušan zasigurno nisam, ali ne znam kako bih mogao opisati šta je to kreštanje izazvalo u meni. Znam samo da nakon toga nisam mogao zaspati bar desetak minuta, da sam razmišljao o toj ptici.

Zato kad razmislim o svim tim noćnim zvukovima, kad bih mogao birati, izabrao bih onaj koji proizvode kapljice kiše udarajući o lišće drveća. To je prava muzika za uspavljivanje.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Spavam i ljeti i zimi ispod otvorenog “oberlichta” na suprotnoj strani ulice veliko stablo na koje dolaze sove, uzivam slusati njih huk, a danju na tom stablu ficukaju kosovi i kada popodne prilegnem lijepo ih je susati. eto ja imam dnevnu i nocnu uspavanku. Eto ne uzivam kada kita pada.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Zvukovi mogu i uspavljivati ,kod mene je cijev za vodu iz okapnice krova ugrađena u zid kuće i na dnu kod izlaza kad kiši čuje se kapanje vode ,taj zvuk me usreći pošto znam da na selu nema poslova po kiši barem na polju .Tako tog dana napravim nešto van plana po svom hobiju.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  čoban Đuro

@čoban Djuro:
Na selu nema poslova po kiši,barem na polju,
ne odnosi se na poljski zahod(a tek zvukovi)?

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpapa
…češki zahod, bolji zvukovi?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Jednom sam se po mraku vracao kuci iz varosice , bio sam u kafani sa nekim drustvom to vece, i idem nekom sumskom precicom, kad cujem sustanje lisca kao da ide neka krupna zverka ka meni sitnim koracima.
I vikao sam i bacao kamen, nista, priblizava se huk lisca ka meni sve blize i blize, uperim svetlo na telefonu da vidim sta je, kad ono jez, onako mali i nezgrapan susti po liscu i pravi buku, doslo mi da ga tresnem necim dobro me izprepadao.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Riddick

Jež je u stanju da u bijeg natjera kompletnu NATO diviziju?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Jezevi su svastojedi, tako da nista nije iskljuceno cak i NATO???

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Riddick

penzioner=niśtajed ?

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Ja ću budan sanjati…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Ako nekad čujete svoje ime, a nitko vas nije zvao, imate zdrav mozak.
Tako kažu. Oni koji bi to trebali znati.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Ovdije si potreban!
Ivin kutak,
ZA UGODAN JUTARNJI TRENUTAK !

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Nisam nikad čuo svraku nakon zalaska sunca, ali da su mi ove druge “svrake” remetile mir u svako doba dana i noći, e, to često doživim, ali , hvala Bogu, još dobro mogu zaspati pa me to puno ne brine;)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  otpisani

SVRAKA:
Sv. rak jastog je vrlo tih i skup.Kad ih se više skupi,jako, jako skupi,
nedostupni ali glupi.
Jako bučan kada repom lupi.
I po noći i po danu,
njihov okus nema manu.
bosanski:
Jazz kupio tog jastoga ,
stoga ja’b ga smazo,
mada ima noga ko stonoga,
osam noga, n’ti boga?

Pletač Pruća
Gost
Pletač Pruća
1 godina prije

U gaćama „svoje blago“ krijem,
danju- noću „sitno brašno sijem“.
„Lupam guzu“, kroz šake je tresem,
al` po noći ipak češće „krešem“.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik