Novi robot ljudskog oblika trenira kao pravi sportaš (VIDEO)

Humanoidni robot - glava
8 komentara

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Tokiju predstavio je prije nekoliko dana najsuvremeniji humanoidni robot – zapravo dva. Jedan se zove Kenshiro, a drugi Kengoro. Drugi se čak može znojiti pri fizičkim aktivnostima – na primjer sportskim aktivnostima.

Većina robota su postali strojevi za točno određenu uporabu. Neki su, primjerice, dizajnirani za bojanje automobila, a drugi za nošenje tereta. Danas postoje roboti koji su u drugoj, višoj klasi: humanoidi. Cilj današnjih robota humanoida nije nužno ostvariti određeni zadatak, nego se žele imitirati ljudske sposobnosti. Stvoreno je nekoliko humanoida, a potonji, predstavljen od strane japanskog tima sa Sveučilišta u Tokiju, potpuno je drugačiji.

Kengoro je humanoidni robot posebno dizajniran da oponaša ne samo kretanje ljudi, već i način na koji to oni obavljaju. Sposoban je praviti sklekove i trbušnjake, pri čemu se čak može znojiti kao i sportaši tijekom intenzivnih fizičkih aktivnosti. Istraživači su dali prioritet fleksibilnosti i humanoidnosti strukture ovih robota, a ne ciljati njihovu snagu i učinkovitost.

Humanoidni robot
Humanoidni robot

Ograničenje konvencionalnih humanoida je da su napravljeni na temelju teorija konvencionalnog inženjeringa, mehanike, elektronike i informatike”, kaže jedan od istraživača. „Naša namjera je da se dizajn robota temelji na ljudskoj strukturu, uključujući mišićno-koštanu strukturu, senzorni živčani sustav i metodu obrade podataka u mozgu.” Doista su uspjeli, jer osim vrlo sličnog ljudskog fizičkog izgleda, robota krasi humanoidni način kretanja i interakcija s vanjskim svijetom, do te mjere da nam robot postaje blizak.

Novostvoreni robot oponaša 13-godišnjeg dječaka pri vježbanju, a što se može vidjeti u videu ispod:

Kao što je rečenu u naslovu, ovaj humanoid se može “znojiti”. Naravno do određene mjere. Budući da se dijelovi, namijenjeni oponašanju pokreta mišića pregrijavaju, tim stručnjaka je proveo vodene cijevi kroz strukturu robota. Dio topline se zatim raspršuje evakuacijom pare kroz male rupice bušene na aluminijskom kosturu. Time je moguće očistiti elektronske sklopove i otpustiti pritisak mehanizma.

Istraživači također uvjeravaju, kako nastojanje da se stvori super humanoidni robot nije utopija. Prema njima, što više roboti izgledaju poput nas, to će više biti sposobni služiti kao “zamorci” za interesantne i korisne testove. U testovima sudara, na primjer, ti humanoidni bi mogli pružiti realniji prikaz štete koju bi pretrpjela jedna stvarna osoba. Vjerojatno će i neki zamorci biti pošteđeni u vrlo bliskoj budućnosti.

Više detalja: Science Mag

KengoroKenshiroroboti
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slagerpjevac
5 godine prije

Hehe.. ima i prigodne led lampice. Cool.

otpisani
5 godine prije

A, ima i onaj kad je bila raspisana nagrada kako postaviti pitanje superkompjuteru a da ovaj ostane bez odgovora.

I…tako se izredaše svi sa najkompliciranijim pitanjima na koje je kompjuter opširno i točno odgovorio. Dođe tako na red Mujo da postavi pitanje, ali je zbog dugo čekanja u redu već bio zaboravio ono što ga je mislio pitati i stane on pred kompjuter, da malo dobije na vremenu kako bi se možda sjetio, pa on kompjuteru: ” Šta ima ba ?”
… kad ono tajac, ostade kompjuter bez odgovora…

Crni žutokljunac
5 godine prije

Ti humanoidi će nas relativno brzo prešišat i po inteligenciji i fizički.Tako da je naša budućnost prije da mi postanemo zamorci umjetnoj inteligenciji neg ona nama.

Har Megiddo
5 godine prije

Da je robot ruski, sigurno bi ga dosad optužili za doping.

Zvrk
5 godine prije

Poremeti se kod i odjednom roboti zavladaju nad nama. 😀

Ogi
5 godine prije

Na kraju ce film Terminator postati istina.

Slagerpjevac
5 godine prije

Alieni uhvatiše nijemca, japanca i Muju te ih krenuše secirati da vide koji je pametniji. Otvore oni švabu, a u glavi mu sve neki kotačići i opruge. Au, ovaj je pametan. Otvore oni japanca, a njemu u glavi lampice i chipovi. Ovi su daleko dogurali, jos malo i stigli bi nas. Otvore oni Muju, a u glavi mu samo jedna žica. Ovo je vrhunac integracije i najsavršeniji mozak koji smo sreli. Ovi su daleko ispred nas. Kaže jedan alien, a što bi bilo da prerežemo tu žicu pa da je bolje ispitamo?.. slože se svi. Donesu škare, prerežu žicu, a Muji – otpadnu uši!! 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI