fbpx

Nuklearni testovi hladnog rata otkrivaju starost najveće ribe na svijetu

Ribe - Starost riba

Biolozi su se ranije borili da utvrde starost kitova, jer im nedostaju otoliti, koštane strukture, koje se tradicionalno koriste za dobijanje informacija o starosti riba.

Prvo su naučnici izračunali pravu starost kitova, koristeći radio-ugljenik formiran u atmosferi tokom ispitivanja atomske bombe 1950-ih.Nalazi objavljeni u Frontiers in Marine Science podupiru utvrđene teorije da ove vrste imaju dug životni vijek.

Dr Mark Meekan sa australijskog Instituta za nauke o moru, koji je predvodio međunarodni tim istraživača na projektu, primijetio je da su ranije studije modeliranja sugerisale da najveći morski psi mogu da žive čak 100 godina.

Međutim, dok je naučno razumijevanje kretanja, ponašanja, povezanosti i distribucije kit ajkula „dramatično“ poboljšano tokom posljednje decenije, osnovne osobine životne istorije poput starosti, dugovječnosti i smrtnosti i dalje ostaju „uglavnom nepoznate“.

„Naše istraživanje pokazuje da odrasle ajkule zaista mogu dostići veliku starost i da je dug životni vijek vjerovatno odlika vrste. Sada smo dodali još jedan djelić slagalice “, zaključio je Meekan.

Najveća riba na svijetu ima pršljenove sa izrazitim trakama u obliku prstena, za koje se misli da će se povećavati sa godinama, baš kao i na krošnjama drveća – da li se ovi prstenovi formiraju godišnje ili svakih šest mjeseci do sada nije bilo jasno.

Da bi riješili problem, istraživači su posegnuli za novom idejom iskorištavanja radioaktivne zaostavštine nuklearnog oružja hladnog rata. Od 1955. do 1963. testiranja atomske bombe udvostručila su količinu izotopa ugljenika-14 u atmosferi. Izotop se postepeno kretao kroz hranu u svim živim bićima na planeti, stvarajući povišenu oznaku ugljenika-14 koja traje do danas. Ovaj dodatni radioizotop takođe propada stalnom brzinom, što znači da će količina sadržana u kosti koja je formirana u jednom trenutku biti nešto veća od one koja se nalazi u inače identičnoj kosti koja je formirana u novije vrijeme.

Ugljenik-14 su kasnije arheolozi i istoričari koristili za datiranje drevnih kostiju i artefakata. Istraživači su izmjerili nivo ugljenika-14 u prstenovima rasta dvije davno umrle kit ajkule – analiza je pokazala da je jedan od uzoraka imao 50 godina u trenutku smrti.

“Otkrili smo da je jedan krug rasta definitivno deponovan svake godine. To je veoma važno, jer ako precijenite ili podcijenite stope rasta, neminovno ćete završiti sa strategijom koja ne funkcioniše i vidjet ćete propast stanovništva” – zaključio je dr Meekan.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
12 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
crna guja
Gost
crna guja
1 godina prije

od kitova i delfina moze se puno toga zakljuciti kakav je poceo nastajati svremeni tzv ribar tzv covjek

crna guja
Gost
crna guja
1 godina prije

za kraj to nisu ribe izlaze na povrsinu mora da bi uzeli vazduha

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

“ima pršljenove sa izrazitim trakama u obliku prstena, za koje se misli da će se povećavati sa godinama, baš kao i na krošnjama drveća”
Vjerujem da se misli na godove, a što se ne nalazi u krosnjama drveca.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Stock

Stock
Godovi se nalaze i u granama…(i granama možeš procijeniti starost)
…ali, ovaj članak je toliko smušen, da je teško razlučiti da li je riječ o kitu ili o ribi (“Biolozi su se ranije borili da utvrde starost kitova,…”)-(ako je kit onda je riječ o sisavcu a ne ribi…)
No, zaključujem da se ovdje (ipak) radi o takozvanoj – kitopsini (riba iz roda morskih pasa i doista je to najveća riba na planetu).

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  otpisani

Naravno, ali gore je receno-krosnjama drveca.
Nije da trazim dlake po jajima, nego eto…radi mladjih.
Osim toga, grane u krosnjama imaju manji broj godova nego stablo.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

1) Od kad su kitovi ribe? Možda za ovaj portal. Za polemizirati o mnogim drugim temama poput tema o politici,evoluciji ,vjerskim skupinama ,prvo naučiti najosnovnije,razliku između ribe i sisavca.
2) Nemam ništa protiv nijedne nacije ni jezične pripadnosti,ali dajte više gospodo novinari odlučite se kojim ćete se jezikom služiti na ovom portalu. Što se mene tiče možete i na više jezika s ovih prostora,ali svaki članak pisati gramatički točno jezikom kojim želite,ali nije profesionalno, niti književno članak pisati nekakvim mixom srpsko hrvatsko bosanskim riječima…
3) Ne prenositi stvari s drugih portala dok se činjenice ne provjere i utvrde,jer vam i to poput ovih stvari navedenih gore ruše reputaciju ozbiljnog profesionalnog portala koji prenosi samo istinu.
Logično zar ne???

Davor
Gost
Davor
1 godina prije
Reply to  Davor

Slika pokazuje kitopsinu koja jest najveća riba,ali članak često spominje neke kitove u kontekstu riba,a kitovi su sisavci. Kad bi se u tekstu marilo za gramatikom točnošću,onda bi članak s obzirom da se novinar opredijelio da ga piše ijekavicom,dakle hrvatskim jezikom,tada bi tu ribu nazvao KITOPSINA,jedna riječ…a ne kit,pa kit ajkula (dvije riječi)….ajkule,kitovi…

Istranko
Gost
Istranko
1 godina prije

Z. Milić, bilo bi dobro da ste prvo razsjasnili da li se radi o kitu ili ribi ili o vrsti morskog psa koji se naziva barem u Hrvatskoj kitopsina, onda bi svima bilo puno jasniji ovaj članak.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Istranko

Sirene su ribe sa sisama,koriste se kod zračnih uzbuna i za proizvodnju sireva .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Istranko

@Istranko :
Nedvojbeno (viševojbeno) se radi o kitu,ribi,vrsti morskog psa ”velika pudlica”,kitopsini od kojih se kasnije evolucijom razvio George Soroš i karantena !
Muške sirene prepoznajemo po velikom djoci i razvijenoj psisi .

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
1 godina prije

Kit nije riba, nego sisavac. Kitovi se pare na isti način kao kopneni sisavci, a ženka kita nosi zarod u maternici osam do deset meseci. Kit može pod vodom da izdrži pola sata, a posle toga mora da se diže na površinu po zrak. Kit nema škrge, nego diše sa pljučima kao što dišu ljudi.. Sastav krvi mu je sličan ljudskom.

Picaskandal
Gost
Picaskandal
1 godina prije

Molim uklonite ovo žutilo sa portala jer jako puno narušava ozbiljnost i vjerodostojnost istog.
Hvala
Vjerni čitatelj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik