Proučavanja otkrila da pčele medarice koriste balegu kako bi otjerale ogromne, agresivne stršljenove iz svojih košnica.

Pcele
6 komentara

Iako su nova otkrića znanstvenike mogla šokirati, čini se da pčele ne mogu iskoristiti sve dostupne mogućnosti u borbi za svoj opstanak.

Revolucionarna istraživanja dovela su do senzacionalnog otkrića. Naime, otkriveno je da azijske pčele medarice pokrivaju svoja gnijezda dijelovima životinjskog izmeta kako bi ih zaštitile od ubojitih stršljena, izjavili su za The Guardian znanstvenici s američkog sveučilišta Wellesley.

Istraživanje je šokiralo znanstvenike, jer su pčele poznate po tome što su higijenska bića, kao i bića koja pomažu drugim stvorenjima u prevenciji bolesti. Profesorica Heather Mattila, koja je vodila studiju, sigurna je da je razlog zašto su pčele počele koristiti životinjski izmet kao obrambeni alat bio dolazak divovskih stršljena-ubojica u Sjevernu Ameriku 2019. godine.

“Prvi put kad sam čula za to, bila sam toliko zabrinuta da nisam mogla zaspati. Pomislila sam: ”Ove će pčele biti izmasakrirane.” Jednostavno nisu bile u prošlosti izložene tim vrstama stršljena i kao rezultat toga, one su kao glineni golubovi”, citirao je The Guardian Mattilu.

Istraživanje o ovome je započelo tijekom terenskog istraživanja u Vijetnamu, kada je kanadski profesor Gard Otis, koji je bio član istraživačke skupine, otkrio da je jedan od ulaza u košnicu prekriven onime za što se kasnije otkrilo da je izmet bivola.

“Proveli smo puno vremena na farmama. Provodio sam vrijeme sa svinjama i u kokošinjcima i to se napokon isplatilo”, rekao je profesor Otis.

On i njegov tim uspjeli su otkriti specifičan obrazac ponašanja: pčele su košnicu pokrivale balegom tek nakon napada stršljena, kako bi spriječile daljnje napade.

Znanstvenici su izjavili da je najveće otkriće u vezi s pčelama i korištenjem životinjskog izmeta to da pčele mogu upotrijebiti nešto iz okoliša za potpuno drugačije svrhe.

Gard Otis profesorkošnicepčele
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
stevo
3 godine prije

A zato imaju novi okus meda sa okusom kakice u Aziji.

pozitivan pesimista
3 godine prije

“Prvi put kad sam čula za to, bila sam toliko zabrinuta da nisam mogla zaspati. Pomislila sam: ”Ove će pčele biti izmasakrirane.”

profesorica lujka sa debelom platnom listom, sad je kao zabrinuta, da, gdje je bila
davnih dana kad su pesticidi i ostala zla masakrirali divlje pcele uzduz i poprijeko?

bauštelac
3 godine prije

na kraju opet narod jede govna klasika

Nekamuda
3 godine prije

Ajme Saša, koliko godina si spavao…

usranaplaneta
3 godine prije

kao da vec nismo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI