fbpx

Pravilo jače od logike

policajac italija

Nekada su neki propisi zastarjeli, ili su potpuno kontraproduktivni, ali ih se ipak ne mijenja ko zna do kada.

Evo, upravo čitam kako su u Srbiji uveli pravilo da se u Domovima zdravlja pregledi moraju zakazivati putem telefona. Jedan čovjek je došao direktno i pokušao zakazati, ali ga je službenica uputila da to može samo telefonirajući. „Pa, kad sam već tu…“ „Ne može!“, bila je ona odlučna, i on je morao odustati. Odmakao se dva koraka, izvadio telefon, pozvao istu službenicu i zakazao pregled, uz grohotan smijeh prisutnih. Pravilo je pravilo!

Toliko je u svijetu nelogičnih zakona kojima se neki čude, neki smiju, neki kukaju zbog njih, ali oni se ne mijenjaju. Nije to samo u „tamo nekim zemljama“, nego i u onima koje se smatraju najnaprednijima u svijetu. Negdje je zakonom zabranjeno zamijeniti žarulju svima osim električarima. Negdje je zabranjeno zaboraviti čestitati ženi rođendan ili imati veći obim struka od 80 cm. Postoji i zabrana spašavanja osoba koje se dave kako se ne bi spriječila njihova sudbina, i tako dalje.

Neke odredbe u religijama vladaju stoljećima, kao da se ništa nije promijenilo od tada. Nedavno, za vrijeme Ramazana, čuo sam od jednog kolege muslimana kako se njegov drugar, imućan čovjek, već godinama „snalazi“ tako što u to vrijeme ide u najsjeverniji muslimanski džemat gdje dan traje samo dva sata i tako posti samo dva sata dnevno, jer je pravilo takvo da se mora postiti od izlaska do zalaska sunca. Kada je pravilo donošeno, nije se toliko putovalo i raseljavalo i svi muslimani su bili na području na kom je određeno pravilo imalo logiku, ali sad se to promijenilo, a pravila su ostala ista. Sličnih pravila, koje je vrijeme pregazilo, ima u svim religijama.

I mi se sami nekada ponašamo kao da ne razumijemo da su došla druga vremena. „Kad sam ja bio dijete, moralo je biti samo ovako!“, nekad ćemo reći, čudeći se zašto i sada nije tako. Ali nije, i uglavnom je normalno da nije, jer vrijeme teče i mnoge stvari se mijenjaju. Ima tu i pogrešnih promjena, ili nam se tako samo čini, vrag bi ga znao, ali bez promjena život ne može dalje. Nekada su one brže, nekada sporije; nekada krupne, nekada male; nekada važne, a nekada nebitne, ali su uvijek tu. Ipak, promjene koje se rade samo da bi se nešto promijenilo obično ne donose napredak i brzo se potiskuju onima koje imaju smisla.

Svaka promjena u početku ima svoje protivnike i one koji je hvale. To je normalno. Ali ako joj se mnogi ljudi smiju, vrijedi razmisliti o njenoj svrsishodnosti. Pravila se uvode kako bi popravila stanje, kako bi se postigla veća pravičnost, uspješnije radilo ili kako bi oni na koje se odnosi u cjelini bili zadovoljniji. Pravilo ne bi smjelo biti iznad cilja zbog koga je doneseno i to uvijek trebamo imati na umu kada ga primjenjujemo.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

Ja imam pravilo, – svaki zakon, pravilo ili regulu, koji je protiv prirodne logike ili me ometa da pošteno živim od svoga rada ili mi njegova primjena čini štetu, spreman sam kršiti bilo demonstrativno ili potajno.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije

Zakon bi suštinski trebao biti logičan i pravedan, a njegovo tumačenje jasno i bez greške. Naravno, to nije slučaj. Nameću nam zakone drugih kultura i zemalja. Zakone si stvaraju društvene skupine unutar svoje zajednice. Kada se zakoni stvaraju za druge, tada nam zakoni nisu bliski i samo staraju dodatno opterećenje.

Najpravedniji su zakoni sela. Tamo nije ništa zapisano, a svi znaju kako se ponašati. Kazne su u većini slučajeva moralne, a rijetko one druge. Zatvori ne postoje.Tko se ne može prilagoditi neka traži drugu, njemu blisku, zajednicu tj. selo.

Danas zakone stvaraju interesne skupine kako bi ovladale društvenim i ekonomskim odnosima. U ime pravičnosti, čine zločin.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Osoba sam koja ne voli pravila.Ne volim i ne zelim da me bilo sta u zivotu sputava i usmjerava samo jednosmjerno. Posebno me nerviraju odredjene norme ponasanja ,a koje su ustvari samo forma. Uvijek sam za rad ,a ne za pravila.Uostalom,pravila i postoje da bi se krsila. Kako B.Djordjevic pjeva:Pravila,pravila,da bi me udavila ,i u crno zavila i skroz posasavila…

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  jasmin

jasmin
“Osoba sam koja ne voli pravila…ne zelim da me bilo sta u zivotu sputava i usmjerava SAMO JEDNOSMJERNO…” (?)

“jasmin
Ha-ha!Bas ste me nasmijali ,gospodine Ivo. MOJA SUPRUGA….” (???) (težina književnosti)

“jasmin
@Son,of Alerik:Cini mi se da sam u jednom od prethodnih javljanja REKLA…” (???) (kralj životinja)

Jasmin dušo moja !? Jesi li ti muško ili žensko ili si oboje (po potrebi)?… i je li ti supruga muško ili žensko ??? (totalna sam zbunjola)

…u “Težini književnosti” imaš SUPRUGU (???)
…u “Kralju životinja” si u javljanju Aleriku REKLA (???)
… ovdje priznaješ da si VIŠESMJERNA osoba (?)

…. daj, roda ti, pojasni mi sve ovo puknuti ću od znatiželje 😉

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani:Jesi li cuo za rodnu jednakost?Istanbulsku konvenciju? Ha-ha!??☺?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  jasmin

Čuo sam, i nisam sretan!

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani:i ja takodjer! Jezim se i od feminizma i rodne jednakosti. Ipak smo mi Balkanci,vjerujem najzdraviji narod u svakom pogledu.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani:Da li bi ti bilo draze da sam snazna muskarcina ili njezna zena?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  jasmin

Radije bi istinu a onda bi odlučio što sa tobom.
…nešto mi govori da si u nekim svojim ranijim komentarima odavao(la) dojam bogobojazne osobe, otkud ta transformacija? ,,, je li se Boga više ne bojiš?

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  otpisani

Bojim ,i te kako! Sala na stranu!Sve sto radim , radim nadajuci se Njegovoj milosti.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  jasmin

Pazi, nisam siguran da će biti previše milostv prema tebi ako Mu se budeš skrivao(skrivala,skrivalo) iza tolikih rodova. (može pomisliti da ga za.ebavaš)

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani:Uzviseni Stvoritelj zna i svaku nasu misao,a ne ono sto cinimo. Vedre sam naravi, tako da je sve ovo sala.Dusa mi je zdrava i cista kao sunce.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  jasmin

Ma za.ebavam se i ja, samo mi još nisi otkrio, (otkrila) da li si on ili ona (čini mi se da nisi “ono”) tako da znam kako da ti se obraćam.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  otpisani

Naravno da nisam! Hvala Bogu !ma znas sta sam.Intuicija ti je sapnula.?

Boris
Gost
Boris
2 godine prije

Sto je kraci zakon to je posteniji

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Boris

Upravo tako Borise.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Boris

I sta je drustvo moralnije, manje je zakona!

trumba
Gost
trumba
2 godine prije

“Jer moj burazer živi od starog pravila … il’ si bos, il’ si hadžija.”

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Postoje totalno besmislena pravila sa kojima se možda i tilo nešto postić, ali se iz raznih razloga to nije postiglo ili su se stvari u okolini prominile.
Sva ta pravila u raznim zemljama su limunada u odnosu na nova globalna pravila koja su donesena u svrhu naśe “sigurnosti” . . . jedno od tih je zabrana unošenja vode u plastičnoj bočici od po litre na terminal aerodroma jer bi to mogla nebit voda nego eksploziv.
Na nekim aerodromima postoji šalter odma do policijske kontrole di se svaki sumnjivi predmet ka npr marmelada od šljiva more “certificirat” pa se dobije “certifikat” da se more unit u avion sa ručnim bagajima i cijena te “certifikacije” je cca 40$.
Lako se smijat besmislenim pravilima u našoj zemlji je bar moš reć kako “ovo nema nigdi nego kod nas”, još lakše se smijat pravilina u nekoj drugoj zemlji jer moš reć “baš me briga, sutra gren doma’ . . . ali kad su globalna pravila u pitanju, uopće nije smiješno.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

Borba protiv nepravednih zakona i pravila jest ljudska duznost!

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  Moreno

Kazna za pokušaj krijumčarenja kinder jaja u USA je 2500 dolara po jajetu. (istina)

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ima takvih izuzetaka u Srbiji na pregrst.
https://youtu.be/LmIZpBvX2IA

Igor
Gost
Igor
2 godine prije
Reply to  Riddick

A!? Je li ovo istina!?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Igor

Na vidikovcu za doseg zakona:
ON:
KAKO VIDIS,DOSEG(POGLED) SE STERE…
JA:
DAJ, NE STERI!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Igor

Sve je moguće, ko zna ….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ima li ludila u sistemu ili ima li sistema u ludilu?Svejedno. Svaki sustav ima svoja pravila i ta pravila pišu gospodari sustava. Negdje je to Partija, drugdje isto Partija sastavljena od više frakcija (parlamentarni sustav). Partija također ima svoje gospodare, hijerarhija je potpuna. Da bi gospodari mogli ostati gospodari nad sustavom, a sustav da bi mogao gospodariti ljudima, bilo je potrebno smisliti nekoliko trikova.
Prvi je da moć pripada državi,a ne čovjeku. Drugi je da čovjek kao živo biće od krvi i mesa ne postoji. Da bi čovjek mogao, smio uopće živjeti u sustavu (a sustav je sve oko njega), na početku (života) mora država (sustav) kreirati pravnu osobu koja ima svoj porezni broj poput svake druge pravne osobe (poduzeća). U sudskim postupcima preko kojih država komunicira s pravnim osobama, a ljude čiji predstavnici su te pravne osobe držali u pokornosti, država smatra čovjeka totalnim idiotom. Smatra da nije sposoban razumjeti jezik s kojim mu se država obraća pa da bi uopće mogla biti uspostavljena ikakva komunikacija, čovjek mora angažirati službenog prevoditelja koji se naziva odvjetnik. Odvjetnike postavlja (licencira) država. Suce i tužitelje također. Kao i policiju. Svi upleteni u sudski postupak su državni namještenici, osim čovjeka. Državni namještenik ga tuži, državni namještenik mu prevodi i državni namještenik mu sudi.
Sustav (država) propisuje što je istina i čovjek nema pravo to propitivati. Tako je na primjer jedna od istina povijest koja je lažna, istina je teorija evolucije koja je izmišljotina.
Postoje društva u kojima je država (sustav) zauzela svaki djelić prostora i svaki djelić ljudskog življenja. Negdje ipak ne zahvaćaju kompletno ljudsko življenje. No, sustav proizvodi ljude koji se svim svojim snagama zalažu za još više države (manje čovjeka i manje slobode), još više nadzora i još veću idiotizaciju čovjeka. To su komunisti, socijalisti i ostala slična suicidalna davež.
Glupa pravila, ona koja prkose svakoj zdravoj logici služe sustavu kako bi još više ponizio čovjeka i pokazao mu kakva je nebitna gnjida za sustav.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

A BND-njare?

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kako ti se da samo napisati duzi komentar od teksta na koji se referiras? I tako svaki dan po par komentara. Ok, slazem se sa iznesenim ali sta si ti u ovom komentaru rekao a da ostali toga nisu svjesni? Razumijem kada novinar za placu pise osrednju kolumnu ali sto to tebe motivira za osrednji komentar?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik

Dakle, ti smatraš da socijalisti i komunisti imaju životni cilj da od čovjeka učine što većeg idiota i da time svijesno čovjeku žele oduzeti slobodu ??
(“…sustav proizvodi ljude koji se svim svojim snagama zalažu za još više države (manje čovjeka i manje slobode), još više nadzora i još veću idiotizaciju čovjeka. To su komunisti, socijalisti i …”)

Molim te razmisli još jedan put, pa mi odgovori (potvrdi), da li si to što ja zaključujem iz tvog pisma stvarno tako i ti mislio?

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

Pravila, pravila i pjesmom opjevana
https://www.youtube.com/watch?v=j7N0v4SG5cA

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije

glavna valuta danasnjih “revolucionara” je da se “zakon ne smije uzimati u svoje ruke”. Nebitno kakav je zakon, a dogurali smo do toga da po zakonu ne smijemo ni sopstvenu djecu odgajati.

“Bolje sprijeciti nego lijeciti” vise ne postoji, jer po zakonu se prvo mora nesto zbiti, pa ce nakon toga vlada odluciti koliko je to ispravno bilo ili nije.

Postoji bezbroj primjera, ali prisjetio bih se onog sa slucajem porodice Lovrenovic.

Prvo je nestalo dijete, zatim i oba staratelja.

Nestankom Dubravka Lovrenovica zakon je “dosao na svoje”.

Toj i takvim temama posvecujemo samo toliko vremena dok ne procitamo da je izasao novi iPhone, ili da je neka svjetska ili lokalna nepismena kurva pokazala medjunozje…sto u principu i ne prestaje raditi.
Osim sto cemo prokomentirati “strasno” ili nesto tako sto bi trebalo dati na znanje drugima velicinu nase ljudskosti, nista drugo necemo ni pokusati uraditi.

Kada pricamo o “promjenama”, one vecinom vaze samo za neku tamo digitalizaciju ili promjenu na 4G mrezu…i tu staje prica.

Izabrali smo sami da tako zivimo i cvrsto se borimo da tako i ostane, sto znaci da zaista i jesmo izmet kojem takav sistem i odgovara.

Izabrati nacin zivota ne znaci uprti prstom u kartu na polju A, B ili C. Izbor je ne boriti se, ne suprostavljati se i prepustiti se…ovome cemu smo se i prepustili.

Jadna ova flora i fauna s nama!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Današnji neoliberalni sustav je kompletna negacija čovjeka i ljudskosti, tu nema dvojbe. Jedini sustav koji je bio stvoren da služi ljudima a ne gospodarima bio je onaj socijalistički. Tamo se izbacivanja ljudi na cestu iz stanova i s radnih mjesta nisu događala, jer je cilj sustava bio blagostanje svakog pojedinca. Zato je taj sustav oduvijek bio žestoko proganjan od strane gospodara sa sviju strana. Udarao je u samu srž feudalno-robovskog odnosa i zacementiranog vjerovanja da je sasvim u redu da jedan pojedinac može imati veće bogatstvo od cijele države. Što je naravno nakaradno i bogohulno, a i neprirodno.

U neolieberalizmu imamo sustav koji je de facto feudalni sustav, ljudi su svedeni na stoku-raju, dok je sve podređeno uskoj grupi feudalaca (čitaj tajkuna i bankara), kojima služe njihovi namjesnici (čitaj političari) i za njihov račun drže raju u pokornosti, dajući im privid demokracije.

Takav feudalni sustav može opstajati onoliko dugo dokle je raji usađeno u glavu da je to normalno; da je sasvim u redu da ljudi kopaju po kantama dok se političari i lopovi voze okolo u limuzinama i jahtama. Dok misle da je normalno da trebaju raditi tri posla da bi sastavili kraj s krajem, i dok misle da je normalno da se uvijek glasuje za iste dvije partije koje kradu koja više stigne, i da drugačije ne može.

Iz tog razloga kontrola raje i njihovih razmišljanja je u osnovi nakaznog neoliberalnog poretka. Ljudima se nastoji suzbiti u korijenu sama pomisao da je sustav loš i da je potrebna drastična, tektonska promjena.vladari se panično boje takvih razmišljanja, jer njihova moć počiva na ljudskoj tuposti i indolenciji.

Iz tog razloga se svi zagovornici temeljitih promjena u liberalnom paklu ušutkavaju i eliminiraju (Martin Luther King, Malcolm X samo su neki primjeri), a vlastodršci ulažu ogromne novce u kontrolu i preusmjeravanje razmišljanja populacije u neželjenom sjeru. Za to se ne žale novci.

U tom smislu ... @alerik

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo:
Odlicno i iskreno napisano iz iskustva,znanja i uvjerenja,a ne iz novcanika!

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Ivo

Bravo, svaka čast Ivo, dobro je istinu ponavljati u nedogled, jer je laž uvijek primamljivija pa lako zauzme mjesto u glavama ljudi.
…a mogu si samo zamisliti što je sadržano u one 3 točkice upućene Aleriku 😉

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE
2 godine prije

Osobno volim pravilo: Nema pravila.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Pravila,pravila..da bi me udavila. Postoji institucija koju su nazvali pravnom drzavom. Da bi ta institucija uspjela obavljati ono zbog ceg je stvorena nuzna su pravila. Eh sad,ako su pravila logicna i razumna trebalo bi biti bolje s takvim pravilima nego recimo da nema pravila pa da svako radi sto got pozeli ili mu padne na pamet. To je ukratko moje misljenje o pravilima. Ali sad dolazimo tek do pravog i stvarnog problema. Taj problem je upravo ta pravna drzava. Koliko got se trudili oni koji pisu zakone i pravila da nam pravnu drzavu prikazu kao “nasu”,da poticu patriotizam pa cak i nacionalizam,da uspjehe nasih sportasa prikazuju kao uspjehe “nase drzave” svako ko je sposoban malo dublje analizirati tu pravnu drzavu(bez obzira kako se ona zvala) vrlo lako se zakljuciti da je upravo ta “pravna drzava” uzrok vecine problema koje ljudi imaju u toku zivota. “Pravna drzava” odnosno drzava je plansko smisljeni projekt porobljavanja ljudi i smanjenja njihovih prava. To je parazit koji ljudima bukvalno oduzima iz usta da bi prehranila svoj aparat koji je izgradjen da zivi na racun radnog covjeka. Osim tog stalnog oduzimanja onog sto ljudi stvaraju ta takozvana “nasa drzava” stalno nam izmislja neka nova pravila i zakone i od ljudskog zivota na kraju napravi robiju. Obican covjek je bukvalno rob sistema te svoje drzave. Bez obzira kako se ta drzava zove ona je za obicnog covjeka puno vise losa nego dobra. Znam da ce me mnogi razapet zbog ovoga ali pokusajte se oslobodit okova svoje drzave,nacije,religije i onda razmislite o ovome o cemu sam pisao. Za razliku od Alerika koji smatra da su socijalisticke ideje krive ja smatram da je prvenstveno krivo samo postajanje drzava a sistem je tek na drugom mjestu. Po tom pitanju naravo da je za vecinu ljudi bolji socijalisticki sistem nego ovo sto sad prezivljavamo. I nemojte mislit da sam ja kao osoba potpuno uspio da se izvucem iz kandji te “nase drzave nisam. Sam bi mozda i uspio ali ne mogu otici negdje sam kao pustinjak da bi to uspio,nisam takav tip. A i navijam kad neko “nas” napravi neki sportski uspjeh ali u stvari navijam za tog covjeka ili ekipu zato sto su MOJI LJUDI a ne za “nasu drzavu”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik