fbpx

Prirodne ljepote oko nas

Otok Krk

Za diviti se prirodnim ljepotama ne trebamo samo otići na neka specijalna mjesta, u parkove prirode. Ne moramo vidjeti samo Plitvička jezera da bismo shvatili kakve ljepote se nalaze na Zemlji.

Jednostavno, svuda oko nas ima ponešto zadivljujuće. U to sam se ponovo uvjerio ovih dana putujući Krkom, promatrajući biljni svijet pored puta. Kako sam se prije mjesec dana divio neobično ugodnom mirisu i ljepoti procvjetalog jasena, sad sam uživao u ljepotama raznog „drumskog“ cvijeća i grmova. Istina je, o tim biljkama ne znam mnogo, nisam tu odrastao, ali to nije umanjilo moje uživanje gledajući ih kako se pored puta naprosto nadmeću u međusobnoj ljepoti i mirisu. Ne zna se jesu li ljepše kad ih obasja sunce ili prekriju sjene oblaka; kad su umivene rosom ili osušene; kada ih njiše vjetar ili kada miruju i ljenčare.

Uglavnom su raspoređene u većem broju, na određenom prostoru koji ljubomorno čuvaju. Vozeći tako, naiđem na dionicu puta pored kod se bijele cvjetovi jedne biljke i čini ti se kako  je teško zamisliti ljepši prizor pored puta. A onda, iza sljedeće krivine samo u daljini iskrsnu neke ljubičaste mrlje koje se uskoro pretvaraju u krasne cvjetove i već zaboravljaš prethodnu sliku, a diviš se ovoj novoj. I tako se smjenjuju razni cvjetovi, pa ti odjednom pažnju privuče neobični grm koji je čudnim moćima provukao svoje stablo kroz mnoge krivine i šupljine gromače i svojim cvjetovima u obliku vunenih preslica ovoj kamenoj građevini napravio predivnu frizuru i udahnuo u nju razdragani život i mladolikost.

U Rijeku sam krenuo sat ranije nego što trebam, ali vozim polako, razgledam okolo i zastajkujem kako bih uživao u mirisima i ljepoti krajolika i ponešto fotografirao. Stižem na cilj jedva na vrijeme. U ovo doba godine možda više neću prolaziti tim putem do odlaska u penziju, valja mi maksimalno iskoristiti trenutak i u njemu uživati. Istina je, ima sličnih mogućnosti i na drugim mjestima i u drugo vrijeme, ali samo ovaj je sada i ovdje. A svaki trenutak je vrijedan i ni jedan ne treba olako propustiti.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Uzivajmo u svakom trenutku zivota,jer on tako brzo prolazi , pretvorimo svaki poraz u pobjedu i ne dozvolimo da nam bilo ko pokvari dan.A i mi drugima to ne cinimo!Pronadjimo ljepotu u svim sitnicama”koje zivot znace.”

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije

Al’ je lep ovaj svet,ovde potok onde cvet.(cika Jova Zmaj).

Walker
Gost
Walker
2 godine prije

Vidjeti svijet u zrnu pijeska, i nebo u divljem cvatu, držati beskraj na dlanu ruke i vječnost u jednom satu. Tko na takv način vidi svijet je sretan čovjek!

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

Za uživati u prirodi ne treba ići u nikakve nacionalne parkove. Dosta je biti svjestan ljepote života oko nas i prepustiti se osjećaju uživanja u njemu. Palčevi gore za članak. Drago mi je da postoji još senzibilnih ljudi, koji znaju uživati u prirodi.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
2 godine prije

Ivo, preporucujem planinarenje po uckoj. Vise sam nego prijatno iznenadjen. Prosle godine sam isao starom cestom i morao sam stati jedno sat i pol da prosetam po sumi.

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Nije sve ljepo sto naoko izgleda ljepo. Dali je drek u lijepom pakovanju ljep ili manje smrdi obzirom na pakovanje? Koliko imamo ljepih sponzorusa, ili javnih osoba koje su moralne nule?

Proleter
Gost
Proleter
2 godine prije

Ivo je dobar covjek ali i tipicni balkanski gasterbajter , zivi u zemlji tulipana ali njihov miris osjeti samo na krku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik