Rušiti ili ne rušiti

Bager kuca rušenje

Sve kuće u mom susjedstvu su u ratu bile porušene, manje ili više. Nekima je stradao „samo“ krov, nekima i poneki zid, a neke su u požaru još dodatno nastradale.

Kad je rat prošao, gotovo sve su obnovljene i sada uglavnom izgledaju bolje nego što su bile. Neke su porušene do kraja i iza njih je ostala samo čista parcela, a jedna kuća, baš preko puta moje, stajala je onako nastradala do prije nekoliko dana. Krova nije imala, a iz nje je već uveliko izbijalo drveće. Vinova loza, koja je rasla uz kuću i s koje sam se bezbroj puta najeo crnog grožđa je podivljala i pokrila čitavu polovicu ruševine, ali je i dalje rađala. Samo jednom sam ušao u tu ruševinu nakon rata, tek da se podsjetim na nekadašnje susjede i prostorije u kojima su bili. Sjećao sam se i koja je od četiri sobe bila za što namijenjena, koja ja pripadala kome članu obitelji. Pojeo sam i nekoliko boba grožđa koje je sad raslo i u sobama.

Tad su mi kroz glavu prolazile i ranije slike, kad je na tom mjestu bila jedna starija kuća s trijemom popločanim šestostranim ciglama koje sam u našem selu jedino tu vidio. Tu je živjela druga obitelj koja je odselila u Slavoniju, a kuću i zemljište prodala ovim kasnijim susjedima. Oni su ubrzo srušili staru i napravili ovu novu kuću koja je porušena u ratu. Kuća je, kao i prethodna, bila puna života i nade. Bračni par je imao šestoro djece, četiri sina i dvije kćeri. Kćeri su se udale i otišle na nova odredišta. Najstariji sin se oženio i napravio novu kuću u susjedstvu, drugi se također oženio i napravio kuću pored stare, treći sin je rano umro od šećerne bolesti, a najmlađem je ostala ova, tada već stara kuća, jer ostale dvije su bile novije. U kući su bili roditelji do svoje smrti, a najmlađi sin je bio u Nizozemskoj. Roditelji su pomrli, počeo je rat i sin je ostao u Nizozemskoj. Nema se namjeru vraćati i nema interesa za obnavljanjem kuće pošto rijetko dolazi. Jedan brat mu je poslije rata odselio, a drugi je bio u Njemačkoj i povremeno je dolazio u rodno selo. No, nedavno je i on umro, tako da najmlađi brat sad ima još manje motiva da dolazi. To je možda i prevagnulo u dilemi: rušiti kuću do kraja ili je obnavljati? Porušio je sve i očistio i sad tamo gdje je bila kuća stoji samo ledina.

Kad god sam odlazio kući nakon rata, gledao sam porušenu susjedovu kuću i priželjkivao da i on obnovi svoju kuću, da ne stoji ona jedina u takvom stanju kad su već sve druge obnovljene. I ružno je bilo za pogledati samo tu ruševinu među ostalim lijepo uređenim kućama i dvorištima. A sad, kad je porušena, nisam nimalo sretan. Nedostaje mi i ta kuća, ona je tako dugo bila dio našeg sokaka, neizbježan detalj svakog mog pogleda na tu stranu. Ona je bila simbol života, jer dok je bila u funkciji iz nje se uvijek čuo smijeh, žamor, dovikivanje. U dvorištu su se bijelili snopovi šiba i gomile ispletenih korpi. Jabuka u dvorištu je uvijek obilno rađala i mamila nas svojim plodovima. Čak i porušena kuća je bila tračak nade, očekivanja da se obnovi i da se u nju ponovo vrati život. Ali sad je nema.

I tako, kad sada razmislim volim li više što ću ubuduće gledati čistu, uređenu parcelu preko puta svoje kuće ili bih radije gledao onu ruševinu iz koje raste drveće i koju je dobrim dijelom pokrila podivljala vinova loza, čini mi se da sam prije za pejzaž s ruševinom. Prizor, jasno je to, nije bo baš lijep, ali je bio pun uspomena.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ante
Gost
Ante

Takvih kuća ima ovdje u Zagrebu, napuštenih ali nisu srušene. Ljudi su iz njih iseljeni na silu, po noći su dolazili naoružani ljudi, ostalo neću pisati.

Marangun
Gost
Marangun

treba osloboditi mjesta za manjine
i migranti dolaze u sve većem broju

Kolega 105
Gost
Kolega 105

Kajo sam izgubio prijatelja. Pocetkom domovinskog rata moj prijetlj, inace veliki vjernik, krsni kum moga sina, se prijavio kao rezervni kapetan JNA i krenio u rat. Nakon 3 mjeseca se sretnemo i prica iskustva, a ja ptropitujem jer sam poceo razmialjsti da se i ja prijavim. I prica on kako sa tenkovima sustavno ruse napuseten kuce po srpskim selima. Na moje pitanje pa zasto zar se to nebi moglu upotrijebiti za smijestaj izbjeglica, on odgovara; znas kako je vojska dobije naredjenje koje mora provesti bez pitanja. Nakon toga razgovora odustao sam da se javim u odbranu ali se sa njime nisam sastajao. Tada sam napisao; Ovo nije moj rat, moj ce biti mozda neki drugi. Svak tko gradi svoju srecu na tudjoj nesreci nece dugo uzivati u toj sreci kaze narodna poslovica.

Siniša
Gost
Siniša

Bilo je to na sve strane, nije to samo tvoj kolega radio….možda je on ipak radio po naređenju.

Lucija
Gost
Lucija

Nemožemo se oporaviti od rata, jer – umiremo s uspomenama, – nema novog života, djece, mladih, nema poleta, nema novih velikih uspjeha…
‘države’ igraju protiv naroda…

Siniša
Gost
Siniša

Koji ti slijepac lupi minus!!??

Lucija
Gost
Lucija

Siniša
minus vjerojatno nema veze s komentarom, nego komentatoricom…😊 obožavateljice i obozavatelji
Kako dijeta? Samo izbaci kruh i tijesto i šećer
Otkad sam navalila na ovo komentiranje…nemogu ni ja hlače zakopčat, prozori neoprani itd. Smanjiti…
Lijep pozdrav

Siniša
Gost
Siniša

Selo majka….puno se radi a ne zakidam na hrani, kile odoše 😀

Nostromo
Gost
Nostromo

Luce, dite drago, neki su se borili za naciju za drzavu za slobodu za bolje sutra, a neki svoj profit i beneficije.
Hrvatska nema nade za bolje sutra dok i u tragovima postoji zlocinacki HDZ. Da bi doslo to bolje koje svi zelimo, prvo treba raspustiti HDZ i zabraniti njegovo djelovanje, striktno sankcionirati sve koji spominu ZDS i pokazuju koliko kukuruz raste, jer te zabrane postoje u zakonu ali ih se policija ne pridrzava.

Lucija
Gost
Lucija

Nostromo
Naravno da su oni prvi i osnovni uzrok. Ali, na žalost, nisu jedini…
Tko je donio zakon o ovrhama? Tko je praktički ukinuo inspekcije? Tko je počeo prodaje nekih poduzeća. Hobotnica je to i narasla je…

Alen
Gost
Alen

Mene to asocira na prolaznost zivota , pa bi me pogled na tu livadu podsjećao , opominjao , kako je zivot u stvari samo sekunda ili dvije , ili kako neko rece trenutak sjećanja u pijesku vremena..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik