SAD su platile Rusiji gotovo 4 milijarde dolara za prijevoz astronauta na ISS od srpnja

Sojuz - ISS

U proteklih dvadeset godina 239 astronauta i kozmonauta odvedeno je na ISS tijekom 85 letova zrakoplova ruskog Sojuza i američkog Space Shuttlea.

Američka vlada platila je Rusiji gotovo četiri milijarde dolara za prijevoz astronauta do i sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) preko njezinih raketa Sojuz od srpnja, navodi se u izvješću koje je sastavio NASA-in generalni inspektor Paul Martin.

“Od srpnja 2019. NASA je zakupila 70 sjedala u raketi Sojuza u vrijednosti od 3,9 milijardi dolara za prijevoz 70 američkih i partnerskih astronauta do i sa [Međunarodne svemirske] stanice”, navodi se u izvješću.

Izvještaj također predviđa da će Sjedinjene Države vjerojatno biti primorane smanjiti broj svoje posade ISS-a, jer novi sustavi za let u svemir još nisu spremni.

“Dok čeka početak komercijalnih letova posade, NASA će vjerojatno doživjeti smanjenje broja USOS [američkog orbitalnog segmenta] na brodu ISS-a s troje na jednog početkom proljeća 2020.,  s obzirom na kašnjenje u rasporedu razvoja Boeinga i SpaceX-ovog svemirskog leta sustava u kombinaciji sa smanjenjem učestalosti letova Sojuza “, navodi se u izvještaju.

Kao rezultat, američki će se astronauti usredotočiti na održavanje ISS-a umjesto na eksperimente i istraživanja, sugerirala je NASA.

Kako je program Space Shuttlea prestao s radom u 2011. godini, SAD je izgubio sposobnost samostalnog organiziranja letova na ISS-u. Od 2014. privatne tvrtke SpaceX i Boeing grade svemirske letjelice prema ugovoru s NASA-om, ali rok za njihovo puštanje u promet još nije postavljen. NASA trenutno razmišlja o zakupu sjedala na ruskom Sojuzu 2020. godine.

12
Ostavite komentar

avatar
10000
 
7 Grupirani komentari
5 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
11 Komentatori
otpisaniStocktihoblZaxHa ha Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
otpisani
Member
otpisani

Hahaha, biti će da su pali u nemilost Bogova, (nema zlata-nema znanja) 😉
…Bogovi vole radišne a ne razvratne !

Ha ha
Gost
Ha ha

upisala usa nekoliko nula u kompjuter i isplatila ruse
osim toga rusi su se dedolarizirali
zajedno sa ono 30% gladne djece

otpisani
Member
otpisani

!?

tihobl
Gost
tihobl

Kad si ekspert za rodnu ravnopravnost tesko ti je proracunati orbitu pa onda moras ukljuciti guglov navigator da ti govori skreni lijevo, skreni desno.

Korupcija
Gost
Korupcija

SAD i rusija rade protiv Evropi

Mlata
Gost
Mlata

Ja dobijem tuce minusa kada napišem nešto slično

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Evropa radi prvo kontra sebe. I tako već 300-400 godina

jbg
Gost
jbg

a jest novinar. Original članak se može čitati na rt.com

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON

Jesu beda ovi amerikanci dok su ruje svemirski razvijeni. Ali čekaj malo, zar ne živimo na ravnoj zemlji ispod kupole? Onda ovo mora da je mito da ruje ne izdaju istinu.

Zax
Gost
Zax

Dakle ameri ovise o razvoju boingovog programa i space x elona muska? S obzirom da je boing u bananj a musk obican prevarant koji samo reciklira i prepakira postojecu tehnologiju rekao bih da ce rusi jos neko vrijeme imati fin izvor prihoda od sovjetske tehnologije

tihobl
Gost
tihobl

Kakav boing, kakav tesla, vidis da moraju u svemir ici ladom.

Stock
Gost
Stock

Dosadni vicevi…
Kako se zove pokojni otac Elon Muska?
Eloff Musk!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik