Savjeti stručnjaka

djeca labaratorija hemija
6 komentara

Jedan moj drugar mi se sve češće žali na savjete stručnjaka koje pročita ili čuje putem raznih medija. Kaže da u njima ima mnogo neistina, poluistina i „tjeranja vode na svoj mlin“.

Sad je pronašao neki tekst za poslovne ljude o muškim ručnim satovima, koje i kako treba nositi, a posebno se osvrnuo na dio o predsjedničkim satovima. ( Luksuzni sat odaje stil uspješnog muškarca )

Prema mom drugaru, u članku ima više neistina i tvrdnji na klimavim temeljima. Primjedbe počinje osvrtom na rečenice: „Predsjednici moraju paziti što stavljaju na zapešće. Sat mora imati dignitet, ali ne smije biti preskup da ne bi svjedočio o bogatstvu državnika”. Drugaru je neobično da se od predsjednika koji se voze u specijalnim skupim vozilima na čije se pratnje troše ogromne sume novaca, očekuje da se pokazuju štedljivi na satovima. A onda slijede konkretni citati za koje tvrdi da su potpuno neistiniti: “Tako, primjerice, George W. Bush najčešće nosi Timex Indigla vrijedan oko 50.000 dolara”. (Drugar ovdje navodi da je vrijednost tog sata 50, a ne 50.000 dolara), a nakon toga ide rečenica: “Ruski premijer Vladimir Putin nosi tek nešto skuplji sat Patek Phillippe Grand Complications vrijedan oko 60.000 eura“  koja se onda ne uklapa zbog onog “samo” jer je razlika ogromna. Ali taj isti  Putinov sat dalje u tekstu, kad ga nosi Marić, vrijedi 1.000.000 eura! Potom ide konstatacija: “Naš predsjednik Stjepan Mesić ostao je vjeran ruskom Poljotu slične vrijednosti kao i satovi ruskog i američkog čelnika” i primjedba da je Mesićev sat 1.000 puta jeftiniji od Putinovog “slične vrijednosti”. Zaključuje osvrtom na rečenicu: “Vlasnik Sokol Marića poznat je kao ljubitelj i kolekcionar luksuznih satova. Najvredniji primjerak iz njegove kolekcije je Patek Phillipe Grand Complications vrijedan oko milijun eura” i čuđenjem kako kod Marića taj sat vrijedi 940.000 eura više nego kod Putina?

Sve u svemu, kad se pročita neki „savjet stručnjaka“ u kom se uoči i jedna neistina ili nelogičnost, kod čitatelja se pojavljuje sumnja i u ostale navode u tekstu, a onda i u ostalim tekstovima tog autora i tog portala. Istina, greške se mogu potkrasti, ali ako ih u jednom tekstu ima više ili ako je to slučaj i u ostalim tekstovima, to već postaje zabrinjavajuće. To ozbiljnije čitatelje navodi da potraže druge izvore informacija.

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Har Megiddo
5 godine prije

Mene je nagnalo da potražim druge izvore informacija čim sam pozicionirao miš na gornji link, budući da Styria (kao i Hanza medija) predstavljaju dno dna novinarstva.

krivA
5 godine prije

…statistike.., prosjecni zakljucci, dobiveni na temelju ispitivanja “odredjenih brojeva “”uzoraka””, generaliziranje i pokusaj “naucnog opravdanja” istih…, ne znam.., upitno.?! “Prosjek i statisticke” zakljucke zastupat kao “relevantnost” te..primjenjivati na pojedincu.., ipak sam skeptik. Istina je da smo slicni u mnogim stvarima ali.., svaka jedinka je razlicita i ima svoj “vlastiti mikro kozmos” sa karakteristicnim zakonitostima, tako da..statistike, prosjek a primjenjeni na pojedincu..hm.??!!

mars
5 godine prije

Istina je, često naletim na raznorazne savjete raznoraznih stručnjaka za ovo i ono, o ovome i onome, najčešće o trivijalnim stvarima. Tako u ovom primjeru o satovima, jako je bitno poslovnim ljudima (pa i državnicima) za njihov uspijeh u poslu kako i koji sat nose na ruci. Skoro da ispada da je to toliko bitno, da su njihove poslovne i državničke vještine, sposobnosti i znanja nevažne u onome čime se bave u odnosu na tako krupnu stvar kao što je nošenje ručnog sata, toliko bitno da na to “MORAJU PAZITI” . Ne daj Bože da krivo stave pogrešan sat ode im posao i politika u helać. A mnogo je i savjeta za obične ljude da ako urade ili koriste ovo ili ono, ovako ili onako, a zaista je riječ o trivijalnostima, u životu i poslu će im poteći med i mlijeko. I nije do tih “stručnjaka”, njima svaka čast jer… Čitaj više »

shah
5 godine prije

Ja bih postavio jedno pitanje, ali nemojte mi zamjeriti. Neki dan je ovaj sajt branio strucnjakinju Anu Bucevic i savjet da se bace antidepresivi. Dakle nije na ovako precizan nacin analizirao svaku recenicu kao kod savjeta za satove.

Kako to da je tada izostala ovako precizna analiza?

Perun
5 godine prije

Ovo je samo jedan primjer od malog miliona gdje raznorazni “stručnjaci” daju kontraditkorne informacije. Ili kad na istom sajtu “stručnjaci” meteorolozi u 2 različita članka prognoziraju zatopljenje i zahladnjenje u nekom vremenskom periodu pa jedan će sigurno pogoditi ali to nema veze sa stručnošću. U principu izbjegavam takve članke jer najmanje veze imaju sa stručnošću (čast izuzecima) ali vidim oko mene mnogi puše takve stvari pa citiraju razne “stručnjake” s internet portala kao da je to što su rekli nekakva dogma. Neki su čak promijenili i način prehrane, postali sirovojedci (samo sirova hrana). Ne znam je li to dobro ili loše, zdravo ili nezdravo ali meni definitivno ne odgovara nakon što sam probao nešto iz sirovojedačkog menija. Internet je čudo koliko može natjerati prosječnog čovjeka da ode u nekakve ekstreme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI