Gianni Infantino: Video-suđenje na Svjetskom prvenstvu 2018.

Sudija, utakmica, fudbal, zuti karton, pritisak
0
0

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino kazao je da je za korištenje video-snimaka za potrebe suđenja fudbalskih mečeva na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, nakon što je ranije izrazio bojazan da bi to moglo previše pokvariti igru.

Prvi čovjek međunarodne fudbalske organizacije kazao je novinarima da je u početku bio skeptičan o pitanju korištenja video-tehnologije za pomoć sudijama u donošenju važnih odluka.

„Ali sam zaključio, nakon testiranja, da to nije slučaj“, kazao je on u vezi sa svojom prvobitnom zabrinutošću da bi korištenje video-snimka usporilo utakmice.

Nezavisno tijelo Međunarodni odbor fudbalskih asocijacija (IFAB) odobrilo je testiranje video-tehnologije u martu na period od dvije godine.

„Ponovićemo testove više puta tokom dvogodišnjeg perioda i odlučiti u martu 2018.“, kazao je Infantino. „Nadam se da ćemo imati video-suđenje spremno za Svjetsko prvenstvo 2018.“

Nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Australiju, Njemačku, Brazil, Italiju, Portugal i Holandiju, je odabrano za sprovođenje testiranja.

Uvođenje video-tehnologije dolazi nakon što je uvedena tzv. tehnologija gol-linije, a koja je korištena na Svjetskom prvenstvu 2014. i u finalnim mečevima ovogodišnje Lige šampiona i Lige Evrope.

Video-suđenje će pomoći donošenju zvaničnih odluka u spornim situacijama poput penala, slobodnih udaraca i ofsajd situacija.

fudbalgianni infantinosudijasvjetsko prvenstvoutakmicavideo tehnologija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI