Suverenitet

F-16 na pisti

Prema definiciji, suverenitet je potpuna vlast vladara, države ili naroda na vlastitom teritoriju (suverenost u odnosu prema političkoj zajednici unutar države, odnosno unutarnji suverenitet), te nezavisnost takve vlasti u odnosu na bilo kakvu izvanjsku, tuđu vlast (vanjski suverenitet).

Kako su države uglavnom suverene, to znači da one same donose odluke šta će i kako raditi, s kim će trgovati, kome će pomagati, s kojom će državom biti bliskije i tako dalje. Prema međunarodnom pravu, njihova suverena prava druge države ne smiju narušavati, ne smiju ima nametati svoju volju bilo kakvim pritiscima, a pogotovu ne silom.

Eto, na primjer, sad Njemačka namjerava nabaviti vojne avione kako bi obnovila zračnu flotu. Naravno, Njemačka je velika zemlja, velika sila i suverena je. Ona, prema međunarodnom pravu, za svoje novce može nabaviti avione od bilo koje zemlje. Nije važno koja je to zemlja, samo je važno da se zove – Amerika! I Nijemci se sad raspituju o avionima koji su na raspolaganju u svijetu. Mogu birati koji je najjeftiniji, a da je zadovoljavajućih svojstava za namjenu koju su im kupci odredili. Mogu tražiti one koji su jednostavniji za održavati, koji imaju duži vijek trajanja, bolju pokretljivost i veću vatrenu moć. Mogu tražiti onakav avion kakav odgovara njihovim potrebama, a i njihovom džepu i mogu ih kupiti koliko žele komada, bez obzira iz koje su zemlje. Jedini uvjet je da su američki.

Dakle, Njemačka suvereno odlučuje koje će avione nabaviti, osim te sitnice od koga će ih kupiti. Sve ostalo je u njihovim rukama. Oni će, i niko više, odlučiti o datumu kupovine. Može to biti mjesec, ako treba i dva, prije ili kasnije. To im pravo ni jedna sila na svijetu ne može oduzeti. Mogu ih platiti po cijeni koju traži prodavač, a ako žele, mogu platiti i više, to samo od njih zavisi. A tek kad obave kupovinu! Mogu prefarbavati avione u koju boju požele. Mogu na svako krilo ili trup iscrtati kakve hoće grbove, zastave; mogu pisati po njemu šta požele. Hoće li parkirati avion u hangar ili na lijevu ili desnu stranu piste – nikoga neće pitati. Ni na pamet im ne pada, jer to je suverena zemlja. Hoće li puniti spremnike gorivom ujutro ili navečer, odlučivat će isključivo Nijemci.

I Hrvatska je suverena zemlja. Ona je svoj suverenitet potvrdila na bezbroj primjera, a posebno na nabavci aviona. Hrvatski, i isključivo hrvatski stručnjaci su zaključili da su bolji stari avioni nego novi, jer za nove nema dovoljno novaca. I da je najbolje i najkorisnije posao napraviti s Izraelom jer su oni poznati kao smotani i nikakvi trgovci i od njih se sve može nabaviti za bagatelu. I to je sve urađeno, ugovoreno, umalo i isporučeno. To je najbolji dokaz da je Hrvatska suverena zemlja jer je ona odlučila činiti šta je u njenom interesu, a ne šta je u interesu neke druge zemlje, makar se ona i Amerikom zvala. Puka slučajnost je što su odabrali baš američke avione pa je prirodno da se Amerikanci ne protive takvoj trgovini. Ali onda je kod Hrvata proradila savjest. Učinilo im se da možda nije fer kupovati američke avione od drugih, pogotovo što su Amerika i Hrvatska strateški partneri. A kad su ponovo sve preračunali – pa, mogli bi kupiti i  nove avione direktno od Amerikanaca. Što ne bi?! Naravno, to su odlučili Hrvati, isključivo Hrvati, suvereno, kako i dolikuje strateškom partneru velesile.

Amerikanci se ne miješaju u odluke suverenih zemalja. Pogotovo ako su te zemlje njihovi partneri. Svejedno im je od koga će kupovati, ali te zemlje jednostavno žude za američkom robom. Nije važno što je mnogo skuplja, što je često i lošija, ove suverene zemlje ne pitaju ni za cijenu ni za kvalitetu. Samo zato što je Amerika od njih ipak malo – suverenija.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Suverenitet kojeg podrazumijeva definicija s početka teksta danas ne postoji nigdje. Možda je postojao prije sto godina što je toliko davno da se istinskog suvereniteta nitko više ne sjeća. Svejedno taj pojam koristimo kao da označava nečiju stvarnost. Ako nije Hrvatska suverena, ako nije Njemačka suverena, onda sigurno SAD, Kina i Rusija jesu? Nisu. Unutarnju i vanjsku politiku jedne države ograničava civilizacijski doseg, savezi u kojima se nalaze, pravila WTO-a, ovisnost vlastitog gospodarstva i stanovništva o robama koje ne posjeduješ. Suveren je onaj koji kreira novac na određenom području. Pa je Rusija sigurno suverena. Jest, ali ograničeno. Niti može što… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

Dobar komentar Alerik.

Perica
Gost
Perica

Uveren si da će Hrvatska imati lovačke avione?

Perun XIII
Gost
Perun XIII

@SoA, pa Turci kupuju rusko oružje iako su značajna članica NATO pakta a ne pudlice kao HR. Mađari kupuju ruski plin zato jer im je jeftiniji a Rusi im održavaju i jedinu nuklearnu elektranu u Paksu. Sigurno i druge zemlje imaju takvih stručnjaka za održavanje ali odlučujući faktor je cijena. Znači može se biti suvereniji od razine ulizništva i konjušarstva samo ovisi tko je na određenim položajima. Ameri ustvari nisu suvereni nego su korisne budale pacovskih vlasnika privatnog FED-a. Baš zanimljivo kako su pripadnici jednog malog naroda tako sposobni u financijama da kontroliraju MMF, Svjetsku Banku, FED, Wall Street, londonski… Pročitaj više »

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Nazalost tako je i tako ce biti dok prenadsjednica vise voli pistoljcic ( citaj ku*cic) jednog amerikenjca od Pistoljcine (ku*cine) jednog balknca.

Piretis
Gost
Piretis

@Alerik- I prije sto godina suveren je bio onaj koji je imao punu blagajnu (zlata, naravno) i jaku vojsku. Sve dok se nije pojavio susjed sa punijom blagajnom i jačom vojskom. Danas Njemačka ima solidnu blagajnu ali nema ozbiljnu vojsku, ima ali ne svoju. O Hrvatskoj ne treba trošiti riječi, mi nemamo baš ništa. A i što će nam. Ušli smo u sve moguće saveze i asocijacije, nismo ni pitali koliko ćemo dobiti a koliko izgubiti, pa sa vlastitim odlukama nemamo probleme. Umjesto nas sve odlučuju drugi. Ako imamo primjedbe oni se zagroze (MMF-om, spomenu vanjski dug i sl.) i… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo

”Odnos dužnika i vlasnika duga je međuovisnost. Crkne li jedan, crkava i drugi”. Veću i nebulozniju glupost nisam odavno čuo.
Neka samo vlasnici najvećeg duga crknu, svih 200-tinjak familija. Prilično sam siguran da će ostatak svijeta ostati živ,zdrav i veseo.

Preostali dio neću ni komentirati, sama šuplja fraza do fraze, ovo je dovoljno. Daj nešto o Venezueli i mmf-u, imaš dobar članak o tome, a to ti je uža specijalnost, prosvijetli nas malo.

Hmyr
Gost
Hmyr

@Ivo
SoA ima fetiš na Kobaša. Hahaha

Sardelino
Gost
Sardelino

Sporazumni međunarodni ugovori ili dogovoreni kompromisi ne negiraju niti ne umanjuju nečiji suverenitet.
Ovdje je riječ o odnosu gospodara I vazala.
Gospodar je itekako suveren u odnosu na vazala.
Kao što kaže poznato vjersko lice ovi naši krajevi biti će samo suverene štale za suverene europske konje.

Duki
Gost
Duki

Evo još friškiji primjer suvereniteta ??od sinoć . Odjednom cijena plina za građane veća koliko?ma ‘ko te pita !PLAĆAJ OVCO !
Treba namiriti dubiozu zvanu Amerikanski LNG-TERMINAL ??KORIST ? Uputiti pitanje ljepotici koja ljubi psiće !
Izgleda mi da je onaj filmić “glup i gluplji” sniman po hrvatskom predlošku !????

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Duki, nemoj tako amerikenjci su suvereno odlucili da Hrvatska mora vlastitim sredstvima sagraditi LNG terminal, koji ce onda besplatno servisirati prodaju amerikenjatorskog plina, a kod njih plina koliko te volja posebno kada se graha najedu.

Duki
Gost
Duki

E moj Ive da nije prave istine “kupimo plin od Rusa pa ga zaledimo i prodamo plavuši 40%skuplje ??

shumadinac
Gost
shumadinac

Sve je to vrlo teško i relativno pitanje. U tekstu je definisan apsolutni suverenitet ali šta je sa relativnim? Uzmimo primer Švajcarske: je li vojna sila – nije. U slučaju rata svi idu preko njene teritorije kao da su na svojoj, Švajcarska je mala zemlja i nije sposobna za jaku odbranu alu su zato svoju bespomoćnost iskoristili na najbolji mogući način napravivši brend od nje postavši prva finansijska oaza. Na drugoj strani je Srbija, tradicionalno slobodoljubiva zemlja. Iako mala kroz vekove je ratovala protiv mnogo jačih neprijatelja – i opstajala. Za te ratove je plaćala (i plaća) vrlo visoku cenu… Pročitaj više »

Perica
Gost
Perica

…a šta je to švajcarac, koja je to nacija? Misliš da su ti tvoji švajcarci sami napravili taj brend kako ti kažeš?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Pardon, shumadinac moram ispraviti tvoj krivi navod “U slučaju rata svi idu preko njene teritorije…” preko Svicarske ide samo novac a vojnicka cizma je zaobilazi. I niti NATO zlocinci nesmiju stupiti na svicarski teritirij sa oruzjem u ruci ili uniformom na sebi.

giordano bruno
Gost
giordano bruno

Švajcarska – neutralna, ali naoružana do zuba – „Švajcarska nema vojsku, Švajcarska je vojska“. Iako može da se pohvali dugom tradicijom miroljubivosti i vrhunske diplomatije, Švajcarska svoju bezbednost ne prepušta slučaju. Pored veoma jake vojske, ova država danas ima 300,000 bunkera i 5,100 javnih skloništa koji u slučaju kompleksne katastrofe mogu da prihvate kompletno stanovništvo Švajcarske. Svaki muški državljanin mlađi od 34 godine (u nekim slučajevima i 50) je rezervni vojnik. Uz aktivni vojni personal koji broji 200,000 ljudi, još 3,6 miliona je u svakom trenutku spremno na odbranu od eventualnih napada ili prirodnih nepogoda. Svi oni imaju pravo da… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo

koja glupost de dobro je

Kile
Gost
Kile

Nikakva glupost čovjek je rekao istinu

Direktor
Gost
Direktor

Ovo sa skloništima je bilo u u Jugoslaviji ili barem u SR Hrvatskoj osamdesetih godina, baš isto, gradi svoje ili participiraj u gradnji zajedničkog skloništa. Dakle bili smo Švicarska i više to nećemo nikad postati, kao što neki znaju reči, barem u predizborne svrhe.

Piretis
Gost
Piretis

@giordano- Sada zamisli što bi se desilo da prepišemo švicarski model “općenarodne obrane”. Posebno u dijelu da svaki vojni obveznik ima oružje kod kuće. U roku odmah bi počeo novi balkanski rat.
Tamo su svi Švicarci. Bez obzira govorili talijanski, francuski, njemački ili čak retoromanski. Mi zato pomno ispitujemo genetsku pripadnost predaka od VII stoljeća. I jadna li baba onome koji nije sto posto čist i naš.

Milan
Gost
Milan

Gotovo da ovome nije potreban komentar, zato što su to činjenice i istina! USA je od završetka Drugog Velikog Rata, korak po korak učvršćivali svoj primat u svetu, Nemačku usidrili, rasturili SSSR, istočnu Nemačku vratili matici domovini, Japan zakovali i oni poslušni po prirodi samo slušaju, i sve tako po čitavom svetu, kako već to znate, pa sve tako rade a ponajviše u trgovini, gde su najdrskiji sve dok svu naftu sveta (Venecuela!), ne uzmu u svoje! Možete kupovati, ama baš sve, samo neka je američko, naravno i tu “demokratija” ima glavnu reč, kao što su smislili amerikanci!

shumadinac
Gost
shumadinac

OFF… MOJ IDOL

Juan Guaido: “Mogao bih odobriti stranu vojnu intervenciju s ciljem rušenja Madura – spreman sam učiniti sve kako bi spasio ljudske živote”

shumadinac
Gost
shumadinac

U stvari nije ni off – Gvido je moj idol SUVERENITETA :)))))))))

jupiter
Gost
jupiter

nije on ni gaido ni guido…gado je on!!

shumadinac
Gost
shumadinac

… jado!

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

“… spreman sam učiniti sve kako bi spasio ljudske živote” sve pa ako treba i pobiti 10, 15 ili 20% nacije.

Weteran
Gost
Weteran

Demokratija potire Suverenitet.
Suverene su velike kompanije, Multinacionalni privredni subjekti.
Današnje države – suverenost !?
Slobodan je samo Čovek !

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Weteran
“Slobodan je samo Čovek !”
Koji nije u duznickom ropstvu prema BANKSTERIMA ili drugim GANGSTERIMA.

Perica
Gost
Perica

Podsetite se, pronađite Kenedijev govor, poslednji čini mi se i onda prosudite dal’ je i USA suverena država! Postoji li tako nešto uopšte…

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

Suverenost malih nacija, ma dajte najte.
Nemojte nas nasmijevati, ja nisam Logicno dozivio do sada kao humoristicko satiricki.

bobo
Gost
bobo

Vazali moraju slušati gazdu, inače dobijaju po glavi.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Imamo suverenih drzava sa suverenima ili suverenim vladarima, ali imamo vladara koji suvereno ne vladaju niti sa svojim straznjicama, jer njihove anemicne straznjice suvereno vladaju njima, mada te suverene stranjice stipaju za govornicom neki drugi suvereni, kojima opet suvereno vlada alcohol. Imamo i suverena koji eto suvereno odlaze u druge suverene drzave da provijere kakvo je stanje sa ogradom oko predjednicke palace i o tome pred TV kamerama izvjestavaju vlastitu suverenu naciju.

alan ford
Gost
alan ford

ma daj ljudi ne biudite naivni. Švicarska također nije ni suverena, ni neutralna. Pa samo naivac može vjerovati, da državica, doslovno u sredini Europe, može opstati 700 godina, neutralna, i da ni u čemu ne sudjeluje. Švicarska–država banaka i novca, je također pod kontrolom bankstera iz FED-a, kao i SAD. Pa središte “BIS-a, banke za platno izjednčavanje, “banke svih nacionalnih banaka”, je u Baselu. A iza BIS-a, stoje Rotšild i ostali ciolihvari iz FED-a. Koji su preko BIS-a sufinancirali Hitlera, koji je pohranjivao nacistički novac u švicarskim bankama, a također i imovinu ubijenih židova, čak i zlatne zube i slično.… Pročitaj više »

Kolega 105
Gost
Kolega 105

OGLAS
Prodajem svoj dio suvereniteta moje suverene nacije, tko daje vise?

PEROTUNGUZ
Gost
PEROTUNGUZ

Crna Gora jest malena
al ce biti suverena

Perica
Gost
Perica

Bez “demokratskih” glasova bošnjaka i albanaca ne može ništa učiniti pa čak i datum Njegoševog rođenja proglasiti za praznik

mmne
Gost
mmne

…slobodno uradi ono sto joj gazde kazu!!! …zemljace sprdas li se ti sa nama ?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Crna gora je svoju suverenost izgubila kada je pokopala Njegosa. I nikada vise nece biti suverena.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik