Sve spremno za lansiranje novog Sojuza sa ljudskom posadom

Sojuz-FG MS-15 raketa roscosmos

Na „Gagarinom startu“ u kazahstanu su današ završene sve pripreme za lansiranje Sojuza-FG sa kapsulom MS-15. Lansiranje je zakazano za 25. septembar a pored jednog ruskog kosmonauta i astronauta iz NASA-e kapsula će u svemir lansirati i prvog stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će u svemiru provesti oko osam dana.

Hazzaa Al Mansoori u sredu 25. septembra ukrcava se u svemirski brod Sojuz u Kazahstanu, Al Mansoori će postati prvi državljanin Emirata koji je ikada otišao u svemir.

Poletanje će biti izvedeno sa „Gagarinovog starta“ na kosmodromu Baikonur u Kazahstanu. 34-godišnjeg vojnog probnog pilota pratiće astronaut NASA-e Jessica Meir i ruski kosmonaut Oleg Skripočka u ekspediciji broj 61-62 na Međunarodnu kosmičku stanicu.

„Ova misija je velika prekretnica za mene lično, i za moju zemlju i za ceo arapski region uopšte,“ rekao je Al Mansoori na konferenciji za novinare u NASA-inom Svemirskom centru Johnson početkom jula. „Radujem se što ću se vratiti sa znanjem i iskustvom koje ću deliti sa svima.“

Nacionalni svemirski program Ujedinjenih Arapskih Emirata je počeo tražiti svog prvog astronauta u 2017. Više od 4.000 emiraćana dobi između 17 i 67 godina se prijavilo na ovaj konkurs.

Al Monsoori će provesti osam dana na svemirskoj stanici, gde se očekuje da izvede 15 eksperimenata i da snimi obilazak svemirske stanice na arapskom jeziku. On će se 3. oktobra vratiti na Zemlju zajedno sa astronautima NASA-e Nickom Hagueom i RosCosmosa Aleksejem Ovchininom.

kosmodromNASARosCosmosSojuz
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slovenac
4 godine prije

Mogu rusi da salju gore ali njihovi zapadni partneri nikako

Hmmm da
4 godine prije

„Radujem se što ću se vratiti sa znanjem i iskustvom koje ću deliti sa svima.“ – hoćeš hoćeš, sigurno ćeš dijeliti samo istinu!

posmatrac
4 godine prije

Nekako mi se cini, da je pre njega gomila ISILovaca vec letela u svemir!Doduse, “pogon” se malo razlikovao… 🙂

Lucija
4 godine prije

Pitam se bili se isplatilo lansirati kojeg ‘ravnozemljaša’.
Vjetojatno – ne. Ostali mu ne bi vjerovali. A mislio bi i da su ga hipnotizirali ili tako nešto…
Umjesto da misle i o više dimenzija od 3, oni se vraćaju na – dvije. Jadno.

Tony
4 godine prije

Ovo je vjerovatno jedan od velikih investitora ovog projekta i sigurno je ovaj skok skupo placen…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI