fbpx

Svi moji frizeri

Frizura frizer kosa

Teško bih se mogao sjetiti ko me je sve nekada ošišao i koliko puta, ali znam da takvih ima mnogo i da su razasuti po raznim zemljama svijeta.

Ima i onih koji su pomrli, a najviše je onih čijih se imena niti likova i ne sjećam. Prvi „frizer“ koga se sjećam da me ošišao, bila je moja maćeha. Ne znam koliko sam godina tada mogao imati, možda tri ili četiri. Ali ona nije bila baš najvještija u tom poslu pa sam ja pred polazak u školu počeo ići pravom „brici“, jedinom u selu, djedu Ilji Zvonaru. Svi su ga zvali Zvonarom jer je on svakog dana u podne zvonio zvonom koje je bilo na zvoniku u mjesnom groblju, a osim toga zvonio je i kod obilježavanja nekih događaja kao što su bile sahrane ili važne mise i tako dalje. Zvonio bi i ljeti kad se navuku tamni oblaci prijeteći tučom, tako da je imao veliki ugled u selu, koji je povećavao i šišanjem većine mještana.

Meni je ispočetka djelovalo zastrašujuće kad bi djed Zvonar raskopčao kožni opasač na hlačama i na njemu počeo oštriti britvu kojom je uvijek dovršavao posao. Onda bi u lavoriću, koji stane na dlan, četkicom razmazao sapun za brijanje i nasapunao mi vrat, a kako je ta četkica bila uvijek hladnija od moje kože, dočekivao sam je stisnutih zubi, kao da ću dobiti injekciju. Prvi kontakt je bio najgori, a onda bi se polako priviklo. Britva bi učinila svojih nekoliko poteza, frizer bi mi obrisao vrat bijelom krpom, i to je bilo to.

Kasnije je ovaj zanat ispekao i školski podvornik Marko i šišao je skoro sve đake u školi. Ako bi učitelj primijetio da je neko „zakikatio“, samo bi ga uputio kod podvornika i učenik bi se još prije kraja sata vratio u razred dotjeran onako kako je učitelj želio. Pošto je bilo najlakše ošišati na nulu ili na ćelavo, kako se to govorilo, mnogi su imali baš takve frizure, a u petom razredu smo se slikali svi muški na ćelavo ošišani, „uredni“ baš po učiteljevom ukusu. E, onda je došao pubertet i trebalo je više paziti na frizuru. Nekoliko puta sam se ošišao u Bosanskom Šamcu, gradu u kom sam nakon petog razreda nastavio školovanje, kod pravog frizera. To je već bio viši nivo, radilo se u istom šišanju i škarama i mašinom za šišanje.

Potom je nastupio period u kom smo se neki drugari i ja međusobno šišali. Što bismo mi plaćali tamo nekim priučenim frizerima kad nas oni uvijek ošišaju po svome, bez obzira na to kakvu mi frizuru tražimo?! Ali kako smo s vremenom usavršavali svoje umijeće šišanja, počeo sam se i sam šišati, koristeći se ogledalima. Ispočetka je bilo nezgodno, radilo se nespretno jer sve misliš da škarama ideš na jednu stranu, a ti ideš na drugu. Ali i to se uhodalo i tako sam godinama bio „sam svoj majstor“.

U vojsci su me šišali češće nego ikada i prije i kasnije. Nekima  je moja glava služila kao vježbalište, neki su je obrađivali već rutinskim potezima, ali tad sam se ponovo navikao da svoju glavu dajem u tuđe ruke, pa kako joj bude. Tako sam je, kad sam se oženio, povjerio u ruke i svojoj supruzi, ali njoj je to bio dosadan posao, a nisam bio baš ni vrijedan platiša, i ubrzo sam dobio od nje otkaz. Ponovo sam dospio u ruke frizera kojih je sad bilo na svakom koraku. Šišao sam se gdje sam stigao i kad sam stigao. I, zanimljivo, nikada nisam bio nezadovoljan kako me ošišaju. Nikada nisam stavio primjedbu. Svejedno mi je kako će to učiniti, samo neka odsjeku višak. Ako nešto i ne urade savršeno, uskoro će kosa ponovo izrasti pa će drugi popraviti grešku. Ipak, jednom sam imao nesporazum s jednom frizerkom koja me nije šišala. Izjavila je kako se kod nje „svi“ šišaju osim mene, a to bi moralo značiti da imam nešto u kosi što ne želim da ona vidi!

Nešto kose mi je posljednjih godina opalo i sad frizeri imaju manje posla nego ranije, ali cijena šišanja se ne smanjuje, ili bar ne pada srazmjerno opadanju kose. Sve mi se čini da ću se do kraja još namijenjati frizera i naplaćati njihovih usluga. A ako neko odluči da me ošišaju i posljednji put posmrtno, to se mene više neće ticati. Tada svakako neću više biti vlasnik svoje glave i neka rade s njom šta god hoće.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

FRIZURA NAKOSO

KOSA KOSA
U BOLTONA
KOSA ISPOD NOSA!

NITKO NECE DA TE SISA
KAD SI LOS PLATISA,
DA TI EBEM KOMPJUTERSKOG MISA!

P.S.Oprosti sta sujem vako rano!

Rokokoko
Gost
Rokokoko
1 godina prije

Kad sam prije manje od godinu dana procitao clanak istog autora o frizurama,skuzuo sam da je nas forumski kolega brico.Zivio ti nama sto godina i da nas redovno izvjestavas o trendovima,a posebno o revolucionarnim otkricima novih metoda protiv celavosti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Novocti iz 1001 noci,daleko od rvacke,na blickom ictoku:
Imam veliki,
Muqtada Al Kurtoni,
genetskim inzinjeringom proizveo sesterogrbu devu(na harmoniku),koja svira sevdalinke i sisa travu.

Ma koga i zasto vrijedjaju vake novocti?

Ma ko te sisa-dolazi od sisavci ili sisari?

28.juni
Gost
28.juni
1 godina prije

Gospodine ,Ivo,a fraza:”Ma,ko te šiša!” Šta o njoj mislite?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Umpah Pah:
POSTOVANI!
Jutros sam vulgaran,s toga korekcija:
NE:
sisavci ili sisari!
DA:
dojkavci ili dojkari!

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Umpah…
Ma…
Viđe minusa…
Ne brini: sisavci i dojkari povezani su Hegelom. Dijalektikom.
A zahvaljujući minusima, udubila sam se u analizu…i zaključila ( :)))
da su davatelji minusa …u istoj toj dijalektici, ali …suprotnost…osobito jednom drugom stihu…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@kiki:
sve ovisi o djevojcinoj psisi?
zelio bih samo znati iz kojih krajeva(moze i pocetci)pises?
minus po minus=pogaca
HRT

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

P – sise,
Kompatibilne, na više načina :))
Al’ intimu čuvat treba.
Nitko nije mala beba.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Dnevno šišanje je počelo.

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Dođem ja kod mog frizera, kad ono zatvoreno. Piše na tabli danas ne radimo ali stare mušterije šišamo odostraga. 🙂

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Di ćeš, nisi se ni počešljao? Da, vidi mene, požurim počešljati se jer kad izađem vani, ne predstavljam samo sebe. Nečiji sam muž, otac i nije to danas kako je nekoć bilo, kad se progledavalo kroz prste zbog mladosti, godina, kad sam samo bio sin i brat.
Doduše, ni onda nije išlo glatko. Ne možeš nositi dugu kosu, ako svi nose kratku. Ne mogu? Ma nemoj. Baš mogu.Nisu se sastajale partijske ćelije, ali podozrenja je bilo. Ako nam takvi postanu uzor drugima, u što će nam se omladina pretvoriti? Nizao sam petice, čak i nakon svih trik pitanja pa su se vremenom navikli na me s dugom kosom jer nisam zarazio druge. Poslušne.
Uvijek su mi bile ljepše, ženstvenije žene s dugom kosom. Pa je jedna takva postala i mojom, a ja sam se zauzvrat ošišao. Odrastao, rekli bi moji bivši profesori.Bilo mi je neobično vidjeti se u ogledalu s kratkom kosom, ali što ćeš – ne možeš takav u svijet. Došlo doba kratkih, jež-vojničkih frizura. Kasnije se ta dužina kose još skratila, većina je djelovala policijski, vojnički, u najmanju ruku zaštitarski..
Šišao sam se kod Kate. Pozdravio bih, sio kad dođem na red. Nisam trebao ništa govoriti, ona je ionako govorila kao i svaka frizerka za troje. Ako bih promašio Katinu smjenu, navratio bih neki drugi dan. Onda je Kata, nakon što joj je do-izdilo, skupila djecu i sa svojim australskim državljanstvom otišla natrag u Australiju. Muž joj umirovljeni policajac, ostao ovdje uživati u sam u svojoj penziji.
U istom salonu sam probao jednom, dvaput ošišati se, postalo mi naporno svakog puta govoriti kako šišati.Pa sam mjesec,dva izostavio odlaske frizerki. Kosa narasla. I nije toliko loše, sijedih nema, nešto rjeđa jest.
Uglavnom, sad mi je kosa duža nego li onda kad sam bio klinac. Odem dvaput na godinu skinuti ispucale vrhove.
Žena u međuvremenu skratila kosu, ja pustio. Sad je moja duža.
Il je podjetinjio, il pukao – vidim takve poglede (duga kosa-kratka pamet), ali me opet nije briga. Ne natječem se za državnu službu, niti za članstvo u kakvoj stranci, premalen potencijal za ucjenjivanje. Slobodan.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

I meni su uvijek muskarci sa dugom kosom bili zenstveniji.
A od partije niceg lipseg(treseta-pa akuzat napolitanu kuna)?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Svatko se sa svojim poremećajom nosi. Nisi iznimka;)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Je li ti to misao iz nosa?
Je li ono u Zagrebu(Poremetinac)?

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

lijepo

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Moj prvi brico se zvao Vukmirica Petar Gojko.Nizak sa uskim kicoškim brčićima.Isti ko iz crno-bijelih filmova.A je nas blanjao!To je bilo prije cca55godina.Od toliko prezimena i imena.on mi je ostao u sjećanju.Valjda zato što nije poslušao želje nas klinaca već naredbe naših mama u vezi frizura.Onda sam se bunio a sada bih rado da ima što ošišati.Eto što ti je čovjek.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@jezevakucica:
I Gojka nije bilo strah da ti sisa bodlje?
Sad ti preostaje samo sljem sa bodljikavom zicom?

salamala

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Umpah,kada prolazi kombajn,ja i šljem brzo u rupu.?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Lugar Luka ce ti na vrijeme javiti!
Ne brini,ti si moje milo, drago!

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

HRT!

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
1 godina prije

Ja znam, ko me šiša. A cas i frizuru tog šišanja odabiram ja.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

E moj sinko,Nije to ništa,Zamisli kako je bilo malom Mujici kad ga je majka šišala na struju.:-))))))

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Ko ih sisa!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Dobar dan gospodine, kako želite da vas ošišam?
Bez puno priče!

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Zato ja izbjegavam frizeraje. Još se sjećam priča ‘kako je jedna pojela muža s kupusom’….
A postoji i nešto što zovem ‘efekt frizera’…. to sam prvi put opazila u toj profesiji. Kad primi žensku, hidrogen, boja, onda vrući fen po vrhovima…nema kose koja neće popucat…i naravno, evo bjednice natrag na šišanje….kaže jedan majstor građevinar: ‘moraju si posla napravit…’. E, da. A kad jedan advokat ‘razvlači’ sud, a što je to? Isto, isto, naravno.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

lijepo

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

misliš, beznačajna tema, a lijepi komentari

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Kazu da je BND Jovanci uspio ugradit mikrofon u pundzu,
pa je Tile recyclirao iz svoje ”nazocnosti”?

Moze li nam netko od ekipe u FOTO SHOP-u izraditi fotke
Vuchich i Tachi sa Trumpovom frizurom(prije nego sta se bidni narodi zakrve)?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
28
0
()
x