Testiranje prijateljstva

Stari prijatelji
4 komentara

Za nekoga tvrdimo da nam je najbolji prijatelj, a da ga nikada nismo temeljito provjerili. Nismo, možda, ni imali priliku za to, neko teško iskušenje, jer „na muci se poznaju junaci“.

Kažu da za nekoga možete reći da ga dobro poznajete „tek kad s njim izjedete vreću soli“. U životu je malo onih s kojima smo toliko dugo da bismo toliko sloli izjeli, a ipak tvrdimo da su nam neke osobe prijatelji. Onda dođe vrijeme kad nam oni zatrebaju, kad smo u nekom velikom jadu u kom pomoć i razumijevanje možemo očekivati samo od najbližih, od najboljih i najvjernijih. Može to biti iznenadna, teška bolest, ili velika nesreća poput poplave, potresa, požara, kad izgubite gotovo sva materijalna dobra koja ste imali, kad vam oni kojima ste važni nesebično priteknu u pomoć, u mjeri i na način na koji oni to mogu učiniti, i kad se uvjerite da su vam oni istinski prijatelji. Može to biti trenutak kad vas nepravedno oklevetaju, kad vas fizički napadnu ili ko zna sve u kojim okolnostima, ali sve su to zgode za provjeru prijateljstva.

No, nekada život zna biti tako „monoton i dosadan“ da u njemu dugo teče sve po ustaljenom ritmu, bez ikakvih stresova i teških životnih situacija, i šta tada učiniti, kako provjeriti prijateljstvo? Jedan moj drugar ima za to svoje, kaže, provjerene metode. Njegov prijatelj se hvalio kako dobro zarađuje, kako ima i solidnu ušteđevinu i moj drugar se odlučio zaigrati baš na tu kartu. Nije mu trebao novac, ali je izmislio da mu za nešto treba suma za koju je znao da je njegov prijatelj može izdvojiti bez većih problema. Ako mu pozajmi, zadržat će novac nekoliko dana, a onda će reći da se predomislio, da neće kupovati to što je mislio, i vratiti novac, a tad će znati da mu prijatelj nije „prijatelj“. Zatražio je novac, a odgovor je bio: „Ah! Da si se javio samo prije dva dana! Obećao sam jednom čovjeku…“  Kad je moj drugar pitao kad će mu taj čovjek vratiti dug, jer možda mu ni tad neće biti kasno, ovaj je opet počeo nešto vrdati i muljati da je sve bilo jasno.

A drugog prijatelja je provjerio ovako: Povjerio mu je jednu izmišljenu tajnu. Rekao je kako se u posljednje vrijeme  ne može nikako kontrolirati, da ga je kockarska strast toliko obuzela da jednostavno ne može, a da se ne odazove kad ga neko ne pozove da se kockaju. Izgubio je, rekao je, već pozamašnu sumu novca, žena mu prijeti da će ga napustiti i ne zna kako da se izvuče. Za sada se kocka samo izvan svoga mjesta i ovo još niko iz njegove blizine ne zna, ali boji se da će jednog dana pući bruka, da će se sve saznati. Naravno, naglasio je svom prijatelju da mu to govori u povjerenju, samo njemu. Inače, on se nikada nije kockao niti mu je padalo na pamet da se upušta u tako nešto. Ali bez obzira na to, za nekoliko dana jedan od mjesnih kockara, koji se družio s njegovim prijateljem, ponudio mu je da se priključi jedne večeri njegovoj ekipi, jer im je „falio jedan igrač“.

Ovo sve ne pišem da bih i vama preporučio da učinite slična testiranja, mada ni to ne bi bio neki grijeh. Uostalom, mnogo je istinskih prijatelja koji bi olako prošli i teže testove, ili su se dokazali i bez ovakvih provjera. Želim reći nešto sasvim drugo, a to je da, kako nas nekada okružuju lažni prijatelji, tako nas okružuju i oni koji nam istinski žele dobro, a da mi toga nismo svjesni. Njih ne prepoznamo nikada, ili ih upoznamo u nekoj teškoj situaciji i iznenadimo se. I shvatimo da smo sve vrijeme imali stvarne prijatelje, a da to nismo ni znali.

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
7 godine prije

Dobri Ivo, ponekad i neprijatelj pomogne u nevolji da bi dokazao svoju nadmoć, ali se pravi prijatelj poznaje samo po jednoj jedninoj stvari : pravi prijatelj se raduje tvojem uspjehu i sreći i ništa drugo.
A testira se tako što se pohvališ nečim i posmatraš reakciju. Ako vidiš na licu iskreni osmjeh to ti je prijatelj. U pitanju je nesvjesna reakcija, teško se glumi. Neprijatelj pravi “mučnu” grimasu. A većina ljudi ne reaguje i oni su u većini okruženje u kojem se nalaziš, ni prijatelji ni neprijatelji.

Cakudo
7 godine prije

Prijateljstvo se može testirat ali ka i pri svakome testu tribaju se uzimat faktori ”greške materijala”.
Konkretno kod prijateljstva na primjer triba uzet u obzir da je u populaciji nekoliko postotaka psihopata koji su sposobni dugo (više desetljeća) držat u zabludi cilu svoju okolinu i normalnome čoviku je nemoguće pojmit da tako nešto postoji. Prva napuknuća maske psihopata obično su benigna i stvarno triba bit freak za počet povezivat sitna napuknuća maske koja navode na ono šta je ispod.

Brainstorm
7 godine prije

odlucio testirati tudjim novcem. mogao mu je isto tako dati svoj novac na cuvanje, pa ako vrati prijatelj mu je, ako ne vrati nije mu prijatelj.
inace, kod pomaganja novcem imajte na umu neka pravila – jeste li mu vi zaista najblizi, zasto ne posudi od svoje sestre, brata, oca, bi li on vama posudio?
cest trik je da netko posudi malo pa vrati. zatim posudi puno sto nece vratiti. vjecnim posudjivacima otkazite odmah drugi put. pokusali ste i ne ide.
tko vam vec duguje i zavlaci – ne preostaje vam drugo nego da ga “oklevetate” – zamolite njegove prijatelje i fb prijatelje da pokusaju utjecati na njega. ustvari, vas cilj nije da utjecu nego ga razotkrivate.
obavezno uzeti screen shot njegove fb liste prijatelja jer ce vas blokirati kad pocnete. mozete slati poruke i fb prijateljima njegovih najblizih.

GuestXX
7 godine prije

Moja Mama je uvijek rekla: ako od prijetalja zelis napraviti neprijatelja, posudi mu novac. Kada sam bio klinac, nisam tome vjerovao. Kasnije mi je zivot dokazao da je moja Mama imala pravo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI