fbpx

Putevima piva kroz Srbiju

Putevima piva kroz Srbiju 1

Pivo se u Srbiji proizvodilo još u vremenu Nemanjića, a najstarija pivara na Balkanu je otvorena upravo u ovoj zemlji. Pivo je jedno od omiljenijih pića, pored neizostavne kafe.

U Srbiji postoji više velikih, industrijskih pivara ali poslednjih godina sve je više malih, domaćih pivara koje ne ugrožavaju velike proizvođače ali nude raznovrsnost na tržištu. Ove pivare proizvode pivo manuelno, odnosno ručno.

Jedne od poznatijih su svakako Kabinet Brewery i Black Turtle ili kako je u Srbiji zovu „Kornjača“. Obe pivare su osnovane u Beogradu. Kabinet je pivara koja je poznata po proizvodnji neobičnih piva i interesantnih pakovanja. Ova pivara je dobitnik nagrade Pactivity za najbolje pakovanje Srbije 2014/15, i Regpack nagrade – za najbolje regionalno pakovanje 2016. godine. Ova pivara je proizvela preko 30 vrsta piva različitih ukusa koja su bila izvezena na više od 15 stranih tžišta. Tako ova pivara nudi piva sa ukusima: citrusa, višnje, konoplje, agruma, cimeta, čokolade ali i nešto klasičnijih ukusa.

Pivara Black Turtle  proizvodi piva od ječmenog ili pšeničnog slada i raznih vrsta uvoznog hmelja. Pivara je počela sa radom 2010. godine nadomak Šida. Sama proizvodnja se zasniva na Nemačkoj tehnologiji kuvanja i odležavanja. Ova pivara nudi piva za sve ljubitelje pils, stout ili nekih voćnih piva.

Svake godine Srbija je bogatija i za pokoji festival piva više. Piva koja se proizvode u malim, domaćim pivarama je malo teže naći na tržištu ali se, svakako, mogu konzumirati u barovima ili kupovati u specijalizovanim radnjama.

Pivara Kum dolazi iz srca Mačve. Ova pivara je mala i nezavisna ali pravi piva vrhunskog kvaliteta. Ova pivara proizvodi piva od najfinijih vrsta slada, hmelja i začina iz celog sveta. Njena piva su za sladokusce karamele, kafe, citrusa i klasičnih pilsner-lager ukusa sa većim procentom alkohola.

Još jedna pivara sa dužom tradicijom, od 1991. godine, koja ljubiteljima piva nudi piva od prirodnih sirovina bez dodataka ekstrakta je i pivara Krugher i Brent. Pored svetlih i tamnih piva, sve više je popularno crveno pivo koje ova pivara proizvodi.

Prema podacima statističara, u Srbiji se godišnje popije oko šest miliona hektolitara piva, ili oko 74 litre piva po stanovniku.

Svakako, treba pomenuti i pivaru Kaš koja dolazi iz Beograda. To je mlada pivara, osnovana 2013. godine ali prepoznatljiva po proizvodnji nepasterizovanih i nefiltriranih piva bez aditiva i veštačkih sastojaka. Ova piva imaju nešto kraći rok trajanja zbog načina proizvodnje. Sam naziv pivare je nastao po terminu „Kaš“ za koji se veruje da datira još 5000 godina p. n. e. i koji je označavao napitak najsličniji pivu u Mesopotamiji.

Postoje još brojne pivare: RazBeerBriga, Tron, Sindikat, pivara Milenković, Georg W, Mala pivara Paunović, Crow Brewery, Kros, Baltazar i još mnoge druge.

U moru industrijskih piva, sve je više malih, zanatskih, porodičnih mikropivara koje se probijaju i zauzimaju pozicije sa sve razvijenijem tržištem craft piva u Srbiji. Craft pivarstvo je do skora u Srbiji bilo nepoznanica ali sada je situacija drugačija. Craft piva se prave od visokokvalitetnih proizvoda u nano, mikro i mini pivarama, u ograničenim serijama. Takođe, za ovakve vrste piva potrebna je originalna i inovativna receptura.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

Od svih nabrojanih izostavio najbolju: Dogma.

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Har Megiddo

meni ovo sliči na plaćeni oglas alkoholičarske industrije

komšija
Gost
komšija
1 godina prije

Kraft piva su zaista lepa, mada ih je većina iracionalno skupa. Nerealno je da je cena nekih piva po jedinici zapremine jednaka ceni nekog vrhunskog vina.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije
Reply to  komšija

Jbg, troškovi proizvodnje craft piva znaju biti i za red veličine veći nego kad je u pitanju obična industrijska pišaka. Ne znam kako je u Srbiji, ali što se tiče Hrvatske, znam da npr. proizvodnja pola litre Ožujskog ili Karlovačkog piva pivovaru košta oko 50 lipa, dok se u slučaju craft piva taj iznos penje na nekoliko kuna. To je zato što se craft piva rade po pravoj recepturi za piva (voda, sladovina, kvasac i hmelj), a ne po recepturi voda-ekstrakt-CO2-vinobran (da se mene pita, ja bih takvu tekućinu zabranio da se prodaje pod pivo). Što se mene tiče, ako si mogu priuštiti, uvijek ću popiti craft pivo kolko košta da košta, a ako ne, onda neću nikakvo.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

Kaš – Kaša – Kašika – kus – kusati – ukus, okus

POVEZANE VIJESTI

Izbornik