Putevima piva kroz Srbiju

5 komentara

Pivo se u Srbiji proizvodilo još u vremenu Nemanjića, a najstarija pivara na Balkanu je otvorena upravo u ovoj zemlji. Pivo je jedno od omiljenijih pića, pored neizostavne kafe.

U Srbiji postoji više velikih, industrijskih pivara ali poslednjih godina sve je više malih, domaćih pivara koje ne ugrožavaju velike proizvođače ali nude raznovrsnost na tržištu. Ove pivare proizvode pivo manuelno, odnosno ručno.

Jedne od poznatijih su svakako Kabinet Brewery i Black Turtle ili kako je u Srbiji zovu „Kornjača“. Obe pivare su osnovane u Beogradu. Kabinet je pivara koja je poznata po proizvodnji neobičnih piva i interesantnih pakovanja. Ova pivara je dobitnik nagrade Pactivity za najbolje pakovanje Srbije 2014/15, i Regpack nagrade – za najbolje regionalno pakovanje 2016. godine. Ova pivara je proizvela preko 30 vrsta piva različitih ukusa koja su bila izvezena na više od 15 stranih tžišta. Tako ova pivara nudi piva sa ukusima: citrusa, višnje, konoplje, agruma, cimeta, čokolade ali i nešto klasičnijih ukusa.

Pivara Black Turtle  proizvodi piva od ječmenog ili pšeničnog slada i raznih vrsta uvoznog hmelja. Pivara je počela sa radom 2010. godine nadomak Šida. Sama proizvodnja se zasniva na Nemačkoj tehnologiji kuvanja i odležavanja. Ova pivara nudi piva za sve ljubitelje pils, stout ili nekih voćnih piva.

Svake godine Srbija je bogatija i za pokoji festival piva više. Piva koja se proizvode u malim, domaćim pivarama je malo teže naći na tržištu ali se, svakako, mogu konzumirati u barovima ili kupovati u specijalizovanim radnjama.

Pivara Kum dolazi iz srca Mačve. Ova pivara je mala i nezavisna ali pravi piva vrhunskog kvaliteta. Ova pivara proizvodi piva od najfinijih vrsta slada, hmelja i začina iz celog sveta. Njena piva su za sladokusce karamele, kafe, citrusa i klasičnih pilsner-lager ukusa sa većim procentom alkohola.

Još jedna pivara sa dužom tradicijom, od 1991. godine, koja ljubiteljima piva nudi piva od prirodnih sirovina bez dodataka ekstrakta je i pivara Krugher i Brent. Pored svetlih i tamnih piva, sve više je popularno crveno pivo koje ova pivara proizvodi.

Prema podacima statističara, u Srbiji se godišnje popije oko šest miliona hektolitara piva, ili oko 74 litre piva po stanovniku.

Svakako, treba pomenuti i pivaru Kaš koja dolazi iz Beograda. To je mlada pivara, osnovana 2013. godine ali prepoznatljiva po proizvodnji nepasterizovanih i nefiltriranih piva bez aditiva i veštačkih sastojaka. Ova piva imaju nešto kraći rok trajanja zbog načina proizvodnje. Sam naziv pivare je nastao po terminu „Kaš“ za koji se veruje da datira još 5000 godina p. n. e. i koji je označavao napitak najsličniji pivu u Mesopotamiji.

Postoje još brojne pivare: RazBeerBriga, Tron, Sindikat, pivara Milenković, Georg W, Mala pivara Paunović, Crow Brewery, Kros, Baltazar i još mnoge druge.

U moru industrijskih piva, sve je više malih, zanatskih, porodičnih mikropivara koje se probijaju i zauzimaju pozicije sa sve razvijenijem tržištem craft piva u Srbiji. Craft pivarstvo je do skora u Srbiji bilo nepoznanica ali sada je situacija drugačija. Craft piva se prave od visokokvalitetnih proizvoda u nano, mikro i mini pivarama, u ograničenim serijama. Takođe, za ovakve vrste piva potrebna je originalna i inovativna receptura.

Black turtlecraftcrveno pivoKašpilspivarapivoproizvodnjasrbijastout
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Har Megiddo
4 godine prije

Od svih nabrojanih izostavio najbolju: Dogma.

komšija
4 godine prije

Kraft piva su zaista lepa, mada ih je većina iracionalno skupa. Nerealno je da je cena nekih piva po jedinici zapremine jednaka ceni nekog vrhunskog vina.

Brainstorm
4 godine prije

Kaš – Kaša – Kašika – kus – kusati – ukus, okus

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI