U pitanjima je znanje

Školski razred - Kako se pišu pjesme - Ivo Kobaš
9 komentara

Borba za znanje je jedna od ključnih tamo gdje se želi napredak. Ne kaže se bez razloga da je znanje moć i da investicija u znanje daje najbolje kamate.

Međutim, kako doći do najboljeg znanja, do pravog obrazovanja? Škole su jedan od načina. U školama se uči i kako treba učiti, i šta treba učiti. Ali i škole imaju svoje nedostatke. Albert Ajnštajn duhovito kaže: „Obrazovanje je ono što vam ostane nakon što zaboravite sve što ste naučili u školi.“ Škole imaju programe onakve kakvi odgovaraju njihovim financijerima. Nekada se u školama učilo da je Zemlja ravna ploča i da se Sunce okreće oko Zemlje. I danas se u svijetu u nekim školama uči da je Bog sve stvorio, a u nekima da Bog ne postoji. Zato treba učiti i izvan škole, koristiti vlastiti razum i donositi vlastite zaključke, kako na temelju svojih iskustava tako i tuđih.

Učiti se može čitajući, gledajući, slušajući druge. Provjeravajući i sumnjajući. Ponavljajući i utvrđujući naučeno dok ne postane trajno, ili bar dugotrajno. Ali ono što svakako ubrzava i olakšava proces učenja je postavljanje pravih pitanja. Zašto se nešto desilo baš u tom trenutku? Šta se još dešavalo u to vrijeme? Zašto se desilo u tom mjestu, a ne u nekom drugom? Ko je sudjelovao u događaju, a ko nije? Zašto jest ili zašto nije? Postavljanjem takvih pitanja usmjeravamo se na traženje i pravih, konkretnih odgovora.

Kad su moja djeca bila mala, uvijek sam ih „gnjavio“ takvim pitanjima. Možda sam i pretjerivao u tome, ali želio sam ih navesti na dublje razmišljanje o svemu o čemu govore i na pronalaženje rješenja. Kad mi spomenu loptu, a ja ih pitam: „Šta je to lopta?“ dijete treba smisliti na koji način će mi objasniti. Kada mi kažu da lopta skače, ja ih pitam zbog čega, pa im je to novi problem – kako objasniti, i tako dalje.

Postavljanje pitanja je toliko važno da su u nekim strukama uveli i pravila, poput „Zlatnih pitanja“ u kriminalistici, koja se uvijek postavljaju i na koja se traži odgovor. Kada se postave ova pitanja i na njih dobiju odgovori, slučaj je riješen. Ta pitanja su uglavnom: Šta se dogodilo? Ko je počinitelj? Kada je učinjeno kazneno djelo? Gdje? Zašto? Čime? S kim? Ko je oštećen? Ko je od toga imao koristi? Odgovarajući na ova pitanja ne gubi se vrijeme niti trud na nevažne stvari i brže i uspješnije se stiže do cilja.

Ako, recimo, kod liječenja neke bolesti, postavite sebi pitanje koji bi lijek mogao izliječiti tu bolest i uložite sve na isprobavanje raznih lijekova, to može koštati mnogo i vremena i truda i novaca, a i ljudskih života, i ne dati rezultat. Ali ako postavite pitanje šta je uzrok bolesti, pa se usmjerite na istraživanje uzroka, moguće je da ćete mnogo brže i jeftinije doći do rezultata. Uvijek treba krenuti od pitanja, i ako ih dobro formuliramo, veće su nam šanse za uspjeh. Lu Holc bi rekao: „Nikad ništa nisam naučio pričanjem, nego postavljanjem pitanja.“

„Ko pita – ne skita!“ Ako se pitamo, tražit ćemo i odgovor, a onaj ko ne pita, do odgovora može doći samo slučajno.

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
6 godine prije

Pitam (se), dakle jesam

Istina
6 godine prije

Dakle u pitanjima je znanje a odgovorima istina.
Assange nas uskoro napušta, jer u njegovim očima je vidljivo da ga dodiruje Anđeo Smrti.
Juliane, hvala zbog svjetla i istine.
🙁

jasmin
6 godine prije

Od onih sam koji smatraju da je znanje IMPERATIV zivota.Svakako bih naveo i didaktiku koja je usko povezana sa znanjem.Dobro postavljeno pitanje je pola odgovora.Ovo govorim iz sopstvenog iskustva jer sam uposlen u obrazovanju. Nikada nisu isti oni koji znaju i oni koji ne znaju!!!!

28 juni
6 godine prije

Divim se ljudima koji znaju da ne znsju,ali zele da nauce,ali se isto tako uzasavam ljudi koji znaju da ne znaju ,ali ne zele ni da nauce

28 juni
6 godine prije

Da mi je pojedine nase politicare poslati na edukaciju,tj. OBRAZOVATI IH…

Ive
6 godine prije

U skoli su me ucili svasta nauciti na pamet i znati izdeklamirati, nisu me ucili; razumijeti, razmisljati, povezivati cinjenice i stvarati zakjucke, to sam kasnije naucio u zivotu, dakle uzaluno potroseno vecina od 20 godina u skoli. Tek sam pred kraj skolovanja naucio kako uciti, umijesto da sam to naucio odmah u pocetku.
U skoli su me naucili pisati i citati, ali ne i razuijeti sto sam procitao. Neakao svatih sto vise citam manje znam. A Hrvatskim politicarima ne trebaju oni koji mnogo znaju, vec priglupi, ponizni i poslusni.
Jedni su me ucili nema Boga, drugi su tvrdili ima Boga, dokaz mi ni jedni ni drugi nisu dali, vec me traze da vjerujem bez dokaza, tko vise od njih laze a tko vise istine govori?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI