Uber optužen za omogućavanje špijuniranja poznatih ličnosti i bivših partnera svom osoblju

Kako Über špijunira svoje klijente
1 komentar

Online taksi kompanija Uber je iznijela svoju odbranu u vezi sa optužbama da je nedostatak unutrašnje sigurnosti omogućio uposlenicima te kompanije da špijuniraju vožnje u realnom vremenu.

Bivši forenzički istražitelj ove kompanije iznio je svoje mišljenje u izvještaju podnijetom sudu.

Uber tvrdi da „stotine sigurnosnih eksperata i stručnjaka za privantnost konstantno rade“ na zaštiti podataka te kompanije.

Kompanija je nedavno postigla nagodbu u slučaju u New Yorku, a povodom navoda da je alat „Božji pogled“ (God View) korišten za praćenje vožnji.

„Uberov nedostatak bezbjednosti u pogledu korisničkih podataka rezultirao je time da su uposlenici kompanije mogli da prate visokopozicionirane političare, slavne ličnosti, čak i svoje lične poznanike, uključujući bivše momke i djevojke, kao i bivše supružnike“, napisao je bivši forenzički istražitelj Ward Spangenberg u svom sudskom izvještaju.

Spangenberg je otpušten iz Ubera ove godine i sada tuži kompaniju zbog diskriminacije u pogledu godina starosti, a ujedno se koristi osvetom „zviždanjem“, tj. otkrivanjem povjerljivih stvari o kompaniji.

Iz Ubera su saopštili da povećavaju ulaganja u bezbjednost te sprovode strogu politiku i tehničku kontrolu ograničenja pristupa korisničkih podacima od strane uposlenika.

Glasnogovornik Ubera je porekao navode da su „svi“ ili „skoro svi“ Uberovi uposlenici imali pristup korisničkim podacima.

„Neki timovi nikada nisu imali pristup ovim informacijama“, kazao je on.

Uber je takođe saopštio da alat „Božji pogled“ više ne postoji te da sada koriste interni alat nazvan „Rajski pogled“ (Heaven View).

god viewheaven viewŠpijunažauberward spangenberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zile
7 godine prije

Ajde. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI