Volimo li životinje?

Zec, livada, priroda, životinja, profil
20 komentara

Kućni ljubimci zauzimaju značajno mjesto u životu mnogih ljudi. U nekim zemljama broj kućnih ljubimaca nadmašuje broj stanovnika.

Mi kod kuće imamo zeca. Trudimo se učiniti mu život ugodnim, koliko je to moguće u takvim prilikama. Međutim, mnogo puta sam se pitao – činimo li mi tom zecu uslugu, ili ga, u stvari, zlostavljamo?

Gledam kako se zec obraduje kad mu moja supruga nakon posla dođe i donese hranu i vodu. On naprosto ne zna šta bi od sreće. Pođe malo da jede, ali se brzo predomisli pa počne trčkarati supruzi oko nogu. Najomiljenija igra mu je protrčavati između nogu tako da pravi osmice oko oba stopala. Nekada sam tako stajao, malo raskoračim noge, a on protrčava i pravi osmice, i čekao da vidim kad će mu dosaditi trčati u krug, kad će prestati. Nekada bi napravio samo nekoliko osmica, a nekada bi i po čitavu minutu kružio. Ne znam zašto mu je to toliko zanimljiva igra, ali uvijek se tako ponaša. Supruga ga nekada pusti da se igra, a nekada žuri pa mora oprezno zakoračiti da ga ne nagazi, ali očito je da se zec raduje ovome susretu.

Raduje se mojoj supruzi jer mu ona nosi hranu i vodu. Ali čini mi se i da se raduje jer tada nije sam. Po cijeli dan je usamljen. Društvo mu pravi poneka ptica koja sleti da od njega ukrade zrno-dva kukuruza ili pšenice. Iz istog razloga ponekad navraća i susjed miš, a susjedova mačka dođe pokatkad iz puke radoznalosti ili dosade i samo ga posmatra. I ma kakvi da su, čini se da ih zec voli vidjeti. To je nešto što mu razbija dosadu i osjećaj samoće i napuštenosti. Kad bolje razmislim, znam da je zec ovdje zatočenik, da nije sretan i to me stalno kopka. Rado bih ga pustio, ali on nije u stanju živjeti slobodno. Uostalom, i dospio je kod nas jer ga je neko napustio i ostavio pored puta odakle ga je moj sin spasio od grabljivica koje su već kružile oko njega, a on nije umio pobjeći i nije bio svjestan da mu život visi o koncu.

Kad je jedno vrijeme susjed nabavio zeca i kad je naš zec osjetio da mu je u blizini tako blisko biće, bilo je žalosno slušati to tužno cviljenje i pokušaje da prođe kroz ogradu. Očito je bilo koliko mu je stalo do kontakta s drugim zečevima, ali baš to mu je uskraćeno. Istina je, ima udobnu kuću, hrane do mile volje, zaštićen je od svih opasnosti i živi već dvostruko duže od svoje vrste, ali šta mu sve to vrijedi kada je sam? Kad bi mogao birati između ovog života i onog koji žive slobodni zečevi, vjerujem da bi izabrao onaj drugi.

I tako, zaključujem da ne činimo dobro životinjama ako ih držimo zatvorene. Ovo sa zecom je bilo iznuđeno, bio je u pitanju izbor –  ostaviti ga da ugine ili ga držati u zatočeništvu. Druga varijanta mi se činila manje surovom. Ali ne bih poželio neku životinju za kućnog ljubimca ako bih joj prethodno morao oduzeti slobodu u kojoj uživa. Baš zato štovolim životinje.

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
6 godine prije

Volimo…mi ljudi, mada iz nas na sve strane frca ljubav, voljeti znamo samo kao ljudi. Volimo zato što…i čim to kažemo, otkrivamo sebičnost tog voljenja. Ma je bolje i tako pa spasiti makar jednu životinju, nego li ne voljeti ništa i nikoga. Sam se bojim zmija. Kad je ugledam, najprije bježim pa onda mislim koja je bila, otrovnica ili neka bezopasna. Kad je vidim na TV, onda okrenem glavu. I onda, probudim se jučer ujutro i sjetim se sna – govori mi neki stari sijedi mudrac kako mu je došla zmija koja je sama mudrac, da ju je netko izudarao po glavi i da sad pola vremena bulazni nešto, skroz ošamućena i da žali koliko ljudi ne znaju ništa. Što ako je to stvarno tako, pomislim. Dolazi li moj strah iz nekakvog arhetipa, iz priče o Adamu i Evi? Pa nisu li postojale tolike zmijske religije… Kažu da postoje samo… Čitaj više »

Riddick
6 godine prije

Nezgodno , meni je isto tako žao krava u mom domaćinstvu koje baba i deda preko zime ne puštaju uopšte , svinje ceo život provedu u svinjcu , sada su i kokoške ogradili , a pre bi bile svuda i bio je pravi mali sport da pronadjemo gde kokoška nosi jaja , pa bi često nosile visoko na balama sena pa bi morali da se penjemo i protežemo da dodjemo do gnezda , ili da se zavlačimo gde nose , pa i one kada vide da im stalno nosimo jaja promene mesto pa pratimo gde se kreću , da vidimo gde sad nose. Kada glasno kokodaču sa sena , kada snesu jaja moj deda vikne na kokošku :”Šta galamiš , ko’ da si snela ministra poljoprivrede “. Često ako su vrata od dvorišta otvorena udju unutra i čeprkaju po cveću , pa se babi diže kosa na glavi , po… Čitaj više »

my sky
6 godine prije

Kazu da tko ne voli zivotinje ne voli ni ljude, tko je spreman zlostavljati zivotinje isto bi mogao raditi i ljudima. Trenutno imam 17 zivotinja, neke su *za stalno* a neke *za uzgoj* i tu dolazi do problema kad dode taj dan.
I tako dodem do *zakljucka* (ili se tako tjesim( ../ da im treba omoguciti masimalno moguce sretan zivot, a onda u trenu ……pa zar tako i mi nebi voljeli , ..zeljeli, / zivjeti sretno, a onda u trenu …..

GostGOST
6 godine prije

na moju žalost u ovoj poučnoj pričici prepoznao sam sebe i na jojš veću moju žalost ja sam baš taj kunić mislim tako se osjećam i u pravu je g kobaš kad kaže da bih radije bio slobodni zec a i riddickov prijedlog nije loš možda bih se odrekao života u šumi da mi netko nabavi dobru zečicu naravno na dvije noge da ne bi bilo nesporazuma a i prijedlog umpah paha donio bi mi dodatno veselje

otpisani
6 godine prije

Na sastanku mjesnog odbora sa temom – kastracije pasa lutalica, cigo se digne i kaže ” … ma pustite im jaja, pa oni mene neće .ebati, zube im treba povaditi jer me hoće ugristi ! ” 😉

Churko
6 godine prije

Uh sto volim zeca > > > > sa raznja.

Umpah Pah
6 godine prije

Najlijepse blago za dusu jest ljubav i zahvalnost malog svijeta oko nas(i zivotinje i biljke i ljudi).

luni lunovic
6 godine prije

nije ni tvoja polovina losa za pojesti sta mislis ima nas i kanibala a ne sve jadne svinje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI