fbpx

Volimo li životinje?

Zec, livada, priroda, životinja, profil

Kućni ljubimci zauzimaju značajno mjesto u životu mnogih ljudi. U nekim zemljama broj kućnih ljubimaca nadmašuje broj stanovnika.

Mi kod kuće imamo zeca. Trudimo se učiniti mu život ugodnim, koliko je to moguće u takvim prilikama. Međutim, mnogo puta sam se pitao – činimo li mi tom zecu uslugu, ili ga, u stvari, zlostavljamo?

Gledam kako se zec obraduje kad mu moja supruga nakon posla dođe i donese hranu i vodu. On naprosto ne zna šta bi od sreće. Pođe malo da jede, ali se brzo predomisli pa počne trčkarati supruzi oko nogu. Najomiljenija igra mu je protrčavati između nogu tako da pravi osmice oko oba stopala. Nekada sam tako stajao, malo raskoračim noge, a on protrčava i pravi osmice, i čekao da vidim kad će mu dosaditi trčati u krug, kad će prestati. Nekada bi napravio samo nekoliko osmica, a nekada bi i po čitavu minutu kružio. Ne znam zašto mu je to toliko zanimljiva igra, ali uvijek se tako ponaša. Supruga ga nekada pusti da se igra, a nekada žuri pa mora oprezno zakoračiti da ga ne nagazi, ali očito je da se zec raduje ovome susretu.

Raduje se mojoj supruzi jer mu ona nosi hranu i vodu. Ali čini mi se i da se raduje jer tada nije sam. Po cijeli dan je usamljen. Društvo mu pravi poneka ptica koja sleti da od njega ukrade zrno-dva kukuruza ili pšenice. Iz istog razloga ponekad navraća i susjed miš, a susjedova mačka dođe pokatkad iz puke radoznalosti ili dosade i samo ga posmatra. I ma kakvi da su, čini se da ih zec voli vidjeti. To je nešto što mu razbija dosadu i osjećaj samoće i napuštenosti. Kad bolje razmislim, znam da je zec ovdje zatočenik, da nije sretan i to me stalno kopka. Rado bih ga pustio, ali on nije u stanju živjeti slobodno. Uostalom, i dospio je kod nas jer ga je neko napustio i ostavio pored puta odakle ga je moj sin spasio od grabljivica koje su već kružile oko njega, a on nije umio pobjeći i nije bio svjestan da mu život visi o koncu.

Kad je jedno vrijeme susjed nabavio zeca i kad je naš zec osjetio da mu je u blizini tako blisko biće, bilo je žalosno slušati to tužno cviljenje i pokušaje da prođe kroz ogradu. Očito je bilo koliko mu je stalo do kontakta s drugim zečevima, ali baš to mu je uskraćeno. Istina je, ima udobnu kuću, hrane do mile volje, zaštićen je od svih opasnosti i živi već dvostruko duže od svoje vrste, ali šta mu sve to vrijedi kada je sam? Kad bi mogao birati između ovog života i onog koji žive slobodni zečevi, vjerujem da bi izabrao onaj drugi.

I tako, zaključujem da ne činimo dobro životinjama ako ih držimo zatvorene. Ovo sa zecom je bilo iznuđeno, bio je u pitanju izbor –  ostaviti ga da ugine ili ga držati u zatočeništvu. Druga varijanta mi se činila manje surovom. Ali ne bih poželio neku životinju za kućnog ljubimca ako bih joj prethodno morao oduzeti slobodu u kojoj uživa. Baš zato štovolim životinje.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Volimo…mi ljudi, mada iz nas na sve strane frca ljubav, voljeti znamo samo kao ljudi. Volimo zato što…i čim to kažemo, otkrivamo sebičnost tog voljenja. Ma je bolje i tako pa spasiti makar jednu životinju, nego li ne voljeti ništa i nikoga.
Sam se bojim zmija. Kad je ugledam, najprije bježim pa onda mislim koja je bila, otrovnica ili neka bezopasna. Kad je vidim na TV, onda okrenem glavu.
I onda, probudim se jučer ujutro i sjetim se sna – govori mi neki stari sijedi mudrac kako mu je došla zmija koja je sama mudrac, da ju je netko izudarao po glavi i da sad pola vremena bulazni nešto, skroz ošamućena i da žali koliko ljudi ne znaju ništa.
Što ako je to stvarno tako, pomislim. Dolazi li moj strah iz nekakvog arhetipa, iz priče o Adamu i Evi? Pa nisu li postojale tolike zmijske religije…
Kažu da postoje samo dvije emocije. Ljubav i strah. A ako već postoji ljubav, onda strahu nema mjesta pa u konačnici imamo samo ljubav i nedostatak ljubavi (što rezultira strahom).
Najlakše je voljeti. Ma je to prejednostavno i predobro da bi bilo istinito. Ajmo komplicirati, ući u nerazmrsive labirnite vlastitih odnosa, osjećanja i bježati od istine. O samima sebi.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@:Alerik,slazem se da su ljubav i nada jedino sto nas moze izvuci iz ovog haoticnog vrtloga ubijanja,mrznje,otimanja… Kuda to ide OVAJ SVIJET?!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  jasmin

@jasmin:na lijevo?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Nezgodno , meni je isto tako žao krava u mom domaćinstvu koje baba i deda preko zime ne puštaju uopšte , svinje ceo život provedu u svinjcu , sada su i kokoške ogradili , a pre bi bile svuda i bio je pravi mali sport da pronadjemo gde kokoška nosi jaja , pa bi često nosile visoko na balama sena pa bi morali da se penjemo i protežemo da dodjemo do gnezda , ili da se zavlačimo gde nose , pa i one kada vide da im stalno nosimo jaja promene mesto pa pratimo gde se kreću , da vidimo gde sad nose.
Kada glasno kokodaču sa sena , kada snesu jaja moj deda vikne na kokošku :”Šta galamiš , ko’ da si snela ministra poljoprivrede “. Često ako su vrata od dvorišta otvorena udju unutra i čeprkaju po cveću , pa se babi diže kosa na glavi , po neku nekada ukrade lisica ili orao , dešavalo se da tvor koji se krije u senu pojede po neko jaje , pa zovemo komšiju lovca da postavi gvoždja za tvora a on priča sve vreme kako će da ga uhvati , kako je gotov kada završi posao popije rakiju ili pivo , malo se ispriča sa nama i ode svojim poslom , vreme prolazi , zjape ona gvoždja sa metalnim šiljcima čekaju neku mačku koja ode na seno da se sunča ili kokošku ,u glavnom ne bude ništa , fešta jednom rečju , čim pustiš životinju posle si u problemu na kvadrat.
Samo nabavi još jednog zeca neka žive zajedno i problem rešen.
https://youtu.be/cCI18qAoKq4

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ja sa svinjskom polovinom nemam tih problema!
Ja volim zivotinje,vec sam ih mnoge pojeo.
DOBRO JUTRO DRAGI MOJI!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Hahahahah 🙂 dobro jutro legendo 🙂

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ljubav prema životinjama je univerzalna.

https://www.youtube.com/watch?v=MwM0GlHs-q8

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ali zato nije bio nikakav problem pronaći gdje pijetao nosi jaja.

my sky
Gost
my sky
2 godine prije

Kazu da tko ne voli zivotinje ne voli ni ljude, tko je spreman zlostavljati zivotinje isto bi mogao raditi i ljudima. Trenutno imam 17 zivotinja, neke su *za stalno* a neke *za uzgoj* i tu dolazi do problema kad dode taj dan.
I tako dodem do *zakljucka* (ili se tako tjesim( ../ da im treba omoguciti masimalno moguce sretan zivot, a onda u trenu ……pa zar tako i mi nebi voljeli , ..zeljeli, / zivjeti sretno, a onda u trenu …..

GostGOST
Gost
GostGOST
2 godine prije

na moju žalost u ovoj poučnoj pričici prepoznao sam sebe i na jojš veću moju žalost ja sam baš taj kunić mislim tako se osjećam i u pravu je g kobaš kad kaže da bih radije bio slobodni zec a i riddickov prijedlog nije loš možda bih se odrekao života u šumi da mi netko nabavi dobru zečicu naravno na dvije noge da ne bi bilo nesporazuma a i prijedlog umpah paha donio bi mi dodatno veselje

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  GostGOST

Za Ivu I zeku:Da bi zeko prestao da radi osmice probajte sa (TJEDNOM?).
Stavite noge u polozaj gdje zeko cini sedmice?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

Na sastanku mjesnog odbora sa temom – kastracije pasa lutalica, cigo se digne i kaže ” … ma pustite im jaja, pa oni mene neće .ebati, zube im treba povaditi jer me hoće ugristi ! ” 😉

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  otpisani

cigo tak okrutnji?

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Uh sto volim zeca > > > > sa raznja.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Churko

Neko gaji golubove , neko puca u golubove , neko gaji hrčka u kavezu , neko miševima postavlja zamke , neko šeta kučiće , neko ih tera , sve zavisi šta ko voli 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

Pucao sam u glinene golubove ali neukusni..iii, kao i misevi od racunara.
NE NASILJE U NASELJU!
Ljute me “misevi”krupnog zuba koje smo na nas racun postavili da zive u zamku.

Churko
Gost
Churko
2 godine prije
Reply to  Churko

Samo ga uhvatis za usi pa rubom dlana iza vrata, onda britulin, rasporis izvadis drob i ogulis kozu – krzno operes i nasolis pa na na razanj i za uru vrimene uzitak, kozu – krzno razpanes i ostavis da se osusi, zimi stavis ispod majice prek krsta dobro grije. glavu i kosti das pasima da i oni malo uzivaju.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Najlijepse blago za dusu jest ljubav i zahvalnost malog svijeta oko nas(i zivotinje i biljke i ljudi).

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

nije ni tvoja polovina losa za pojesti sta mislis ima nas i kanibala a ne sve jadne svinje

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  luni lunovic

kANIBALI VEGETARIJANCI SE HRANE VRTLARIMA?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik