Vrijeme je najveće bogatstvo

Vrijeme je novac

Ovu misao sam pročitao u komentaru na tekst na ovom portalu, a napisao ju je naš čitatelj koji se potpisuje kao shumadinac.

Inače, shumadinac (on svoje ime piše malim početnim slovom, vjerujem da zna zbog čega, pa i ja to poštujem) je poznat po svojim mudrim razmišljanjima i po mnogim stavovima koji zaslužuju pažnju, ali meni se ova njegova rečenica baš posebno dopala.

Da, kako i sam shumadinac kaže, postoji izreka da je zdravlje najveće bogatstvo, ali on tvrdi da je najveće bogatstvo ipak vrijeme. I kad se bolje razmisli, čini se da i ovoj konstataciji vrijedi posvetiti pažnju. Razmišljanje me odvede u gimnazijske dane, kada smo učili grčke filozofe i spominjali Heraklita. Panta rei – sve teče! Da podsjetim, on je tvrdio da se sve kreće, teče, sve se mijenja. Ni jedan trenutak se ne ponavlja, to je novi trenutak. U jednu rijeku možeš samo jednom ući, jer već idući put to je druga voda, nešto se promijenilo. Ali onda ga njegov učenik Kratil ispravlja, dopunjuje, ide i dalje i kaže da u jednu rijeku ne možeš ni jednom ući!

Eto, meni se čini da je ovo što je rekao shumadinac nekako nadogradnja izreke da je zdravlje najveće bogatstvo, baš kao što je Kratil nadogradio Heraklitovu tvrdnju. Jedno od gledišta bi moglo biti i, pojednostavljeno – džaba nam je ako i imamo zdravlje, ako nemamo vremena, ako to prekratko traje. Treba nam vrijeme, da što duže uživamo u svom zdravlju. Ali ako tako razmišljamo, već se nameće drugo pitanje, sasvim suprotno – šta ćemo ako nemamo zdravlja, a imamo vrijeme? Bolesni smo toliko da nam se više ne živi, u velikim smo bolovima i mukama i priželjkujemo da nam smrt što prije dođe, ali vrijeme sporo teče, imamo ga na pretek i samo nam otežava život? U takvom slučaju vrijeme ne samo da nije bogatstvo, nego je naš neprijatelj.

Vrijeme je zaista najveće bogatstvo, moglo bi se tako reći, ali ako mi upravljamo njime, ili ako bar do neke mjere upravljamo njime, mada ono teče samo po svome i ne osvrće se na nas. Kada bismo ga mogli ponekad skratiti, a ponekad produžiti, to bi već bilo nešto. Bukvalno, to ne možemo, ali u nekom prenesenom smislu se i to može korigirati. Recimo, svojim biranjem raznih aktivnosti. Ako izaberemo neku aktivnost koja nam je zanimljiva, „brže“ će nam vrijeme proći i bit ćemo zadovoljniji nego ako radimo nešto šta nam je dosadno. Ako više idemo na mjesta koja volimo, ako se više družimo s dragim ljudima, radimo poslove koji nam idu od ruke, vrijeme ćemo provesti kvalitetnije.

Otići na odmor s ljudima koji su nam dragi, pravi je odmor i uživanje, a s dosadnim i naopakim ljudima, to je patnja. U prvom slučaju vrijeme će proletjeti za tren, a u drugom će trajati ko zna koliko. U takvim slučajevima, mi sami možemo na neki način upravljati svojim vremenom, i ko to umije, stvarno je bogat.

I na kraju, je li vrijeme veće bogatstvo od zdravlja? Ma, nije to ni važno baš previše, ali dobro je malo razmišljati o tim i takvim pitanjima. Dobro je na sve ponekad pogledati iz različitih uglova, staviti se u različite pozicije. Ako za to nađemo vremena…

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Ako je tako onda smo mi među najbogatijima. Jer imamo vremena. Na bacanje.
Ovih dana željeznice su izgleda ušle u modu.
Pa će Indija gradit prema Rusiji, Iran prema Libanononu, Izrael prema Omanu. Hrvatska gradi prema Rijeci. Od stoljeća nekog. I još će to potrajat. Jer, šta će gradit? I kad naprave prugu (za Bjelovar), njome se ne vozi. I ministra prometa nije briga. Zašto je to tako.
Šta bi ga bilo briga. Jedan je prije njega napravio most u pripizdini, di i danas nema ceste. Ni sa jedne strane. Na most mogu samo izletnici. Sa opremom za penjanje. Drugom su vlakovi izlijetali iz pruga samo tako. Farbali se tuneli. Davalo se par ruka. Zbog estetike. Trajekt udario u otok. Pitali ga oće dat ostavku. Da ne bi, reče. Nisam popizdio. Imam ja nešto dice. Treba to hranit. Ka da sam ja kriv šta u nas ima ludih otoka pa se sudaraju s brodom.
U ne tako dalekoj Švicarskoj i prilično dalekom Japanu, vlakovi isto kasne. Koju minuticu. Svi zajedno. Godišnje.
Pa nastane frka u parlamentu. Leti perje na sve strane. Padaju ostavke ministara. U Japanu je neki znao i izvršiti samoubojstvo.
Zbog sramote.
A EU izdala novu uredbu: Ako vlak kasni više od 2 sata – povrat novca. Čak i kad je krivo loše vrijeme.
Hrvati se poveselili. Voziti će se mukte /džabe/besplatno.
Jer ako u ovoj zemljici neki vlak slučajno dođe na vrijeme, u HŽ se pokrene istraga da utvrdi kako se to moglo dogodit. I tko je kriv. Držao se voznog reda. Ko pijan plota. I uništava našu kulturnu baštinu. U našoj je kulturi da se kasni. Ne dođe na vrijeme. Pa i uopće ne dođe. Kod onih talentiranijih. To treba zaštiti u UNESCA. Da nas netko ne pretekne. Šta se lako može desit. Koliko smo brzi. A onda se nećemo imati čime falit.
Povrat novca! Nećete, ne! Nećete taj film gledat! Kažu u Hrvatskim željeznicama.
Pa putnike voze autobusima.

Piretis
Gost
Piretis

@…..veći Dalton- Promašio si temu, ali ništa zato. Komentar ti je malo remek djelo. Ništa lošiji od Ivinih tekstova.
Bravo!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

@Piretis
Kad se spomene vrijeme, jedna od prvih asocijacija mi je željeznica. U djetinjstvu, načekao sam se vlakova. I nagledao čekaonica i birtija sa stolnjacima kariranih zelenih, plavih, crvenih uzoraka i onih limenih pepeljara.
Hvala i pozdrav!
P.S.
Mora da ti je poznato ovo u vezi Bjelovara. 🙂

Bobi
Gost
Bobi

Meni je poznato ovo iz Bj.
A moj osvrt na članak je da su na Titanicu bili zdravi, sa novcima(bar prva klasa) i imali vremena i opet bez sreće ti nista ne vrijedi.

Helena
Gost
Helena

Ako pođemo od toga da je tačna tvrdnja da je svaka bolest duševna, posledica toga što ne živimo u skladu sa onim što duša ište, njenog nezadovoljstva, vreme nije neprijatelj, kao što to nije ni simptom bolesti. Dato nam je da nešto naučimo i ispravimo i izlečimo se. Da nađemo istinski svoj smisao i svoj pravi put. U nama je izvor svega. I sirotinje i bogatstva (ma kako koju definiciju istih imao) i tuge i radosti, sreće i nesreće, ljubavi i mržnje, svesti i nesvesti, zdravlja i bolesti… Sve nam je dato, kao bogatom nasledniku, a šta ćemo sa tim bogatstvom uraditi do nas je. Dakako je, na žalost, lakše ubiti (zalečiti) simptome i izvor tražiti napolju, nego upoznati i razumeti sebe i smisao svog postojanja, svog života. Ali i besmisleno. Čitav život se upinjemo da nas drugi prihvate, poštuju, vole, tvrdimo da poznajemo druge, a nismo u stanju upoznati sebe same, sa kojima provodimo 24/24 sata dnevno, niti se prihvatiti, ni voleti, niti naći svoju svrhu. Ta sumanuta potreba da budemo voljeni, da nas ljudi odobravaju, rezultat je naše ljudske nesposobnosti da mi istinski volimo. Sebe i druge. I onda eksploatišemo tuđu ljubav kako bi sami preživeli, jer bez ljubavi se ne živi, jer čovek je od ljubavi satkan. I u zlo je utkana ljubav. Očajnička potreba duše za njom. Osećaj nevoljenosti, nerazumevanje ljubavi… I kad izgubimo jedan izvor, tragamo za drugim, u međuvremenu patimo, tugujemo, bolujemo, uništavamo, ubijamo. O, lud li je čovek. I tako u laži proživimo svoje vreme. Stoga, nije vreme ni naš prijatelj, ni neprijatelj, nego smo sebi to sami. Najveće bogatstvo su stoga za mene su svest i sposobnost da živimo u ljubavi sa sobom i svetom koji nas okružuje. A vreme, ono je samo izgovor za stvari za koje nemamo ljubavi, jer kad ljubavi ima pobedimo i vreme.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Bravo Helena!

Helena
Gost
Helena

Hvala, brko ?

Piretis
Gost
Piretis

@Helena- Zdravlje ili vrijeme. Hm? Pa što više vremena imamo iza nas to nam fali više zdravlja. Ne mora biti da smo bolesniji s godinama ali nam nedostaje (bivše) vitalnosti i poleta. Pa to kompenziramo “staračkom komocijom” ili kako bi mladi rekli ljenčarenjem. A u tome nema ničeg lošeg. Ono što smo mogli postići već jesmo, djeca su otišla svojim putem, za neka nova uzbuđenja nemamo ni volje pa ni vremena. Njega je iz dana u dan sve manje. Što čovjek ima više godina više priča o prošlosti a manje o budućnosti što je razumljivo. Prošlost je bogata a budućnost “izvjesna”.

Helena
Gost
Helena

Dragi, Piretis, ja stalno gledam u budućnost i plašim se da neću imati dovoljno vremena da naučim i uradim sve što želim. Što sam starija to sam kreativnija i život mi je sve luđi i sve radije prihvatam izazove. O umoru i lenjosti nema ni govora. Uvek sam bila hiperaktivna, ali sad ne stajem, a bližim se pedesetoj. Treba sve postići ? Mislim da si se rano predao. Dođi kod mene da mi pomogneš da pravim nameštaj. Pretvorila sam stan u radionicu. Konstruišem, testerim, bušim, farbam, šijem, svemu menjam ruho, ne znam više ni sama šta radim. Totalno sam odlepila, a komšije ako nisu ubrzo će. Makar da me braniš ?

Piretis
Gost
Piretis

@Helena- Ma ne nije to, makar može tako izgledati, defetizam. Više je prikaz prirodnog toka života, bar za većinu. Hoću reći da je prošlo vrijeme trčanja za loptom, pa za curama, pa poslom, boljim autom, kućom… Nije zato sadašnjost siromašnija ali je tiša i mirnija. Nekada nije bilo vremena za dugo popodnevno sjedenje uz kavu, žurilo se. Kuća se gradila baš dok je klinac bio najaktivniji i sveprisutan pa se moralo misliti na to.
Sve više cijenim slobodno vrijeme i trudim se imati ga što više. Za sebe i one koji mi nešto znače. Pa dio tog slobodnog vremena, eto, provedem i na ovom portalu, pročitam nešto i ponekad, kao npr. sada, lijepo popričam s nekim i saznam nešto.
P.S. Što se tiče DIY namještaj, jesam se okušao. Davno, i više nisam siguran je li vrijedilo svog tog truda. Od svega što je rađeno je jedino polica za knjige u funkciji. A i to samo zato što je rađena po mjeri pa ju ništa “konfekcijsko” nije moglo zamijeniti. U svakom slučaju bez obzira na konačan ishod (hoće li biti savršeno ili ne) sam osjećaj da smo nešto uradili svojim rukama je fantastičan. Zato samo naprijed.

otpisani
Gost
otpisani

“Zato samo naprijed Helena” kaže Piretis a ništa da ti pomogne oko namještaja a kamo li da te brani !?

Evo, ja sam ti dobar majstor za namještaj i ostalo a pun volje za pomoći, vrijeme ionako ne priznajem… dobro sam naoružan pa ti nitko ništa ne bi smio… tvoj mig, meni zapovjed 😉

Helena
Gost
Helena

Jesi video ti našeg Piretisa ? Kao da je Crnogorac ?

A ti, otpisani, budi spreman, ako zaškripi. ?

Stvarno šteta što nemamo forum da mogu da se hvalim svojim stolarskim umećem. Ja inače imam sklonost da se sebi bestidno divim i stalno tvrdim da sam žena zmaj. ?

otpisani
Gost
otpisani

Tu sam, zovi samo zovi 🙂
(redovno podmazuj pa neće škripati)

Piretis
Gost
Piretis

@Helena- A nije li smisao “uradi sam” da posao uradiš SAM? U čemu je draž ako ti dođe neko (po mogoćnosti maher) i napravi?
No @otpisani me je definitivno provalio i teško mi je opravdati se. Ako što pomaže stvarno imam nekog pretka (od prije 200-tinjak godina) Crnogorca. Pa eto, ne pada iver daleko…

Tony
Gost
Tony

Bogatstvo covjeka se mjeri u kvalitetnom slobodnom vremenu. Dzaba ti pare i sve, ako nemas vremena da uzivas u zivotu, tj. u slobodnom vremenu.

Alen
Gost
Alen

SURA 103.

Al-‘Asr – Vrijeme
( Mekka – 3 ajeta )

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Tako mi vremena –

2. čovjek, doista, gubi,

3. Osim onih koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

Siniša
Gost
Siniša

Bez “poziva” ništa ali insan sebi krati ill duži “vrijeme”.

Alen
Gost
Alen

I te kako krati ili produzuje ali opet to je samo zrnce u pijesku vremena , Njemu je to , nas vakat , treptaj oka .. Skoro pa nevidljiva tacka u liniji vremena ,taj nas vakat , a opet i vise nego dovoljan…

Siniša
Gost
Siniša

“Zar je već došao kraj?” upita on, Gile šampion.

Alen
Gost
Alen

I lav je kralj al ne zivi duze ???

Siniša
Gost
Siniša

Xahaxaha…..

28.juni
Gost
28.juni

Alene:Allah dž.š. Se u nekoliko sura u Kur’anu kune vremenom i po tome možemo zaključiti koliko je vrijeme dragocjeno.

nonwo
Gost
nonwo

U “modernom” zapadnom svijetu u kojem ideš od jutra do mraka na posao koji ti sustav toliko zagadi da ni na njemu ne možeš uživati u plodovima svoga rada,vrijeme za istinski život je definitivno izgubljeno.Jedino je vrijeme utrošeno na prave vrijednosti dragocjeno i vodi ispunjenju i istinskom unutarnjem zadovoljstvu.Svaka stanica tijela osjeća kemiju dugogodišnjeg nezadovoljstva i to definitivno vodi u bolest.Nema zdravlja bez zadovoljstva,ni zadovoljstva bez kvalitetno potrošenog vremena.
Ono,kad kažu…Grci su lijeni,Hrvati su lijeni,Crnogorci su lijeni..Budalaština..
Narodi/ljudi koji znaju sjediti na kavi na suncu i pričati s prijateljima,igrati se s djecom..,šetati prirodom,… su normalni…
Ostalo su zombiji ispranog mozga…Trebamo biti svjesni tko je tu normalan.
Znanstveno je dokazano da su firme koje skraćuju radno vrijeme na ljudskije i izdržljivije uvjete pokazale veću produktivnost..Kad si krepan – nisi produktivan,jednostavno.
Ne radi se od jutra do sutra radi produktivnosti, već zato da ima što više zombija-oni ne razmišljaju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Jednom je netko rekao: Ovo je prvi dan ostatka tvog života. Štedi se od puno, kad je malo, nema se od čega štedjeti. S vremenom je drugačije. Što god radili, ono se neće štedjeti. Kažu da je ljudskom vijeku vrijeme izmjereno u vremenskim odsječcima od treptaja oka.
Ne možemo s vremenom kao s Državnim proračunom ići u deficit pa računati s onim što nemamo. Ne možemo ga nadoknaditi, ne možemo posuditi. Vrijeme koje je dar je Sada. Sjecište svih točaka u neprestanoj mijeni.
Neki odluče živjeti kao da Boga nema, s rizikom da se razuvjere kad bude kasno.
Neki odluče ne riskirati pa živjeti kao da Boga ima jer nikad se ne zna.
Neki odluče proživjeti mlitavo, ne zamjerajući se nikomu, šuteći i misleći svoje.
Neki odluče da neće odlučivati ni o čemu jer je ionako sve Sudbina pa što god činio, isto ti je.
Nema boljih i lošijih izbora, ima samo onih koji su tvoji. Svaki izbor, svaka odluka je odabir vlastite budućnosti na razmeđi mogućih puteva. Vode li svi putevi istom cilju? Ne. Svi vode kraju života, ali nije svejedno što smo za života napravili, kako smo potrošili poklonjeno nam vrijeme. Što iza života? Imamo li vremena i tamo popraviti stvari? Odgovor pripada vjeri kad pitamo mi. Kad bismo imali priliku vidjeti vrijeme kao što dron vidi brdo i iza brda s visine, onda bismo vidjeli kako stvarno stoje stvari.
Ako smo glupi sada, glupi smo i poslije.
Saznati što više ili iskusiti što više? Jedno drugo ne potire.
Vrijeme se zna sažeti. Može nam se dogoditi da u jednom bljesku shvatimo ono što smo nastojali shvatiti godinama, a nismo uspijevali.
U rastu znanja nema evolucije. Što više znamo, shvaćamo minornost našeg znanja.

28.juni
Gost
28.juni

Kada bismo imali sve vrijeme ovoga svijeta,a ne bismo imali zdravlja,to vrijeme nam ne bi nista, ama bas nista značilo.Kažu kako zdrav čovjek ima hiljadu želja,a bolestan samo jednu(da bol prestane). Vrijeme je u svakom slučaju varljivo…

Siniša
Gost
Siniša

Ti baš “ne trošiš Bogu dane”.

Ime
Gost
Ime

U rastu znanja nema evolucije.
Ono je evolucija.

šeronja
Gost
šeronja

vrijeme je vrlo važan pojam ako imaš proljev

nonwo
Gost
nonwo

Držiš se wc-a(da ne gubiš vrijeme dok ga nađeš),obično traje tri dana(pomiriš se s time) i osjetiš unutarnje zadovoljstvo kad ti prođe…ha,ha..
Tipa ona izreka-svatko unosi radost u ovu prostoriju,netko svojim ulaskom a netko svojim odlaskom.

Janoš
Gost
Janoš

Nakon toliko komentara o vremenu nema nam druge nego pročitati knjigu.
“Moć sadašnjeg trenutka”, autor Eckhart Tolle.

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić

slika, hiljadu riječi… dedolarizacija na djelu u svim segmentima

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Dzaba vam je zaba bez d.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Vrijeme je dolar=petrodolar.. ??

otpisani
Gost
otpisani

Vrijeme je ljudska izmišljotina potaknuta činjenicom da ništa nije statično, nepromjenjivo, pa je trebalo naći mjerne jedinice kojima bi se mjerili ti intervali i promjene. Tako je izmišljen kalendar, sat… kojima se mjeri trajanje nečega a to trajanje je nazvano – vrijeme. Mjerenje “vremena” je u organizaciji života ljudi potrebno isto kao i mjerenje npr. mase, energije… Bez svih tih izmišljenih mjernih jedinica ljudi ne bi mogli funkcionirati isto kao kada npr. ne bi imali abecedu.
Želim reći da “vrijeme” postoji samo za ljude koji su ga i izmislili te za njega odredili mjere… što bi vrijeme bilo bez čovjeka (?) …ono u stvari ne postoji.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Antropocentrično stajalište koje je točno koliko i ostale religijske tlapnje koje proizlaze iz onog Idite i množite se. Slično odgovoru na pitanje Ako u šumi padne stablo, a nema nikoga da čuje zvuk, je li zvuka bilo? Ovi antropo-nešto će reći da zvuka nije ni bilo jer je čujnost prispodobiva čovjeku. Zvuk je tek imenica koju smo smislili za određene vibracije koje postoje s nama i bez nas. Kao i vrijeme koje je oduvijek i zauvijek.
Dan i noć su stvarni, imenovali ih ili ne. Biljka razlikuje jedno od drugoga i ne treba joj čovjek za imenovanje da bi znala.

otpisani
Gost
otpisani

Dan i noć su “stvarni” (svakom biću sa očima ili svjetlosnim osjetilima) ali oni su posljedica gibanja planeta i te mijene, dalje uvjetuju prilagodbu života na tom planetu, ali kome je bitno osim čovjeku da za “dan i noć” odredi mjeru ?
“Vrijeme” je relativan pojam koji postaje razumljiv i mjerljiv tek usvajanjem neke mjere kojom bi se moglo izmjeriti i definirati. To je bitno samo čovjeku i kako mu npr, mjera za neku vrijednost (novac) puno znači, tako mu i “vrijeme” znači puno, jer će njegovim razumnim korištenjem, u svom ograničenom životu, postići i ostvariti veće materijalne (i nematerijalne) vrijednosti (opet ljudska izmišljotina), nego onaj koji trati raspoloživo tj. ograničeno trajanje svog života. Zato i postoji uzrečica “vrijeme je novac”.

Ali dobro, ako je čovjek najbitniji uzvišeni stvor u svemiru, onda nema smisla relativizirati ili osporavati njegove izmišljotine i uvjerenja pa stoga, recimo da “vrijeme” – postoji (onda je većini ljudi sve lako razumljivo). Svaka stvar ili pojava mora imati svoj naziv i dogovorenu mjernu jedinicu kako bi sve moglo biti svima objašnjivo i razumljivo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Da si se zaustavio na mjernim jedinicama (koje je radi lakšeg života smislio čovjek), onda bi tvoje zapažanje bilo samorazumljivo. No, u tu samorazumljivost ne možemo ugurati vrijeme. Ono nije čovječja izmišljotina i ne odnosi se na gibanje u prostoru (ili mirovanje u prostoru). Ne mislim da je čovjek najbitniji uzvišeni stvor u Svemiru. Vrijeme se odnosi i na sva druga bića. Viša ili niža. I na sve materijalne forme.

otpisani
Gost
otpisani

Son of Alerik
Kako nam se rasprava ne bi svela na razgovor dva gluha slijepca , napiši mi, molim te, tvoju definiciju vremena.

bbbb
Gost
bbbb

Vrijeme sve rane lijeći……………

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Groblja prepuna dokaza.

otpisani
Gost
otpisani

4b + SoA
…a .ebiga, onda se “vrijeme” u tom primjeru može zvati – smrt .

…nitko ne umire zbog vremena već zbog programiranog gena kojega je dobio od tzv. Stvoritelja.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Programirao ga u odnosu na…? Gibanje? Pa to slučajno pretvorio baš u godine, dane, sate.

otpisani
Gost
otpisani

SoA
Programirao ga u odnosu na njegove (Stvoriteljeve) potrebe a godine dani i sati trebaju i Stvoritelju kao i čovjeku pa je (vjerojatno) mjere za trajanje nečega (“vremena”) čovjek i dobio od svoga Stvoritelja (ili je od Stvoritelja dobio razum, tako da si sam izmišlja sve što mu je potrebno za (produktivan) život).
To što mi zovemo godinom je oznaka za jedan obilazak Zemlje oko sunca i to je temelj (polazna točka) za daljnje rasčlanjivanje na mjesece, dane, sate, minute, sekunde…
1 okret oko sunca bi bio samo 1 okret i ništa ne bi značio, dok tome nisi dao ime godina i rekao da se to zove “vrijeme” od jedne godine. …

Trubadur
Gost
Trubadur

Pa ipak…..Na kraju, bi večina izabrala vrijeme….. Kad nema zdravja, još uvijek ima nada…. A kad nema vremena, svemu je kraj…

Siniša
Gost
Siniša

“Vrijeme je najbolji lijek.”

beligorod
Gost
beligorod

Odakle u ljudima tolika opijenost vremenom? Za većinu ljudi, vrijeme i nije drugo nego niz neizbježnih a neugodnih obaveza, stresnih situacija, raznih gubitaka i drugih nevolja. Ono malo ljudi, što se rodi u sretnim okolnostima, ionako nije svijesno svog (slučajno) povoljnijegg položaja u odnosu na druge ljude. Vjerojatno su i vjere nastale u ljudima iz poriva da se nekako racionalizira taj Sizifov posao što nam nameće vrijeme.

Weteran
Gost
Weteran

Zdravlje!?

Ivko
Gost
Ivko

Misljenja sam da vrijeme postoji i postojati ce u sferama proslosti i buducnosti. Sadasnjost nije prozeta vremenom vec samo osjecajem postojanja SADA I OVDJE.

Svaki pojedinac koji vjeruje da postoji vrijeme u sferi je proslosti i buducnosti. Primjer; jucer sam bio tu i tu a sutra idem tamo…

Razmisljajuci o jucer i misleci na sutra zapravo svaki trenutak koji je sada i ovdje pretvaramo u đavolju igru koja nas udaljuje od onoga sto jest a zivot nam ispunjava depresija i anaksioznost

POVEZANE VIJESTI

Izbornik