Zaključavanje ima katastrofalne posljedice za mentalno zdravlje djece i ona trebaju našu podršku

mentalno zdravlje djece-zakljucavanje
94 komentara

Samoozljeđivanje, pokušaji samoubojstava i poremećaji u prehrani sve su primjetniji i nastali su kao rezultat zatvaranja djece u domovima. Međutim, moramo biti oprezni da mentalnu bolest ne pobrkamo s racionalnom bijedom naše trenutne situacije.

“Djeca s krizom mentalnog zdravlja dolazila su na hitni bolnički prijem otprilike dva puta tjedno. Od ljeta se to povećalo na kao jednom ili dva puta dnevno. Djeca, čak u starosti od 10 godina imaju probleme sa samoozljeđivanjem, predoziranjem, dok su se neka čak i pokušala ugušiti.” Te riječi, iz liječničkog dnevnika koji je objavio BBC, otežavaju situaciju. Nadzornica na pedijatrijskom odjelu dodaje da je samoozljeđivanje “nekada bilo nešto čemu su pribjegavali stariji tinejdžeri, ali sada vidimo da to rade puno mlađa djeca.”

Dokazi o šteti, koju na mentalno zdravlje djece ostavljaju mjere zaključavanja vidljivi su iz dana u dan. Sve je više slučajeva koji su na bolničkim odjelima za hitne slučajeve, a koja su pokušala samoozljeđivanje ili samoubojstvo. Podaci NHS-a pokazuju porast broja djece koja se liječe od poremećaja prehrane. Doktorica Agnes Ayton, predsjedateljica Fakulteta za poremećaje prehrane na Kraljevskom sveučilištu psihijatara, rekla je: „Ova smrtonosna bolest napreduje jer su ljudi, kao rezultat nametnutih mjera, izgubili veliki segment svoje mreže podrške, kao i pristup uslugama u zajednici.“

U međuvremenu, povjerenica za djecu Anne Longfield upozorila je da službe za mentalno zdravlje u Engleskoj nisu sposobne nositi se s utjecajem kojeg posljedice koronavirusa ostavljaju na djecu. I ne zaboravimo da se iza svake statistike nalaze shrvani roditelji koji se brinu o tome kako da na najbolji način zaštite svoju djecu koja se boje neuspjeha.

Zaključavanje, iako teško za sve, posebno je teško za djecu. Protekla Covid-19 godina predstavlja samo mali dio mog života, ali predstavlja daleko veći dio života moje kćeri tinejdžerice. Konačno se govori o zabrinutosti zbog utjecaja zatvaranja škola, no bez obzira na to, sve aktivnosti, klubovi i bavljenje športom, sve je moralo stati. Otkazani su obredi, rođendani, ispiti i rituali napuštanja škole. Internetska nastava je bolja od ničega, ali kad ta nastava svaki dan uključuje sjedenje ispred prijenosnog računala, koje dijete provodi samo, satima, to postaje usamljeno i zamorno iskustvo. Djeca će tako obaviti školske obaveze, ali propuštaju igre na igralištu, druženja, prijatelje i zabavu. Tinejdžeri koji se mogu prijaviti na nastavu iz svog kreveta možda neće sutra vidjeti smisao u ustajanju. Dok imam rokove koje moram ispoštovati, susjeda za kupovinu i kuću za održavanje čistoće, dani moje kćeri nemaju svrhu. Toliko je sati za ispuniti.

Nažalost, postotak slučajeva samoozljeđivanja i problema s mentalnim zdravljem kod mladih povećavala se puno prije koronavirusa. Na različite se načine pokušavao objasniti ovaj porast, no jedan od glavnih uzroka za probleme s kojima se susreću djeca i mladi su društveni mediji. Mnoštvo ”savršenih” selfija, pritisak za dobivanje što je više moguće oznaka ”sviđa mi se” i neprestanim zahtjevima komunikacijom putem društvenih mreža teško da se koji tinejdžer može nositi. Ali visoka razina upotrebe društvenih mreža može ukazati na drugačiji problem: na ono što djeca ne rade sa svojim vremenom. Sate koje provode gledajući u zaslone ne mogu se usporediti druženjima uživo prijateljima, sudjelovanjem u športskim aktivnostima i sličnom. Zaključavanje je pogoršalo sve ove postojeće probleme.

Zabrinutost za mentalno zdravlje djece treba shvatiti ozbiljno. Nije dovoljno dobro očekivati da se oni koji su u nevolji pridruže dužim listama čekanja, prije nego što mogu dobiti profesionalnu podršku. Ali prečesto se čini da je ono što nudimo djeci najgoru mogućnost: ne uspijevamo pomoći onima koji su u očajničkoj potrebi, a istovremeno stvaramo probleme onima koji se jednostavno nose s normalnim usponima i padovima adolescencije.

Mnoge škole vode radionice i vježbe namijenjene otvaranju rasprave o mentalnom zdravlju i podučavanju mehanizmima suočavanja, kao što su pažnja ili meditacija. Takvi su razredi dobronamjerni, ali mogu dovesti do toga da i najmlađa djeca shvate rječnik stresa, depresije i anksioznosti, kao i sklonost da sami dijagnosticiraju ta stanja. Postoji rizik da će se zbog ovoga neka djeca početi baviti i razmišljati problemima koji su obično rezervirani za odrasle.

Dobro je što se djecu potiče na otvoren razgovor o problemima mentalnog zdravlja s kojima se mogu susresti. Međutim, istodobno je tinejdžerima postalo manje društveno prihvatljivo priznati da se osjećaju usamljeno, jadno, da im je dosadno ili da se osjećaju zabrinuto. Ne samo da ove emocije zvuče manje dramatično od depresije, stresa i tjeskobe, već se mogu činiti i osobnim propustima. To postaje poseban problem tijekom zaključavanja, stanja koje je po definiciji usamljeno i dosadno iskustvo.

Trenutno je osjećaj jada sasvim normalan emocionalni odgovor na krajnje neobičnu situaciju. Važno je da se djeca ne osjećaju kao da su iznevjerili ostale koji se bore sa zaključavanjem, ali ni njihove emocije ne bi trebale biti patološke kao mentalne bolesti. Biti jadan i kada je nekome dosadno nije isto što i patiti od depresije.

Tragično je da je malome, ali sve većem broju djece, zaključavanje tako teško podnijeti do te mjere da ih dovodi do samoozljeđivanja ili čak razmišljanja o samoubojstvu. Dugujemo im najbolju kliničku podršku koja je dostupna. Ali moramo također imati na umu da, bez obzira na to koliko je djeci teško u zaključavanju, većina djece je izdržljiva i može ovo nadvladati. Djeca zaslužuju da im se prvom prilikom omogući da ponovno budu djeca. Kad taj trenutak dođe, odrasli ih trebaju ostaviti na miru da se igraju, smiju i zabavljaju.

COVID-19Djecamentalno zdravlje djecePlanet Lockdown
Pretplatiti se
Obavijesti o
94 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Picajzl
3 godine prije

Slažem se, otimamo djeci i mladeži djetinstvo, i to zašto? Stariji i bolesni koje ova pandemija i dotiče, večinom su se zarazili i oboljeli u domovima, bolnicama, zdravstvenim i inim ustanovama. Mislim kako bi i oni rado zagrlili i poljubili svoju unučad bez obzira na sve, ako ih pitate, reči će vrijedi, i te kako vrijedi rizika. A ovako umiru izolirani i sami, neljudski i …..ne želim ni napisati. Ponovo, slažem se, vratiti djeci i mladima život.

3 godine prije zadnji put uredio Picajzl
ProizvedenUlaborator
3 godine prije

Koliko smrtnih kazni bi bilo dovoljno sa se ispravi ova nepravda? Glasujte za jenu od ponudenih opcija 1. Bezbroj 2. Mnogo vise od bezbroj 3. Bezbroj plus jedna smrtna kazna

Noman
3 godine prije

Wuhan je ukrao mladost generacijama djece.

Slonica
3 godine prije

Do prije par godina isto nije bilo normalno da djeca idu cijelom razredu na rođendan u nekakve igraone, rezervate, rođendaonice, nego se par djece doma skupilo, mama ispeče tortu i to je to.
Onda milijarda sportova,plesova, jezika svi poligloti u 4 raz.osnovne škole.
Roditelji po cijele dane ko obezglavljeni voze s jedne aktivnosti na drugu.
I to je jedna krajnost .
Mislim da u svemu tome ima i dobrih strana.
Naravno bez maski.

shumadinac
3 godine prije

Možda na Zapadu deca pate od poremećaja ishrane – naše majke znaju da kuvaju i deca su zaista zadovoljna novonastalom situacijom, bar što se hrane tiče. Ali pritisak na dečiju psihu je zaista veliki made ne onakav kako se u tekstu navodi. Deca su strašno prilagodljiva, i onako su druženje u velikoj meri preselili u virtuelnu sferu tako da im izolacija sa te strane nije pala preteško. Ono što roditelji ne shvataju ili ne žele da prihvate je to da su oni glavni uzrok dečijih psihoza. Da bi što bolje shvatili evo pitanja za generaciju 50+ godina: da li ste pričali o politici u osnovnoj školi? Ja sam recimo počeo da gledam dnevnik (tačnije najavu vesti) tek u 4. srednje, do tada su mi vesti bile težak smor. Danas deca i u osnovnoj školi pričaju o politici i svađaju se!?! iako nemaju blage veze o tome. Ako nismo oprezni svoje… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio shumadinac
Faust
3 godine prije

Udar na psihičko zdravlje čovječanstva je jedan od glavnih ciljeva plandemije.

ledeno doba
3 godine prije

Sotonistički gospodari kaosa mrze sve ljude, ali djecu posebno. Oni oduvijek imaju pik na djecu… Zato ih otimaju i tajno siluju i žrtvuju u svojim tajnim sotonističkim ritualima. Nešto od toga procurilo je u javnost nakon smrti Jimmyja Savillea u V. Britaniji, prije 8 godina… Ali to je samo vrh ledene sante.. Oni žele odavno poremetiti djecu.. nametanjem sve radikalnijih propedofilnih seksulanih odgoja u školama, i to sve mlađoj djeci, tako da su ti odgoji u nekim zapadnim zenljama, nametnuti ne samo prvačićima, već čak i onoj najmanjoj djeci u pojedinim vrtićima… Međutim, isto kao što veliki broj ovaca, to nije ni tada shvatio, i nije ništa preduzimao protiv tih “odgoja”, za koje se iz aviona vidjelo da iza njih stoje pedofili, tako i sada veliki broj ovaca (posebno onih koji sebe smatraju naprednim i prosvjetljenima) ne vidi i ne kuži, da su djeca najolimljenije žrtve globalnih sotonjara.. Pa pojedini… Čitaj više »

Tomi
3 godine prije

CreepyJoe (biden) ukucajte u gugl da vidite kako je odvratan

Klokan
3 godine prije

Od ljudi zele napraviti robote. Ne zivotinje jer su i zivotinje drustvena i slobodna bica, robote totalno slomljene.

Max
3 godine prije

Autori mjera su to i htjeli

Starina
3 godine prije

Pogledajte nas, sve je izvrnuto, sve je naopako.
Liječnici uništavaju zdravlje
Pravnici uništavaju pravdu
Sveučilišta uništavaju znanje
Vlade uništavaju slobodu i države
Glavni mediji uništavaju istinu
Svećenici uništavaju vjeru i duhovnost
A evo i roditelji uništavaju djecu ili barem puštaju da ih uništavaju.

3 godine prije zadnji put uredio Starina
Zagorski
3 godine prije

Nije Wuhan ni Soroš ni Gates ukrao našoj djeci djetinjstvo. Ukrali smo ga mi,zato jer samo pišemo,a niš ne radimo.

Brainstorm
3 godine prije

umoran sam od korona spike. malo bih zastranio. o vjeri bih.
tako da imam jedno pitanje za vas ovdje:
jedna strana kaze da sveti duh dolazi od boga.
druga strana kaze da sveti duh dolazi od boga i isusa.
tko je u pravu?
dobro, mozda ni jedni. ali ipak tko naocigled manje grijesi? tko je blizi istini?
prije nego sto odgovorite na pitanje nemojte se informirati tko je tko.
molim bez politickih, nacionalnih, vjerskih pristranosti.
bog i istina su prvi i jedini.
bez svrstavanja, molim.

Marko Predator
3 godine prije

Korona napada ciljano a cilj je obavezna vakcinacija jednostavno obavezna ili ideš u Zatvor logor KARANTIN! Ne prokletu vakcinu! Zapamtite ovo narode moj! Hoće vakcinama da sterilišu ljude.

rimtu
3 godine prije

Tko misli da i ovo nije smišljeno, krivo misli.

ledeno doba
3 godine prije

ljudi ne trebaju dopustiti da ih se zastrašiva. to je osnovica svega. Crveni fašist Mao Ce Tung, – koji je inače za vrijme šezdestosmaškog pokreta bio idol ne samo napredne kvazi salonsko ljevičarske dokone omladine na Zapadu, sinova bogatih tatica, već i idol Davida Rockefellera- rekao je onu poznatu rečenicu: Kazniš jednoga, odgajaš stotinu!” Mi to imamo sada. Stalni, skoro svakodnevni izvještaji o represiji policajaca i drugih “organa sigurnosti”, protiv pojedinačnih građana, — imaju svrhu zastrašivanja velike mase građana. Baš po ovoj Maovoj krilatici. Upadljivo, je da se u svim tim izvještajima o nasilju policije, protiv građana u raznim državama, zbog korone, — odmah nađe netko sa kamerom, koji to, kao slučajno snimi i dokumentira i to osvane odmah na jutjubu i prenose svi mainstream mediji. Nije to slučajno. Jer, logički se treba pitati, hm… kako to da policija koja tako brutalno i nemilosrdno postupa sa pojedim,građanima zbog navodnog kršenja njihovih zakona… Čitaj više »

Ukleti Holandjanin
3 godine prije

Ja imo srecu pa se rodio u Yugoslaviji,i zivio u 80 -tima,najbolje doba u povijesti covjecanstva.A deci sam uzeo pleyku 4 , pa voze utrke i spidermana.ali setnja je jako bitna za svakog.i penjanje na drvo,i druzenje sa zivotinjama. I njemacki naravno da mogu da odu, he he

Ella
3 godine prije

WHO je jedna vrlo bolesna organizacija koja se hrani na ljudskoj patnji i bolestima. Ruka ruku miluje. Mediji, farmaco i WHO. Tri rodjaka istog plemena. Zivu od negativne energije zla.

Mali Mujica
3 godine prije

Zakljucavanje i edukacija preko kompjutora – interneta bez tutora – ucitelja za siroke mase
je predvidjene prije oko 50 godina i to je buducnost obrazovanja za sirotinju. Na taj nacin se stede veliki iznosi koji bogatima trebaju iz razloga da imaju jos malo vise.
ZASTO CIJELI SVIJET IZDAVAJA VISE NOVCA ZA NAORUZANJE I ARMIJU DO ZA OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO?

3 godine prije zadnji put uredio Mali Mujica
Muppet
3 godine prije

Lucifer se uzdize u laznom sjaju i iza lijepih rijeci. Zeli da mu vjerujete i dovest ce vas do ponora.
Ne bojte se. Disite punim plucima, iskljucite tv i radio. Nestat ce zlo. Nema ga u prirodi, idite u setnju sa termos kavom ili caja. Grad je neuroza.

Kalle balle
3 godine prije

Covid, gripa, corona je sveto trojstvo. U ime oca i sina i kovida setoga Amen. Pocetak i kraj, alfa i omega. Istina i put, nova religija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI