Otkriven kineski prahistorijski Pentagon

Petougaona kuća, slika, arheologija
0
0

Arheolozi su pronašli ostatke petougaone strukture za koju se vjeruje da je služila kao mjesto sastajanja plemena ili upravna zgrada vođe plemena i to još prije 6000 godina.

Polupodzemna kuća otkrivena je u neolitskim ruševinama u Taoyuanu, selu u gradu Linfen u provinciji Shanxi, saopštila je kineska novinska agencija Xinhua.

Kuća je površine 90 kvadratnih metara i okružena zidovima čija maksimalna debljina doseže 50 cm, kazao je Xue Xinming, istraživač sa Shanxi arheološkog instituta.

Unutrašnjost zidova je bila obložena mješavinom trave i blata. Nekoliko rupa je pronađeno u drvenim stubovima koji su služili kao potporni stubovi za zidove i kuću. Ognjište cilindričnog oblika je takođe pronađeno ispod zemlje unutar kuće, a korišteno je za zagrijavanje, kuhanje i osvjetljavanje prostora.

Prema Xueovim riječima, petougaone građevinske strukture su bile veoma rijetke u to doba. Ova kuća je i jako velika za taj period.

„Tako velika građevina je najvjerovatnije bila upravna zgrada plemenskog vođe ili mjesto javnog sastajanja ili vjerskih ceremonija“, kazao je on, dodajući da se radi o prvoj kući ove vrste u provinciji Shanxi.

arheologijalinfenpetougaona struktura
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI