Misteriju tunela drevne Velike Piramide istražio bivši ministar za antikvitete

tunel u Velikoj Piramidi
20 komentara

Bivši ministar primijetio je kako egiptolozi imaju „višestruka objašnjenja“ za dotična okna, a zatim je rekao šta misli o vjerovatnoj ulozi ovih drevnih tunela skrivenih ispod čuvenog spomenika.

Dok istraživači i dalje razmišljaju o zagonetnoj prirodi dva okna smještena ispod Velike Piramide u Gizi, koji se „zaustavljaju na kamenim blokovima prije nego što stignu do spoljne strane piramide“, egiptolog i bivši državni ministar za antikvitete Zahi Hawass ponudio je svoje mišljenje o toj misteriji.

Prema novinama, Hawass se prvo sjetio kako je „Rudolf Gantenbrink dizajnirao robota zvanog Webwawat da istražuje vazdušna okna u trećoj komori“, i kako je mehanički istraživač „takođe poslat unutar okna u takozvanoj Kraljičinoj komori i došao do intrigantnog otkrića u dva okna ove sobe “.

“U južnom oknu, Webwawat je zaustavljen ispred vrata ili malog kamena sa dvije bakarne ručke. Lijeva ručka je izgubila komad negdje u davnoj prošlosti, koji je ležao oko 2 metra ispred vrata”, objasnio je. „Sjeverno okno u takozvanoj Kraljičinoj komori takođe je bilo blokirano.

Naučnik je takođe istakao da je prisustvo dotičnih tunela bilo poznato mnogo prije istražnih napora Gantenbrinka, napominjući da istorija istrage o njima počinje još u septembru 1872. godine, „kada je britanski inžinjer Waynman Dixon otkrio otvore na sjeveru i južna okna Kraljičine odaje “.

Tokom novije istrage putem sonde koju je dizajnirao inžinjer Rob Richardson sa Univerziteta u Leedsu, slike koje je robot preneo „otkrile su hijeroglife ispisane crvenom bojom i tragove u kamenu koje su mogli ostaviti klesari tokom klesanja komore“ , dodaju novine.

Ali dok je Richardson navodno tvrdio da „ako bi ovi hijeroglifi mogli da se dešifruju, mogli bi da pomognu egiptolozima da otkriju zašto su izgrađeni ti misteriozni tuneli“, Hawass tvrdi da tuneli možda ipak neće biti toliko misteriozni.

“Egiptolozi imaju višestruka objašnjenja za ova okna. Neki vjeruju da su korišteni za ventilaciju, ali to ne može biti tačno jer se ne otvaraju prema spolja. Drugi vjeruju da imaju astronomsku funkciju – južno okno povezano je sa zvijezdom Sirius, a sjeverno okno sa Minoris, Ursa i Beta. Arheolog Rainer Stadelmann vjeruje da ta okna nisu za provjetravanje, već tuneli kroz koje bi se kraljeva duša uzdigla do zvijezda koje nikada ne tamne“, razmišljao je. „Vjerujem da okna vjerovatno nemaju funkciju, jer su blokirana iznutra.“

arheologijatunelvelika piramida
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Da,da..obožavam kada se istrazivanja britanskih arheologa u 19 at.,financirani od kraljevskih instituta u Londonu,prezentiraju kao objektivna arheologija,koja Ce nam reci pravu povijest.a o egiptolozima iz Egipta necu ni govoriti..donedavno nisu ni znali da postoje piramide van Egipta i Sudana.hvala.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Lazovi!

Uno
3 godine prije

Taj Zahi Hawass je obična lopina. Kad je Gantenbrink sa robotom zvanim Upuaut (pokazivač puta) naišao na prepreke u “vazdušnim oknima” on i njegova ekipa su mu zabranili dalja istraživanja što se u članku ne spominje. A tome već ima godina…
Sve što se ne slaže sa zvaničnom teorijom mora biti zaustavljeno ma koliko bitno bilo.

“Tokom novije istrage putem sonde koju je dizajnirao inžinjer Rob Richardson sa Univerziteta u Leedsu, slike koje je robot preneo „otkrile su hijeroglife ispisane crvenom bojom i tragove u kamenu koje su mogli ostaviti klesari tokom klesanja komore“ , dodaju novine.”

U Velikoj piramidi nema nikakvih hijeroglifa! Lažovi.

3 godine prije zadnji put uredio Uno
Max
3 godine prije

Ono što današnja službena povijest uči o piramidama je neutemeljeno.

Kile
3 godine prije

Pogledam si remek djelo StarGate i sve ima više smisla od ovih tu dogmatskih klošara

Zvrk
3 godine prije

Uvijek mi je bilo čudno kakobse egipatska uljudba razvila na uskom pojasu uz Nil.
Kasnije se ipak pokazalo i dokazalo da je citava pustinja nekada davno bila vrlo plodna ravnica sa velikim rijekama i jezerima. Nesto slicno kao americki srednji zapad s onim golemim prerijama. Neko vrijeme je to bila samo teorija dok danas to priznaje i službena povijest. Dakle, prije nekih tri do cetiri tisuce godina golemi prostor od Atlantika do Crvenog mora je postepeno postajao pustinja. Stovise, ustaljeno je misljenje da se pustinja i dalje siri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI