fbpx

Misteriju tunela drevne Velike Piramide istražio bivši ministar za antikvitete

tunel u Velikoj Piramidi

Bivši ministar primijetio je kako egiptolozi imaju „višestruka objašnjenja“ za dotična okna, a zatim je rekao šta misli o vjerovatnoj ulozi ovih drevnih tunela skrivenih ispod čuvenog spomenika.

Dok istraživači i dalje razmišljaju o zagonetnoj prirodi dva okna smještena ispod Velike Piramide u Gizi, koji se „zaustavljaju na kamenim blokovima prije nego što stignu do spoljne strane piramide“, egiptolog i bivši državni ministar za antikvitete Zahi Hawass ponudio je svoje mišljenje o toj misteriji.

Prema novinama, Hawass se prvo sjetio kako je „Rudolf Gantenbrink dizajnirao robota zvanog Webwawat da istražuje vazdušna okna u trećoj komori“, i kako je mehanički istraživač „takođe poslat unutar okna u takozvanoj Kraljičinoj komori i došao do intrigantnog otkrića u dva okna ove sobe “.

“U južnom oknu, Webwawat je zaustavljen ispred vrata ili malog kamena sa dvije bakarne ručke. Lijeva ručka je izgubila komad negdje u davnoj prošlosti, koji je ležao oko 2 metra ispred vrata”, objasnio je. „Sjeverno okno u takozvanoj Kraljičinoj komori takođe je bilo blokirano.

Naučnik je takođe istakao da je prisustvo dotičnih tunela bilo poznato mnogo prije istražnih napora Gantenbrinka, napominjući da istorija istrage o njima počinje još u septembru 1872. godine, „kada je britanski inžinjer Waynman Dixon otkrio otvore na sjeveru i južna okna Kraljičine odaje “.

Tokom novije istrage putem sonde koju je dizajnirao inžinjer Rob Richardson sa Univerziteta u Leedsu, slike koje je robot preneo „otkrile su hijeroglife ispisane crvenom bojom i tragove u kamenu koje su mogli ostaviti klesari tokom klesanja komore“ , dodaju novine.

Ali dok je Richardson navodno tvrdio da „ako bi ovi hijeroglifi mogli da se dešifruju, mogli bi da pomognu egiptolozima da otkriju zašto su izgrađeni ti misteriozni tuneli“, Hawass tvrdi da tuneli možda ipak neće biti toliko misteriozni.

“Egiptolozi imaju višestruka objašnjenja za ova okna. Neki vjeruju da su korišteni za ventilaciju, ali to ne može biti tačno jer se ne otvaraju prema spolja. Drugi vjeruju da imaju astronomsku funkciju – južno okno povezano je sa zvijezdom Sirius, a sjeverno okno sa Minoris, Ursa i Beta. Arheolog Rainer Stadelmann vjeruje da ta okna nisu za provjetravanje, već tuneli kroz koje bi se kraljeva duša uzdigla do zvijezda koje nikada ne tamne“, razmišljao je. „Vjerujem da okna vjerovatno nemaju funkciju, jer su blokirana iznutra.“

3.6 12
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tucker carlson
Gost
Tucker carlson
1 mjesec prije

Da,da..obožavam kada se istrazivanja britanskih arheologa u 19 at.,financirani od kraljevskih instituta u Londonu,prezentiraju kao objektivna arheologija,koja Ce nam reci pravu povijest.a o egiptolozima iz Egipta necu ni govoriti..donedavno nisu ni znali da postoje piramide van Egipta i Sudana.hvala.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Lazovi!

Uno
Gost
Uno
1 mjesec prije

Taj Zahi Hawass je obična lopina. Kad je Gantenbrink sa robotom zvanim Upuaut (pokazivač puta) naišao na prepreke u “vazdušnim oknima” on i njegova ekipa su mu zabranili dalja istraživanja što se u članku ne spominje. A tome već ima godina…
Sve što se ne slaže sa zvaničnom teorijom mora biti zaustavljeno ma koliko bitno bilo.

“Tokom novije istrage putem sonde koju je dizajnirao inžinjer Rob Richardson sa Univerziteta u Leedsu, slike koje je robot preneo „otkrile su hijeroglife ispisane crvenom bojom i tragove u kamenu koje su mogli ostaviti klesari tokom klesanja komore“ , dodaju novine.”

U Velikoj piramidi nema nikakvih hijeroglifa! Lažovi.

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Ako sam ikada vidio ortodoksnu varalicu, to je Zaki Hawas. Bilo koja teorija, bez obzira koliko bila osnovana (ili ne), na sam spomen, Herr Zaki dobije slom zivaca, nece niti da diskutira, vice, histerizira. Sve sto se ne slaze sa sluzbenom arheologijom, on unaprijed odbacuje, cak i stvari koje imaju ocite dokaze, ocima vidljive. Kada bi svi naucnici na svijetu reagirali kao on, mi ti bili jos na nivou srednjeg vijeka i inkvizicije.

Uno
Gost
Uno
1 mjesec prije

U pravu si. Gantenbrinka je otjerao, a sad je našao nekog plaćenika Engleza koji će pronaći šta god ovom treba. U sve tri glavne piramide u Gizi nema nikakvih hijeroglifa i sad ovaj nekom sondom u uskom oknu pronađe hijeroglife ispisane crvenom bojom. Vodenim bojicama. Ajde!

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Cim je crvena boja, to su bili neki komunisticki agitatori, koji su rovarili protiv Faraona, a u korist radnicke klase.

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

To su se potpisali Mujo i Haso, dok su bili na baustelu na piramidi.

Uno
Gost
Uno
1 mjesec prije

Pa takvo objašnjenje su i dali. Klesari se malo zayebavali, popilo se neko pivo više… 🙂

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Ono što današnja službena povijest uči o piramidama je neutemeljeno.

tucker carlson
Gost
tucker carlson
1 mjesec prije

valter,ako mogu ja kratko..lazu nas od malih nogu o svemu.o ekonomiji,politici,odrastanju,kvaliteti zivota,zdravlju,hrani..a o povijesti mozda najvise lazu jer je pisu pobjednici.hvala.

Jomla
Gost
Jomla
1 mjesec prije

Veći je problem što brišu što im se ne sviđa, sruši, zapali, pobij…

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Sto ste dali minuse Valteru Sapajevu?
Covjek je u pravu: svaki clan moze iznijeti svoju teoriju koja ce biti u rangu teorije Zahi Hawassa ili bolja.

tucker carlson
Gost
tucker carlson
1 mjesec prije

tihobl..nevezano za minuse valteru,koga briga za to..nitko od nas nije iznio nikakvu teoriju jer nam to nije ni struka,ni posao,niti imamo vremena.samo zakljucujemo da mnogi kojima je to struka i posao i imaju vremena..trabunjaju..jedni svoje,drugi svoje..ali teorije od jednih ucimo djecu po skolama i fakultetima a druge drzimo na rubu znanosti kod kresimira misaka.hvala.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Naravno da trabunjaju. Kako da kazu: nemamo pojma. Pa 40-50 godina primaju platu na tu temu i moraju da nesto trabunjaju.
Bilo ko ovde moze iznijeti svoje misljenje koje nece biti nista losije od misljenja egiptologa. I oni nemaju pojma kao ni mi.
Po pitanju nauke sam pravi demokrata – svako ima pravo da iznese svoju teoriju. Vrijeme ce pokazati ko je bio u pravu. Zvanicni naucnici se ponasaju kao sekta – ako neko iznese drugacije misljenje proglase ga jeretikom i zgaze ga. A cesto se vremenom pokaze da nisu bili u pravu. Daj da se ne ponasamo kao oni, pustimo ljude da iznose svoje teorije. Ko zna mozda imamo jos piradimologa osim Semira Osmanagica (ili bolje da ga nisam pominjao posto se Faktograf okomio na njega).

tucker carlson
Gost
tucker carlson
1 mjesec prije

sve se slazem sa tobom osim da je netko ovdje iznesao svoju teoriju..nije nitko.tako da,mislim,nije bilo ni potrebe da stanes u obranu valteru.ni on,ni mi,nitko nije iznesao svoju teoriju.pa tko ce je od nas uopce iznijeti do kraja kad ni osmanagic ne tvrdi nisha stopostotno..osim da nas lazu jer znanstveno nisu uvjerljivi.pa pustimo ljude,istrazivace,da mogu slobodno govoriti..a mi cemo ovdje,kao laici,komentirati.a sho se tice faktografa i cenzure..mislim da jos nisu ni krenuli ozbiljno kako misle.hvala,tihobl.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Za cenzuru slazem se – nisu jos krenuli, ali nece jos dugo cekati.
A onda ce biti gore nego u Australiji. Zato kazeme pustimo svakoga da pise dok se jos moze, a i sam povremeno nesto napisem suprotno od zvanicnih spinova.

Kile
Gost
Kile
1 mjesec prije

Pogledam si remek djelo StarGate i sve ima više smisla od ovih tu dogmatskih klošara

Zvrk
Gost
Zvrk
1 mjesec prije

Uvijek mi je bilo čudno kakobse egipatska uljudba razvila na uskom pojasu uz Nil.
Kasnije se ipak pokazalo i dokazalo da je citava pustinja nekada davno bila vrlo plodna ravnica sa velikim rijekama i jezerima. Nesto slicno kao americki srednji zapad s onim golemim prerijama. Neko vrijeme je to bila samo teorija dok danas to priznaje i službena povijest. Dakle, prije nekih tri do cetiri tisuce godina golemi prostor od Atlantika do Crvenog mora je postepeno postajao pustinja. Stovise, ustaljeno je misljenje da se pustinja i dalje siri.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

zvrk, dobro zvrcis;)
istina je da se pustinja siri, istina je i da postoje konstruktivna rjesenja koja bi ukrotila pustinju i ponovo ucinila povoljnom za zivot, projekti koji buducnost znace, ali izgleda da se za tako nesto bas i nema puno interesa jer kad se ponude takve mogucnosti nema se para, da, al’ se zato vec iza prvog coska kupuje oruzje?

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 mjesec prije

Ne vjerujem u “dokaze” da je Sahara bila “plodna ravnica”, zato što je to zbog dinamike (fizike) kretanja zračnih masa nemoguće.
Na gibanja kišnih ciklona najveći utjecaj ima ekvatorijalna toplina i polarna hladnoća te kosina osi Zemlje i magnetno polje Zemlje. (dobro da nam je os Zemlje nagnuta jer bi inače uvjeti za život bili na njenoj puno manjoj površini)
Udaljujući se od ekvatora prema polovima utjecaj na gibanje ciklona preuzimaju polovi.

Ciklone se na sjevernoj hemisferi okreću u lijevo a na južnoj u desno no i na sjevernoj i na južnoj polutki se pustinje nalaze negdje na dijelu puta gdje prestaje uticaj ekvatorijalne topline i polarne hladnoće a to je u Africi, zapadnoj Aziji i Australiji cca od 15-te do35-te paralele (dok je to u središnjem i istočnom dijelu Azije nešto sjevernije zbog uticaja velike kopnene mase i udaljenosti oceana pa se stvaraju anticiklone koje su ljeti ekstremno vruće a zimi ekstremno hladne)

Piramide se nalaze na 29-oj paraleli, dakle, u zoni u kojoj zbog opisanih razloga kiše ne padaju pa ne može biti ni uvjeta za plodnost zemlje. Obzirom da je Zemljina os, raspored kontinenata i mora u istom položaju već milijunima godina smatram da je i u vrijeme gradnje piramida tu bila pustinja.

Po meni, piramide su gradili Bogovi kao odašiljače signala za svemirsku navigaciju i građene su puno prije od “službene” verzije a upravo zbog stabilnih vremenskih uvjeta na duži period i stabilnog elektriciteta u zraku iznad i u zemlji ispod piramida, odabrali su ovo mjesto. Naravno, funkcionalno sličnih piramida je građeno na mnogo mjesta na Zemlji ali su zbog klimatskih uvjeta i erozije propale pa ih je danas teško razlikovati od prirodnih tvorevina.

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Pustinja se siri, to je cinjenica. Libija, Tunis, Alzir pokusali su saditi mnoge vrste biljaka, ali, tek je sadjenje maslina zaustavilo sirenje Sahare prema sjeveru. U tim zemljama maslinici su geografski pojam.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x