fbpx

Život je nepredvidiv

strah lice

S našim životima su povezani mnogi ljudi. Susrećemo se, rastajemo, nekada iznenada, nekada očekivano.

S nekim ljudima smo bili neko vrijeme skupa i mislili smo da ćemo cijelog života biti u kontaktu, družiti se, a oni su odjednom nestali iz našeg života i nikada ih više nismo vidjeli ili ih vidimo jednom u nekoliko godina. Neki su iznenada preminuli. Jedna moja školska drugarica se utopila u prvom razredu gimnazije. Dan prije toga nisam mogao ni pomisliti da je nikada više neću vidjeti. Neki školski drugovi iz osnovne škole su odselili i nikada se više nismo vidjeli ni čuli, a moguće je da se i ne vidimo do kraja života, mada sam vjerovao da ćemo uvijek biti tu negdje, pri ruci jedni drugima. Bar pola kolega sa studija, s kojima sam četiri godine dijelio gotovo svaki dan, nakon studija nisam sreo. Od društva iz armije, malo kog sam ikada više vidio, a spavali smo u istim sobama i po cijele dane provodili zajedno, kao da smo obitelj.

S druge strane, za neke ljude nismo ni znali da postoje. Živjeli smo godinama bez njih i nismo osjećali nikakvu prazninu niti to da nam baš takve osobe nedostaju. A onda su se one pojavile kad smo ih najmanje očekivali i ostale trajno uz nas. Recimo, bračni drug. Preko dva desetljeća sam proživio i ne znajući da moja buduća supruga postoji, a onda sam je slučajno sreo i nismo se rastajali više nikada, gazimo skupa već peto desetljeće. Na kraju, bračne drugove i pokopaju zajedno kad umru. Da se, recimo, moj otac sad vrati među žive i vidi neke svoje potomke ne znajući da su to oni, baš bi se začudio kad bi shvatio da neki među njima pričaju njemu nepoznatim jezikom, da ih ima i crnoputih, da su iz različitih zemalja i da su po mnogo-čemu drukčiji nego što je on očekivao da će biti.

I prijatelji su nam različiti. Neke imamo još iz djetinjstva i s njima ostajemo bliski do kraja života. A neke steknemo kasnije, na poslu, kroz razne sportske ili društvene aktivnosti ili ko zna kojim pukim slučajem. Osjetimo neku bliskost s njima i ostanemo povezani kao da se znamo cijeli život. Prijatelji su nekada vrlo slični nama, a nekada toliko različiti da nikome nije jasno šta nas to povezuje. Jer i različitosti nekada povezuju, dopunjuju nas, daju nam odgovore na pitanja koje ne možemo dobiti od onih koji misle isto kao mi.

Život je baš nepredvidiv što se tiče kontakata među ljudima. “Čudni su putevi Gospodnji”, kaže jedna izreka, i baš je nekada iznenađujuće koji će nas put dovesti do osobe s kojom ćemo se trajno povezati ili koji će nas put odvesti od bliske osobe koju ćemo izgubiti.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Guest
Gost
Guest
1 godina prije

… i onda kad pomisliš da znaš šta će slijedeće dogoditi, tada si najčešće u krivu … to se zove paradoks života. Nekoj posljedici prethodi cijela đungla međusobno isprepletenih uzroka, od koji nam je tek manji dio vidljiv i razumljiv. Onog većeg dijela najčešće nismo ni svjesni.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

U stvarnosti je tek rijetkim ljudima život nepredvljiv. Uglavnom je predvidljiv. Mjesto rođenja, obitelj u kojoj se rađaš nisu oslobađajući čimbenici, nego ograničavajući.. Onda je tu i genetika, okolina ono što određuje sustave vrijednosti koji opet vode predvidljivim putevima. To je na razini koju vidimo. Na onoj koju ne vidimo, koja nam se tek ponekad pokaže kroz shvaćanje ‘tako nam je bilo suđeno’, stvari su još kompliciranije. Život odrađujemo. Kao kaznu i kao nagradu, uhvaćeni kao individualizirana svijest u ljudskom tijelu.
Između onog što doista jesmo (tko smo) i onog kakvi smo, što postajemo je prostor kojeg rijetki uspiju premostiti. Taj prostor je moguće prijeći samo pogonjen voljom. Ona je potrebna za promjenu smjera, iskorak iz predviđenog, ne samo predvidljivog.
Sve oko nas je usmjereno protiv postojanja naše izvorne volje. Valja nam rano usaditi uvjerenje kako smo mali, nemoćni, nesposobni promijeniti stvari. Okolina oko nas jest nešto u što uranjamo rođenjem, ali je možemo mijenjati. To košta. Uvijek ostaneš sam samcat, ako želiš mijenjati poretke oko sebe. Napustit će te svi i vlastiti razum će se okrenuti protiv tebe jer si ‘nerazuman’. Strah će te napasti sa svih strana i napast će te svi ljudi oko tebe.
Shvaćanje gdje smo i kad pogriješili dolazi u trenutku suočavanja sa smrću. Oni koji taj susret u Samari izbjegnu, drastično promijene vlastite prioritete i okrenu leđa strahu. Shvate.
Kroz život upoznajemo slučajno ‘neslučajne’ ljude. Tek su rijetki novi, uglavnom one koje upoznajemo poznajemo oduvijek, mada ne znamo otkad je to ‘oduvijek’. Neki nam dolaze kao glasnici, neki kao zavodnici, neki kao usporivači. Tek intuitivno možemo razaznati tko je koji od tih.
Život je puno više od od ovog vremenskog bljeska od nekoliko desetljeća koje proživimo. Tehnike stvaranja nikad ne naučimo. Zato se zapetljavamo u kupinu i draču u svijetu već stvorenom, Stvorili ga oni koji s tim tehnikama vladaju i inercija onih koji za te tehnike nikad nisu čuli.
Prepoznati vlastitu volju, onu iskonsku (a ne onu koja nam je umetnuta društvenim programiranjem) je ono što moramo otkriti, mislimo li prestati biti predvidljiva suma stanica u konačnoj sumi matematičara ovog svijeta. Volja za biti. Onaj koji jesi.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Alerik- Ivo je opisao kako i koliko je život nepridvidiv. Kako ne slutimo rastanke i susrete. Kako je život zbir iznenađenja.
Ti si otišao u drugom pravcu, pa ponudio pojam volje, kao činbenika kojim upravljamo životom. I u tome ima istine, premda meni vuče na Crowley-a, ali dobro.
Hoće li život biti predvidiv ili ne dosta ovisi o karakteru. Ako se čovjek osami, izbjegava druge, živi u uskom i izoliranom krugu, može se s velikom sigurnošću predvidjeti daljnji tijek događaja. Hiperaktivni pak ne samo da iznenađuje druge nego i sebe. Neki za par godina prožive što drugi ne bi ni za više života.
Koliko slabo prognoziramo, a još slabije upravljamo životom, najbolje vide roditelji. Dok su djeca mala maštamo što će od njih biti. I najčešće ne pogodimo. Postanu, u većini slučajeva, original. Jer da se nas pita postali bi ono što mi nismo mogli ili znali, postali bi uspješni “ja”. A koliko je to krivo duhovito je primijetio Duško Radović: Roditelji tucite svoju djecu čim primijetite da liče na vas.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Piretis
Čitaš knjige, gledaš filmove..opisuju tuđe živote, situacije. U koliko slučajeva možeš na osnovu danih postavki predvidjeti događaje kod drugih? Mislim da to možeš skoro u pravilu. Zašto to onda ne možemo u ovoj našoj stvarnosti, u vlastitom životu? Zato jer nismo objektivni promatrači samih sebe. Svatko bi vidio da će nam se dogoditi to i to, osim nas samih.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Alerik- Može biti da nas drugi bolje vide od nas samih. Ali eto, mene je život nebrojeno puta iznenadio. I to jako. Nekad pozitivno, više puta negativno, ali je. Bojim se da ni ne želim vidjeti što će biti sa mnom. Zašto ne biti iznenađen? Zašto težimo kontrolirati života? Netko je rekao da je život igra. A igra je zanimljiva baš zbog iznenađenja.
Nismo objektivni prema sebi? I nismo. Teško bi bilo živjeti u svojoj koži kad bi sebe vidjeli kao što nas drugi vide. Zamisli, sva ta prenavljanja, želja da se dopadne, hvalisanja, uljepšavanja, izgovori, laži, sve to što nas nervira kod drugih a što ti isti drugi vide kod nas, kako bi bilo kad bi bili toga svjesni.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kad bismo bili svjesni svojih ‘prenavljanja’, možda bismo prestali s njima? I možda shvatili da nas kod drugih živcira upravo ono što je u nama, ali ne vidimo dok nam ne dođe u susret ‘ogledalo’, tj, drugi čovjek?
P.S. Što je u Plenkovićevom slučaju bilo nepredvidljivo?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Life is like a box of chocolates….you never now what you’ll get…”
Sjećate se iz kog je to filma? Oskarovac, naravno.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Lucija- Kako je bio malo ometen, on Gump, je u životu radio ono što drugi ni u ludilu ne bi. I donosio je sreću sebi i drugima. Isus je blaženima proglasio siromašne duhom, a naš narod kaže: Blago onom ko rano poludi, pa mu život prođe u radosti i veselju.
Ne znam zašto ali ponekad se čini da su sretniji oni kojima nešto fali, nije bitno, novca ili pameti. Siromašni se valjda pomire sa stanjem i pokriju s čim imaju a manje pametni se ne zamaraju svime onim što, nama ostalima, čini život kompliciranim.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ja to doživljavam ovako: Za sreću u životu dovoljno je imati čisto srce i – brze noge.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

Ne treba tebi nikakva volja niti ikakav napor uopce da bi bio to sto vec jesi

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Pajo
Što ti imaš za reći o ovoj temi, a da nije vezano za moj komentar? Daj konačno razlog da ti dam plus.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

Mlijeko (duhovno znanje) kada se pije (rijecju prenosi) svijeze i netaknuto od Istinskog izvora je cisto u svojoj esenciji i pozitivno utjece na onoga koji ga konzumira –
ali ako to mlijeko prede preko zmijinih usana koja ga svojim otrovom (interpretacijom) pokvari,
onda ono vise nije za konzumaciju
Ne kazem pritome da si ti zlonamjeran ali smanji popovanje jer si zatrovan i osjeti se

Eddo
Gost
Eddo
1 godina prije

Alerik, Svaka čast .

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

Jedina osoba koju čovjek cijelog života ima uza sebe jest on sam.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Sve se vrti u krug !?
ZAYEBATO-japanski filozof:
MOYTEMOTO OKOPLOTO !!

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

Od japanskih filozofa znam samo jednu feminističku filozofkinju Nakitu Michuchi.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije

Ivo!
Naprotiv vrlo predvidiv, ako ima i najmanju sansu da krene po zlu, krenuti ce po zlu.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije

Tri puta mjerim i tri puta odrezujem a ono svaki puta sve krace.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Nekima je itekako predvidljiv! Npr.; potomcima obitelji Rotshield, Morgan, Rockfeler itd.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nasljedne bolesti? Sad će oni to genetskom manipulacijom sredit.

Karma
Gost
Karma
1 godina prije

Ne brinite, masoni mali i veliki ce se uvijek pobrinuti da radite duze za manje novaca.
Da vam kamate budu vece i da ste uvijek u dugu. Cak i djeca ne rodjena su vec u dugu. Paradox ali tako .

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Vrlo je to jednostavno,što se tiče predvidivosti života..a u isto vrijeme i nije..ako shvatite samo u obzir univerzalni zakon uzroka i posljedica , lako se uvidi da prošle radnje uzrokuju sadašnje stanje i buduće dogadaje u čovjekovom zivotu,a sadašnjost ima potencijal,da kroz svijesnost izmijeni budućnost,ali u većini slučajeva ne onako kako se misli,da se neće dogoditi ono što ste već proizveli u prošlosti,i dolazi na naplatu…već u stavu o tome( kako gledate na to dok vam se dogada)jer krivo gledanje(npr. Osudivanje da vam se to nije trebalo dogoditi,protivljenje tome,osjecaj zrtve itd.) opet uzrokuju takve nove situacije u zivotu,sve dok ne shvatite ‘igru’….postoji mogućnost da vam se,usred istinskog pokajanja,izbriše to sto treba da se desi..ali to se vrlo rijetko dešava.Autor govori o ljudima koji vam dolaze na zivotni put,i ostavljaju trag u vasim zivotima…mozda je to tesko shvatljivo,ali svatko tko vam ostavlja jak pecat,muz,zena,porodica,djeca,bilo kroz dobra ili losa iskustva sa njima…su vam dodjeljeni prije rodenja da vam se putevi sretnu…to svakako nije slucajnost…slucajno mozete susresti staricu na pjesackom prelazu mozda,koju cete odvesti na drugu stranu ulice,ali vasa supruga ili suprug,djete itd..duhovni ucitelji,itd…svakako nisu produkt slucajnosti..veza postoji u vasim bivsim interakcijama koje se mogu protezati i u vise zivota..e sad netko moze reci,pa ne postoje prosli zivoti…e pa to je isto dio slike,jer nemoze se pojmiti ovo sto sada citate,ako se ne shvati da je to istinitost…bez toga nedostaje vam dio puzle(znanja) kako je kreirano sve…oni koji mogu vidjeti u buducnost drugih,a bilo ih je mnogo i bit ce ih uvijek..imaju pristup tome polju uzroka ,sto je covjek radio prije i sto ga samim time ocekuje u buducnosti…ali tu postoji nesto sto treba da se shvati..onaj koji vidi vam nikad nece reci da je nepromjenjivo to sto vam se treba dogoditi,zato jer vi uistinu posjedujete potencijal to promjeniti…tako da ako vam se kaze da vam nesto dolazi u zivotu kao rezultat proslih djela,i da je to neizbjezno,velika vecina ako ne i 99% ljudi moze pomisliti..pa ako je sve predodredeno,čemu onda napor da se to izbjegne,te odustane od njega…a upravo vas on tjera na to kako pravilno shvatiti igru života i kako pravilno djelovati u zivotu,tj da su vam djela cista,koja ne povreduju nikoga i povoljna su za vas i sredinu u kojoj zivite…a u isto vrijeme da ,takoder i takva dobra djela ne uzrokuju vase budućnost…jer posljedice dobrih i losih djela vam se ocituju u zivotu..kada vam je ugodno,ide sve kako treba…vi ustvari trosite zalihe koje ste zasluzili svojim dobrim djelima u vlastitoj proslosti…a kada opali nesreca,e tad dolazi na naplatu ono sto ste radili lose nekome ili sebi….prekinuti vjecno ponavljane posljedica vasih djela,naziva se oslobodenje od kruga radanja i umiranja…tj odlazite sa ove ravni naucene lekcije.Da dotaknem temu o kojoj se uveliko piše ovdje..a to je ta situacija u svijetu….sjenka rata se nadvija nad svijet,to je tako ocigledno…retorike se poostravaju,zlo napada a dobro se brani…a u tome svi stradavaju.Kulminacija je blize nego sto mislite,i kada nebi postojali oni koji će spriječiti opći nuklearni rat,za planetu nebi bilo spasa…pisem ovo drugi put na ovom sajtu,zbog opceg ludila koje slijedi,beznada i straha od nuklearnog unistenja….zivimo u doba koje ce buduce generacije opisivati slicno kao sto mi sada opisujemo Bibliju,Bhagavatgitu,Ramayanu,itd..mnogi misle da su tamo opisane izmisljene price,ali varaju se….ali to je tek stvar njihovog neznanja…dakle,imate ustvari razlog za biti sretnima,a zašto..to će se ubrzo uvidjeti…prvo ljudski faktor mora dovesti stvar do usijanja…tako to ide uvijek.Pa ako i zelite da tako kazem,u duhu autorovog texta,to je vec predodredeno sto ce biti…a svatko od nas moze pridonijeti tako da barem ne projicira strah,premda postoji i puno drugih nacina kako dodati svoju ‘kap’ u tom moru…zato i pisem ovaj poveci komentar.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
23
0
()
x