Život je nepredvidiv

strah lice

S našim životima su povezani mnogi ljudi. Susrećemo se, rastajemo, nekada iznenada, nekada očekivano.

S nekim ljudima smo bili neko vrijeme skupa i mislili smo da ćemo cijelog života biti u kontaktu, družiti se, a oni su odjednom nestali iz našeg života i nikada ih više nismo vidjeli ili ih vidimo jednom u nekoliko godina. Neki su iznenada preminuli. Jedna moja školska drugarica se utopila u prvom razredu gimnazije. Dan prije toga nisam mogao ni pomisliti da je nikada više neću vidjeti. Neki školski drugovi iz osnovne škole su odselili i nikada se više nismo vidjeli ni čuli, a moguće je da se i ne vidimo do kraja života, mada sam vjerovao da ćemo uvijek biti tu negdje, pri ruci jedni drugima. Bar pola kolega sa studija, s kojima sam četiri godine dijelio gotovo svaki dan, nakon studija nisam sreo. Od društva iz armije, malo kog sam ikada više vidio, a spavali smo u istim sobama i po cijele dane provodili zajedno, kao da smo obitelj.

S druge strane, za neke ljude nismo ni znali da postoje. Živjeli smo godinama bez njih i nismo osjećali nikakvu prazninu niti to da nam baš takve osobe nedostaju. A onda su se one pojavile kad smo ih najmanje očekivali i ostale trajno uz nas. Recimo, bračni drug. Preko dva desetljeća sam proživio i ne znajući da moja buduća supruga postoji, a onda sam je slučajno sreo i nismo se rastajali više nikada, gazimo skupa već peto desetljeće. Na kraju, bračne drugove i pokopaju zajedno kad umru. Da se, recimo, moj otac sad vrati među žive i vidi neke svoje potomke ne znajući da su to oni, baš bi se začudio kad bi shvatio da neki među njima pričaju njemu nepoznatim jezikom, da ih ima i crnoputih, da su iz različitih zemalja i da su po mnogo-čemu drukčiji nego što je on očekivao da će biti.

I prijatelji su nam različiti. Neke imamo još iz djetinjstva i s njima ostajemo bliski do kraja života. A neke steknemo kasnije, na poslu, kroz razne sportske ili društvene aktivnosti ili ko zna kojim pukim slučajem. Osjetimo neku bliskost s njima i ostanemo povezani kao da se znamo cijeli život. Prijatelji su nekada vrlo slični nama, a nekada toliko različiti da nikome nije jasno šta nas to povezuje. Jer i različitosti nekada povezuju, dopunjuju nas, daju nam odgovore na pitanja koje ne možemo dobiti od onih koji misle isto kao mi.

Život je baš nepredvidiv što se tiče kontakata među ljudima. “Čudni su putevi Gospodnji”, kaže jedna izreka, i baš je nekada iznenađujuće koji će nas put dovesti do osobe s kojom ćemo se trajno povezati ili koji će nas put odvesti od bliske osobe koju ćemo izgubiti.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

U stvarnosti je tek rijetkim ljudima život nepredvljiv. Uglavnom je predvidljiv. Mjesto rođenja, obitelj u kojoj se rađaš nisu oslobađajući čimbenici, nego ograničavajući.. Onda je tu i genetika, okolina ono što određuje sustave vrijednosti koji opet vode predvidljivim putevima. To je na razini koju vidimo. Na onoj koju ne vidimo, koja nam se tek ponekad pokaže kroz shvaćanje ‘tako nam je bilo suđeno’, stvari su još kompliciranije. Život odrađujemo. Kao kaznu i kao nagradu, uhvaćeni kao individualizirana svijest u ljudskom tijelu. Između onog što doista jesmo (tko smo) i onog kakvi smo, što postajemo je prostor kojeg rijetki uspiju premostiti.… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis

@Alerik- Ivo je opisao kako i koliko je život nepridvidiv. Kako ne slutimo rastanke i susrete. Kako je život zbir iznenađenja. Ti si otišao u drugom pravcu, pa ponudio pojam volje, kao činbenika kojim upravljamo životom. I u tome ima istine, premda meni vuče na Crowley-a, ali dobro. Hoće li život biti predvidiv ili ne dosta ovisi o karakteru. Ako se čovjek osami, izbjegava druge, živi u uskom i izoliranom krugu, može se s velikom sigurnošću predvidjeti daljnji tijek događaja. Hiperaktivni pak ne samo da iznenađuje druge nego i sebe. Neki za par godina prožive što drugi ne bi ni… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Piretis
Čitaš knjige, gledaš filmove..opisuju tuđe živote, situacije. U koliko slučajeva možeš na osnovu danih postavki predvidjeti događaje kod drugih? Mislim da to možeš skoro u pravilu. Zašto to onda ne možemo u ovoj našoj stvarnosti, u vlastitom životu? Zato jer nismo objektivni promatrači samih sebe. Svatko bi vidio da će nam se dogoditi to i to, osim nas samih.

Piretis
Gost
Piretis

@Alerik- Može biti da nas drugi bolje vide od nas samih. Ali eto, mene je život nebrojeno puta iznenadio. I to jako. Nekad pozitivno, više puta negativno, ali je. Bojim se da ni ne želim vidjeti što će biti sa mnom. Zašto ne biti iznenađen? Zašto težimo kontrolirati života? Netko je rekao da je život igra. A igra je zanimljiva baš zbog iznenađenja. Nismo objektivni prema sebi? I nismo. Teško bi bilo živjeti u svojoj koži kad bi sebe vidjeli kao što nas drugi vide. Zamisli, sva ta prenavljanja, želja da se dopadne, hvalisanja, uljepšavanja, izgovori, laži, sve to što… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Kad bismo bili svjesni svojih ‘prenavljanja’, možda bismo prestali s njima? I možda shvatili da nas kod drugih živcira upravo ono što je u nama, ali ne vidimo dok nam ne dođe u susret ‘ogledalo’, tj, drugi čovjek?
P.S. Što je u Plenkovićevom slučaju bilo nepredvidljivo?

Lucija
Gost
Lucija

” Life is like a box of chocolates….you never now what you’ll get…”
Sjećate se iz kog je to filma? Oskarovac, naravno.

Piretis
Gost
Piretis

@Lucija- Kako je bio malo ometen, on Gump, je u životu radio ono što drugi ni u ludilu ne bi. I donosio je sreću sebi i drugima. Isus je blaženima proglasio siromašne duhom, a naš narod kaže: Blago onom ko rano poludi, pa mu život prođe u radosti i veselju.
Ne znam zašto ali ponekad se čini da su sretniji oni kojima nešto fali, nije bitno, novca ili pameti. Siromašni se valjda pomire sa stanjem i pokriju s čim imaju a manje pametni se ne zamaraju svime onim što, nama ostalima, čini život kompliciranim.

Lucija
Gost
Lucija

Ja to doživljavam ovako: Za sreću u životu dovoljno je imati čisto srce i – brze noge.

Pajo
Gost
Pajo

Ne treba tebi nikakva volja niti ikakav napor uopce da bi bio to sto vec jesi

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Pajo
Što ti imaš za reći o ovoj temi, a da nije vezano za moj komentar? Daj konačno razlog da ti dam plus.

Pajo
Gost
Pajo

Mlijeko (duhovno znanje) kada se pije (rijecju prenosi) svijeze i netaknuto od Istinskog izvora je cisto u svojoj esenciji i pozitivno utjece na onoga koji ga konzumira –
ali ako to mlijeko prede preko zmijinih usana koja ga svojim otrovom (interpretacijom) pokvari,
onda ono vise nije za konzumaciju
Ne kazem pritome da si ti zlonamjeran ali smanji popovanje jer si zatrovan i osjeti se

Eddo
Gost
Eddo

Alerik, Svaka čast .

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Jedina osoba koju čovjek cijelog života ima uza sebe jest on sam.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Sve se vrti u krug !?
ZAYEBATO-japanski filozof:
MOYTEMOTO OKOPLOTO !!

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Od japanskih filozofa znam samo jednu feminističku filozofkinju Nakitu Michuchi.

Guest
Gost
Guest

… i onda kad pomisliš da znaš šta će slijedeće dogoditi, tada si najčešće u krivu … to se zove paradoks života. Nekoj posljedici prethodi cijela đungla međusobno isprepletenih uzroka, od koji nam je tek manji dio vidljiv i razumljiv. Onog većeg dijela najčešće nismo ni svjesni.

Kolega 105
Gost
Kolega 105

Tri puta mjerim i tri puta odrezujem a ono svaki puta sve krace.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

Ivo!
Naprotiv vrlo predvidiv, ako ima i najmanju sansu da krene po zlu, krenuti ce po zlu.

Komentar
Gost
Komentar

Vrlo je to jednostavno,što se tiče predvidivosti života..a u isto vrijeme i nije..ako shvatite samo u obzir univerzalni zakon uzroka i posljedica , lako se uvidi da prošle radnje uzrokuju sadašnje stanje i buduće dogadaje u čovjekovom zivotu,a sadašnjost ima potencijal,da kroz svijesnost izmijeni budućnost,ali u većini slučajeva ne onako kako se misli,da se neće dogoditi ono što ste već proizveli u prošlosti,i dolazi na naplatu…već u stavu o tome( kako gledate na to dok vam se dogada)jer krivo gledanje(npr. Osudivanje da vam se to nije trebalo dogoditi,protivljenje tome,osjecaj zrtve itd.) opet uzrokuju takve nove situacije u zivotu,sve dok ne… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Nekima je itekako predvidljiv! Npr.; potomcima obitelji Rotshield, Morgan, Rockfeler itd.

Lucija
Gost
Lucija

Nasljedne bolesti? Sad će oni to genetskom manipulacijom sredit.

Karma
Gost
Karma

Ne brinite, masoni mali i veliki ce se uvijek pobrinuti da radite duze za manje novaca.
Da vam kamate budu vece i da ste uvijek u dugu. Cak i djeca ne rodjena su vec u dugu. Paradox ali tako .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik