fbpx

Znanstvenici otkrivaju vodu na drugim planetima, ali u dosta manjim količinama nego što se u početku mislilo

egzoplaneti

Voda je obično dobar pokazatelj prisutnosti živih organizama, pa bi nam pronalaženje vode u drugim planetarnim sustavima moglo dati odgovore na pitanja poput: Može li se život otkriti u udaljenim kutovima našeg svemira?

Skupina znanstvenika analizirala je atmosferske sastave 19 egzoplaneta, odnosno planeta izvan našeg Sunčevog sustava, pronalazeći tamo široku prisutnost vode – iako u znatno nižim količinama nego što je prvotno predviđeno, otkriva studija objavljena u Astrofizičkom časopisu Letters.

Analiza je izvršena uz pomoć svemirskih i zemaljskih teleskopa, dok su istraživači otkrili vodenu paru u 14 od 19 dalekih svjetova koje su pregledali, a koji su varirali u veličini od “cool mini-Neptuna do vrućih Jupitera”. Predviđanja o vodostaju egzoplaneta temeljila su se na atmosferskim sastavima naših plinskih divova, ali čak i ti podaci i dalje ostaju poprilično neodređeni, tvrde istraživači.

“Činjenica da radimo detaljna mjerenja vodene pare na egzoplanetima je izvanredna, jer još nismo napravili značajnije otkrivanje vode za divovske planete u našem vlastitom Sunčevom sustavu”, izjavio je jedan od koautora studije, Nikku Madhusudhan, rekao za Space.com.

“Možemo bolje izmjeriti vodu egzoplanetima nego u našem vlastitom Sunčevom sustavu”, primijetio je astrofizičar, čak i kad su  višestruki pokušaji mjerenja vode u Jupiterovoj atmosferi dosad bili uzaludni.

“Budući da je Jupiter tako hladan, svaka vodena para kondenzira iz njegove atmosfere, a mi ju ne možemo vidjeti”, objasnio je glavni autor studije Luis Welbanks.

Drugi važan nalaz bilo je otkrivanje relativnog obilja kemikalija poput natrija i kalija u egzoplanetnim atmosferama, otkriće u skladu s početnim predviđanjima, za razliku od očekivanih o razini vodene pare. Znanstvenici i dalje ostaju optimistični, ističući da niski vodostaj egzoplaneta ne znači nužno i “loše vijesti” za njihov “potencijal za stanovanje”, jer bi se Zemlja mogla računati i kao “premalo obilata vodom”, sudeći po njezinoj masi.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Qasam al megdadi.
Gost
Qasam al megdadi.
8 mjeseci prije

Znanstvenici otkrivaju k…. Od ovce

Weteran
Gost
Weteran
8 mjeseci prije

Nema života bez Više Sile!
Voda, atmosfera, organske kiseline, ….., ne vrede bez Stvoritelja!
Nije sporno postojanje nekog oblika života negde u Kosmosu!?
Što je više umetničkih dela veća je i Slava Umetnika!

Medo
Gost
Medo
8 mjeseci prije

Stari ja sam siguran da u tvom kvartu postoji dezurna medicinska ustanova stoga ili preuzmi ljekove koji su ti ponestali ili se prijavi na psihijatrijski odjel. Ovo drugo je bolje. Da te stave pod nadzor

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

popisam se na te nasa ili slicne #$nazovi znstvenik#$!! a planetu zemlju bi sredili u prah i pepeo!! danas i navieca budaletina i neki manijak nekog tajnog klana moze imat titulu akademika i yebenog znastvenika!! fuj jos jednom fuj!!! jos ta rijec$# znstvenik#$ fuj- bolje rec prodano govno.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Jos samo da otkriju gdje im je izgubljena tehnologija za spustanje na mjesec

Mis
Gost
Mis
8 mjeseci prije

Bez rovera nisuvuspjeli naci vodu na marsua ,a ne gledajuci u daljinu komad sijalice komad svijetlosti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x