Znanstvenici otkrivaju vodu na drugim planetima, ali u dosta manjim količinama nego što se u početku mislilo

egzoplaneti
6 komentara

Voda je obično dobar pokazatelj prisutnosti živih organizama, pa bi nam pronalaženje vode u drugim planetarnim sustavima moglo dati odgovore na pitanja poput: Može li se život otkriti u udaljenim kutovima našeg svemira?

Skupina znanstvenika analizirala je atmosferske sastave 19 egzoplaneta, odnosno planeta izvan našeg Sunčevog sustava, pronalazeći tamo široku prisutnost vode – iako u znatno nižim količinama nego što je prvotno predviđeno, otkriva studija objavljena u Astrofizičkom časopisu Letters.

Analiza je izvršena uz pomoć svemirskih i zemaljskih teleskopa, dok su istraživači otkrili vodenu paru u 14 od 19 dalekih svjetova koje su pregledali, a koji su varirali u veličini od “cool mini-Neptuna do vrućih Jupitera”. Predviđanja o vodostaju egzoplaneta temeljila su se na atmosferskim sastavima naših plinskih divova, ali čak i ti podaci i dalje ostaju poprilično neodređeni, tvrde istraživači.

“Činjenica da radimo detaljna mjerenja vodene pare na egzoplanetima je izvanredna, jer još nismo napravili značajnije otkrivanje vode za divovske planete u našem vlastitom Sunčevom sustavu”, izjavio je jedan od koautora studije, Nikku Madhusudhan, rekao za Space.com.

“Možemo bolje izmjeriti vodu egzoplanetima nego u našem vlastitom Sunčevom sustavu”, primijetio je astrofizičar, čak i kad su  višestruki pokušaji mjerenja vode u Jupiterovoj atmosferi dosad bili uzaludni.

“Budući da je Jupiter tako hladan, svaka vodena para kondenzira iz njegove atmosfere, a mi ju ne možemo vidjeti”, objasnio je glavni autor studije Luis Welbanks.

Drugi važan nalaz bilo je otkrivanje relativnog obilja kemikalija poput natrija i kalija u egzoplanetnim atmosferama, otkriće u skladu s početnim predviđanjima, za razliku od očekivanih o razini vodene pare. Znanstvenici i dalje ostaju optimistični, ističući da niski vodostaj egzoplaneta ne znači nužno i “loše vijesti” za njihov “potencijal za stanovanje”, jer bi se Zemlja mogla računati i kao “premalo obilata vodom”, sudeći po njezinoj masi.

Egzoplanetvoda
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Qasam al megdadi.
4 godine prije

Znanstvenici otkrivaju k…. Od ovce

Weteran
4 godine prije

Nema života bez Više Sile!
Voda, atmosfera, organske kiseline, ….., ne vrede bez Stvoritelja!
Nije sporno postojanje nekog oblika života negde u Kosmosu!?
Što je više umetničkih dela veća je i Slava Umetnika!

imalijosnade
4 godine prije

popisam se na te nasa ili slicne #$nazovi znstvenik#$!! a planetu zemlju bi sredili u prah i pepeo!! danas i navieca budaletina i neki manijak nekog tajnog klana moze imat titulu akademika i yebenog znastvenika!! fuj jos jednom fuj!!! jos ta rijec$# znstvenik#$ fuj- bolje rec prodano govno.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Jos samo da otkriju gdje im je izgubljena tehnologija za spustanje na mjesec

Mis
4 godine prije

Bez rovera nisuvuspjeli naci vodu na marsua ,a ne gledajuci u daljinu komad sijalice komad svijetlosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI