fbpx

Znanstvenici su u potrazi za životom u južno afričkim podzemnim ležištima tekućine koja je “slična vodi na Marsu”

dzepovi vode u juznoj africi

Istraživači sada nastoje utvrditi sadrže li uzorci vode, koje su pribavili iz dubine rudnika, žive stanice koje mogu ili ne moraju biti “bića koja su izolirana milijardama godina”.

Čini se da bi nešto živo moglo vrebati u džepovima vode zakopanim oko dvije milje pod zemljom u Južnoj Africi, koji su možda bili izolirani od vanjskog svijeta oko dvije milijarde godina, prenosi Inside Science.

Prema medijima, dok ovim “tekućim vremenskim kapsulama” nedostaje hranjivih tvari s površine i mogu biti kemijski slične “vodenim naslagama na Marsu”, znanstvenici koji su pregledali uzorke iz tih podzemnih rezervoara i sada vjeruju da tamo život zaista može postojati.

“Postoji potencijal da su [džepovi] bili izolirani tijekom dugotrajne skale. Dakle, ovo bi bila jedinstvena prilika da se život, u biti, razvija u mjehurićima”, rekao je Devan Nisson, jedan od istraživača i diplomski student na Sveučilištu Princeton u New Jerseyu.

Pod upravljanjem Nacionalne zaklade za znanost SAD-a i NASA-e, istraživački tim pribavio je uzorke vode 2018. i 2019. godine spuštanjem u rudnik zlata i urana kojim upravlja Harmony Gold, prikupljajući materijal koji im je potreban od prijeloma stijena kojima se pristupa kroz bušotine.

Pomoću elektronskog mikroskopa znanstvenici su otkrili prisutnost “oblika sličnih šipkama” u uzorcima, što mogu biti bakterije ili mikroorganizmi poznati kao arheje, iako je Nisson naglasio da bi to mogao biti i mineral.

Tim sada namjerava utvrditi sadrži li voda žive stanice DNK sekvenciranjem i ako je tako, skriva li tekućina “stvorenja koja su bila izolirana milijardama godina” ili je riječ o nekim “poznatijim mikrobima” koji su tamo uveli rudari dok su bušili u komore iz kojih su uzeti uzorci.

Preliminarni nalazi istraživača predstavljeni su ovog tjedna na sastanku Američke geofizičke unije u San Franciscu.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Bilo bi zgodno da iskopaju neki nepoznati virus…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Mercury

Čestitam tebi Devane Nissone
i majci koja te rodila !

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@ Umpah Pah

Od kud ti znaš tipa iz Malezije?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Mercury

@Mercury :
Eeee koga ja sve neznam !
Neznam Trumpa,Merkel, a ni ovoga Devana neznam !

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@ Umpah Pah

🙂

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Desetljecima citam: “moglo bi biti ovo, moglo bi biti ono…”
Cilj je da citatelj kratko zamislja svemir i naucnike kako naporno rade, jel naucnoci su dobri, izmislit ce jednog dana lijek za rak…BUHUHAHAHHA

POVEZANE VIJESTI

Izbornik