Elon Musk osniva novu AI kompaniju

Elon Musk AI
6 komentara

Vlasnik Twittera i osnivač Tesla i SpaceX-a izjavio je u srijedu da je osnovao tvrtku za umjetnu inteligenciju, xAI, koja ima za cilj shvatiti sam svijet.

“Objavljujem osnivanje xAI-a radi razumijevanja stvarnosti”, objavio je Musk na Twitteru s poveznicom na novo osnovani profil tvrtke na njegovoj društvenoj mreži.

xAI je tehnički odvojena tvrtka od Muskove X Corp, ali će tesno surađivati s njegovim drugim poduzećima “kako bi napredovali prema našoj misiji”, prema web stranici tvrtke, koja definira tu misiju kao “razumijevanje prave prirode svemira”.

Ljudi koji su uključeni u xAI prethodno su radili u OpenAI, Googleu, Microsoftu i Tesli, kao i na Sveučilištu u Torontu u Kanadi, i tvrde da su pridonijeli “nekim od najčešće korištenih metoda” u području umjetne inteligencije, kao i otkrićima poput chatbota GPT.

Cijene dionica Tesle porasle su 1,5% nakon objave o xAI-u.

Prema javnim evidencijama, xAI je osnovan u ožujku u saveznoj državi Nevada u SAD-u. Musk je naveden kao jedini direktor. Tvrtka je obećala da će više detalja biti dostupno u razgovoru na Twitter Spaces zakazanom za petak.

Spekulira se o Muskovoj namjeri da osnuje tvrtku za umjetnu inteligenciju već neko vrijeme. Prema objavi Business Insidera, Musk je nabavio značajan broj grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) za pokretanje nadolazeće ponude generativne AI. Financial Times također je spomenuo Muskove ambicije da osnuje tvrtku za umjetnu inteligenciju koja bi direktno konkurirala OpenAI-u, koji ima podršku Microsofta. Navodno je Musk kontaktirao investitore SpaceX-a i Tesle kako bi osigurao financiranje za taj poduhvat.

Dvije sedmice nakon osnivanja xAI-a, Musk je potpisao otvoreno pismo s više od 1.000 istraživača i tehnoloških izvršnih direktora, upozoravajući da AI može predstavljati “duboke rizike za društvo i čovječanstvo”. Pismo je zatražilo šestomjesečnu globalnu pauzu u razvoju AI kako bi “društvu pružila priliku da se prilagodi” brzo napredujućoj tehnologiji.

Musk je također iznio svoje mišljenje o potencijalnom “uništenju civilizacije” koje donosi AI, upućujući na natjecanje između proizvoda poput ChatGPT-a i Barda. Iako je Musk pomogao u osnivanju OpenAI-a, tvrtke koja stoji iza ChatGPT-a, do 2018. godine je napustio njezin upravni odbor i od tada je kritizirao tvrtku kao “zatvorenu kompaniju s maksimalnim profitom kojom učinkovito upravlja Microsoft”.

Jedna od osoba koje je Musk doveo u xAI kao visokog savjetnika je Dan Hendrycks, direktor Centra za sigurnost umjetne inteligencije, neprofitne organizacije koja nastoji smanjiti rizike koje tehnologija donosi.

AI tehnologijaelon muskteslaxAI
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
10 mjeseci prije

To onaj što se bunio protiv ai?

Ivan Bgd
10 mjeseci prije

Da, on ce biti bolji od drugih, veci filantrop od Gejtsa… kad bi se zezali.

Kerefek76
10 mjeseci prije

Ha ha ha….
Sad bi valjda svima trebalo biti jasno da je Musk igrač duboke države te naravno obilato financiran od iste.
U Bibliji lijepo piše…”prepoznat ćete ih po njihovim djelima”
Može on pričati što god ali sve je jasno jer ima i kompaniju za el. aute i kompaniju za 5G satelite i kompaniju za moždane implantate i sad kompaniju za AI.
Pravi WEF-ov dečko, Agenda 2030 i transhumanizam (čitaj: sotonizam) na najjače.

Grdi
10 mjeseci prije

Potrazite interview na jubitu koji je Carlson Tucker imao sa Elonom ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI