Elon Musk osniva novu AI kompaniju

Elon Musk AI
6 komentara

Vlasnik Twittera i osnivač Tesla i SpaceX-a izjavio je u srijedu da je osnovao tvrtku za umjetnu inteligenciju, xAI, koja ima za cilj shvatiti sam svijet.

“Objavljujem osnivanje xAI-a radi razumijevanja stvarnosti”, objavio je Musk na Twitteru s poveznicom na novo osnovani profil tvrtke na njegovoj društvenoj mreži.

xAI je tehnički odvojena tvrtka od Muskove X Corp, ali će tesno surađivati s njegovim drugim poduzećima “kako bi napredovali prema našoj misiji”, prema web stranici tvrtke, koja definira tu misiju kao “razumijevanje prave prirode svemira”.

Ljudi koji su uključeni u xAI prethodno su radili u OpenAI, Googleu, Microsoftu i Tesli, kao i na Sveučilištu u Torontu u Kanadi, i tvrde da su pridonijeli “nekim od najčešće korištenih metoda” u području umjetne inteligencije, kao i otkrićima poput chatbota GPT.

Cijene dionica Tesle porasle su 1,5% nakon objave o xAI-u.

Prema javnim evidencijama, xAI je osnovan u ožujku u saveznoj državi Nevada u SAD-u. Musk je naveden kao jedini direktor. Tvrtka je obećala da će više detalja biti dostupno u razgovoru na Twitter Spaces zakazanom za petak.

Spekulira se o Muskovoj namjeri da osnuje tvrtku za umjetnu inteligenciju već neko vrijeme. Prema objavi Business Insidera, Musk je nabavio značajan broj grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) za pokretanje nadolazeće ponude generativne AI. Financial Times također je spomenuo Muskove ambicije da osnuje tvrtku za umjetnu inteligenciju koja bi direktno konkurirala OpenAI-u, koji ima podršku Microsofta. Navodno je Musk kontaktirao investitore SpaceX-a i Tesle kako bi osigurao financiranje za taj poduhvat.

Dvije sedmice nakon osnivanja xAI-a, Musk je potpisao otvoreno pismo s više od 1.000 istraživača i tehnoloških izvršnih direktora, upozoravajući da AI može predstavljati “duboke rizike za društvo i čovječanstvo”. Pismo je zatražilo šestomjesečnu globalnu pauzu u razvoju AI kako bi “društvu pružila priliku da se prilagodi” brzo napredujućoj tehnologiji.

Musk je također iznio svoje mišljenje o potencijalnom “uništenju civilizacije” koje donosi AI, upućujući na natjecanje između proizvoda poput ChatGPT-a i Barda. Iako je Musk pomogao u osnivanju OpenAI-a, tvrtke koja stoji iza ChatGPT-a, do 2018. godine je napustio njezin upravni odbor i od tada je kritizirao tvrtku kao “zatvorenu kompaniju s maksimalnim profitom kojom učinkovito upravlja Microsoft”.

Jedna od osoba koje je Musk doveo u xAI kao visokog savjetnika je Dan Hendrycks, direktor Centra za sigurnost umjetne inteligencije, neprofitne organizacije koja nastoji smanjiti rizike koje tehnologija donosi.

AI tehnologijaelon muskteslaxAI
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
2 mjeseci prije

To onaj što se bunio protiv ai?

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Da, on ce biti bolji od drugih, veci filantrop od Gejtsa… kad bi se zezali.

Kerefek76
2 mjeseci prije

Ha ha ha….
Sad bi valjda svima trebalo biti jasno da je Musk igrač duboke države te naravno obilato financiran od iste.
U Bibliji lijepo piše…”prepoznat ćete ih po njihovim djelima”
Može on pričati što god ali sve je jasno jer ima i kompaniju za el. aute i kompaniju za 5G satelite i kompaniju za moždane implantate i sad kompaniju za AI.
Pravi WEF-ov dečko, Agenda 2030 i transhumanizam (čitaj: sotonizam) na najjače.

Grdi
2 mjeseci prije

Potrazite interview na jubitu koji je Carlson Tucker imao sa Elonom ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI