Uhićeni glavni tajnik ODKB iz Armenije doputovao na posao u Moskvu

General Jurij Hačaturov
6 komentara

Nakon napisa ruskog lista Kommersant kako Kremlj razmatra mogućnost raskida ugovora o opskrbi Armenije oružjem po povlaštenim cijenama, hitno se oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova u Erevanu. U priopćenju je nova vlada u Erevanu poručila kako su nedavna uhićenja glavnog tajnika Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), generala Jurija Hačaturova, te bivšeg armenskog predsjednika Roberta Kočarijana, “rezultat rada pravosuđa, te kako se ne radi o političkom progonu bivših dužnosnika”.

Erevan je čak poručio kako mjesto predsjedanja Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti do 2020. pripada Armeniji i da ga zemlja namjerava zadržati, a da unutarnje prilike u zemlji neće utjecati na rad ODBK.

To bi značilo da je vlada Nikola Pašinjana imala namjeru imenovati novog kandidata, kojeg bi zemlje Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti trebale potvrditi na sjednici 8. studenog ove godine. Međutim, Pašinjan je mogao ponuditi kandidata za glavnog tajnika ODKB-a osobu koja surađuje s američkim službama i sigurno bi se otvorilo pitanje političkih stavova osobe koju bi kandidirala nova armenska vlada.

No, čini se da je Moskva preuzela inicijativu, jer se uhićeni armenski general Jurij Hačaturov, koji je nakon dva dana pritvora pušten uz jamčevinu od 10 000 dolara, danas pojavio na svom radnom mjestu u sjedištu ODKB-a u Moskvi.

Jurij Hačaturov, glavni tajnik Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODBK), vratio se u Moskvu u subotu i počeo je obavljati svoje službene dužnosti, za agenciju Tass je potvrdio tajnik za tisak sigurnosnog saveza Vladimir Zainetdinov.

“Glavni tajnik ODKB, general Jurij Hačaturov, vratio se iz Erevana u Moskvu 4. kolovoza i počeo obavljati svoje dužnosti u cijelosti”, kazao je Vladimir Zainetdinov.

Kao što smo ranije izvijestili, general Jurij Hačaturov je postao glavni tajnik ODKB-a u svibnju 2017. za razdoblje od tri godine. Krajem srpnja ove godine je posebno istražno tijelo Armenije podiglo optužnicu protiv njega za “rušenje ustavnog poretka” i kao dio kaznenog predmeta o rastjerivanju nasilnih prosvjeda 1. ožujka 2008. godine. U to je vrijeme je Hačaturov zapovijedao garnizonom u Erevanu.

Sud u Erevanu ga je prošlog mjeseca uhitio, ali je pušten na slobodu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je pred novinarima prilično oštro reagirao zbog kaznenog progona bivših visokih dužnosnika Armenije u slučaju “1. ožujka”. Prema Lavrovu, događaji u Armeniji proturječe tvrdnjama novog vodstva zemlje da se neće obračunavati sa svojim političkim prethodnicima.

Nakon toga je Specijalno istražno povjerenstvo Armenije dopustilo generalu Hačaturovu da napustiti Armeniju i da se vratiti na posao u ruskom glavnom gradu, a on se obvezao da će se, ako bude potrebno, pojavi pred nadležnim istražnim tijelom u svojoj zemlji.

Povezane teme:

Erevan se igra s vatrom – Armenija bi bez Rusije vjerojatno prestala postojati

Moskva oštro reagirala na poteze Erevana – Armenija obećava predanost savezu s Rusijom

U Armeniji uhićen glavni tajnik “proruskog” sigurnosnog saveza ODKB

ANALIZA: “Revolucija” u Armeniji – Napad na EEU i osovinu Moskva-Erevan-Teheran

ErevanJerevanJurij HačaturovODKB
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Jel bio poziv iz Moskve: Halo Bing, kako brat? ….Opet u Sing-Singu? …Dobro, …Nego de puštaj onog generala ODBK da se nacrta u uredu u Moskvi..

Siniša
5 godine prije
dalmata
5 godine prije

U prevodu,kako sam ja shvatija:Velika Majka Rusija cuva svoju dicu.Pametnom dovoljno.

jupiter
5 godine prije

nisam ja uciteljice casna rec!!!

Konstantin
5 godine prije

Vezano za ovu temu … procitao da se ove godine (sada u Avgustu mesecu) nakon 10 godina intervencije Sakasvilijeve Gruzije u juz. Osetiji i Abhaziji, odrzati vojne vezbe Gruzije + USA + Ermenije (i neznam koje druge drzave) na teritoriji Gruzije?! Cuj ti ovo… i Ermenije?!?!?! Kakvu to poruku salje Ermenija njenom patronu Rusiji sa ovime?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI