Erdogan: „Turski su vojnici krenuli za Libiju“

Recep Tayyip Erdogan - Zastava Libije
52 komentara

Nakon što je prošlog tjedan predsjednik Erdogan za ovaj potez dobio zeleno svjetlo parlamenta, Turska je počela slati svoje vojnike u Libiju.

Vijest o slanju trupa u afričku zemlju je za CNN Turk potvrdio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

 „Naši vojnici postepeno odlaze. Postojat će operativni centar u Libiji, a tamo će situacijom upravljati turski general-potpukovnik“, rekao je Erdogan.

Za sada se ne zna koliko vojnika i kakve jedinice Turska šalje u ratom devastiranu Libiju. Prema izvješću, Erdogan je govorio o „različitim skupinama koje će djelovati koordinirano“.

Turski parlament je odobrio slanje vojske u Libiju u četvrtak. Kako je objasnio Erdogan, cilj oružanih snaga Turske nije da se bore, već da „osiguraju primirje u Libiji podržavanjem legitimne vlade u Tripoliju“.

Ankara i takozvana „međunarodno priznata vlada“ iz Tripolija, dogovorena za stolom i potvrđena bez izbora,  potpisali su 28. studenog memorandum o vojno-tehničkoj suradnji.

Takozvana „vlada“ premijera Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju, koju vojno podržavaju milicije Muslimanskog bratstva i ostataka libijske Al-Qaede, odnosno milicija Libijske islamske borbene skupine i terorističke organizacije Ansar Al-Sharia, zatražila je vojnu pomoć od Turske.

Protiv islamista u Tripoliju se bori general Khalifa Haftar, čija se je vojska od 2014. čistila zemlju od islamističkih militanata i sada se našla pod Tripolijem. Haftarovu libijsku nacionalnu armiju (LNA), koja ima podršku izabranog Zastupničkog doma u Tobruku, podržavaju Francuska, Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

FOTO: Područja kontrole u Libiji

Izvor: You Tube / CNN Turk

mogući ratTurska vojska u Libiji
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Blatanko
4 godine prije

Haftar oslobodio Sirte

Feha
4 godine prije

Sultan naš

Emiliano Zapata
4 godine prije

Kud ce sad i ovi……

Z.A.
4 godine prije

Vrlo lako se moze desiti da Haftar dobije pojacanje iz Egipta a i Grcke. Sumnjam da ce Sisi dozvoliti da mu se u susjedstvu naseli Turska sa Muslimanskim bratstvom. Ako se Egipat umijesa sumnjam da Turska ima ikakve sanse da se zadrzi u Libiji ipak to je dvoriste Egipta. Misljenja sam da i Erdogan pocinje gubiti kompas grize vise nego sto moze progutati .

Milance iz Češke
4 godine prije

Turska je obećala vojnu pomoć marionetskoj vladi u Libiji protiv maršala Haftara, koji je bio u emigraciji već mnogo godina u SAD-u kad je želio svrgnuti Gdafija. Hoće li se netko iznenaditi da je živio u Langleyu u Virginiji, gdje CIA boravi? I hoće li se netko iznenaditi da Turska također pregovara s Iranom o savezu protiv SAD-a? Zar Turska još uvijek nema mnogo migranata na svom teritoriju za ulazak u EU? A nemaju li na svom teritoriju atomsko oružje koje možda možda SAD nisu voljne pustiti?

Slovenac
4 godine prije

Muc muc varianta hehe nemaju sanse turci deluju mi kao italjani mozda da jih razbiju vatrogasci hehe turci su obicne pi ke samo kada imaju visak su hrabri

Jack
4 godine prije

Danas šalju trupe u Libiju, sutra će možda u Bosnu! Sultan krenuo u obnovu osmanskog carstva!

Pajo
4 godine prije

Pozdrav momci dali ima tko link od jedne stranice ne mogu se vise sjetiti kako se zove a stranica je o vijestima sa svih drzava svijeta imao si glavne vijesti iz svake drzave stranica je izgledala kao skup linkova….pratio sam ju davno obicno vijesti iz Irana i Sirije… ako bi se tko mogao sjetiti bio bih zahvalan…

Max
4 godine prije

Ne znam što bi Turci mogli učiniti . Haftar dobro napreduje jedino što može ućinit prevagu.je jako Tursko zrakoplovstvo Ne znam ima li Haftarova vojska PZO koja se može nositi s time.

Fenix
4 godine prije

Haftar izgleda oslobodio Sirt ako je ovo istina onda je to samo jedan korak do završetka rata. Navodno i Saradz pobjegao u Tunis.

Alen
4 godine prije

Lako je ući , teško je izaći … Erdo još ima nato iza sebe , naravno ako im se interesi poklope , što da ne..

varjag
4 godine prije

Erdogan je budaletina slična Krampu, kud ide ovaj svijet, nema nam pomoći.

TerraMarique
4 godine prije

Sve mi vise deluje da je Turska dobila simptom Amerike, da radi stvari u koje ni sama neveruje…I Sirija i Libija i Kurdistan i Ujguri u Kini a Turska je visenacionalna zajednica. Cini se da svako blefiranje u pokretanju vojske ima vise ulogu u stvaranju domace kohezije nego osvajackog cilja i time ucvrscivanje Erdogana na vlasti .

Suze Roni
4 godine prije

Jedno je krenuti u Libiju, a drugo stici tamo.

Mali Mujo
4 godine prije

Krenuli u komadu a vracati ce se nasjeckani u crnim vrecicama

skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
4 godine prije

Krv nije voda, Erdođani brani braću mu u Misrati koji glume klorofilne kao i on………..Erdođaniu je kao glavnom operativcu stvora za taj dio svijeta dozvoljeno da radi što drugi ne smiju ni pomisliti, zaštičen je………….

Velika Turska
4 godine prije

A sada bice Erdogan najbolji general i ce u alijansi sa Trampom preuzmeti kontrolu na bliskom istoku …

Ivan
4 godine prije

Sta trabunja ovaj hocu-da-budem-sultan? Grad pada malte ne za par sati a on prica sa’ cemo, sa’ cemo, eto tu smo.

Tbilisi
4 godine prije

Neće slonče u lonče. (citat; Tesna koža – Pantić Hoće Turski Motel)

mane
4 godine prije

Navukli ga ameri i Izrael i. Spremaju mu gajtan

Pavle
4 godine prije

Još jedna članica NATO-a prelazi u terorističku organizaciju stopama Amerike…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI