Europa se bori s NAJGOROM SUŠOM u posljednjih 500 godina

Susa u Njemackoj
94 komentara

Europa proživljava najgoru sušu u posljednjih nekoliko stoljeća. Jedini sličan događaj dogodio se 2018., kada je kontinent pretrpio tako ekstremnu sušu da prije nije bilo drugih usporedivih događaja.

Viši istraživač Andrea Toreti rekao je da je ovaj još gori. Ono što ovu trenutnu krizu suše u Europi čini značajnom je njezin razmjer. Europski opservatorij za sušu rekao je da je 64 posto zemlje u Europskoj uniji sada pogođeno sušom, s 47 posto u uvjetima “upozorenja”, a 17 posto u uvjetima “uzbune”. Zajednički istraživački centar Europske komisije (EC-JRC) također je rekao da bi trenutna suša mogla biti najgora u posljednjih 500 godina.

Što je još važnije, čini se da je priča o “najgoroj suši” ista diljem sjeverne hemisfere, a Deutsche Welle objavljuje da “od Mađarske do Havaja, od rijeke Rajne koja se suši do Rio Grandea koji se sada oporavlja, ili od Casablance do Kalifornije, ljeto suše i visoke temperature imaju ozbiljan utjecaj na sve, od poljoprivrede do teretne industrije.”

Razina vode diljem Europe opada i nestaje: talijanska rijeka Po pala je do te razine da više ne može dosljedno zalijevati rižina polja, niti može održavati školjke.

Također postoje izvještaji koji govore o smanjenju razine vode u talijanskom jezeru Garda. “Došli smo prošle godine, svidjelo nam se, vratili smo se ove godine. Bili smo malo šokirani kada smo stigli jer smo imali uobičajenu šetnju, a vode nije bilo”, istaknuo je turist. U Francuskoj su vode rijeka Rhône i Garonne sada prevruće za hlađenje nuklearnih reaktora.

Glavni vodotoci pogođeni sušom

Glavni plovni putovi također trpe pad obujma, što uzrokuje glavobolje onima u prometnom sektoru. Za Njemačku, koja se oslanja na odgovarajuće ispunjene unutarnje plovne putove, znakovi su zlokobni. Ne pomažu ni problemi sa smanjenom isporukom ruskog prirodnog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1.

Rijeka Rajna, koja se proteže kroz srednju i zapadnu Europu, također je toliko iscrpljena da standardni broj brodova nije mogao redovito ploviti u redovnoj tonaži.

Uprava za plovne putove i plovidbu Rajne (WSA Rhein) rekla je da bi niži vodostaji mogli dovesti do prolaska manjeg broja teglenica koje prevoze petrokemijske i naftne proizvode, a one koje bi mogle koristiti rijeku to mogu učiniti samo sa smanjenim kapacitetom.

Za logistiku u petrokemijskom poslovanju to je značilo naglo povećanje troškova, iako je glasnogovornik WSA Rhein sugerirao da iznimno niske razine vode u ovo doba godine “nisu značajne”. HGK, njemačka logistička tvrtka, također je pozvala javnost da ostane mirna, sugerirajući da suša “nije tako dramatična” kao ona 2018. Međutim, konzultantska tvrtka Elwis, koja je specijalizirana za njemačke plovne putove, rekla je da ako razina vode padne na 20 cm do sredine kolovoza, ništa ne bi moglo ploviti duž Rajne.

Glasnogovornik BASF-a, najvećeg svjetskog proizvođača kemikalija, sumorno je sažeo problem. “Oznaka od 60 cm Rajne potkopana je kod Kauba. Za sljedeća dva tjedna predviđaju se razine u rasponu od 35-55 cm. Za predviđene razine, neke vrste brodova više se ne mogu koristiti i prestat će ploviti; svi ostali će ploviti sa smanjenim teretom.” Kako bi pokrila troškove, tvrtka je sada pribjegla alternativnim načinima prijevoza, uključujući željeznicu.

U stvarima koje nisu povezane s prometom, prizori sasušene zemlje prikazani su diljem svijeta iz Ujedinjenog Kraljevstva, koje je poznato po svojoj blagoj klimi. Dijelovi zemlje također su doživjeli najsušniji srpanj dosad, a uvedene su zabrane korištenja cijevi jer temperature rastu iznad 40 stupnjeva Celzijevih.

europaSušaVodostaji
Pretplatiti se
Obavijesti o
94 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Nadao sam se da će Svevišnji Kreator možda kazniti samo one koji nered na zemlji čine ali na žalost ” uz suho gori i sirovo”,opet možda je samo opomena nadam se jer bez vode neće ići…..

Alen
1 godina prije

Moze li mi netko onda objasniti puste kise i nova jezera diljem arapskog poluotoka

Žena
1 godina prije

To je posljedica prčkanja u klimu . Neke zemlje izazivaju kišu , kada im paše . Nebo se zaprašuje jer se neki prave mudri i igraju boga . A sve to nazivaju klimatske promjene . A sve što je na zemlji i u njoj nemože nestati , može samo promjeniti stanje i mjesto .A to zemaljaki bigovi rade . Ovce ni bleee.

Realno
1 godina prije

Aha. Baš imaju uvid u sve suše zadnjih 500 godina po danu. Samo maloumnici puše ove priče.

tihobl
1 godina prije

Plitka Rajna je skratila Njemacku za 1% BDP. A susa ce jos potrajati.
Sankcije Rusiji i pomaganje Kijevu skratice daleko vise od suse. Energneti ce dokusititi njemacku privredu. Evo sad EU poziva Norvesku da im ne prodaje plin po trzisnim cijenama, vec po cijenama koje mogu platiti, nalik na cijene iz dugorocnih ugovora sa RF. Bas me zanima da li ce norvezani na to pristati, jer su izgubili 136 milijardi iz strateskog fonda kad su pale akcije fjesbuka, amazona, netfliksa i ostalih americkih internet kompanija.

Mladen
1 godina prije

Opet pala ova šporka kiša .Tko ima malo veći plac u gradu otvorit automatsku autopraonicu i lova do krova cilu godinu a ne se zaj.bavat s apartmanima .

Vendetta
1 godina prije

Geoinzenjering.

Nazalost velika vecina populacija to ne moze prihvatiti. Jer vjeruju da slucajnosti postoje. A kolika moze biti slucajnost da bas sada u ovoj globalnoj situaciji di nam prijeti “nestasica” svega mi imamo najvecu susu???? TKO MOZE VJEROVATI U TO TKOOO KAKO NETKO MOZE BITI RAKO SLIJEP TAKO LUD???????

Nikada kao ljudska rasa nismo bili pod ovakvim udarom, ali ono sto primjecujem u populaciji me jako zabrinjava. A to je da mnogi ljudi tj 80% populacije unatoc recimo tome sto vide da svaka druga treva osoba nakon bocke ima probleme, i dlaje kritiziraju nas koji na to ukazujemo a ne one koji to rade. Samo jedan primjer.

Sve me to podsjeca na kraj 1984 kada i Vinston postane dio sistema.
Ono sto ja vidim da se mnogim ljudima slomio duh i pod jakim su utjecajem okultnih sila jer nema sta drugo biti da covjek vidi toliko zla a ne reagira.

2344dfgzukuighjhtzui
1 godina prije

nermine lažu ko psi! izvještaj hr voda kaže da je sava od 150 do 300 cm dubine.suša jest i vodostaj jest nizak ali je daleko od najnižeg…nego.. sredio capak bagu…

Tupko Glupko
1 godina prije

Što god da je na stvari (geo-inžinjering, chemtrailovi), izgleda da će se pitati Rusija da im pošalje hranu, kao što je se pita za naftu i plin.
Zanimljivo, tamo nema nikakvih suša, ove godine im žitarice imaju rekordan prinos.

Keki
1 godina prije

Kako se može manipulirati vremenom tako se može manipulitati i riječnim tokovima i branama.

Kad su ono prije par mjeseci bile enormne poplave po Njemačkoj i okolici, stanovnici su govorili da se moglo čuti eksplozije radi miniranja brana i namjernog poplavljivanja.

roberto
1 godina prije

Konstantno se igraju sa klimom,smeća.Evo jučer u zg,sparno,vruće..neba ne možeš vidjet,kao neki sivi oblaci preko cijelog neba,to više izgleda kao debeli sloj,ko zna sve čega.A kiše nigdje.Kao zavjesa na nebu.
Danas isto,ajde nešto rashladilo ujutro,u dva navrata palo jednom 3 kapi kiše,drugi put dve kapi…

tuf
1 godina prije

Sve su to Putinove geopolitičke igre! Nove sankcije Rusima jer ne puštaju vodu!

Vojni analitičar
1 godina prije

A to znaju prema izvještajima hidormeteoroloških zavoda od prije 400-500 godina?

FATIH
1 godina prije

KAZNA OD ALLAHA DZ.S.-BOGA ZA ZA SVA NEDJELA STO STE URADILI OD DOBA KOLONIJALIZMA PA DO DANAS.
NADAM SE DA JE OVO POCETAK BOZIJE ODREDBE.AMIN!!!!

TIKTAKTIKATAKATAK
1 godina prije

Prije neki dan ide prilog na hrt o katastrofičnoj suši negdje kod nas, to jest o plantaži patlidžana koji su stradali-dižu frku i galamu a šteta je onom vlasniku ,a možda ni njemu jer je uzeo onaj famozni novac iz eu fondova.. točno vidiš kako svaki prilog ima zericu istine a sve ostalo je namjerna kuknjava i strašenje glađu-tako da neupućenim ljudima promakne da je riječ o patlidžanima,hebo ih patlidžan, i ko ga ždere – čuju samo SUŠA i GLAD.

Гавран
1 godina prije

Iz Rajne je izronilo “kamenje gladi”. Na njemu su oznake vodostaja pre 500 godina , koji je bio isti kao sada. Inače kiše padaju, ali u Atlantiku.

petar schroder
1 godina prije

Evropa se bori sa susom jer je to proizveo GEOINZENJERING koji se desava na nebu svaki dan To je djelo Bill Gates a i UN koji je dozvolio Nato avionima da nas cjeli dan prase i da zagrijavaju atmosferu raznim metalima i koji zagrijavaju atmosferu i IZAZIVAJU SUSU NA ZEMLJI To je sve isplanirano u Davosu od oni koji hoce na silu da izazivaju glad na zemlji, pa da nas nema Danas se prvi put o tome oglasio ZDF TV da se mit geoingenjeringom moze klima promjeniti.Oni nisu rekli da se vec promjenila ,negu u buducnosti bi se to moglo desiti. Umjesto da kaze to je veliki zlocin koji se desava vec godinamo, oni govore da ce se to desiti mozda u budocnositi? Placeni mediji od Bill Gates pa nesmije, Jedina zemlja u evropi gdje su to zabranili je Svetska Svetski naucnici su procjenili da to nije dobro za dravlje… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Mislim da je tome kriv HAARP.

Sanyar
1 godina prije

I pticama na grani jasno je što se događa…
Nevjerojatna smo vrsta ….
U svojoj gluposti, pasivnosti i malodušnosti sami sviramo svoj kraj jer ne poduzimamo nista….
Srećom ne mogu nas ubiti jer smo već mrtvi….

tata mata
1 godina prije

ja znam zasto ,al vam necu reci

LZN
1 godina prije

Ruje garant,,,,
Prvo koriste gas kao oružje a sad još i sušu………treba sankcije uvest……..

Sanyar
1 godina prije

Nevjerojatna smo vrsta …. sami sviramo svoj kraj i ne poduzimamo nista…. ne mogu nas ubiti jer smo već mrtvi….

Krle
1 godina prije

Možda bi bila interesantna retrospektiva svih bitnijih događaja u 2018., ratovi, kataklizme, politička i ekonomska previranja i sl.?

Padin
1 godina prije

Namjerno stvoreno. Neka pitaju svoje mlade lidere WEF-a. Ali svi znaju i šute. Al doći će naplata kreatorima klime.

Ali i znam, da se ovo neće propustiti u javnost. Neka.

Brainstorm
1 godina prije

vec sam mislio kako ce osporitelji klimatskih promjena komentirati ali vidim da su vec nasli nacin: haarp, geoinzenjering, laz, diskreditiranje znanosti.
znanost je dobra da napravi haarp ali nije dobra da tumaci klimatske promjene.
logika je dobra da se zakljuci da prije 500 godina nije postojao metereoloski zavod ali nije dobra da tumaci godove drveta.
a da si vi malo obrazujete prije nego sto pocnete govoriti?

crodaemonx
1 godina prije

? Dijelovi zemlje također su doživjeli najsušniji srpanj dosad, a uvedene su zabrane korištenja cijevi jer temperature rastu iznad 40 stupnjeva Celzijevih. ?

Ady Hus
1 godina prije

Prije 118 godina , rijeka E a i nije ti prvi put da lba je skroz presusila , NERMINE ! a i nije ti prvi put da se izgubis u magli..

petar schroder
1 godina prije

To je bilo ocekivati jer taj GEOINZERINJING KOJI SE DESAVA NA NEBU RADI DAN I NOC DOKAZANO JE DA TI AVIONI ISPUSTAJU RAZNE METALE I OTROVE KOJI ZAGRIJAVAJU ZRAK I IZAZIVAJU SUSU NA ZEMLJI. UN je to dozvolio 2007 godine a i sve zemlje su pristale da se to dozvoli u njihovim zemljama MISLIM JEDINO SVETSKA JE TO ZABRANILA TIM AVIONIMA DA LETE NAD SVETSKIM NEBOM I DA PRAVE TE OBLAKE PUNI METALA I OTROVA KOJE MI UDISEMO, Nema vise prave kise, mada ti oblaci danas u mome gradu izgledaju totalno crnosivo.;ili ako padne to izgleda kao prolom oblaka NAMJERNO SU IZAZVALI SUSU I SADA GOVORE DA JE COVJEK UNISTIO KLIMU A DOSTA JE SAMO POGLEDATI U NEBO I VIDJETI STA RADE TI AVIONI DAN I NOC .Kao sto su izazvali coronu sada govore o klimi i imaju u planu da nas zatvore u kucu i da uniste zivotinje kao… Čitaj više »

Magefun
1 godina prije

I kažu ima Boga, da, da, ima za naivne budale!

Mk999
1 godina prije

I kurcev logicno se pridruzuje plakanju kako je suša?

alexosijek
1 godina prije

Totalno, ali totalno su Sunčeve baklje ostale po strani u ovim pričama…negdje u travnju je Zemlju pogodila najjača baklja od 2015. godine (američko ministarstvo obrane), udarila je najjače u tom momentu Kinu i taj dio Zemlje: nestalo struje, GPS-a, ostalih vezanih uređaja, čak problemi sa satelitima…takva Sunčeva baklja nosi nevjerojatne količine zračenja, ista baklja polako slabi (sada ima vrijednost G3, od ukupno G1 do G5) i još, prošli tjedan su Ameri prizemljili svoje zrakoplove koji lete jako visoko (špijunski, ostalo) upravo zbog toga što su znali da taj udar može oštetiti telekomunikacije

Klimatske promjene
1 godina prije

Prije 500 god nije bilo ni industrije, ni ovoliko ljudi na planeti. Nit je bilo krava da prde ko danas, nit je bilo auta, nit termoelektrana. I? A klima prije 500 god ko danas. Znaci, planeta svoje procese. To je isto da kazes, kako je covjek dobio temperaturu 38 stepeni a mi ko mikrobi na kozi oko dlaka kontamo to zbog nas…jes jes…ahaaa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI